Hopp til hovedinnhold

8 boktips for 8. mars

Internasjonal Kvinnedag, 8. mars. Kvinneskjebner i andre land.

Vi har tatt utgangspunkt i kvinneskjebner i andre land, bøkene vi har valgt spenner vidt. Noen har en mørk stemning, mens andre har et glimt av håp, den siste er tvers igjennom feelgood!

Flere av Sølvbergets kvinnelige ansatte har blitt utfordret til å komme med boktips til kvinnedagen 8. mars. Her skriver vi litt om noen av dem.

Aud Jorunn foreslår to eldre bøker, fra 1980-tallet. Begge disse romanene er skrevet av kvinner, gjennom deres personlige erfaringer. 

Jeg pleier å si, når jeg forteller om disse bøkene, at «Jeg liker ikke bøker hvor vestlige kvinner forteller hvor fælt det er i andre land eksempelvis Ikke uten min datter og Bokhandlereren i Kabul - men dette er bøker av kvinner som vet hva de snakker om. Og da skal vi lytte!».

Buchi Emecheta: Annenrangs borger (1983)

Litt gammel, men sterkt kvinneskjebne fra Nigeria.

Annenrangs borger er i stor grad basert på forfatterens egen historie. Buchi Emecheta ble født i en landsby nær Lagos, Nigeria, i 1944. I motsetning til de fleste av sine venninner fikk hun god skolegang. Seksten år gammel giftet hun seg og et par år senere dro hun til England, med sine to barn. For å slutte seg til sin man, som studerte der.

I denne romanen er handlingen lagt til England, med tilbakeblikk på forfatterens fødested, dets skikker og forestillinger – som viste seg å være så fortvilet ubrukelige i det nye landet. Boken handler om det å bli sett på og føle seg "annenrangs" i mange henseende. I Nigeria er hovedpersonen som pike ikke verd noe. Hun skal giftes bort og være mannens eiendom. Står i annen rekke når det gjelder rett til skolegang. I England er hun som farget også annenrangs. Hovedpersonen er en sterk kvinne som ikke vil finne seg i undertrykkelsen.

Denne boken finnes på bokhylla.no

annenragns borger

 

Nawal Al Saadawi: Firdaws: en kvinne på nullpunktet (1984)

Flott bok av en av Egypts mest kjente forfattere. Et rasende protestrop mot den arabiske mannskulturen, patriarkatet og kvinneundertrykkingen.

Fridawas – en kvinne på nullpunktet er historien om en fattig arabisk bondepikes katastrofale møte med Islams mannsverden. For Fridaws er det bare en vei: hun giftes bort til en velstående, gammel og gjerrig mann, som ser det som naturlig at kvinnen tuktes til underkastelse. En dag får Firdaws nok. Sterkt mishandlet forlater hun huset. For å overleve tvinges hun til å prostituere seg.
Boka er et kraftig oppgjør med de politiske og religiøse myndighetene i Egypt, samtidig som den gir en poetisk hyllest til kjærlighet og solidaritet mellom mennesker.

Denne boka finnes på bokhylla.no

Firdaws

 

Eli-Gunn foreslår to praktfulle barne- og ungdomsbøker. Disse bøkene er supplert med flotte illustrasjoner, som forankrer stemningen i verket. Dette er god lesning for både barn og voksne.

Fabrizio Silei: Rosas buss (2012)

Dette er en historie om den modige Rosa Parks, som en desemberdag i 1955 neket å reise seg fra buss-setet for å gi plass til en lyshudet amerikaner, enda raselovene krevde det. Rosa Parks var en kvinne som hadde motet til å kjempe for rettighetene sine og om redsel og svik.

