Hopp til hovedinnhold

Bøker om menn på mannsdagen

Bøker om menn på mannsdagen

Den 19. november er internasjonal mannsdag. Dagen har ikke offisiell status, men biblioteket har så mange kjekke bøker om menn at det trenger vi vel ikke bry oss om.

De fleste kjenner kvinnedagen som markeres den 8. mars. Mannsdagen er en privat merkedag, men det kan være vel verd å markere den, ifølge flere organisasjoner.

Ifølge en artikkel på www.farogbarn.no, feires Mannsdagen først og fremst for å fokusere på menns og gutters helse, fremme likestilling og forsterke positive mannsroller. Det gir mulighet til å rette oppmerksomheten mot diskriminering av menn og feire bidrag til kampen for likestilling (for eksempel i barne- og familiesaker). Mannsdagen skal på samme måte som den internasjonale kvinnedagen danne et naturlig samlingspunkt for alle som ønsker å kjempe mot tradisjonelle, begrensende forestillinger om kjønn og kjønnsroller.

Formålet med dagen

Målene for dagen er, fritt stjålet fra wikipedia, som siterer den offisielle nettsiden International Men's Day:

  • Å fremme positive mannlige rollemodeller, ikke bare filmhelter og idrettsstjerner, men hverdagslige arbeiderklassemenn som lever anstendige og ærlige liv.
  • Å feire menns positive bidrag til samfunn, fellesskap, familie, ekteskap, barnepass og miljø.
  • Å fokusere på menns helse og velvære, både sosialt, følelsesmessig, fysisk og åndelig.
  • Å synliggjøre diskriminering mot menn når det gjelder sosiale tjenester, jus, holdninger og forventninger.
  • Å forbedre forholdet mellom kjønnene og fremme likestilling.
  • Å skape en tryggere, bedre verden, der folk kan være trygge og vokse til å nå sitt fulle potensial

 

Bøker om menn

Fakta- og kulturbiblioteket har skikkelig mange gøyale bøker om menn. Noen er dypt seriøse og tar for seg kjønnsforskning, menn i omsorgssituasjoner og andre tunge tema. Andre er tøysebøker, andre igjen er bøker om sex og nakenhet - og så har vi de fine stil-bøkene for de som ønsker å Bli Ny. Og noen handler om hvor rare damer er.

 

Klær & seksualitet

En gentleman av Bernhard Roetzel

Boken gir en innføring i stilskapende idealer, råd om hvordan man kan kombinere klassiske mønstre og materialer, stoffer og farger, fra slips til undertøy - alt en mann trenger for å finne frem til gentleman'en i seg. Den gir tips og adresser som man ellers bare finner i motemagasiner for menn og i avisenes motespalter. Teksten er krydret med anekdoter om berømte gentlemen fra vår tid og fra tidligere epoker.

Nesten velkledd - for menn, om klokker av Ivar Hauge Line

Norli skriver: "En stor del av klokkelidenskapen handler om historiene. I Nesten velkledd viser klokke-entusiast Ivar Hauge Line oss hvilken betydningen armbåndsuret har hatt, og fremdeles har. I verdenshistorien, populærkulturen, på idrettsarenaen og i de store filmklassikerne. Hvorfor er swiss made en hedersbetegnelse? Hvor mange år og hvor mange urmakere skulle til for å lage armbåndsuret til den franske dronningen Marie Antoinette? Skulle du hatt en tourbillon? Bli med inn i historier om klokker du kjenner og klokker du kanskje aldri har hørt om."

 

Farsmakt og moderskap i Antikken av Ingvild Sælid Gilhus

I denne boka møter vi magiske forestillinger, ulike samfunnsforhold og religiøse strukturer. Vi ser samvirket mellom datidens naturvitenskapelige forestillinger og myter, mellom kropper og ritualer i en tidsepoke som strekker seg fra år 500 før vår tidsregnings begynnelse til om lag 500 år etter. Forfatterne tegner et bilde av en verden og av kulturer der vesentlige trekk på mange måter har ligget i mørket, men som likevel har vært med å danne grunnlaget for dagens samfunn. 

Male nudes av David Leddick

Boka viser den mannlige nakenmodellen som fotoobjekt fra begynnelsen av århundret fram til 1990-tallet.

 

Menns seksualitet av Haakon Aars

Boka handler om mannlig seksualitet, om de vanligste seksuelle bekymringene og problemstillingene menn sliter med, og hvordan disse kan behandles. Dette er ei innføringsbok for leger, psykologer, sykepleiere og studenter. Den er også et verktøy for behandlere, og interessant for alle som er opptatt av og ønsker å forstå mannlig seksualitet.

Kukbruk av Manne Forssberg

Forfatteren skriver om forhold, forelskelser og sex. Boka fungerer som en storebror som vet hva det handler om og har svar på spørsmål. Forfatteren diskuterer også likeverd mellom gutter og jenter. Med litteraturliste, internettadresser og register.

Mine homofile venner av Espen Ottosen

I denne boka forteller syv personer om sitt liv og sine homofile følelser. Alle fastholder at homofilt samliv er i strid med Guds vilje - og lever deretter.

 

Betre død enn homofil? av Arnfinn Nordbø

I denne boka fortel Arnfinn Nordbø om korleis det var å stå fram som homofil i eit konservativt bedehusmiljø på Jæren. Han fortel om oppveksten i en stor og trygg familie, om livet i meinigheita med forkynning, song og musikk, men og om fordømming og skuldkjensle. Ved å fortelje sanninga opplevde Nordbø å miste både forholdet til familien, omgangskretsen og det kristne miljøet han hadde vore ein del av.

