Hopp til hovedinnhold

1814 på Faktabiblioteket

1814 på Faktabiblioteket

Hele Norge feirer grunnloven fra 1814. På Faktabiblioteket finner du bøkene.

thumbnail

Nasjonaldagen er over oss. Det flagges i stor stil. I bibliotekets tredje etasje finner du selvsagt bøker som Maktfordeling og 1814, 1814: Krig, nederlag og frihet, Spillet om 1814, Opptøyer i Norge 1750-1850, og Karsten Alnæs' 1814 - Miraklenes år.

Skammens_forside1-651x1024

Det finnes også bøker med en annerledes innfallsvinkel, som Skammens historie - den norske stats mørke sider av Sigmund Aas. Cappelen Damm skriver om boka: "Intet sted i verden i dag er tilliten til myndighetene større enn i de skandinaviske landene, og dette gjenspeiler seg også i hvordan vi skriver, opplever og ikke minst feirer vår egen nære fortid. Mens vi feirer 200-årsjubileum for grunnloven retter derfor denne boken et kritisk søkelys mot vår egen stat. Dette er de svakes norgeshistorie. En motvekt til seierherrenes historie med sitt fokus på kriger, konger og de kapitalsterke."

 

Men hva med de som går lei av tematikken ytringsfrihet, demokrati, Eidsvoll og 17. mai?

Vi kan jo snakke om ...

381px-Metronome

... at metronomen ble funnet opp i 1814? De lærde strides om det var i 1812 eller i 1814, men det mest sannsynlige er at den kom til verden noen måneder etter Norges grunnlov. En metronom, eller taktmåler, er ifølge Store Norske Leksikon et apparat som angir den tidsverdi en bestemt noteverdi skal ha. Består av et urverk med en pendel med stillbar vekt og en skala som viser antall pendelslag per minutt. Komponisten kan dermed nøyaktig angi det tempo han ønsker skal anvendes når komposisjonen spilles. Metronomen ble oppfunnet av Dietrich Nikolaus Winkel - men han patenterte ikke oppfinnelsen, og den ble stjålet / kopiert / forbedret (avhengig av hvilken kilde du leser) av J. N. Mälzel.

... at barnematprodusenten Henri Nestlé ble født i 1814? Han var tysk, og het opprinnelig Heinrich Nestle. Da han flyttet til fransktalende Sveits, endret han navnet for å passe inn. Han var farmasøyt og eksperimenterte lenge med kjemiske formulaer. I 1867 produserte selskapet hans allerede en morsmelkerstatning. Han var en pioner på feltet, og interessen for barnemat kan vel bare sies å ha steget siden hans tid. Biblioteket har stilt ut bøker som, selv om de ikke har med Heinrich å gjøre, kan sies å følge hans mål om sunn og god barnemat:

Med oppskrifter og informasjon om riktig kosthold for både gravide og barn opp til ungdomsskolealder.

Fryd for ganen

Med oppskrifter på bakverk, kaker, middager, desserter, melke- og glutenfri mat, samt tips til spennende matpakker.

Barnemat!

I denne boken får du vite hvordan du gir barna et sunt kosthold ved å lage noe selv og kjøpe noe ferdig. Med informasjon om salt, sukker og tilsetningsstoffer, og med inspirerende oppskifter og menyplanlegger i tillegg.

 

 

... bunader? Vi har stilt ut en del av de vakre bøkene som står på hylla:

Med klær som språk

thumbnail (4)

Boken viser et utvalg av den norske klesdesigneren Lise Sjåk Bræk sine arbeider, med hovedvekt på festdraktene. Forfatterens intensjon er å vise hvordan klær og tekstiler er språk som formidler hvem vi er - eller helst vil være.

Håndplagg til bunader og folkedrakter

Rogalandsbunaden

Draktsølv

Oversikt over norsk draktsølv gjennom tidene.

Norske drakter, stakker og bunader

Boken presenterer rundt 25 forskjellige drakter eller varianter av disse. Her finnes både bunader og stakker med røtter i vår folkedrakttradisjon, samt nyere komponerte drakter, som bydrakten for Oslo, Bergen og Trondheim, Kystdrakten og Sagadrakten. Boken forklarer også bakgrunnen for bruken av ulike betegnelser på draktene.

 

 

 

unnamed (1)

 

Vi har dessuten snust rundt i magasinet i kjelleren og funnet noen bøker som er to hundre år gamle. I glassmonter står det blant annet en original utgave av Kongeriget Norges grundlov af 4de november 1814, og et knippe andre utgivelser fra rundt 1814.

 

 

unnamed

 

 

Velkommen til faktabiblioteket!

 

 

 

 

Bildet øverst er fra Nasjonalbiblioteket (Flickr: 1814-1914 Leve Norge!) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Google+