Hopp til hovedinnhold

Bøker om skolestart

Snart klar for skolestart

Har du en 6-åring i huset som har sommerfugler i magen for tiden? Vi har samlet gode lesetips til de som skal begynne på skolen for aller første gang.

Bøker om skolestart

Å begynne på skolen kan være både spennende og litt skummelt! I august får vi alltid besøk av spente 1. klassinger og foreldrene deres, som lurer på om vi kan hjelpe dem å finne bøker som handler om det å begynne på skolen. Og det kan vi selvfølgelig! For heldigvis finnes det mange bøker om barn (og andre rare skapninger) som både gruer og gleder seg til å begynne på skolen, og som kan være fine å lese sammen før den store dagen. Her er noen av våre favoritter:

Villes verden: Ville begynner på skolen av Anne Sofie Hammer

Ville er en helt vanlig, men også en veldig fantasifull gutt. Han er ferdig med barnehagen og klar for å begynne på skolen etter sommerferien. Men siden Ville er ganske god til å finne på ting som de voksne ofte blir sinte for, er det mange som lurer på hvordan dette skal gå. Denne gang handler det om å stjele, om første skoledag, om dinosaurknokler og skolemelk, om tiss og lus, om en guttebursdag og om Ville som blir storebror. Dette er en historie med gjenkjennelig, hverdagsrealisme og skrekkblandet fryd. 

Ville begynner på skolen

Bukkene bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik

De tre bukkene Bruse har fått et brev om at de må begynne på skolen. Den minste av de tre brødrene Bruse lurer på hvorfor de må det. Den største av bukkene svarer at det er noe alle må gjøre nå for tida. De blir enige om å prøve det for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst. Dette er en moderne og humoristisk fortelling i ord og bilder, med en ny vri av et kjent eventyr.

Bukkene bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik

Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz

Daniela skal begynne på skolen og er veldig spent. Hun har drømt om å gå på skolen hele sitt liv, men siden hun ikke kjenner noen er hun litt redd for at hun ikke skal få noen venner. Det ville vært mye verre enn ikke å lære seg å lese og skrive! Men etter noen dager finner Daniela og Frida hverandre. De blir bestevenninner og henger sammen hele høsten. Så må plutselig Frida flytte. Hva skal Daniela gjøre nå? Kan man ha en bestevenn som bor langt borte?

Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz

Det spøker på skolen av Helena Bross

Siri, Live og Viktor skal begynne i første klasse. De gleder seg til å skrive bokstaver, få mattebok og til å ha Clara som lærer. Men tenk om det er sant at barn forsvinner fra kjelleren? Tenk om det spøker på skolen? Var det ikke en skygge som gled sakte forbi kjellervinduet? Plutselig er de tre vennene ikke så sikre på at de tør å begynne på skolen likevel. Første bok i den populære serien om barna i klasse 1b og alt de opplever på skolen.

Det spøker på skolen

Garmanns sommer av Stian Hole

Snart er sommeren slutt og i morgen skal Garmann begynne på skolen. Han kjenner at han gruer seg, og prøver å finne ut om de voksne også gruer seg til noe. Garmann tenker også mye på at ingen av tennene hans er løse. Han har kjent etter hver eneste dag i hele sommer, og nå haster det. Kanskje de gamle tantene som er kommet på besøk med båt fra en annen by vet råd?

Garmanns sommer av Stian Hole

Hedvig! av Frida Nilsson

Hedvig bor i hutaheiti og er nabo med ingen. Derfor gleder hun seg veldig til å begynne på skolen. Hedvig tenker at der kan det meste skje. Og det gjør det! Hedvig får en veldig god venn, hun maner fram den Hvite dame på skoletoalettet, hun blir forelsket i en eremittkreps, forgifter en klassekamerat og klipper pigg til skolefotograferingen. Dette er første bok i den morsomme serien om Hedvig og alle de ville påfunnene hennes.

Hedvig! av Frida Nilsson

Stine, klasse 1A av Tania Kjeldset

Stine gruer seg til å begynne på skolen, enda pappa sier at det skal gå bra, og mamma sier at det er dumt å grue seg. De voksne skjønner ingenting. Heldigvis har Stine en farfar som husker hvordan det var, og en skilpadde hun kan betro seg til. Og når skolen først har startet, er det ikke så mye tid til å grue seg. Da handler det mest om løse tenner og tenner som sitter altfor fast, om store gutter som plager og enda større gutter man kan bli forelsket i.

Stine, klasse 1A av Tania Kjeldset

Ronny & Julia. Bestevenner av Måns Gahrton

Ronny og Julia er bestevenner og leker sammen så ofte de kan. Nå er det ikke lenge til Ronny og Julia skal begynne på skolen, og da er det veldig fint å være to. Men selv bestevenner kan være uenige. Julia bare gleder seg til skolen begynner, men Ronny syns skolestart virker litt skummelt. Heldigvis går krangler over, og skolen viser seg å være kjempegøy. Og før de vet ordet av det skal de ha sin aller første høstferie.

Ronny og Julia

Fullt av fluer i klassen av Ulf Stark

Alle de voksne har begynt å klappe Ulf på hodet og si at han har blitt stor. Ulf lurer på om barndommen er over allerede. Det er sommeren før han skal begynne på skolen, og Ulf har mye å tenke på. Han må lære seg skoleveien, og ikke minst må han lære seg svaret på det spørsmålet frøken stiller til alle i klassen første skoledag. Kommer han til å klare å svare riktig?

Fullt av fluer i klassen

Vilma skoledilla av Abby Hanlon

Vilma skal begynne på skolen igjen etter ferien, og hun har bestemt seg for å lete etter en ny venn i klassen. En som finnes på ordentlig. Det er ikke så lett å vite hvordan man skal snakke med andre. Bør man ta på seg elleve underbukser, for eksempel? Eller rope? Den andre boken om Vilma er enda en varm, morsom og lettlest bok som blander fantasi og virkelighet. En fortelling å kjenne seg igjen i!

Vilma skoledilla av Abby Hanlon

 Isadora Måneblomst begynner på skolen av Harriet Muncaster

Halvt vampyr, halvt alv og helt unik! Bli kjent med den magiske, mystiske Isadora Måneblomst. Nå skal Isadora begynne på skolen, men passer hun best på alveskolen eller vampyrskolen? Foreldrene hennes er uenige og lar henne prøve én dag på hver skole. Til slutt finner Isadora den perfekte skolen, selv om det ikke blir helt slik foreldrene hadde sett for seg.

Isadora Måneblomst begynner på skolen av Harriet Muncaster

 

Alle bøkene er selvsagt til utlån i barnebiblioteket i 2. etasje på Sølvberget. Velkommen innom før skolestart! Følg også Barnebiblå på Facebook.

Google+