Hopp til hovedinnhold

På sporet av den tapte tid

Den tok 15 år å skrive. Den norske utgaven består av syv bind. Og det er ikke uvanlig at setningene strekker seg over 5 meter. Men hva var det Proust ville med denne gigantiske romanen? Hvorfor viet han mesteparten av sitt liv til å være på sporet av den tapte tid? 

Maren Uthaug, "Sånn ble det": Godt skrevet om hvorfor livet blir som det blir

Og sådan blev det er den danske tittelen på Maren Uthaugs debutroman. 

Mørketid? Mørketid skal bli!

Hvis du trenger å lese noe mørkt når det er mørkt ute, har vi bøkene og filmene som fikser biffen.

Masse ny fantasy i hyllene

Sølvbergets fantasy-, science fiction- og tegneserieorakel Lars Gundersen har handlet. Det får du nyte godt av.

Knut Nærum, "Æ": Ikke en samling trøndervitser

Hele Norges favorittsatiriker, Knut Nærum, treffer ikke med alle forsøkene i Æ. De beste tekstene gjør den til et humorhøydepunkt likevel.

Patrick Modiano, "Søndagene i august": En nobelvinner skriver om Nice

Franske Patrick Modiano fikk årets Nobelpris i litteratur for sine bøker om okkupasjonstiden. Søndagene i august er den siste av bøkene hans som er oversatt til norsk, og handler om noe helt annet.

En moderne Robinson

Hva om Robinson Crusoe selv hadde valgt å isolere seg på en liten stillehavsøy, utelukkende livnært seg av kokosnøtter, og nærmest latt kokosnøtten utgjøre grunnlaget til et nytt samfunn, og en ny kultur? Omtrent slik er utgangspunktet til Imperium av Christian Kracht.

Fortellinger fra Europa under og etter kommunismen

Torsdag 9. oktober er det bokprat på Kulturbiblioteket med Ingrid Brekke, som har skrevet boka Da øst ble vest. Livet i Europa etter kommunismens fall. 9. november er det også 25 år siden Berlinmuren falt. Vi anbefaler her noen romaner av europeiske forfattere som skriver om denne sentrale tiden i nyere, europeisk historie. 

Bokprat: Fem anbefalinger og en slakt

Hver fredag har Sølvbergets ansatte bokanbefalinger for hverandre. Her er de seks bøkene jeg presenterte fredag 3. oktober.

Bøker om dyrevelferd og vegetarisme

1. oktober var verdens vegetardag. Biblioteket har bøker med oppskrifter og inspirasjon, og bøker om hva som gjør at folk velger den grønne sti. Eller den brune (bønner). Eller den gule (bulgur).

Agnes Ravatn, "Operasjon sjølvdisiplin": Ta kontroll over tida di

Agnes Ravatn si sjølvhjelpsbok får deg til å straks legge vekk smartmobilen og forbanne alle timane du kasta vekk på fjas.

Fernando Pessoa og fantasiens triumf

"Det finnes litterære passasjer som besitter en helt og holdent menneskelig individualitet. Enkelte av mine skriverier har gjort meg kald av angst, så tydelig opplever jeg dem som mennesker…" (Fernando Pessoa, Uroens bok)

Jay Frank, "Futurehit.DNA": Hemmelighetene bak hitene

Det er teknologien som styrer musikken, ikke omvendt, mener Jay Frank.

Ti bøker å le av

- Har du noen morsomme bøker å anbefale, spurte en låner i september. Det har vi selvsagt.

Norsk bokhøst på Kapittel

En rekke høstaktuelle norske forfatterne kommer til Kapittel. Se fram til møter med Vigdis Hjort, Carl Frode Tiller, Ruth Lillegraven, Helga Flatland, Ingvild Rishøi, Gaute Heivoll og mange fler.

Stanley Spencer

Forestill deg at du betrakter to malerier. På det ene ser du deg selv, som med skadefryd nagler Jesus til korset. På det andre stiger du opp fra en kiste på den lokale kirkegården.

Google+