 

 

 

 

Forsmådde herrer

 

Guide til mannens midtlivskrise av Ivar Kvistum

Denne boken handler om mannens midtlivskrise. Forfatterne forteller om sine egne og andres erfaringer med å stå livredde midt i livet, sammenholdt med fordommer, stereotypier og klisjeer. De tar blant annet for seg midtlivssex, 40-årslag, Birken, trening, unge koner og dyre dingser.

Stiffed - the betrayal of modern man av Susan Faludi

Forfatteren retter oppmerksomheten mot det hun beskriver som den usynlige krigen mot menn. I denne krigen står mannen overfor et evig dilemma: Hvordan oppfylle kravet om å være maskulin i et samfunn som ikke lenger verdsetter de tradisjonelle maskuline idealene? Forfatteren lar leseren komme nært innpå livet til industriarbeidere, fotballfans, krigsveteraner, romfarere, pornostjerner og konemishandlere. Deres historier gir leseren et innblikk i det mannlige dilemma, og kanskje også en forklaring på hvorfor menn ikke hvar vært i stand til å starte sin egen frigjøringskrig, slik kvinnene gjorde for noen tiår siden. 

 

Pen søker trygg - hvordan kvinner undertrykker menn av Preben Z. Møller

Boka forsøker å forstå et mannsideal som fremdeles krever at mannen skal være sosialt og økonomisk dominerende i forhold til kvinnen. Forfatterens påstand er at kvinnen undertrykker mannen og han undersøker opphavet til påstanden ved hjelp av forskjellige vinkler, blant annet generaliserbar statistikk, egne erfaringer og dybdeintervjuer. 

 

Menn er som vafler, kvinner er som spaghetti av Bill Farel

Menn og kvinner vet de er forskjellige. Denne boken er et forsøk på rydde opp i all uklarheten. Forfatterne sammenligner mannen med en vaffel (han kan sortere alt i små, firkantede rom) og kvinnen med spagetti (alt i livet hennes berører alt annet). Denne forskjellen trenger ikke skape kriser, men kan utnyttes til å bedre parforhold. Med kildehenvisninger.

Stell pent med mannen av Ingeborg Moræus Hanssen

I følge forfatteren er det viktig å stelle pent med mannen. Menn er nemlig en utdøende rase som ikke vet hvordan de skal te seg i den nye verdenen hvor kvinnene dominerer, og er derfor nødt til å bli tatt vare på. Tonen i boken er ironisk, samtidig som kjærlig og øm omtanke er et viktig tema.

 

Lærebok for menn av Espen Anker

Dette er en bok for og om menn. Den inneholder korte påstander om hvordan gutter blir menn, om post-feministisk forvirring, om kastrasjon og motgift til kastrasjon, om hvordan å være en bra mann, og om hans forhold til kvinnen. En bok for sorgmunter lesing, og livlig diskusjon.

 

 

 

 

Omsorgsmenn og pappaer

Menn og omsorg av Åse Bratterud

Denne boken handler om menns omsorg for barn og fedrenes situasjon, om hvordan menn har det i barnehage og skole, og om forskjeller og likheter mellom gutter og jenter i barnehage og skole: Hvordan utøver menn omsorg for sine barn? Hvilke samfunnsstyrte rammer ligger til grunn for menns omsorg som fedre? Hvordan har de mannlige studentene det i lærerutdanningene? Hvordan trives menn med å jobbe i barnehage og skole? Har mannlige lærere annerledes omsorgspraksis enn kvinnelige? Boken er forskningsbasert og henvender seg spesielt til studenter under utdanning til omsorg for barn, til de som utdanner lærere og andre til pedagogiske omsorgsyrker og til forskere på området.

Menn i pleie og omsorg av Helge Svare

En studie av et sykehjem der andelen menn ble større, viser at trivselen økte hos både menn og kvinner. Boka gir en beskrivelse av hva som skjedde på dette sykehjemmet. I tillegg drøftes de historiske og kulturelle forutsetningene for dagens lave mannsandel innenfor pleie og omsorg. Forfatteren ser på holdningene til pleie- og omsorgsyrkene hos gutter i tenårene, og gjennom intervjuer med mannlige sykepleierstudenter kommer det frem hva som motiverer dem til å velge denne yrkesveien. 

Mann og pappa av Jesper Juul

Boka gir råd og problemstillinger for dagens mann og pappa. Boka følger tretten fedre som forteller om sine erfaringer som far, og om forholdet til egne foreldre, partneren og barna.

 

Daddy cool av Kjetil Bergman Olsson

Forfatteren av denne boken er tobarnsfar, og hadde lange pappapermisjoner med begge barna. I boken gir han et innblikk i hvordan det er å være vordende far, hvordan det er å leve med en gravid kone, hvordan det føles å være med på fødselen, og hvordan hverdagen med små barn i huset utfolder seg.

Bedre pappa enn sin far av av Pellegrino Riccardi

I boken forteller forfatteren om sitt forhold til sin sønn og sin egen far. Det er store følelsesmessige og kulturelle konflikter som preger forfatterens liv, både overfor faren og overfor sønnen. Forfatteren slites mellom to verdener. Og i løpet av fortellingen blir han tvunget til å møte seg selv og sin fortid - og til å velge sin vei.

 

 

God mannsdag, alle mann!

 

 

Google+