Hopp til hovedinnhold

Bøker om demens

Fra omslaget til "Et langsomt farvel" av Helene Sandvig

Her får du tips til bøker for både barn og voksne om den vanskelige sykdommen demens.

Et langsomt farvel : årene med pappas demens - tvil, sorg og kjærlighet av Helene Sandvig

Sterkt og gripende om demens. Helene Sandvig mistet faren sin i 2015. Gjennom fem år hadde han langsomt forsvunnet inn i demens. Hvilke dilemmaer og utfordringer dukket opp da hun og søsknene skjønte at den aktive og flotte faren ikke lenger klarte seg alene, men nektet å flytte på sykehjem? Helene Sandvig har lang erfaring som helsejournalist, men følte seg likevel alene og avmektig i møtet med sykdommen, og med systemet som skulle hjelpe til, men som ikke alltid maktet det. Hun forteller sin egen historie for a dele erfaringer med andre i liknende situasjon, og for å gi et språk til sykdom, tap og død. Og for å minne oss på hvilke samtaler det er viktig å ta før det er for sent.

Et langsomt farvel

 

Nøklene av Sigrid Haaland

For mennesker med langtkommen demens kan en gammel gjenstand, en blomsterbukett eller en sang fungere som minnetriggere. De blir nøkler til deler av hukommelsen som man kanskje trodde var tapt for alltid. Barndommens sommer kan manes frem ved å lukte på en kjent blomst, et gårdsredskap kan fremkalle minner om arbeidet man drev med som ung. Denne boken inneholder bilder av et utvalg slike nøkler samt tilhørende personlige historier fra mennesker som er rammet av demens. Boka er ment som en inspirasjon for pårørende eller mennesker som arbeider med demente.

nøklene

En jeg er glad i har fått demens av Pauline Boss

Boken er skrevet direkte til deg som lever tett på mennesker med demens. Du får ta del i erfaringer fra andre pårørende og fra forfatterens eget liv og virke. Pauline Boss møter leseren med innsikt og varme. Hun veileder i helt konkrete situasjoner som mange vil kjenne seg igjen i. Dette er ikke en «hvordan gi omsorg»-bok. Det er din helse og ditt liv som pårørende som er i sentrum.

en jeg er glad i har fått demens

 

Demens av Siv Henningstad og Halldor Hustadnes

Hva er demens? Hvem får demens? Kom sykdommen i forkjøpet. Å leve med demens. Demens er den nye folkesykdommen. Her får du all informasjon du trenger om demens; hvordan unngå å få det, hvordan sykdommen arter seg, hva som er symptomene, hvordan leve med sykdommen, hva nyere forskning forteller, økonomiske aspekter og hvilke hjelpemidler, helsetilbud og rettigheter man har som dement og som pårørende til demente.

demens henningstad

 

En bok om demens av Knut Engedal

I denne boken forteller en av landets fremste spesialister innen demenssykdom, Knut Engedal, kortfattet og enkelt om hvordan Alzheimer og de andre demenssykdommene arter seg i de ulike stadiene, hva symptomene er og hvordan det hele oppleves av både omgivelsene og av den syke. I tillegg kan man lese om hvordan utredning og diagnostisering foregår og hva som finnes av behandling, helsetilbud og rettigheter, samt hvor mange som får demens, om arv og andre risikofaktorer og om hva man selv kan gjøre for å forebygge. Boken er særlig beregnet på pårørende og på helsepersonell med daglig omsorg for pasienter med demens.

en bok om demens

 

Hjertet mitt har ikke demens av Audun Myskja

I denne boken gir Audun Myskja kunnskap om hva demens er, et område som fremdeles er litt skambelagt, både hos demente selv og hos pårørende. Her beskrives ulike former for demens, hvordan verden ser ut for den syke og hva vi kan gjøre for å hjelpe. Hjertet husker det hodet har glemt, skriver Myskja og forteller om hvordan man kan kommunisere med en dement gjennom musikk og følelser. Han viser hvordan man kan skape glede og håp hos den syke, og hva vi kan gjøre hvis den demente er engstelig og deprimert. Boken inneholder praktiske eksempler og retter seg mot både pårørende og mot helsepersonell.

hjertet mitt

 

