Hopp til hovedinnhold

Apropos India

Apropos India

BOK: Joar Hoel Larsen presenterte sin bok  India på høstens første bokprat.  Er du nysgjerrig på landet og vil lese mer?  Her kommer noen tips.

India har fascinert mange og i biblioteket kan du finne et godt utvalg bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa. Her er et utvalg klikk på titlene hvis du vil reservere bøkene):

William Dalrymple er en britisk historiker og India-kjenner.  Kollega Håkon Hestvik har lest hans bok Den siste mogul og anbefaler den på det varmeste: "Gjennom brev og skriftlige kilder kommer vi svært tett inn på spillet rundt stor Mogulens hoff og det brutale Sepoyopprøret som var nær ved å endre historien og kaste britene ut India. Opprøret førte til massakrer på britiske kolonister, og minst like brutal gjengjeldelse fra britenes side. Opprøret og konflikten har skremmende mange likhetstrekk med aktuelle konflikter i dagens verden. En får fort en følelse av at mennesker følger de samme sporene i konflikter, og har ikke kommet så mye lenger på 160 år. Dette blir gjort gjennom flere meget fengslende parallelle fortellinger hvor vi følger enkelt individers skjebne gjennom en dramatisk og farlig tid."

Mer sakprosa, reiseskildringer og reportasjer

Dalrymple: Ni liv

Dalrymple er også forfatteren av Ni liv med undertittelen På søken etter det hellige i det moderne India.  Her forteller han om ni ulike menneskers liv og skjebne og formidler på denne måten et mangfoldig bilde av dagens India.  White mughals er en biografi over James Achilles Kirkpatrick, en britisk ambassadør som konverterte til Islam for å kunne gifte seg med en indisk prinsesse.  En spennende historie og samtidig et portrett av India på slutten av 1700-tallet, da India var under muslimsk herredømme.

I Kalis tid : indiske reiser og møter,  utgitt i serien Spor som består av en rekke velskrevne reiseskildringer.  Dalrymple, igjen.  Over en periode på 10 år bodde han der og reiste rundt i hele landet. I denne boka beskriver han India slik han lærte landet å kjenne.   Paul Theroux er også en velkjent forfatter av reiseskildringer.  Den store togbasaren er en klassiker i reiselitteraturen.  "Skrevet i den gode tradisjonene å reise for reisens skyld - for å søke opplevelse og eventyr" (Graham Greene).  I boka beskrives togturer over store deler av Asia og spesielt i India

Norge og nordmenn har satt spor i India.  Geir Falkenberg forteller om disse i India : Norske spor - felles muligheter.  Det handler om misjon, bistandsprosjekter og mer eller mindre vellykkede ønonomiske partnerskap.  En del av boka er viet Dr. Rama Iyer som var en viktig mann for det norsk-indiske miljøet.  Hans livshistorie belyser sentrale trekk ved India og gir et grunnlag for å forstå dette landet:  kulturforskjeller, kastevesenet, familieforhold og mye mer.  

Hvit tiger - Aravind Adiga

Adiga:  Hvit tiger

Balram hører på radioen at den kinesiske statsministeren kommer på besøk til India, og bestemmer seg for å sende ham et brev der han vil fortelle sannheten om India og hvorfor India har så mange vellykkede gründere.  I løpet av sju netter forteller han om sitt liv. Han forteller om hvordan han forandret seg fra å være en fattig tjener fra nord til en rik mann med egne ansatte. Den hvite tigeren er kallenavnet Balram får, det er det sjeldneste av alle dyr, skapningen som kommer bare én gang i hver generasjon. Dette er historien om en indisk klassereise! Adiga forteller med besk ironi om indisk demokrati, om en sjåførs hverdag og om indernes største oppfinnelse: hønseburet.  Hvis det er slik India faktisk fungerer, har jeg lært mye i løpet av denne romanen, Romaner som får meg til å undres er verdt å lese!

