Hopp til hovedinnhold

Alt man KAN gjøre (i disse koronatider)

Alt man KAN gjøre (i disse koronatider)

I disse dager er det mye fokus på hva man ikke kan gjøre på grunn av korona. Men det er jo utrolig mye vi kan gjøre også! Benytt tiden til å lære deg noe nytt, som å spille piano eller å dyrke grønnsaker. Gå en tur i fjellet. Les om et liv som er annerledes enn ditt. Sett deg inn i en situasjon eller problemstilling som ikke nødvendigvis preger din hverdag. Eller les om musikk du er glad i.

Vi lever nå under en pandemi som legger store restriksjoner på hvordan vi lever våre liv. For mange er dette en vanskelig tid, mens andre synes at denne nye påtvungne livsstilen minsker stresset i hverdagen. Forhåpentligvis er det ikke så lenge til vi er vaksinerte, og livet sakte men sikkert vil komme tilbake til det vi er vant med. Mens vi venter er det mye spennende å bruke tiden på, og på biblioteket har vi bøker som kan gi deg inspirasjon, uansett hva du måtte være interessert i.

Her er forslag til bøker du kan lese hvis du ønsker å drømme deg bort, eller å lære deg noe nytt:

 

Om det å lafte. Band 2. Hus, hogge, tømmer og skog, Jon Bojer Godal (2018)

Vi har ein ufatteleg rikdom av variasjon over temaet laft og nov i tømmer her i landet. Band 1 omtala sjølve laftet, denne boka viser korleis hjørna og tømmer blir til hus av ymse slag. Å lafte er å arbeide i tre. Laftaren treng difor omfattande vitande om tre som materiale. I denne boka utgjer trematerialar eit stort innslag. Lafting er etter tradisjonen å arbeide med øks. Men i dag er ikkje øksa like godt kjend for alle som ho var. Å kunne arbeid lett, ledig og presist med øks er eit vilkår for å kunne ha glede av å lafte. Difor er det òg med eit kapittel om bruk av øks. Omtale av forlaget.

Lafting

 

Kunsten å irritera seg over skrivefeil : kvifor gjer me det, og har det noko for seg? Kristin Fridtun (2021)

Kva hender eigentleg i hjernen vår når vi støyter på skrivefeil? Vi kommuniserer i stadig større grad gjennom skrift, men det tyder ikkje nødvendigvis at rettskrivinga vår vert betre. Kvifor vert nokre av oss irriterte når vi kjem over skrivefeil i tekstar, medan andre ikkje bryr seg i det heile? Språkvitar Kristin Fridtun ville finne svar på kvifor vi reagerer så ulikt. Ho har saumfare faglitteratur, lese tallause kommentarfelt og snakka med språkbrukarar som lèt seg irritere av kvar minste skrivefeil dei finn. Ho har granska irritasjonen frå ulike sider, og det ho har funne ut er interessant. Personlegdomen vår har faktisk noko å seie for kor lett vi lèt oss irritere. Men det finst òg håp for dei som ønskjer å bruke tida si på noko anna enn å leite etter skrivefeil! Kristin Fridtun er utdanna filolog, og ho har skrive fleire bøker om språk. Ho vann Bokhandelens sakprosapris i 2016 og Språkprisen i 2019. Omtalen er utarbeidd av BS.

12826413.bilde.1619555323.n

 

Demokratiets Svanesang, Anne Applebaum (2021)

I Demokratiets svanesang ser historiker og journalist, Anne Applebaum, på mekanismene som er i ferd med å smuldre opp fundamentet for demokratier verden over. Hvorfor er det slik at ledere i en rekke vestlig land omfavner et nasjonalistisk og antiliberalt styresett? Og hva er det ved deres enkle budskap som har så stor gjennomslagskraft? Applebaum redegjør for hvordan autoritære ledere klatrer til topps i det politiske systemet og skaper seg en maktbase som bytter goder og fordeler mot lojalitet. Boken gir også et innblikk i hva slags verktøy disse autoritaristiske og nasjonalistiske partienes benytter for å få nasjonenes innbyggere til å slutte opp om deres prosjekt. Selv om utviklingen synes mørk, deler Applebaum tanker om hvordan man kan finne tilbake til et liberalt demokratiske verdigrunnlag før det er for sent. Omtalen er utarbeidet av BS.

