Hopp til hovedinnhold

Vinterlesning, høytlesning for de mørke vinterkveldene

Jenta som kunne snakke med hunder

I disse mørke, våte vintermånedene, er det flere som foretrekker å sitte inne. Her finner du et utvalg med gode og fine bøker til høytlesning, med vintertematikk som skaper stemning for både store og små. La oss drømme oss bort fra regn og vind, til et snødekket vinterland, mot skogen om våren eller bli med på livssyklusen til et epletre.

Fantasiboka

Fantasiboka

Maria Parr m.fl.

Her møter du trådsneller som snakker, dykkerklokker som går på land og Vesle som aldri har sett noe så merkelig som et menneske. Og om du ikke har møtt verken en grublebakkedink eller en knurrebakkedink før, blir du kjent med dem her. 

Fantasiboka er den femte og siste boka i serien med nyskrevne nynorske fortellinger. Bøkene er for hele familien og fungerer både til høytlesing og egenlesing. Her finner man mye humor, og en del ting man kan gruble over i ettertid. 

 

Mummitrollet fryser

Mummitrollet fryser
Tove Jansson

Det er vinter i Mummidalen. I huset til Mummitrollet er det fryktelig kaldt. Mummitrollet og Sniff må hente mer ved fra vedskjulet som ligger på toppen av fjellet. Det blir en slitsom og farefull oppgave.

 

 

 

Månen følger etter meg

månen følger etter meg

Ingvild Nielsen

Mone går i barnehagen. Hun har en fantasivenn, selveste Månen. Mona mener at Månen følger etter henne. Akkurat som Mone, strever Månen med å passe inn, og de to søker hverandres selskap i stedet. Men så får Solen Månen til å forsvinne, og Mone blir alene igjen? Dette er en fortelling om å streve med å knekke lekekoden, om vennskap og lek, om hemmelige fantasivenner og om å stole på seg selv.

Dette er en fin bok å lese mens man varmer seg foran peisen!

 

 

 

Amundsen gjennom Nordvestpassasjen

Amundsen gjennom nordvestpassasjen

Bjørn Ousland

Nordvestpassasjen, den mytiske sjøveien nord for det amerikanske fastlandet har lokket til seg eventyrere på jakt etter en snarvei til østens rikdommer i århundrer. Her har skip forsvunnet sporløst og hundrevis av menn omkommet i isen.

 I 1903 reiste Roald Amundsen med sildeskuta Gjøa og et mannskap på seks inn i disse farvannene. Gjøaferden skulle vare i flere år og bød på farer, spenning og vennskap med inuitter som skulle prege Amundsen som polarforsker. Ny kunnskap og banebrytende oppdagelser ble brakt hjem til Norge. Denne boken passer godt etter man har vært ute på oppdagelsesferd, eller som inspirasjon til fremtidige oppdagelsesferder. Spennende for alle aldre.

 

Bomulv
Njord Svendsen

Bomulv er en ulv som ikke kan ule. Han er ikke like sterk som de andre, og han ser ikke ut som de andre. Og nå er han lei av å late som han er lik de andre ulvene. Bomulv må vekk, og bestemmer seg for å forlate flokken og finne ut hva som er på den andre siden av skogen. Bomulv er en bok om uventa vennskap og om hva det egentlig vil si å være modig. I denne boken finner vi også samfunnskritikk, og vi får høre dyrenes stemme i en menneskestyrt verden.

 

Googolplex

Magnus Holm

Dette er en usedvanlig bok: en høytlesningsbok om små og store tall, ikke minst om helt ufattelige, uforståelige, enormt kjempedigre tall. Det er samtidig en bok om femåringen Tale som skal på hyttetur med familien sin. Tale kan telle. Hun teller telefonstolper. Ved å bruke gjenkjennelige situasjoner fra norsk hverdag, og ta utgangspunkt i små og konkrete tall og størrelser, bygger boka videre på barnas gryende tallforståelse. Hvor store tall finnes det egentlig? Er uendelig et tall? Og er Googolplex verdens aller, aller største tall?

 

Sølvbåt og Stjernevind

Per Olav Kaldestad, Hanne Bramness (red.)

Per Olav Kaldestad og Hanne Bramness har spurt 16 etablerte lyrikere om å skrive for barn. De fleste har skrevet nye dikt, noen har valgt å gjendikte andres. I denne diktbildeboken finner vi lekre og innbydende oppslag, lengre og kortere tekster med svært forskjellig lyrisk form. Denne boken er fin til høyt lesning på sengekanten, og har en fin dialog mellom tekst og bilde.

 

 

 

 

Jenta som kunne snakke med hunder

Kim Leine

Sofie bor på Grønland sammen med familien sin. Sofie elsker hunder, og hun kan til og med snakke med dem! Vær forsiktig, sier mamma, sledehundene er ikke trygge. Men Sofie er ikke redd.

I bursdagen til Nuka får hun hilse på de fire nyfødte valpene. Men hundemamma liker det ikke, og plutselig skjer det noe fælt!

I sin andre bildebok forteller Kim Leine historien om tøffe Sofie og de 52 stingene.

 

Snødronningen

Rachel Elliot

Eventyret mange mener er H.C. Andersens beste. gjenfortalt av Rachel Elliot. Denne fortellingen har også inspirert storsatsningen Frost.

En dag da Kay og bestevennen Gerda leker sammen i solskinnet, får Kay vondt i brystet og øyet da ørsmå splinter av et trollspeil trenger inn i ham. Siden blir Kay sur og tverr, og han blir gradivs mer borte for Gerda, før han til slutt forsvinner helt. Men Gerda gir aldri opp vennen sin. Hun drar for å finne ham!

 

Epletreet

Mahmona Khan

En poetisk og vakker bildebok som følger et frøs utvikling til blomstrende frukttre. Det handler om å vokse, om å se andre rundt seg, om å føle seg alene og svak, om unge, streke trær og gamle, slitne trær, å frykte og beundre. Å finne sin plass i skogen blant alle de andre. Epletreet står som en allegori til oppvekst og forteller om livets utfordringer og gleder på en fin måte. Denne boken passer bra etter en hektisk hverdag.

Google+