Hopp til hovedinnhold

Amerika på faktabiblioteket

Amerika på faktabiblioteket

Faktabiblioteket har en stor samling litteratur som supplerer årets Kapitteltema. 

Amerika er veldig mye, og kontrastene står i kø: Nord og Sør, engelsk og spansk, vill natur og store byer, og mye, mye mer. Vi har hentet fram bøker om ulike land, samfunn og kulturer på det enorme kontinentet. Utstilt finner du også historiske verk, reiseskildringer, dagbøker og biografier.

Noen bøker på utstilling: 

guantanamo

Dagbok fra Guantànomo av Mohamedou Ould Slahi 

Omtale fra Kapittelprogrammet: Mohamedou Ould Slahi har vært fengslet i Guantánamo Bay siden 2002, uten å ha blitt siktet for konkrete lovbrudd. Etter tre år i fangeleiren begynte han å føre dagbok hvor han forsøkte å nøste opp livet fra tiden før han forsvant inn i amerikansk fangenskap, fra alle avhørene og forflytningene som ledet fram til leiren, og fra hverdagen som fange i Guantánamo. Slahis dagbok er ikke bare en sterk skildring av et justismord, men en dypt personlig selvbiografi.

Onsdag 16.september kl.1930 kan du møte Larry Siems, som har redigert utgivelsen av dagboken, og forfatterens bror Yahdih Slahi, i samtale med Gerald Kador Folkvord fra Amnesty.

simon

Amerika fra dag til dag av Simone de Beauvoir

Forlagets omtale: I denne boken forteller Simone de Beauvoir fra sin fire måneders reise til USA i 1947. Her får vi høre om Simones opplevelse av det moderne Amerika; skyskraperne på Manhattan, vareutvalget i butikkene, folkelivet på barene, kinofilmene, jazzkonsertene på The Vanguard, gangsterne i Chicago og stjernene i Hollywood. Hun reiste blant annet til Nevadaørkenen, Grand Canyon og Walden, og hun brukte fly, bil, tog og Greyhoundbuss. Boken er skrevet som en dagbok, og følger Beauvoirs reiserute.

 

What if Latin America ruled the World? How the South Will Take the North Through the 21st Century av Oscar Guardiola-Rivera 

latin america

Et nytt perspektiv på Latin-Amerikas historie, kultur og utvikling. Latin-Amerika gjennomgår store forandringer, og balanseforholdet mellom Nord- og Sør-Amerika er i endring. Spansk er i ferd med å bli det dominerende språket i USA, og de økonomiske problemene hoper seg opp. Kanskje er USA i ferd med å bli det neste latinamerikanske landet? I dag bor det 600 millioner mennesker i Latin-Amerika, økonomien vokser raskt, og er i ferd med å utfordre den rådende kapitalisiske verdensorden.

 

amazon

The uknown Amazon redigert av Colin Mc Ewan

Forlagets omtale: Over thousands of years, a range of cultural traditions developed within the Amazonian rainforest. This richly illustrated collection of twelve papers, accompanying an exhibition of the same name at the British Museum, looks at the evidence for these native populations whilst exploring the inevitable link between nature and culture and stressing the need to preserve this unique environment. Divided into four parts, the volume examines economy and subsistence, archaeology and society, ideology and encounters by explorers and ethnologists.

lost continent

The lost continent: Travels in Small-Town America av Bill Bryson

Dette er den første reiseboka til Bryson. Høsten 1987 og våren 1988 reiste han rundt i store deler av USA, og oppsøkte steder som ikke var typiske turistmål. Bill Bryson ønsket heller å framstille et hverdags-Amerika, med glemte småbyer og forlorne steder. Boka er mer personlig enn de senere bøkene han har skrevet, og er full av humoristiske observasjoner. Her opplever vi Amerika gjennom Brysons øyne. 

michelle

Michelle Obama. USAs første fargede førstedame av Liza Mundy

Fra forlagets omtale: Dette er historien om Michelle Obama - fra hennes unge år i Chicagos svarte bydel South Side til hun sammen med sin mann flyttet inn i Det hvite hus i Washington. Verden vil følge også henne med argusøyne, for også hun blir historisk: Den første fargede førstedame i Det hvite hus og et forbilde for mange kvinner. I denne biografien møter vi en moderne, viljesterk kvinne som vet hvor skapet skal stå. Hun er kjent for sin varme utstråling, men også for sin skarpe tunge. Det er derfor helt naturlig for USAs nye president, Barack Obama, å omtale sin kone som "the boss" - sjefen. Det er Washington Post-journalisten Liza Mundy som har skrevet denne spennende biografien om USAs nye førstedame.

 

Vikings

Vikings. The discovery of America av Knut Lindh 

Det var faktisk vikingene som oppdaget Amerika! 

Google+