Hopp til hovedinnhold

Bøker fra bokåret 1997

Flaggermusmannen av Jo Nesbø

Alle har ett eller flere år som lett kan hentes fram fra minnebanken. Mitt er 1997.

OK Computer av Radiohead

Sølvberget feirer 30 år i år. I første etasje lader vi opp til jubileet med å dele opp fortiden i runde år siden åpningen, og stiller ut bøker fra hvert av dem fram mot den store jubileumsfesten 4. november. Bøker og filmer fra 1987 kan du lese om i denne nettsaken.

36,9 og mer til

Vi hopper ti år fram, til 1997. Jeg begynte det året i ei militærbrakke i Harstad, og endte det i Stavanger, og her har jeg vært siden. Mange av de tjue årene som er gått siden 1997 kan jeg knapt nevne enkelthendelser fra. 1997 ligger langt framme i minnebanken, og nå ramser jeg bare opp det jeg kommer på:

Det var to og en halv meter snø i Nord-Norge til langt ute i april. Radiohead ga ut OK Computer, Bob Dylan gjorde comeback med Time out of mind. Thorbjørn Jagland gikk av som statsminister fordi Ap fikk mindre enn 36,9% oppslutning ved stortingsvalget. Norge slo Brasil 4-2 på Ullevål. NRK sendte landskamp i popquiz mellom de ulike nordiske landene.

Det var en uendelig varm sommer og like fin høst.

En løst definert ung voksen-tilværelse

Selv hadde jeg studert ett år før dette, og ble ferdig i militæret 22. juli 1997, lenge før den datoen fikk en spesiell betydning. Verden var i det hele tatt 90-tallsutflytende og mild, uten kanter, trusler og begrensninger.

Harrry Potter og de vises stein

Jeg hadde ingen andre ambisjoner enn å skli over i en løst definert ung voksen-tilværelse, kanskje gjøre den obligatoriske verden rundt-reisen, da jeg sendte inn en jobbsøknad litt på tull. I stedet for verden rundt ble det huslån og turnusjobbing, og jeg har fortsatt til gode å reise utenfor Europa.

Harryenes år

1997 var starten på mye, også i litteraturen.

Bokhøsten 1997 var Jo Nesbø en av mange debutanter, hvor en fyr ved navn Harry Hole oppklarte drap i Australia.

I Cool Britannia, hvor Tony Blair ble valgt til statsminister det året, kom den første boken om en annen Harry, med etternavn Potter.

Gunnar Staalesen var et etablert navn i 1997, men århundre-trilogien som han begynte på i 1997, gjorde ham enda mer folkekjær.

Britt Karin Larsens første bok i serien om taterne ble utgitt, De som ser etter tegn.

Dav Pilkey hadde gitt ut bøker før, men serien han begynte på i 1997 gjorde ham til verdensnavn. Navnet? Kaptein Supertruse.

Bøker og filmer fra 1997 kan du låne i første etasje på Sølvberget. Her er noen av titlene. Klikk på dem for å låne.

 
Google+