Hopp til hovedinnhold

Bøker som leses fort

Disse bøkene er fengende og raske å lese.

Her kommer tips om noen bøker som fenger, og som går fort å lese. 

På fredag var det jeg som hadde den interne bokpraten på Sølvberget, der jeg fortalte om noen av mine siste leseropplevelser. Jeg hadde plukket med meg bøker som fenget meg, som gjerne ble lest ut på et par dager. Noen av dem oppfylte mitt kriterium for gode bøker; at jeg skal lese dem som e-bok på min iPhone 4 med knust skjerm, uten å irritere meg over skjermens forfatning, eller at jeg må bla litt i overkant ofte. Noen av disse står på Ung voksen-hylla vår, andre er "vanlig" skjønnlitteratur.

 

Tims tragedie av Elizabeth LaBan  

I denne boka leser vi to parallelle historier, som er tett knyttet sammen i tid og rom; det er bare ett år imellom. Duncan er forteller i nåtid. Han går siste året på internatskolen Irving High school. På rommet ligger en velkomstgave, som består av CD-er innspilt av Tim. Her forteller Tim sin versjon av en grusom hendelse som skjedde året før.

Tim er albino, og ny på Irving. Han ser spesiell ut, har dårlig syn, og er nervøs for å begynne på skolen. Flyet blir stående fast i en snøstorm, og han må overnatte på hotell til neste dag. Han møter vakre Vanessa, som det viser seg også går på skolen. De snakker sammen, og Tim blir forelsket, men det kommer etter hvert fram at vakre Vanessa har kjæreste. Boka beskriver hvordan Tim takler å gå på skole med sin store kjærlighet, deres helt spesielle forhold, og en oppladning til en tragedie. Den kommende tragedien skaper en uhyggelig stemning, men samtidig en spenning. Hva var det som skjedde som var så tragisk at det preger hele skolen? 

Klikk her for å reservere boka

 

The Maze runner-trilogien av James Dashner  

Endelig en ungdomsdystopi som holder seg i spenning og lesverdighet gjennom hele trilogien! Mange kjenner nok til denne, filmen har gått lenge på kino, og bøkene er mye utlånt fra biblioteket. Men sett deg gjerne på venteliste. De to første bøkene finnes både på norsk og engelsk, den tredje er ikke oversatt til norsk ennå. Personlig anbefaler jeg å lese bøkene på engelsk.

Bok en begynner med at Tomas våkner opp i et bur, på vei opp i en labyrint. Han vet ikke hvem han er, eller hvorfor han er der, i likhet med de 40-50 andre guttene som bor der. Tomas vil gjerne finne ut hvorfor de er i labyrinten, og om det er mulig å komme seg ut. Men ute i labyrinten lurer the grievers, ekle monstre som er en blanding av gigantisk snegle og robot. Jeg vil ikke røpe mer av handlingen, men kan avsløre at her er det action fra ende til annen. The Mazerunner gjør at man sitter andpusten tilbake.  

Klikk her for å reservere bøkene

 

Kjære av Linnéa Myhre

Norges mest profilerte sinnablogger har gitt ut ei bok full av brev. Det hele åpner med et sårt og vondt selvmordsbrev, før hun skriver til blant annet undulaten Twitter, redaktøren av Mann, Knut Christian Moeng, mesterkokk Eivind Hellstrøm og sukettprodusenten Natreen. Avslutningen er et brev til kjæresten Sondre Lerche. Boka tar oss gjennom spiseforstyrrelser og depresjon, og forsøk på å komme ovenpå igjen etter flere års sykdom. Vi ser hvordan hun strever med å gi slipp på kontrollen hun må ha over maten, øver seg på å gå på restaurant, og hvor vanskelig det kan være å spise noe annet enn leverpostei med rødbeter. Linnéa kan virkelig skrive, og selv med dette deprimerende temaet har hun en humor og en engasjerende stil, og avslutningen er herlig.

Klikk her for å reservere boka 

 

Rettsstridig forføyning av Lena Andersson

Lena Andersson vant den svenske Augustprisen for boka, som har slått godt an i vårt naboland. Den er elegant skrevet om velkjent tema: dame besatt av forelskelse, mann ikke spesielt interessert. Ester blir besatt av kunstneren Hugo. Hun svever inn i en altoppslukende forelskelse som tar fra henne all fornuft. Plutselig tar forholdet til samboeren slutt, uten at hun bryr seg nevneverdig om det. Boka følger hennes jakt på den ikke helt interesserte Hugo. Hvordan hun griper han minste små tilnærmelser, og bortforklarer uker uten at han svarer på meldinger og telefoner. I det hele tatt kan man ikke unngå å bli ganske irritert på Ester, som ikke klarer å slutte å ødelegge livet sitt på grunn av denne tullingen som hun aldri vil få. Jeg likte boka, mye på grunn av elegante formuleringer og usedvanlig godt språk.

Klikk her for å reservere boka

 

Sanger til Willow Frost av Jamie Ford

Forfatteren av «Hotellet på hjørnet av bitter og søt» har gitt ut enda en historisk roman som tar utgangspunkt i det kinesiske miljøet i USA. På 1930-tallet vokser William opp på et barnehjem, og hans høyeste ønske er å bli gjenforent med mora. Savnet er stort, og han er full av spørsmål om hvorfor hun har sendt ham på barnehjemmet. Er hun ikke glad i ham? På kino ser han en reklameplakat med bilde av mora. Hun har blitt stor stjerne, og synger for mange mennesker i vakre kjoler. Han bestemmer seg for å oppsøke henne. Samtidig fortelles historien om mora, som ikke har hatt et lett liv. "Sanger til Willow Frost" er en historie om fattigdom, vanskelige liv, og om å bevare håpet. 

Klikk her for å reservere boka

Google+