Hopp til hovedinnhold

Bøker om barne- og ungdomslitteratur

Bøker om barne- og ungdomslitteratur

Nordisk barnebokkonferanse arrangeres på Sølvberget 2. - 4. februar 2015. Aktuelle bøker om barne- og ungdomslitteratur og bøker av forfattere som er representert på konferansen, finner du utstilt i første og tredje etasje.

Biografier

Egner. En norsk dannelseshistorie er skrevet av Anders Heger, og ble utgitt i 2012 i forbindelse med 100-årsjubileet for Torbjørn Egner. Slik beskriver forlaget romanen: "I Anders Hegers biografi meisles bildet av Thorbjørn Egner ut som samfunnsbygger og samfunnsarkitekt. De litterære analysene av så vel Karius og BaktusHakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by speiler utviklingen av sosialdemokratiets fremvekst – det er et betydelig stykke tekst som angår og berører generasjoner av nordmenn. Og som undertittelen peker mot: Det er en dannelseshistorie. Om oss."

Tove Jansson. Arbeid og elsk av Tuula Karjalainen er en biografi om den finske forfatteren og billedkunstneren. I 2014 var det 100

Tove Jansson

 år siden Tove Jansson ble født, og Karjalainen har skrevet et omfattende verk om Tove Jansson. Billedhuggerens datter er en selvbiografi av Tove Jansson og ble første gang utgitt i 1969, men kom i ny utgave i 2012. 

 

prøysen

Også Alf Prøysen hadde 100-årsjubileum i 2014, og det ble gitt ut to nye bøker om han. Ove Røsbak har skrevet biografien Alf Prøysen. Blåklokkeviku og Slipsteinsvæils og Stein Erik Lunde har skrevet om Prøysen for barn og unge i boka Dra krakken bortåt glaset.

I år fyller Pippi Langstrømpe 70 år. Det er altså 70 år siden den første Pippi-boka kom ut. Da passer det å lese Ur-Pippi av Astrid Lindgren. Den 

pippi

inneholder blant annet originalmanuset til bøkene om Pippi og viser hvordan forlagene var med på å omarbeide Pippi. NRK har i januar 2015 vist dokumentaren Astrid - en fortelling om Astrid Lindgrens liv. Den anbefales på det varmeste, og viser mange nye sider ved Lingrens liv og forfatterskap.

 

 

Fagbøker om barne- og ungdomslitteratur

Er du på jakt etter mer teoretiske tilnærminger til barnelitteraturen, er Barnelitteratur - sjangrar og teksttypar av Tone Birkeland og Ingeborg Mjør en god fagbok når det gjelder begreper, teorier, modeller osv. for analyse av barnelitteratur. 

Norsk barnelitteraturhistorie (2005) av Tone Birkeland, Gunvor Risa og Karin Beate Vold gir deg de historiske linjene om norsk barnelitteratur. Les

Norsk-barnelitteraturhistorie

om de ulike sjangrene innen barnelitteratur, om hvordan barnelitteraturen har utviklet og endret seg, om skrivemåter og kjente forfattere som Alf Prøysen og Anne Cath. Vestly.

Drivkrafta bak teksten (2008) er en essaysamling om å skrive og illustrere for barn og unge med tekster av blant annet Arne Svingen, Rune Belsvik og Gro Dahle. Jakten på fortellinger av Elise Seip Tønnessen (red.) er også en artikkelsamling om barne- og ungdomslitteratur på tvers av medier.

 

 

 

 

På liv og død. Tabu i bildeboka (2012) av Ingjerd Traavik ser nærmere på hvordan tabu som skilsmisse, død og vold blir framstilt i bildebøker for barn.

En fanfar för bilderboken! av Ulla Rhedin, Oscar K. og Lena Eriksson (red.) er en tekstsamling om den moderne bildeboken som kunstart.

 

 

 

Avslutningsvis en fagbok som passer godt til temaet "Overgang - eller undergang?": Teen Noir av Maria Nilson handler om mørket i moderne ungdomslitteratur. Vil du lese mer om ungdomslitteratur, er Ungdomslitteratur – ei innføring av Svein Slettan (red.) en introduksjon til litteratur skrevet for ungdom, og til tekster som inngår i ungdomskulturen. Boka kom ut i 2014.

Hvis du vil lese deg opp på den skjønnlitterære delen, anbefaler vi denne oversikten.

Nettsted om barnelitteratur

Norsk barnebokinstitutt - kunnskap om barne- og ungdomslitteratur

Barnebokkritikk - nettidsskrift for anmeldelse av barne- og ungdomslitteratur

Faktafyk - Ungdommens eget sakprosamagasin, utgitt av Foreningen !les

 

DSC_0601

Google+