Hopp til hovedinnhold

5 kjappe boktips fra Carolyn

5 kjappe boktips fra Carolyn

Har du lest disse?  Felles for dem alle er at forfatterne kommer fra Rogaland, og i noen av dem er også handlingen fra steder vi kjenner

For Leas skyld av Marianne Terjesen
Marianne Terjesens første roman, For Leas skyld (2011), er en episk skildring av noen unge jøder i Europa under krigen. De flykter fra Tyskland og Østerrike til den nyopprettede staten Israel, men klarer ikke å legge fortiden bak seg. Miriam blir som båtflyktning hjulpet i land av arkitekten Peter. De blir kjærester, men klarer ikke å dele fortiden med hverandre.  Dette er en gripende roman om den uendelig vanskelige situasjonen i Midt-Østen.

 

Call girl-sjefen av Roy G. Tveit
Åkrabuen Stanley Sandholmen verver tre polske prostituerte og starter call girl-virksomhet på Karmøy. Bygdas fremste og dypt religiøse menn har sine fysiske behov. Snart er de fleste kunder i bordellet. Sjefen sjøl følger med på hva som skjer i jentenes leilighet via kamera. Han tror at ingen vil merke hva som skjer, men det går selvfølgelig galt tilslutt. Et lik blir funnet i en handlevogn…  Debutanten Roy G. Tveit skriver på nynorsk. Karmøy skildres som et mini-Amerika. Vi møter Gregory Stol, Cliff Ronny Sjøen etc. Dette er en typisk underholdningsroman: lett og morsom.

 

Erik Grønner: Brent B
Handlingen er lagt til Statoil-miljøet i Stavanger, hvor den dyktige kvinnelige konsernsjefen Hanne Glitra får store utfordringer å hanskes med. Den spenningsromanen tar for seg olje, miljøvern, maktkamp og ikke minst, penger. Forfatteren Erik Grønner har vært adm. direktør ved Rosenberg Verft i Stavanger og kjenner offshorebransjen godt. For oss som ikke har like god kjennskap både til dette og aksje-/kapitalspekulasjon er det en spennende og lærerik bok. Og ekstra ”kjekk” med miljøbeskrivelsene når en bor i Stavanger.Rune Salvesen: Pur morgen

 

Pur morgen av Rune Salvesen
Stavangerforfatteren Rune Salvesen har et originalt fortellergrep i den lille romanen Pur morgen  fra 2005. Mange forskjellige skikkelser går inn og ut av fortellingen, og fortellerstemmen ”hopper” fra den en til den andre idet de mer eller mindre tilfeldig krysser hverandres spor. Vi møter mest outsiderne; den psykisk ustabile Danny, den narkomane Tessa og psykotiske Lydia som har prøvd det meste av beroligende tabletter, for å nevne noen. Hele handlingen foregår i løpet av et par morgentimer, mens byen våkner og får stadig raskere puls.

 

Følge meg alle mine dager av Sunniva Lye Axelsen

Sunniva Lye Axelsen debuterte med romanen Følge meg alle mine dager i 2011.  Her møter vi en snart 90 år gammel kvinne som skriver i dagboka si. Hun prøver å holde styr på virkeligheten og tiden, men det blir lett surr. Hun skurer gulvet med risengrynsgrøt. Hun har ikke hatt noe godt liv, og ble sviktet av sin store kjærlighet i ungdomsårene. Hun bor alene i Stavanger, og har bare seg selv å snakke med.  Dette er en troverdig bok om hvordan det er å være gammel og dement. Språket er gammelmodig; ordene kommer fra hovedpersonens munn.

Google+