Hopp til hovedinnhold

Vennskap på tvers av generasjoner

Vennskap på tvers av generasjoner

En farfar i livet skulle alle ha, synger Odd Nordstoga, eller hvis vi tenker videre; en morfar, en mormor, en farmor, oldeforeldre eller noen andre som kan ta rollen som besteforeldre.

Rømlingene av Ulf Stark. Illustrert av Kitty Crowther

Farfar ligger på sykehus og er bekymret for om han blir sluppet inn i himmelen eller ei, fordi han er så sur og sint og banner for mye. Barnebarnet Lill-Gottfrid besøker ham så ofte som faren tillater det og når han ikke får lov, reiser han dit likevel. Farfar drømmer om øya i skjærgården, det stedet der han var som lykkeligst. Sammen bestemmer de seg for å gjøre en siste reise. Men først må de rømme. Dette er en vemodig og humoristisk historie som får deg til å dra på smilebåndet, selv om klumpen i halsen ikke er langt unna, og det kommer noen tårer i øyekroken.  Fra 4. til 7. klasse.

 

Rømlingene av Ulf Stark

Heidi av Johanna Spyri. Illustrert av Pamela Venus

Det er flere utgaver av klassikeren Heidi. Her har vi tatt med den gjennomillustrerte utgaven.

Heidi blir foreldreløs som baby, og hun må bo hos en tante. Når Heidi er fem år får tanten en mann som ikke vil at Heidi skal være en del familien deres, og hun må flytte til bestefaren som bor langt oppe i fjellene. Heidi trives ikke hos den grinete bestefaren, men det viser seg at han egentlig er en snill mann. Livet på fjellet er flott og sammen med gjetergutten Peter har Heidi mye moro. Men en dag kommer Heidis tante for å hente henne til byen. Ikke fordi hun savner Heidi og vil ta henne med hjem. Hun har planlagt at Heidi skal være selskap for den lamme jenta Klara. Men Heidi mistrives i byen, og det eneste hun vil er å bo på fjellet sammen med bestefar.  Fra 4. til 7. klasse

 

Heidi av Johanna Spyri

Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Illustrert av Åshild Irgens

Tonje Glimmerdal er einaste ungen i Glimmerdalen, og den tøffaste jentungen dalen har sett sidan dei vaksne tantene hennar herja på ski mellom fjella. Tonjes bestevenn er gamle Gunnvald, ein bisk felespelar på over sytti år, og dei to vennene kjenner kvarandre ut og inn. Eller gjer dei det? Ein dag då Gunnvald er på sjukehuset med broten lårhals, forstår Tonje at Gunnvald har ein stor løyndom han ikkje har røpt for bestevennen sin. Brått får Tonje mangt å rydde opp i, for her står det om lykka og felespel!  Fra 3. til 7. klasse.

 

Tonje Glimmerdal av Maria Parr

Keeperen og havet av Maria Parr

Lena Lid og Trille er blitt 12 år. Det fortsatt mykje drama og sterke kjensler når Lena, Trille og farfar går inn i eit år der dei må kjempe hardt både med seg sjølve og med naturkreftene. For Lena Lid legg ein ny fotballtrenar mørke skyer over keeperlivet hennar. Trille, som bur i nabohuset, spekulerer på korleis han kan gjere inntrykk på den nye jenta i klassen. Farfar jaktar storfisken på havet, slik han alltid har gjort, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Men ein ting er sikkert, sjølv om alle flåtane ein bygger forliser, alle flaskepostane ein sender driv inn i fjøra heime og ingen bryr seg om det ein verkeleg kan, må ein i alle fall ikkje gi seg.

Fra 4. til 7. klasse.

 

Keeperen og havet av Maria Parr

Anne fra Bjørkely av Lucy M Montgomery

Anne er foreldreløs, og med sitt rødlige hår er det ikke mange som vil adoptere henne. Hun lever i sin egen verden, og drømmer seg bort i bøker og fantasier. Da hun til slutt blir plassert hos det eldre søskenparet Marilla og Matthew Cuthbert må hun begynne å ta sine egne valg og prøve å passe inn i den lille landsbyen. Hos Marilla og Matthew på gården Bjørkely, får Anne sjansen til å leve det livet hun alltid har drømt om, et liv med en familie. Vennskapet med Matthew betyr mye for Anne. Sølvberget har flere utgaver av bøkene. Det er flere bøker i serien om Anne, og hennes liv videre som voksen.

Fra 5. til 7. klasse.

