Hopp til hovedinnhold

Bøker og filmer om Vietnam-krigen

Vietnamkrigen TV-serie Ken Burns

Ken Burns' ti episoder lange dokumentarserie kaster nytt lys over Vietnamkrigen. Vi har funnet de beste bøkene og filmene om konflikten.

Vietnamkrigen splittet opinionen i USA og store deler av Vesten. Viktigere: Den drepte minst to millioner vietnamesere og 58.000 amerikanere. Høsten 2017 gikk Ken Burns' dokumentarserie på NRK.

Den første tv-krigen

Coming home film Jane Fonda Jon Voight

Vietnamkrigen har blitt kalt "den første tv-krigen", og Ken Burns' serie viser det til fulle.

Nyhetsklippene i serien viser også hvor mye medievirkeligheten har endret seg på 50 år. Serien er spekket med reportasjebilder og filmklipp fra kampene, med en nærhet som vi ikke har sett maken til siden. At krigsmotstanden vokste seg så sterk utover 1960-tallet, skyldes blant annet at konflikten ble godt dokumentert i media. Historiene om overgrep mot sivilbefolkningen bidro sterkt til motstanden mot USAs krig.

Journalister og fotografer fikk sitte på med helikoptrene som dro ut i felten, med en frihet som dagens krigsreportere ikke er i nærheten av. Da krigen var på sitt mest intense i 1968, var det 600 akkrediterte journalister i Vietnam. Flere av vår tids mest kjente pressefotografier er tatt under Vietnamkrigen, som Nick Uts bilde av den brennende jenta etter et napalm-angrep og Eddie Adams' bilde av en henrettelse på gata i Saigon (NB: sterke bilder).

USA trakk seg ut av Vietnam i 1975. Den siste meldingen som CIA-sjefen i Saigon sendte ut før han forlot landet er minneverdig av så mange grunner:

"It has been a long fight and we have lost. . . . Those who fail to learn from history are forced to repeat it. Let us hope that we will not have another Vietnam experience and that we have learned our lesson. Saigon signing off."

Hjortejegeren, Platoon, Full metal jacket...

We gotta get out of this place bok

Filmene og bøkene om Vietnamkrigen begynte å komme allerede mens den pågikk. På slutten av 1970-tallet vant Coming home og Hjortejegeren rikelig med Oscars. 1980-tallet ble det store Vietnam-tiåret i Hollywood, med filmer som Platoon, Full metal jacket, Hamburger hill, Født 4. juli og De kalte oss helter.

Les disse bøkene og se disse filmene om Vietnamkrigen:

Bøker:

Filmer:

 

Vietnamkrigen

Vietnamkrigen var den væpnede konflikten mellom Nord-Vietnam og Sør-Vietnam fra midten av 1950-årene til 1975. I tiden 1963–73 deltok USA aktivt i krigen på Sør-Vietnams side. Vietnamkrigen begynte som et opprør i Sør-Vietnam, utviklet seg til en borgerkrig mellom Nord- og Sør-Vietnam og ble dernest en amerikansk intervensjonskrig. USA trakk sine siste soldater ut i 1973, de siste amerikanerne forlot Saigon i 1975. På slutten av 1970-tallet havnet Vietnam i krig med sine tidligere allierte Kina og Kambodsja.

Google+