Hopp til hovedinnhold

Søraust-Asiatisk litteratur

Søraust-Asia.  Lenger bort kan me vel ikkje komme, i alle fall ikkje hvis me held oss på landjorda. Dessutan er det denne koronaen... Men i litteraturen kan du reisa både i tid og rom.  Her er eit utval litteratur frå land langt, langt borte.   

Slik arbeider Joachim Førsund, en av de beste historiefortellerne i Norge

Når Joachim Førsund lager podcast, lytter folk. Hvorfor det?

Prisvinnende litteratur

Hvert år deles det ut internasjonale, nasjonale og lokale litteraturpriser. Nobelprisen i litteratur, er nok den største internasjonale prisen, og du kjenner kanskje til Nordisk råds litteraturpris? Og kanskje Brageprisen? Men har du lest en prisvinnende bok noen gang? Helt sikkert flere enn du tror! Og hvis ikke, her er noen anbefalinger fra oss på Sølvberget.

Les en bok fra året du ble født

Hva slags bøker ble utgitt det året du ble født? Har du lest en bok fra det året? 

Podcast-serie: Litteraturens klassikere

En klassiker er en bok som tåler å bli lest igjen og igjen av stadig nye generasjoner.

Kunst og musikk i litteraturen

Litteratur, dans og musikk har vært uløselig bundet sammen siden tidenes morgen. Fra musene i gresk mytologi til vår egen Kielland-familie er overgangen mellom kunst, musikk og litteratur flytende. Ikke sjeldent har forfattere latt seg inspirere av andre kunstformer. Her har vi samlet et knippe bøker hvor kunst eller musikk spiller en sentral rolle.

Alt man KAN gjøre (i disse koronatider)

I disse dager er det mye fokus på hva man ikke kan gjøre på grunn av korona. Men det er jo utrolig mye vi kan gjøre også! Benytt tiden til å lære deg noe nytt, som å spille piano eller å dyrke grønnsaker. Gå en tur i fjellet. Les om et liv som er annerledes enn ditt. Sett deg inn i en situasjon eller problemstilling som ikke nødvendigvis preger din hverdag. Eller les om musikk du er glad i.

30 tips til deg som vil lese flere bøker

Rekker du ikke å lese så mye som du ønsker? Her er de beste tipsene til deg som vil lese flere bøker, fra Sølvbergets bibliotekarer.

Krise i parforholdet - og hvordan gikk det etterpå?

«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte.» Slik lyder første setning i Leo Tolstojs store roman Anna Karenina. Det er vel derfor det er flere bøker om ulykkelige enn lykkelige parforhold.  Her er noen av dem og dessuten noen om hvordan det går etter paret er gått hver til sitt. Og barna - hvordan har de det?

Den første setningen

Folk som ikke leser har kanskje en ide om at bøker er traurige og kjedelige ting? Da har de bare ikke funnet den rette boken, vil jeg si. Her er tips til bøker som fanger leserens, eller i hvert fall min, oppmerksomhet fra første setning. 

Tre bøker i mitt liv: Grethe Mahan

- Jeg elsket bøker. Jeg bare slukte dem. Det var aldri nok. Og så var det ikke penger til bøker.

Kunstnere om kunstbøker #1

Kunstnerne Helene Espedal-Selvåg og Kristin Velle-George, fra Tou Atelierhus, anbefaler kunstbøker.

Nyttevekster

9. februar 2021 lanserte regjeringen en ny nasjonal strategi for urbant landbruk. Utviklingstrender viser at interessen for dyrking og selvplukk er økende og folk går mann av huse for å sikre seg årets ramsløk. I norsk natur har vi mange spiselige arter som grønnsaker, salater, urter, skudd fra trær, blomster, busker, bær, røtter og tang - alt sammen både sunt, velsmakende og gratis.

Pompeii er ei perfekt bok for alle ingeniører

Kjenner du en ingeniør, eller kanskje er du en selv? Da har jeg boka til deg.

Guide til 28 nye norske diktbøker

Litteraturviter Espen Røsbak har lest 28 diktsamlinger som kom på norsk i fjor. Se hans guide til ny norsk lyrikk.

Overvåkning, er det så farlig?

Knut Nærums nyeste roman, Sannheten, handler om et Norge hvor overvåkningen er total.

Google+