Boka er nydelig og uttrykksfullt illustrert av Maurizio A.C. Quarello.

rosas buss

 

Bjørn Sortland: Det hjertet husker (2009)

Leonarda er en liten jente i Mexico City. Hver fredag er hun sammen med moren sin, som vasker i et stort, blått hus fullt av malerier og underlige ting. En dag mens Leonarda går på oppdagelsesferd i huset, snakker damen som bor der til henne. Damen heter Frida, og de begynner å dele hverandres hemmeligheter. Leonarda forteller om søsteren Eva som er syk og kanskje skal dø, og Frida forteller om sine tanker. "Det hjertet husker" er en vakker historie med fantastiske illustrasjoner, en kunsterbok for barn og voksne. Den har fargerike illustrasjoner av Hilde Kramer, utført med en collage-teknikk som inkorporerer elementer og motiver fra Frida Kahlos malerier.

Det hjertet husker

 

Hva med Malala? Charlotte foreslår bøkene og filmen om den sterke, unge Malala Yousafzai. På biblioteket finner du bøker og filmer for både barn og voksne. De beskriver Malalas egen kamp om å få gå på skole, og om hvordan hun står som en bauta i kampen for menneskers rettigheter.

Malalas Magic Pencil

 

Eli foreslår en roman om fattige kvinners dagligliv i en meksikansk landsby.

Jennifer Clement: En bønn for de bortførte (2015)

Jeg hadde hørt om volden, korrupsjonen, organisert kriminalitet og narkokartellene i Mexico, men det var Jennifer Clement som fikk meg til å skjønne litt om hvordan det er å leve under slike forhold. I romanen En bønn for de bortførte beskriver hun fattige kvinners dagligliv i meksikansk landsby.  Småjenter kles som gutter så lenge som mulig for å unngå at de kidnappes til prostitusjon, og med denne faren hengende over seg fratas de mulighet for utdanning og en normal oppvekst.  Det er en hjerteskjærende fortelling og det mest skremmende er at dette foregår i dag, og ikke i en fjern, mørk fortid. 

 

En bønn for de bortførte

 

Siri foreslår en veldig aktuell roman, om en 17 år gammel jentes flukt fra Aleppo.

Bjørn Sortland: Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen (2017)

Mariam er 17 år og bor i Aleppo. Hun lever sammen med lillebroren i en utbombet kjeller i østdelen av byen. Foreldrene er ikke der lenger. Nå trenger den syke broren Luka akutt hjelp. Mariam bestemmer seg for å flykte ut av Syria, til Tyrkia, og videre med en drøm om å komme til "verdens beste land". Gjennom research og samtaler med flyktninger fra Syria, har Bjørn Sortland skrevet en roman om en ung jente som slåss for å redde livet. Det er en realistisk og hjerteskjærende fortelling fra et krigsherjet land, hvor konflikten synes uløselig. Midt oppi det hele flykter mange barn og unge helt alene, i håp om å få et bedre liv.

 

Isvann for å bli pen

 

Ragnhild foreslår en feelgood-krim fra Botswana. Samfunnsskildringer hvor store problemer blir kokt ned til håndterbare størrelser. Det er vel en krim, men her løses med meste med en kopp te og en samtale.

Alexander MacCole Smith: Damenes detektivbyrå nr 1 (2004)

Opprørske døtre. Forsvunne ektemenn. Utro partnere. Falske leger. Har du et problem som ingen kan hjelpe deg med bør du avlegge Precious Ramotswe et besøk. Hun er innehaver av Botswanas beste -- og eneste -- kvinnelige detektivbyrå. Metodene hennes er kanskje ikke de mest konvensjonelle, og fremtoningen langt fra Miss Marple, men med varme, vett og vittige observasjoner kommer hun langt. Og er hun i beit, støtter hun seg på sin nyinnkjøpte Håndbok for privatdetektiver. Den har nyttige tips om skygging og sikring av spor, men det er først og fremst ved hjelp av en usvikelig intuisjon at Mma Ramotswe løser de små og store mysteriene folk i Botswana kommer til henne med.

damenes detektivbyrå nr1

Google+