 

Anne fra Bjørkely av Lucy M Montgomery

Vaskedamen av Anna Fiske

Familien til Lotten har ansatt en vaskedame. Da venninna til Lotten spør om de har vaskedame fordi de er rike, svarer Lotten at det er fordi foreldrene er slitne av å jobbe, og at det er mye mas med to barn. Lotten lurer på hvem vaskedamen er, hvordan det er å ha en vaskedame hjemme, og hvordan det vil bli når hun skal støvsuge inne på rommet hennes. Tegneserie roman. Fra 2. til 4. klasse

 

Vaskedamen av Anna Fiske

Bestefar og jeg sparer til hund: obs! obs! superhemmelig av Hilde Hagerup. Illustrert av Ingrid dos Santos

Pelles aller største ønske er å få seg en hund, men mamma sier nei. Heldigvis er bestefaren til Pelle av en annen oppfatning, og sammen bestemmer de seg for å spare til hund, selv om de ikke får lov. Historien er rikt illustrert. God, leselig skrift. Det er kommet enda en bok i serien om Bestefar og jeg; Bestefar og jeg seiler vår egen sjø: koste hva det koste vil!

Fra 1. til 4.klasse

 

Bestefar og jeg sparer til hund

Gangsterbestemor av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Foreldrene til Ben elsker å danse, derfor er de ofte på dans, noe som resulterer i at Ben må være hos sin bestemor. Hun lukter, kål, spiser kål og promper kål. Men hun viser seg å være en internasjonal smykketyv og tar med seg Ben ut på eventyr, de skal stjele fra selveste dronningen av England!  Fra 2. til 7.klasse

Gangsterbestemor av David Walliams

Bestefar på rømmen av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Jacks bestefar går med tøfler på super'n, serverer svinehermetikk a la vaniljesaus til middag, og har ofte problemer med å huske Jacks navn. Under 2. verdenskrig var bestefar jagerflypilot. Nå er han en litt forvirret, gammel mann som er blitt plassert på gamlehjem, men fortsatt kan han fly til værs i et Spitfire-fly og være den store helten. Sammen planlegger Jack og bestefar en spektakulær flukt, uten å ane at den gale bestyrerinnen har tatt opp jakten på dem. Dette er et portrett av bindingen mellom en liten gutt og hans bestefar. Denne boka tar leserne på en reise med Spitfire over hele London og elleville flyrenn gjennom byen. Fra 4. til 7. klasse

 

Bestefar på rømmen av David Walliams

Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl . Illustrert av Quentin Blake

Etter en eventyrlig opplevelse ender fattiggutten Charlie Buckett opp som sjokoladefabrikkeier. Han fant en gullbillett i en av Willy Wonkas sjokolader og derfor får Charlie, sammen med bestefar Joe og fire andre barn, bli med på en helt spesiell omvisning i Willy Wonkas fantastiske rike.  I bok nummer to; Charlie og den store glassheisen havner Charlie og resten av besteforeldregjengen hans ved et uhell ut i verdensrommet.

Fra 3. til 5. klasse

Charlie og sjokoladefabrikken

Du og jeg av Synne Lea. Illustrert av Stian Hole

Båten til bestefar ligger klar. Lillebror løper i forveien. Men jenta i denne historien kvier seg. Det er noe som er vanskelig å snakke om. De skal ut og ro, leke bokstavleken, se storhavet. Bestefar sier at en dag skal båten, sydvesten, stormkjøkkenet og alt det andre bli deres. Men jenta vil ikke ha det. Hun vil bare ha bestefar. Dette er en fortelling om å være glad i noen, og om å være redd for å miste den man er glad i, samtidig som den handler om at man kan ro langt hvis man må, mye lengre enn man trodde.

Fra 2. til 7. klasse

Du og jeg av Synne Lea. Illustrert av Stian Hole.

 

 

 

Bestefar på rømmen av Simon Stranger. Illustrert av Kristin Berg Johnsen

En dag Lukas kommer hjem fra skolen, sitter bestefar i buskene og gjemmer seg for soldatene. Bestefar har plutselig begynt å gjøre så mange rare ting. Han har begynt å glemme. Han glemmer hva folk heter og hvilket år det er. Da bestefar plutselig en dag stikker av, blir Lukas nødt til å følge etter for å redde ham. Lukas vet hvorfor bestefaren går ut om vinteren i bare t-skjorte og ser merkelige, rosa fugler i ripsbuskene. Dette er en annerledes historie med mange fargesterke illustrasjoner om samfunnets holdninger til glemmesyken. Boken bruker konsekvent ordet glemmesyken og ikke demens eller Alzheimer. Fra 2. til 4. klasse

 

Bestefar på rømmen av Simon Stranger. Illustrert av Kristin Berg Johnsen

Google+