Hopp til hovedinnhold

Vinnerne av Årets bok 2018

Vinnerbøker i Årets bok 2018

Vinnerne av Årets bok 2018 er: Ville begynner på skolen av Anne Sofie Hammer, Håndbok for superhelter av Elias og Agnes Våhlund, Det magiske hjertet av Kristina Ohlsson og Gjenferdets stemme av Johan Rundberg. 

 

Det var totalt 291 klasser som meldte seg på til Årets bok 2018. Derav: 117 1.-2.-klasser, 99 3.-4.-klasser og 75 5.-7.-klasser. Lesingen foregikk fra 21. januar til 10. mai 2019.  

Vi har nå kåret vinnerbøker og vinnerklasser.  

 

I lesekategorien i 1.-2. klasse

  1. plass: Ville begynner på skolen av Anne Sofie Hammer
  2. plass: Dumme tegning av Johanna Thydell
  3. plass: Stjålet venn av Ingelin Røssland

Vinnerklasse:  Kf. Skolen,  1. klasse

Villes verden

 

I lesekategorien 3.-4. klasse

  1. plass: Håndbok for superhelter 1 av Elias og Agnes Våhlund
  2. plass: Bzzz - verdens minste bankran av Aleksander R. K. Brown
  3. plass: En liten bok om kjærlighet av Ulf Stark

Vinnerklasse:   Auglend skole, klasse 4c

Håndbok for superhelter

 

I lesekategorien 5. – 7. klasse

  1. plass: delt mellom Det magiske hjertet av Kristina Ohlsson og Gjenferdets stemme av Johan Rundberg 
  2. plass: Sirkus Storfamilie av Anja Hirz

Vinnerklasse: Teinå skole, klasse 5b

Det magiske hjertet

 

Gjenferdets stemme

I tillegg får disse fem skolene hver sin ekstrapremie, som er en kasse med bøker:

Kvernevik 3a, Nylund 2c, Eiganes 6a, Kampen 3a, Vaulen 3a

 

Her er en oversikt over de nominerte til Årets bok 2018

1.- 2. klasse

Dumme tegning av Johanna Thydell. Illustrert av Emma AdBåge

Storebror er så flink til å tegne. Mina vil så gjerne være like flink, aller helst enda bedre. Det er bare det at hun ikke vet hva hun skal tegne. Til slutt finner hun ut hva hun skal tegne, nemlig snø. Det er jo en kjempegod idè, helt til alt går galt. Veldig galt. Dette er en fortelling om småsøsken som også vil være store og gleden når man lykkes med noe.

Dumme tegning

 

Stjålet venn av Ingelin Røssland. Illustrert av Åshild Irgens

Det er sommerferie, og Gustav kjeder seg. Ingen andre er hjemme, og mamma bare pusser opp. Utenfor butikken sitter en hund. Helt alene. Mamma har sagt han ikke får gå bort til fremmede hunder. Men mamma er jo ikke der!

Stjålet venn

 

Ville begynner på skolen av Anne Sofie Hammer. Illustrert av Dina Gellert

Ville er en helt vanlig gutt som gleder seg til å begynne på skolen etter sommerferien. Men hvordan skal det gå? Ville er nemlig veldig god til å finne på ting, og sånne ting som de voksne kan bli ganske sinte for, selv om Ville ikke helt skjønner hvorfor. I denne boka kan du for eksempel lese om å stjele, om første skoledag, om dinosaurknokler og skolemelk, om tiss og lus og om en guttebursdag. Og selvfølgelig også om en veldig søt baby!  

Boka passer likegodt for de som går i 2. klasse også, for det er mye som Ville opplever i løpet av sitt første skoleår som 2. klassinger kan kjenne seg igjen i, og som kanskje er like aktuelt for alle barn de første skoleårene.