 (Tidligere publisert av Gro på bloggen Bibliotekarene anbefaler)

Indias datter - Shilpi Somaya Gowda

Gowda:  Indias datter

Jentebarn har ingen verdi på landsbygda i India, så når Kavita føder en datter, drepes den lille datteren. Noen år seinere føder Kavita nok en datter, og trygler sin ektemann om å få tilbringe en natt med barnet. Sammen med søsteren bringer Kavita datteren til et barnehjem i Mumbai. Datteren Asha vokser opp i California hos trygge og kjærlige adoptivforeldre. Likevel reiser hun til adoptivfarens familie i India for å finne sin bakgrunn. Historien strekker seg over 20 år, og fortelles av de to mødrene og datteren de deler.  Dette er en god historie. Det faktum at jentebarn fremdeles drepes er litt utrolig, men det er å håpe at kvinner får samme menneskeverd i verden som menn

(Tidligere publisert av Sigrun på bloggen Bibliotekarene anbefaler)

Shantaram - Gregory David Roberts

Roberts: Shantaram

Lindsay er på flukt fra australske myndigheter etter å ha rømt fra et vel bevoktet fengsel. Han søker tilflukt i Bombay, der ingen kjenner hans bakgrunn som tidligere kriminell. For første gang blir han møtt med tillit og respekt og han forelsker seg både i byen, menneskene generelt, og i en vakker kvinne spesielt.  Vi følger ham gjennom et opphold i Bombays slum der han bygger opp en sykestue, et besøk i en indisk landsby og slik blir vi kjent med indiske skikker og levemåte. Han får mange venner, men også noen fiender, og må tilbringe noen måneder i et indisk fengsel! Jeg røper ikke mer av handlingen, det tar for mye plass. Her det action, spenning, dramatikk i bøtter og spann.  Roligere partier med betraktninger om vennskap og kjærlighet, etikk og rettferdighet finnes også. Og et vell av episoder som påkaller både latter og tårer. En lesefest altså, og en ekte røverroman, boka er faktisk delvis selvbiografisk. Forfatteren var selv i India i ti år, men vendte tilbake til Australia og sonet resten av straffen han ble idømt. I fengselet ble denne boka til.   I 2015 kom det ut en oppfølger: Fjellets skygge

(tidligere publisert på Bloggen Bibliotekarene anbefaler )

Flere romaner 

Anita Nair:  Damekupeen.  Seks kvinner deler togkupe og de forteller hverandre historien om sitt liv.  Slik får vi et bilde av kvinners situasjon i dagens India.

Jhumpa Lahiri:  Våtmarken.  To brødre fra Calcutta velger svært ulike veier i livet.  Den ene blir i India og gjør opprør mot det bestående og den andre flytter til USA og prøver å skaffe seg en ny tilværelse der.  Men hvor lett er det å frigjøre seg fra familie og tradisjoner?

Rohinton Mistry:  Balansekunst. Handlingen i boka utspiller seg i Bombay, og forteller historien om syersken Dina Dalal, skredderne Darji og Omprakash og studenten Maneck. Gjennom disse personenes historie får vi vite mer om Indias fortid; fra selvstendigheten i 1947 til unntakstilstanden i 1975 (Omtale fra Den norske bokdatabasen)

Indra Sinha: Dyrets folk. Dyrets folk er en skarpsindig, sprelsk, rasende og morsom politisk roman om verden sett nedenfra og hva det betyr å være menneske. Historien bygger på en virkelig hendelse: Union Carbides utslipp av giftgass i Bhopal i 1984. (Fra Forlagsomtalen)

Vikas Swarup.  Gutten som hadde svar på alt.  En fattig gutt går til topps i et spørreprogram på TV. Boka forteller om hvordan gutten som nesten ikke har skolegang kunne svarene på spørsmålene som ble stilt.  En herlig og sjarmerende fortelling som er filmatisert med tittelen Slumdog millionaire

Edward Morgan Forster:  A passage to India.  Dette er en klassiker fra 1924 og skildrer India i kolonitiden fra et britisk synspunkt.  Forbudte følelser mellom en engelsk kvinne og en indisk mann står sentralt.  Denne boka er også filmatisert.

Google+