Hopp til hovedinnhold

Bøker om sykling

Fra boken "Drømmenes fjell"

Vi har bøkene for syklisten i deg, enten du liker sporten best fra sykkelsetet eller sofasetet.

Bøker om proffsykling

 • Det skjulte rittet

  I Juliet Macurs bok Spiral av løgner beskriver New York Times-journalisten Lance Armstrongs vei til toppen, og metodene han brukte for å komme dit. Denne kan du også låne som e-bok hvis du har appen eBokBib. (Lance Armstrong var Tour de France sju ganger, men mistet alle titlene da det ble kjent at han hadde dopet seg.)
 • Vi har også John Wilcocksons World of cycling, hvor han tar for seg sine 30 år som sykkeljournalist.
 • Tyler Hamilton var en av hjelperytterne for Lance Armstrong da amerikaneren dominerte Tour de France. Senere var han en av dem som bidro til Armstrongs fall, da Hamilton fortalte om den utstrakte dopingbruken i sykkelsporten. Lån Hamiltons selvbiografi Det skjulte rittet hos oss. Den er både pussig og frastøtende.
 • Thor Hushovd vant ti etapper av Tour de France, han vant den grønne poengtrøya to ganger og tok VM-gull i 2010. I selvbiografien Thor forteller han om livet på to hjul.
 • Kurt Aust har skrevet den ferske romanen Dødt løp, en krim lagt til Tour de France. Den norske rytteren Erik Norse jobber undercover for Interpol under touren for å bidra til å oppklare en drapssak. "Medrivende, men litt nærsynt situasjonsrapport fra det tre uker lange blodslitet Tour de France", mente Aftenposten.

Mosjonist-syklistene

 • French Revolutions

  Syklingens blodslit har aldri vært morsommere enn i Tim Moores bøker French revolutions og Gironimo!. Han er i French revolutions en utrent, 36 år gammel mann som bestemmer seg for å sykle Tour De France i 2000. Ikke selve løpet, men etappene som proffene syklet en måned senere. Det er etter hvert blitt rimelig trangt i sjangeren "artige reiseskildinger", men denne er verd å lese. Moore kommer seg gjennom løypa på en blanding av croissanter, sportsdrikk, sarkasmer og småjuks. Samtidig klarer han å fortelle historien om Tour de France på en underholdende måte, og får mye humor ut av firkantet fransk byråkrati. Boken er også utstyrt med ordliste, slik at du forstår sykkelsjargongen.
 • I 2013 syklet Tim Moore hele løypen fra Giro d'Italia 1914. 1914-ruten er beryktet for å være det hardeste sykkelløpet som noen gang er arrangert. For sikkerhets skyld bestemte Moore seg for å gjennomføre Giro-ruten på en sykkel med 1914-teknologi. Også det ble til bok, Gironimo!.
 • Asbjørn Nygård fra Sandnes har også syklet hele Tour de France-løypa. Opplevelsene skildret han i Min tour.
 • I ferske Drømmenes fjell sykler Geir Ulstein og et par kamerater 13 av de mest kjente stigningene i Tour de France. Kanskje ville Marerittenes fjell vært en 

  Drømmenes fjell

  mer passende tittel for den som har gitt seg i kast med de uendelige oppoverbakkene som Ulstein skildrer. Boken veksler mellom historiske tilbakeblikk på Tour-historien i fjellene de bestiger og rene smerteskildringer. Fine bilder har den også. Fra Col de L'Iseran (2770 moh): "Vi befinner oss 2405 vindfulle meter over havet. Pedalene står i stampe, det er et evig styrketråkk, et sisyfosarbeid. Det sprenger i brystet. Er det høyden? Høyden, dette for meg ukjente beistet, det vokter Iserans kalde pass. Jeg reiser meg for å endre litt på hvilke deler av kroppen som presses mest. Etter et par pedaltråkk har pulsen skutt helt til topps. Jeg setter meg igjen. Dette må styrken i beina ordne, lungene er allerede på grensen."
 • Hvis du liker oppoverbakker bedre enn nedoverbakker, bør du lese 71 bakker du må sykle i Norge av Geir Ulstein. Testes ut på eget ansvar. Ulstein kommer også til Kapittel19.
 • Håvard Syvertsen kommer til Kapittel-festivalen 2019. Han har skrevet om sitt forhold til sporten i Å sykle: En besettelse.

Lokal sykling

El-sykkel

Google+