Villes verden

 

3.-4. klasse

Bzzz- verdens minste bankran av Alexander K. Brown. Illustrert av Andreas Iversen

93 og de andre guttemyggene driver dank og spiller biljard dagen lang, mens jentene er ute og suger blod – det er det nemlig bare jentemyggen som kan. Men en dag går jentene lei og gir gutta beskjed om at neste gang er det deres tur. På jakt etter blod og lettvinte løsninger kommer guttene over noe som heter blodbanken. Flere etasjer med blodposer – som de bare kan stjele! Eller, det er visst ikke bare-bare. Sammen legger myggene en snedig plan … Andreas Iversens har utstyrt boka med morsomme tegneserieinspirerte illustrasjoner i svart-hvitt – og blodrødt. Bakerst i boka finner du 10 morsomme og viktige fakta om mygg og 10 om blodbanken.

Verdens minste bankran

 

Håndbok for superhelter 1 av Elias og Agnes Våhlund. Illustrert av Agnes Våhlund

Mamma må reise bort for å jobbe, og Lisa skal bo hos mormoren noen måneder. Men Lisa mistrives forferdelig på den nye skolen. Guttegjengen erter henne for de utstående ørene hennes, og hver kveld sovner Lisa med hendene trykket inn mot ørene for at de kanskje skal slutte å stå sånn ut.

En dag hun som vanlig blir plaget av guttene, rømmer hun inn på biblioteket. Der, nederst i en hylle, ser hun en bok som liksom lyser. Lisa dras mot boka med den merkelige tittelen Håndbok for superhelter. Underlig nok er ikke boka registrert i bibliotekets system, og bibliotekaren hvisker til Lisa at det nok er sånn at boka skal bli med Lisa hjem og bli der. Og i det øyeblikket begynner Lisas ferd mot å bli superhelten Røde Maske.

Håndbok for superhelter

 

En liten bok om kjærlighet av Ulf Stark. Illustrert av Ida Bjørs   

Denne søte fortellingen er fra Sverige. Boka starter slik.» Mamma og pappa døpte meg Fred, men det hjalp ikke. Det ble krig likevel. Og pappa måtte dra av gårde for å vokte en grense langt oppe i nord. Mamma strikket vanter og strømper så han ikke skulle fryse, for det var den kaldeste vinteren på evigheter». Den 2. verdenskrig holder på å ta slutt. Fred lengter etter at pappa skal komme hjem, og så er han forelsket i Elsa. Hun har krusete hår, og så prater hun i nesen. Hun er kanskje ikke så pen som de andre jentene i klassen, men hun er sterk. Når Fred er sammen med Elsa blir han helt varm i magen.

En liten bok om kjærlighet

 

5.-7. klasse

Sirkus storfamilie av Anja Hitz

Før var Rose enebarn. Nå har hun en STOR familie. Rose har skilte foreldre og ingen søsken. Hun bor annenhver uke hos mamma og annenhver uke hos pappa. Det går fint, i hvert fall frem til mamma treffer Frank. Frank som har fem barn og bor i et stort hus med en diger, rotete hage. Alt er veldig annerledes enn det rolige og ryddige livet Rose er vant til. Skal dette virkelig være den nye familien hennes?

 

Sirkus storfamilie

 

Det magiske hjertet av Kristina Ohlsson

Robertas bestevenn Charlotte er alvorlig syk. Hun trenger et nytt hjerte ¿ og det haster.
På en auksjon finner Roberta en magisk globus. Dersom man utfører et veldig spesielt oppdrag kan den oppfylle et ønske. Kan globusen hjelpe Roberta med å redde Charlotte?
Sammen med kameraten Eric gjør Roberta alt for å få Charlotte frisk. Men rekker de det før det er for sent?

Det magiske hjertet

 

Gjenferdets stemme av Johan Rundberg

Det siste Sebastian har lyst til, er å bli med mamma på filminnspilling på et gammelt hotell. Det kommer til å bli verdens kjipeste sommerferie! Men snart forstår han at der noe som ikke stemmer på det forfalne badehotellet. Sammen med Manda, som spiller datteren i filmen, og Max, sønnen til filmens superstjerne Ralph Becker, begynner Sebastian å grave i mysteriet. 
Om nettene hører de underlige lyder, filmteamet skremmes av strømbrudd og forvrengte filmklipp, og de ansatte får ikke lov av den ukjente eieren å snakke om hotellets historie. Om hvorfor eksisterer ikke rom 306, når Max bor på rom 308. Spøkelseskrim.

Gjenferdets stemme

 

Google+