Hopp til hovedinnhold

Anbefalt sakprosa

Min europeiske familie

Det nærmer seg sommerferie for de fleste, og mange gleder seg til å få tid til å lese, om det er én bok eller en stabel med bøker.

Når vi snakker om sommerlektyre tenker vi ofte på blodig krim, sommerlette romaner, gamle ukeblad og slitte tegneserier. Eller? Hva med å plukke en bok fra den store sekkebetegnelsen «sakprosa» i sommer? Noen av Sølvbergets ansatte har her plukket ut én bok hver de vil anbefale deg å lese i sommer.

Carolyn anbefaler:

Klassen: fortellinger fra et skoleår av Marte Spurkland. Også til utlån i ebokbib

Klassen: fortellinger fra et skoleår av Marte Spurkland

Marte Spurkland har fulgt sju elever og læreren deres i tredje klasse på en videregående skole i Oslo øst et skoleår. Tre av dem har innvandrerbakgrunn. Noen har foreldre som ikke kan hjelpe med lekser, og så dårlig økonomi at de må ha flere ekstrajobber for å skaffe penger til PC, mobiltelefon og middag. Men disse elevene er heldige, for de har en lærer som viser enorm omsorg, langt utover arbeidstiden.  Dette er virkelig en tankevekkende bok som gir god innsikt i hvordan en lærers hverdag kan være. Anbefales!

 

Ragnhild anbefaler:  

Lingo av Gaston Dorren. Også til utlån i ebokbib 

Lingo av Gaston Dorren

Hvis du noensinne har lurt på hvorfor en samtale på spansk lyder som en skuddveksling, hvordan finsk og ungarsk egentlig er i slekt, hvorfor islandsk er så erkekonservativt eller hvorfor nederlenderne er så språkmektige?  Svaret får du her! 

 

Rebekka anbefaler:

Meisenes hemmelige liv av Andreas Tjenshaugen

Meisenes hemmelige liv

Dette er ikke en tung og langdrøy bok, men den er både underholdende og interessant. Man får et fint bilde av hvordan en av våre hagefugler lever livet gjennom et års tid. Tjenshagen bruker en del språklige bilder som knytter meisenes liv opp mot våre egne, og på den måten menneskeliggjør dem. Denne fremstillingen gjør boken lett tilgjengelig, og hvis man ønsker å lese mer er det bare å se nærmere på litteraturlisten.

 

Anne Helen anbefaler:

The Book of Eggs av Mark E. Haube. Også tilgjengelig som ebob i appen Libby

the book of eggs

Boka gir deg oversikt over 600 ulike typer fugleegg! Eggene er gjengitt i farge og i egentlig størrelse samt kart, tegninger og beskrivelser av fuglene.  Kul bok å ta seg med ut på tur, praktisk som e-bok.

 

Susanne anbefaler:

Min europeiske familie de siste 54 000 årene, av Karin Bojs

min europeiske familie

Med utgangspunkt i DNA-tester av seg selv og sin nærmeste familie følger hun sin slekts bakover i tid, helt tilbake til alle skandinavers og moderne europeeres opprinnelse. Dette er en fascinerende, interessant og spennende lesning om vår felles forfedres liv og forflytninger. Ikke tung å lese. Det er lenge siden jeg har lært så mye av en bok!

 

Ebbe anbefaler:

Nini av Lars Lillo-Stenberg

Nni

Nini er en annerledes biografi om Nini Stoltenberg, ministerdatter og et bemerkelsesverdig menneske som flåsete sagt ble Norges «riksnarkoman». Lillo-Stenberg var i Ninis vennekrets i ungdommen, og gir et varmt bilde av Nini – og lar hennes nære familie og venner fortelle fritt og åpent om henne. For hvem var hun egentlig? Jenta som vekslet mellom Slottsparken og jusstudier, ble TV-fjes, danset med Bruce Springsteen, og traff Fidel Castro? 

 

Lotte anbefaler:

Not dead yet av Phil Collins

phil collins

Selvportrett av en artist med mange opp- og nedturer både personlig og musikalsk. Phil Collins er en av tre musikere som har solgt over 100 millioner plater, som trommeslager og sener vokalist i Genesis, og som soloartist. En uhøytidelig og humoristisk skildring av en artist som har måtte tåle mye kritikk. Det er ikke bare bare å starte som kredibel progrocker til å bli en kommersiell suksess. Du trenger ikke å være en fan for at denne boken skal underholde. Du får også et innblikk i en spennende periode av musikkhistorien, da plateselskapene hadde flust med penger, Concorde var den foretrukne reisemåten over Atlanteren og livsstilen var preget av sex, drugs and rock’n' roll.

 

Christian anbefaler: 

Dancehall: The Rise of Jamaican Dancehall Culture av Beth Lesser

Dancehall - Beth Lesser

Kunsten å rappe oppstod på begynnelsen av 60-tallet, i såkalte soundsystems på Jamaica. Et soundsystem er et sted (gjerne utendørs) hvor det serveres mat, øl og spilles musikk fra gigantiske høyttalere. Det var også der ideen om DJ'er og remixer oppstod. Uten den unike musikkulturen på Jamaica, hadde moderne pop og da særlig hip hop og elektronisk dansemusikk, vært noe helt annet. Beth Lesser er profesjonell fotograf og gir, gjennom hundrevis av fantastiske fotografier, et unikt innblikk i i Dancehall-miljøet på 80-tallet. Boka har også en fin tekst som sporer dancehall-kulturen tilbake til røttene. 

 

Olav anbefaler:

Memphis Rent Party: The Blues, Rock & Soul in Music's Hometown av Robert Gordon. 

memphis Rent party

Bli med hjem til blues legenden Jr. Kimbrough, les anekdoter om Alex Chilton, Jim Dickinson, Cat Power, Charlie Feathers, Jerry Lee Lewis, Tav Falco, Jerry McGill og et hav av andre legendariske figurer fra Memphis' musikalske univers. På Sølvberget kan du låne cd-er og lp-er med de nevnte artistene. Bokas eget soundtrack ligger på Spotify

Sakprosa

Hva er sakprosa?

Det norske kulturråd definerer sakprosa som ««litterære tekster som adressaten har grunn til å oppfatte som direkte ytringer om virkeligheten, skrevet i en essayistisk, fortellende, resonnerende, opplysende eller argumenterende form, av én eller flere forfattere og for et allment publikum» .

 

Hvor finner du sakprosa på biblioteket?

På Sølvberget finner du i hovedsak sakprosa i 3. og 4. etasje. I 2. etasje finner du sakprosa og faktabøker for barn og unge.  Det er også et skiftende utvalg av alt dette i Sølvbergets 1. etasje.  Madla bibliotek har også egne hyller for sakprosa og faktabøker for både unge og voksne.

Google+