Hopp til hovedinnhold

18 tips for bedre privatøkonomi i 2020

Penger (Foto: Norges Bank)

Tomt på kontoen, men sterk i troen på bedre pengekontroll i året som kommer? Sølvbergets økonomirådgiver hjelper deg.

Vi ba Sølvbergets Annamaria Gutierrez plukke sine favorittbøker om personlig økonomi. Hva er en god bok om emnet?

- Det skal være en pedagogisk og oversiktlig bok med forståelig språk for folk flest. Det skal være skrevet for folka, ikke til ekspertene. Den skal være full av oppdaterte og praktiske tips, helst i spørsmål-svar-form. Boka skal være ferskest mulig, siden noen av regelverket knyttet til bolig og skatt endres fra år til år, sier Annamaria.

Hun anbefaler disse bøkene:

 • Snaponomi - bli supergod på egen økonomi. Lene Drange er kjent fra «Luksusfellen» og står bak den populære snapkontoen Snaponomi. I Snaponomi - bli supergod på egen økonomi gir hun deg svaret på alt du trenger å vite om dine egne penger.
 • Pengekarusellen - slik lærer du barna om fornuftig pengebruk og unngår at de går i luksusfellen. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, kjent fra blant annet «Luksusfellen», gir i denne boken gode og konkrete råd om hvordan en kan snakke med barna om penger, fra de som små maser om ting på butikken til de skal flytte for seg selv for første gang. Her får du de verktøyene som trengs for å stå imot kjøpepresset på veien, og viser hva du selv må gjøre for å gå foran som et godt eksempel.
 • Shoppingfri. Irina Lee bestemte seg for å leve et år uten shopping. Dette er hennes historie. Les om Sølvbergets bibliotekar Marianne og hennes år uten shopping.

Midlertidig lykke

Veien til god privatøkonomi begynner og slutter i hodet, mener Annamaria. Den største frykten folk har, er at det er vanskelig.

- Det er det ikke. Det gjelder bare å være ryddig, ha kontroll på inntekter og utgifter og vite hvilke regler som gjelder.

Vi tar avgjørelser med følelsene. Derfor gjelder det å sortere dem før vi sveiper kortet i butikken: 

Annamaria Gutierrez

- Mye handler om selvdisiplin. Være realistisk: Vil denne nye kjolen berike mitt liv? Alle kjøp er midlertidig lykke. 

Privatøkonomi er en smule ubehagelig å gå inn i, for pengebruken vår sier mye om hvem vi er og ikke minst hvem vi vil være. En kontoutskrift lyver ikke. 

Billige billetter i januar

Økonomirådgiveren mener pengevanene dine ofte gjenspeiler livskvaliteten.

- Hvilke forventninger styres du av, dine egne eller andres? Er du fornøyd med jobb, kolleger og ektefelle, er det mindre fare for at du prøver å kjøpe deg midlertidig lykke, sier hun.

Selv fikk Annamaria sin første lønn som niåring. Lønnen på 900 ungarske forint (ca. 30 kroner) fikk hun for to timers innspilling på radioteater. Siden den gang har hun hatt stålkontroll på egen pengeflyt. Hun holder seg i skinnet i forbruksfesten før jul, og følger i stedet med når flyselskapene legger ut billige billetter i januar.

Annamaria Gutierrez' tips for bedre privatøkonomi:

 1. Kast kredittkortet.
 2. Hvis du har har kredittkort, ikke legg kortdataene inn i nettleseren. Da er det mye større fare for nettshopping.
 3. Ikke bli med i kundeklubber. Hensikten med disse er å få deg til å handle mer.
 4. Kjøp brukt. Gå på byttemarked for klær.
 5. Lær deg å lage mat. Da sparer du penger. Kjøp råvarer, ikke halvfabrikata. Det er økonomisk å kunne lage skikkelig mat.
 6. Spis mindre kjøtt. Handle mer i innvandrerbutikker.
 7. Slutt å kjøpe porsjonspakker. Kjøp store kvanta og frys ned hvis du har mat til overs.
 8. Gå aldri ut sulten! Spis hjemme.
 9. Handle én gang i uka.
 10. Bruk Hjem-Jobb-Hjem-avtalen hvis du pendler til jobb og arbeidsgiveren din er med i denne ordningen.
 11. Rutiner og forutsigbarhet er bra. Hvis du jobber sent og tidlig, mye overtid, skift eller natt, er det større fare for at rutinene ryker, fordi du ikke orker noe annet.
 12. Bolig er den største utgiften du har, og arbeid er den største inntekten. Dette er valgene som påvirker økonomien din mest.
 13. Det er bra å være gjerrig. Dessuten er det miljøvennlig. Dropp tørketrommel hvis du kan. Fiks ting i stedet for å kjøpe nytt hver gang noe blir ødelagt. Puss skoene dine, da varer de lenger. Bruk sykkel i stedet for bil på de korte turene.
 14. Sett deg et mål. Hva vil du med livet og pengene dine? Da er det lettere å innarbeide gode vaner.
 15. Sett opp automatiske trekk til faste utgifter i nettbanken, så slipper du å forholde deg til pengene som uansett skal ut av kontoen.
 16. Hvis du bruker kontanter i stedet for kort, går forbruket automatisk ned.
 17. Dra på kortere turer. Ta jenteturen til en turistforeningshytte på fjellet i stedet for til utlandet.
 18. Bruk biblioteket. Det er gratis.

Nordmenn og økonomi

Google+