12819157.bilde.1611395011.s

 

Kortreist : 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer, Hege og Stine Schultz Heireng (2019)

Denne boken gir tips til overnattingsturer i hengekøye og telt i nærheten av Norges 15 største byer. De fleste av de 70 turforslagene er under én time fra bysentrum, slik at det skal være enkelt å komme seg ut – kanskje også på en helt vanlig hverdag? Her finnes turer som passer for alle, uansett alder eller erfaring med overnatting i friluft. Turbyene er Arendal, Bergen, Bodø, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Haugesund, Kristiansand, Moss, Oslo, Sandefjord, Skien, Porsgrunn, Stavanger, Sandnes, Trondheim, Tønsberg og Ålesund. Omtalen er utarbeidet av BS.

11973343.bilde.1556568630.n

 

Plantelykke : stell og innred med grønne planter, Anders Røyneberg (2019)

Lurer du på hvordan du kan lykkes med grønne planter? Hvordan du skal innrede med dem, og hvordan du kan få dem til virkelig å trives? Anders Røyneberg, også kjent som @arcticgardener, har over 100 grønne planter i leiligheten sin i Oslo. Her gir han deg sine beste råd om hvilke planter som passer hos deg, og om hva de trenger av jord, gjødsel, vann og lys for å trives. Du får vite hvordan du tar avleggere og stiklinger, og hva du bør forberede når du skal reise bort, slik at plantene er like fine når du kommer hjem igjen. Å omgi seg med natur og vekster skaper ro i hverdagen. Her får du både inspirasjon og kunnskap til å skape en grønn oase hjemme. Omtale av forlaget.

11996476.bilde.1567024193.s

 

Rasismens poetikk, Guro Sibeko (2019)

Melaninrike og hvite kropper skilles ikke engang av fargen. Den som passerer som «hvit» et sted på jorda, kan være «melaninrik» et annet. Likevel er det stor forskjell på hvordan det er å leve med en hvit og en melaninrik kropp. Denne boka handler om det. Og om hvordan vi kan gjøre det lettere å leve for alle.

12334826.bilde.1601383266.n

 

Sankeboka : velsmakende ville vekster, Jørgen Ravneberg (2019)

Man trenger ikke egen hage for å sanke spiselige vekster og bær. Naturen er full av dem, og de er gratis. Denne boken viser hvordan man kan finne spiselige grønnsaker, salater, urter, skudd fra trær, blomster, bær, røtter og tang i naturen. Den tar for seg 177 ulike arter med grundig beskrivelse og illustrert med foto. Omtale av forlaget.

11961990.bilde.1554926960.n

 

Vinylens historie. 2. Norge 1970-1990, Børre Haugstad (2020)

Spennende historier om den nye rocken som kom på 1980-tallet med Vazelina, deLillos, Dumdum Boys, Jokke, Anne Grete Preus, Dollie, De Press, Fra Lippo Lippi, Henning Kvitnes, samt den overraskende suksessen til Jon Eberson og Sidsel Endresen. Store lister over de beste låtene og platene fra alle de norske landsdelene, samt Topp 100-lister over landets beste viser, tungrocklåter og proglåter. Her er bilde av alle de over 200 slagerne som toppet listene alle disse årene. Hvilke var periodens beste poplåter. Her er nok noen overraskelser! Verdens hundre mest verdifulle progalbum. Kritiske analyser av norske kulturhistorikere og platekåringer. Et helt nytt Topp 100 POPQUIZ fra perioden 1970-1980. Samt utrolige 750 bilder. En bok å bli gla' i og bla' i de neste årene. En visuell fest! Omtale av forlaget.

12700402.bilde.1603312003.n

 

Dyrk dine egne grønnsaker, Tommy Tønsberg (2021)

Mange drømmer om sin egen grønnsakshage, og i denne boken kan man lære om hvordan man dyrker 39 ulike grønnsaker som trives i norske forhold. Her finner man bønner, blomkål, chili, hvitløk, rødbeter, mais, løk, spinat, stangselleri m.m. Et innledende kapittel tar for seg det man trenger å vite om såsted, prikling, ompotting, utplanting, jordsmonn, vanning, gjødsling, skadedyr og innhøsting. Grønnsakene er alfabetisk presentert slik at det blir enkelt å finne fram i boka. Omtalen er utarbeidet av BS.

12940000.bilde.1614157388.x

Google+