Skjønnlitteratur for voksne

Det som nesten er sant av Bergljot Kaslegard

På et sykehjem ligger Bodvar på det siste. De nærmeste samler seg rundt ham mens han glir inn og ut av demensen og tiden. Minnene fører ham tilbake til gården hvor han vokste opp, til perioden under krigen, da faren forsvant og Bodvar fikk et tungt ansvar lagt på sine skuldre. Mange år har passert, og Bodvar har selv blitt far. Nå spør han seg selv om han har sviktet like mye som hans egen far gjorde. Ingen mennesker kan leve uten å begå feil, men er det mulig å beholde verdigheten likevel? Dette er Bergljot Kaslegards fjerde roman. Omtalen er utarbeidet av BS.

det som nesten er sant

 

Alltid Alice av Lisa Genova

Femti år gamle Alice Howlands liv er tilsynelatende perfekt: hun er en anerkjent forsker, har et lykkelig ekteskap og tre vellykkede voksne barn. Så begynner hun å glemme. Hun glemmer ord, avtaler og forstår ikke noe av sine egne huskelapper. Hun tenker først at det skyldes stress og overgangsalder, helt til hun får diagnosen tidlig Alzheimers sykdom. Dette er en roman om hvordan følelsen av å sakte men sikkert miste minnene om alt og alle man har vært glad i. Alltid Alice er Lisa Genovas første roman.

alltid alice

 

Og hver morgen blir veien hjem lengre og lengre av Fredrik Backman

Farfar og Noah kan snakke med hverandre om alle livets små og store spørsmål. Under en av disse samtalene minnes farfar hvordan det var å forelske seg i farmor og hvordan det føltes å miste henne. Han kan fortsatt se henne for seg, men har begynt å frykte den dagen han ikke klarer det lenger. Minnene blir stadig vanskeligere å gripe. Farfar og Noah må venne seg til tanken om det vanskeligste av alt: å ta farvel. Omtalen er utarbeidet av BS.

hver morgen

 

Barnebøker

Bestefar på rømmen av Simon Stranger

En dag Lukas kommer hjem fra skolen, sitter bestefar i buskene og gjemmer seg for soldatene. Bestefar har plutselig begynt å gjøre så mange rare ting. Han har begynt å glemme. Han glemmer hva folk heter og hvilket år det er. Da bestefar plutselig en dag stikker av, blir Lukas nødt til å følge etter for å redde ham. Lukas vet hvorfor bestefaren går ut om vinteren i bare t-skjorte og ser merkelige, rosa fugler i ripsbuskene. Dette er en annerledes historie med mange fargesterke illustrasjoner om samfunnets holdninger til glemmesyken. Boken bruker konsekvent ordet glemmesyken og ikke demens eller Alzheimer. Billedbok for småskole/mellomtrinnet.

bestefar på rømmen stranger

 

Bestefar på rømmen av David Walliams

Jacks bestefar går med tøfler på super'n, serverer svinehermetikk a la vaniljesaus til middag, og har ofte problemer med å huske Jacks navn. Under 2. verdenskrig var bestefar jagerflypilot. Nå er han en litt forvirret, gammel mann som er blitt plassert på gamlehjem, men fortsatt kan han fly til værs i et Spitfire-fly og være den store helten. Sammen planlegger Jack og bestefar en spektakulær flukt, uten å ane at den gale bestyrerinnen har tatt opp jakten på dem. Dette er et portrett av bindingen mellom en liten gutt og hans bestefar. Denne boka tar leserne på en reise med Spitfire over hele London og elleville flyrenn gjennom byen. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

bestefar på rømmen

 

Uff da! sa farmor

Når en i familien har fått demens, blir livet annerledes. For barn er det ikke så lett å forstå hvorfor en bestemor eller bestefar, eller kanskje til og med far eller mor, etter hvert blir så forandret. I denne historien møter vi Mina som får besøk av farmor, men farmor er ikke helt som Mina husker henne. Hun har begynt å glemme en del, og hun gjør ting annerledes enn før. Familien opplever noe av det som kan skje når en person har fått demens. Boka passer for barn i førskole- og småskolealder. Det er fint om den leses sammen med en voksen. På noen av sidene er det små forklaringer i forhold til hendelser i historien. De er satt som fotnoter i ramme nederst på siden. Bakerst i boka står det litt om symptomer på demens.

uff da sa farmor

Google+