Hopp til hovedinnhold

Bøker om Einar Gerhardsen og Arbeiderpartiets historie

Einar Gerhardsen (Foto: Nasjonalbiblioteket)

Arbeiderpartiet har overtatt ordførerkjedet i Stavanger. NRK har sendt dokumentarserien om landsfader Einar Gerhardsen. Den nye biografien om Reiulf Steen får mye skryt. Her er et knippe andre anbefalte bøker om Ap's historie.

Arbeiderpartiet har dominert norsk politikk siden 1935. Slikt blir det meterhøye stabler med kontroversiell sakprosa av, senest i høst med Haddy N'jies bok om stormen rundt ektemannen Trond Giske, og Hans Olav Lahlums bok om Reiulf Steen.

Einar Gerhardsen og Haakon Lie: Selvbiografier i flere bind

Selvbiografien er avgåtte politikeres redskap for å sette skapet på plass for ettertiden. Hvis du ble nysgjerrig av å se NRKs serie om Einar Gerhardsen, kan du gå løs på Einar Gerhardsens memoarer: De strekker seg over fem (!) bind. På 1930-tallet skrev han Tillitsmannen – håndbok i praktisk organisasjonsarbeid, som ble revidert i 2009.

Haakon Lie, partisekretær i en årrekke, brukte også fem bøker på å fortelle sin livshistorie. Hans Olav Lahlum (et navn du ikke har lest for siste gang i denne artikkelen) skrev bok om Lie i 2009: Haakon Lie: Historien, mytene og mennesket.

Reilf Steen biografi Hans Olav Lahlum

En bok som går tett på Gerhardsen-årene er Per Øyvind Heradstveits Einar Gerhardsen og hans menn fra 1981. Den mest lukkede (og en av de mektigste) i denne kretsen var forsvarsminister Jens Christian Hauge. Olav Njølstads biografi, Fullt og helt fra 2008, fikk ovasjoner da den kom.

Torp og Bratteli

Alle Ap-statsministre er rikt biografert. Den første Ap-regjeringen fikk et kort liv i 1928. I år kom biografien om statsminister Christopher Hornsrud, skrevet av Nils Henning Hontvedt. Johan Nygaardsvolds ettermæle er preget av at han var statsminister da krigen brøt ut i 1940, og han var utmanøvrert av Einar Gerhardsen og hans krets ved returen til Norge våren 1945. Harald Berntsen har skrevet to bøker om Johan Nygaardsvold.

Oscar Torp var statsminister for Ap i perioden 1951-55, da Einar Gerhardsen var sliten og ba om avløsning (men kom tilbake etter noen år og Torp måtte gå). Hans Olav Lahlum skrev bok om Torp i 2007.

Trygve Bratteli ble partiets tredje statsminister etter krigen. Roy Jacobsens biografi fra 1995 er et ambisiøst prosjekt, hvor Jacobsen puster og peser for å blåse liv i en person som sjelden viste de store følelsene, og som hadde klokkertro på at de beste argumentene ville vinne over de sterke følelsene. Med en annen leder ville kanskje ja-siden vunnet EF-avstemningen i 1972? Sterkt anbefalt bok, selv om skildringene av hva Ronald sa til Reiulf (og hva Haakon sa til Einar og så videre) på 1960-tallet til tider trekker i langdrag.

Og tvers gjennom alt politikerne lovet, tryglet og truet, løp det en dyp strøm av det irrasjonelle, det forbløffende, det skrullete. Hvorfor stemte du på det-eller-det partiet? Fordi han har så snille øyne. Fordi hun har så fine pupper. Fordi jeg ikke tåler trynet på fyren. Fordi jeg gikk på barneskolen sammen med broren hennes. Fordi jeg fikk en parkeringsbot den morgenen. Fordi brødskiva landet med syltetøyet ned. Og dermed gikk folket til valg. 
Torgrim Eggen, Trynefaktoren (2003)
Roy Jacobsens biografi om Bratteli er en påminnelse om hvordan andre verdenskrig preget landet, og ikke minst politikerne som skulle styre gjenreisingen. Mest av alle Trygve Bratteli selv, som satt i tysk fangenskap i tre år. Bratteli skriver om dette i Fange i natt og tåke, som solgte i nærmere 200 000 eksemplarer da den kom ut i 1980. Det er kanskje ikke tilfeldig at Trygve Bratteli aldri skrev en selvbiografi om sine år som statsminister, men om opplevelsene under krigen. Den andre var Våren som aldri kom, om krigsutbruddet i 1940.

Hans Olav Lahlum tar for seg alle statsrådskiftene under Gerhardsen og Bratteli i Noen av oss har snakket sammen (2010), en tittel lånt fra Gerhardsens måte å presentere beslutninger på.

Samrøret mellom overvåkningstjenesten og Arbeiderpartiet er en av etterkrigstidens store politiske skandaler i Norge. I 1996 kom Lund-rapporten, som konkluderte med at det hadde foregått ulovlig politiske overvåkning etter krigen. Lund-rapporten er tilgjengelig på nett.

Makt og mannefall

Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg har selvsagt skrevet sine memoarer og blitt portrettert av andre. Steinar Hansson og Ingolf Håkon Teigenes bok Makt og mannefall er kanskje den beste boka om Brundtlands vei til toppen. Herman Willis' bok om Gro fra 1998 er nok den mest omstridte som er utgitt om en norsk statsleder i nyere tid.

Reiulf Steen ble leder av Ap, men aldri statsminister, og har skrevet sine memoarer. Einar Førde var av samme generasjon som Steen, og i 2007 kom det to bøker om Førde.

Google+