Hopp til hovedinnhold

Alternative lesetips til påske

Les deg opp til påsken

Hvem har sagt at det kun er krim som skal leses i påsken? Her er fem alternative lesetips til påskeferien.

Tradisjonelt er påsken forbundet med krim både i bokform og på tv. Dette passer ikke for alle så vi gir deg her en alternativ liste med bøker til påsken.

"Ned til elva" av Leif Enger (2001)

Ned til elva

Norskamerikaneren Leif Enger gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste med denne helt spesielle romanen, som var hans debutroman i 2001 og ble en bestselger i store deler av USA.  "Ned til elva" er både en episk reise, en tragedie og en kjærlighetshistorie. Den er en sørgmodig, vakker og sitrende intens kombinasjon av John Irving, Mark Twain, cowboybøker og bibelhistorie

Hovedpersonen i boka er elleve år gamle Reuben Land, en astmatisk gutt i Midtvesten en gang på 1960-tallet, som ikke nøler med å tro på mirakler. Han har vokst opp sammen med en far som kanskje er liten i verdens øyne, men som likevel forvaltet store krefter. I store deler av boka er Reuben på reise gjennom Midtvesten sammen med søsteren og faren, på leting etter sin eldre bror Davy som er en rastløs ung mann på kant med loven og som står overfor en omstridt drapstiltale. Familien slites mellom kjærlighet til Davy og deres plikt til å gjøre det som er riktig; levere Davy tilbake til myndighetene.

Reisen som beskrives i denne boka gir leseren et intenst møte med det amerikanske landskapet, med menneskene, og med den kjærligheten som gjør det mulig å trosse selv de frykteligste fiender. 
Dette er en fantastisk leseropplevelse med en bok om tro og håp og lojalitet, hvor språket er nydelig og personene troverdige. Les også "Så ung, så kjekk, så modig" (2013) av Leif Enger. 

 

"Svøm med dem som drukner" av Lars Mytting (2014)

Svøm med dem som drukner

Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike. Ingen vet hvor Edvard har vært, og han vokser opp på en fjellgård i Gudbrandsdalen sammen med sin tause bestefar.Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager? Og hvem har, til bestefarens begravelse, sendt dem et praktstykke av en kiste, snekret i et treverk ingen har sett make til?

Letingen etter svar fører 23 år gamle Edvard både til Shetland og tilbake til Frankrike, der han må grave seg inn i de mørkeste krokene i familiens fortid. En fortid som er tett vevd sammen med de store europeiske hendelsene fra forrige århundre, men også lidenskapen til en mestersnekker som søkte lykken i 30-tallets Paris.

Dette er en flott bok med et vakkert språk som både handler om hvordan det er å være annerledes i ei bygd, bestefarens bakgrunn som frontkjemper, splid mellom søsken, Edvards forhold til kvinner og om hva som forener og hva om splitter. Noe av det beste med denne boka er de vakre naturskildringene både fra Shetland og Gudbrandsdalen. Boka har også elementer fra krimgenren i seg. Lån boka i eBokBib.

Lars Mytting har tidligere gitt ut "Hestekrefter" (2006), "Vårofferet" (2010) og fikk et kommersielt gjennombrudd med boka "Hel ved" (2011).

 

"Død som en dronte" av Marianne Fastvold (2001

Død som en dronte

Elisa sitter utslitt igjen i hjemmebakeriet. Mannen har gått fra henne, og barna kommer ikke hjem til jul. Hun trues med tvangsauksjon, og utnyttes av alle. Tusen kroner i lomma er alt hun har da hun kjører mot kjøpesenteret. Men denne episoden skal komme til å snu opp-ned på livet hennes. Der - mellom behagelig tempererte butikker, kafeer, palmer og fontener - tenker hun: Hvorfor dra hjem? Hvorfor ikke bli boende i glassparadiset?

Marianne Fastvolds første roman «Død som en dronte», er en eksplisitt, overraskende og til tider svart bok om sult og ensomhet. Hovedpersonen Elisa er snill, omsorgsfull, unnskyldende, selvutslettende. Hun er tjukk og blakk, hun baker og baker, og det er vanskelig å skille mellom kroppen og bakverket. Kroppen er blitt til bolledeig, den knas, formes, eltes og kjevles.

Fastvolds skrivestil er rå, intelligent og burlesk, og latteren er aldri langt unna. Likevel: selv om boka er morsom sitter leseren igjen med en fornemmelse av alvor og ubehag. 

Les også andre bøker av Marianne Fastvold: "Feid og pyntet" (2003), "Kjærlighet for viderekommende" (2008) og "Kvinner før jul" (2011).

 

"Hjem til meg" av Trude Marstein (2012) 

Hjem til meg

Bokens hovedperson Ove er lege. Ove er gift og han har barn. Han er en mann som ikke vil noen noe vondt. Men han klarer ikke la være å by på seg selv. Han er utro når han er 33, han er fortsatt på kvinnejakt når han har passert 60. Han er utro mot sin første kone med kvinnen som blir hans andre. Han er utro mot henne òg. Han glir fra forhold til forhold, fra kvinne til kvinne, fra sin gode, kloke, stabile Wenche til den følsomme skuespilleren Marion og videre til flere, og yngre, kvinner. Og hver gang er det alvor. Hver gang ser han muligheter. Hver gang tror han ingen skal sitte forsmådd tilbake.

"Hjem til meg" er både typisk marsteinsk og overraskende annerledes. Boka er lett og underholdende, og ubehagelig skarp i kantene. Den blir av flere anmeldere omtalt som Trude Marstein på sitt beste og har mange likhetstrekk med Trude Marsteins forrige roman "Ingenting å angre på" (2009).

Begge bøkene handler om utroskap, og karakterenes tanker veksler mellom hverdagslivet med familien og lengselen etter ”den andre” som fyller et behov om å bli sett med et nytt blikk.

 

"Edens have" av Ernest Hemingway (1986)

Den unge forfatteren David Bourne er på bryllupsreise med sin skjønne Catherine i Spania og Frankrike i begynnelsen av 1920-årene. De har vært gift i tre uker. David er krigsveteran fra den nylig avsluttede verdenskrigen. Hans roman om krigen er nettopp utgitt i USA. Han får brev fra sin forlegger og kopi av anmeldelsene, og begge deler forteller om stor suksess. Det er en nyhet som Catherine får problemer med. 

Tittelen på boka er dypt ironisk. "Et ekteskap fra helvete" hadde vært mer dekkende. Forfatteren som drar på bryllupsreise med sin kone, og har ambisjoner om å skrive, blir stadig forsøkt avledet av sin unge kone. Hun går til slutt alt for langt i sin iver på å dra ham bort fra skrivingen, og det får fatale konsekvenser for ekteskapet.

 Dette er boka Hemingway aldri ble helt ferdig med før han tok sitt eget liv. Jeg har ikke lest alle av Hemingways bøker, men nok til at denne boka står som en av hans beste for meg.

Google+