Hva leter du etter?

Temmelig hemmelig

Jeg er glad i hemmeligheter. Her er fem spennende barnebøker om temaet.  

Jeg syns det er gøy å lese om mennesker som har hemmeligheter fordi jeg blir så lett dratt med inn i den voldsomme følelsen av at “dette må ingen få vite om, ellers…”. En absolutt hemmelig hemmelighet er dessuten med på å gjøre båndet mellom de som vet hva hemmeligheten er mye sterkere. De deler jo noe helt spesielt sammen, og det å dele er veldig positivt for et vennskap eller en relasjon. I bøkene jeg nå skal presentere er det nettopp hemmeligholdet som bidrar til spenning og avspenning, ved at hemmeligheter blir til og blir avslørt, og til at vi blir kjent med personene som er knyttet til hemmeligheten. (Disse lesetipsene ble opprinnelig brukt som foredrag for elever i sjette klasse fra Auglend skole.)

Zombie-Bjarne

Den første boka er Zombie-Bjarne av Sigbjørn Mostue. I denne boka møter vi tvillingene Emma og Emil (og hunden Pus) som får en annerledes vri på juleferien dette året. For det første slipper de unna den slemme naboen Bjarne, som tilfeldigvis også er rektor ved skolen de går på. Han skal nemlig på cruise til Karibia. Akkurat det er søsknene utrolig glade for, siden det som regel alltid er bråk med Bjarne. For det andre blir ikke julen like fredelig som forventet, da de midt i ferien er vitne til en noe spesiell nyhetssending på TV: “Julefreden har ikkje senka seg overalt. På eit cruiseskip i Karibia går det rykte om at ein zombie er laus” (s. 27). “Det er sikkert Bjarne” utbryter Emil. Dette gjør moren svært opprørt og hun føler hun må snakke pent om Bjarne for å rette opp igjen Emils fæle utsagn om familiens kjære nabo.

Kan Emil ha rett?

Er det Bjarne som har dratt til Karibia for å bli zombie?

Hvorfor det? Og hvordan kan det ha skjedd?

Hva hvis det er sant, og Bjarne vender nesa hjemover? Det er jo ikke mulig å være rektor og zombie på én og samme tid!

Og hva vil skje med Emil og Emma? Er det mulig å bo ved siden av en zombie, uten å…. nei, det kan ikke være Bjarne… eller?

Zombie-Bjarne er en veldig morsom bok som det er vanskelig å legge fra seg. Jeg anbefaler boken til deg som liker å bli underholdt så vel som å få innblikk i en hemmelighet som ingen, absolutt ingen, må få vite om…

Eksperimentet

Den neste boka jeg vil vise frem er Eksperimentet av Harald Nortun. Den handler også om et søskenpar, men de bærer på en litt annerledes hemmelighet. Amund og Amanda er i likhet med Emil og Emma, tvillinger, og er så like at de er nærmest identiske, så de finner ut at de vil bytte identitet. Bare for et par timer, altså, og kun for å se hvem som klarer å skille mellom de to, og muligens avsløre hemmeligheten de bærer på.

Men… Det skal vise seg at det ikke blir så lett å bare skifte tilbake til det normale igjen. Avsløringen lar vente på seg, og de blir nødt til å teste ut hvor godt de klarer å spille rollen som den andre i ganske så lang tid…

Mer om hvilke utfordringer og muligheter de møter i rollen som “den andre” av tvillingene kan du lese selv. Boken er skrevet på nynorsk, med et enkelt språk som er lett å lese. Siden det er veldig korte kapitler, er det vanskelig å unngå å bare måtte lese et kapittel til, og et til. Jeg ble veldig engasjert i hva som er “typisk gutt” og “typisk jente” når jeg leste denne boken, og tenkte over en del interessante spørsmål om gutteroller og jenteroller underveis. Amund, i rollen som Amanda, sier nemlig:

“Er sjenert og forsiktig det samme som feminin, bare at det første er gutt og det andre er jente?”

(s. 66)

“Jentegutter i kjole er flaut og pinlig, guttejenter med kort hår er tøffe og populære”

(s. 66)

Det er også andre spørsmål som dukker opp, blant annet:

1) om det greit å være gutt og venn med en jente, uten at det er noe “kjærestegreier” blandet inn?

2) om det er lov for gutter å like å pynte og sminke seg?

Jeg syns boka var bra å lese fordi jeg begynte å tenke over ting jeg vanligvis tar for gitt og ikke stiller så mange spørsmål ved. Dessuten var det veldig underholdende å lese om alle de uforutsette og til tider litt pinlige tingene de ble utsatt for i rollen som sin tvilling.

Ikke si det hjemme!

Kjersti Scheens bok er også en bok om hemmeligheter. Her er det virkelig mange hemmeligheter. Et skikkelig virrvarr av hemmeligheter. Aslak Lydersen og Ida Lund er venner, og det faktum at de to er venner er ikke noe særlig greit i og med at familiene deres ikke vil ha noe med hverandre å gjøre. Det er på ingen måte ok å snakke om Lydersen i familien Lund, ei heller fortelle om hva Lund driver med om dagen når man er hos familien Lydersen. Derfor holder de vennskapet hemmelig, ikke bare for familien, men for alle. Hvorfor Aslak og Ida ikke får lov til å tilbringe tid sammen har de to vennene aldri fått vite. Det har vært en hemmelighet så lenge de kan huske, en slags “allmenn regel” uten forklaring. Som du kan lese er det altså hemmeligheter på kryss og tvers, men det stopper ikke her. I boken kan nemlig vi lese om stadig flere oppdagelser og opplevelser som dukker opp og må holdes skjulte av ulike grunner, men først og fremst for ikke å røpe den store vennskapshemmeligheten.

Jeg har ikke lyst til å si så mye om akkurat det som skjer, for da kan det bli mindre spenningsfylt for deg å lese den. Jeg kan likevel fortelle deg at historien utvikler seg i mange retninger, spesielt etter at Ida og Aslak lurer seg til en telttur rett før sommerferien begynner. Det er utrolig gøy å lese om alle de spontane forklaringene Ida og Aslak kommer med for å unngå å forsnakke seg. Som leser lurer jeg dessuten veldig på hva Ida og Aslak egentlig er… Det eneste svaret boka gir på det spørsmålet er: “Hva vi er …. er en hemmelighet!” (s. 206)

Dette er en spenningsbok full av flotte naturbeskrivelser, mystiske mennesker og ikke minst spesielle hendelser som Aslak og Ida jobber intenst for å finne forklaringer på. Samtidig beskriver den hvor lett det kan være å avsløre en hemmelighet, og hvor varsomt man må trå for ikke å trå feil.

Over grensen

Det samme problemet - å holde på hemmeligheten - dukker opp i Maja Lundes Over grensen. I fortellingen befinner vi oss i Oslo, midt under andre verdenskrig. Fortellingen starter hos søskenparet Gerda og Otto, deres foreldre, og tjenestepiken Klara. Det er krig og trange kår, noe som i fortellingen virker troverdig, i og med at ordene de bruker er litt “gammeldagse” og minner om en annen tid, i tillegg til at hverdagsvanene er preget av mangel på tilgang til mat og andre goder. Men, det er ikke bare hverdagen som er annerledes enn den pleier, det er nemlig noe rart som foregår i huset til Gerda og Otto. Maten forsvinner. Lyder som likner menneskestemmer dukker opp nå og da, uten at Gerda vet hvem stemmene tilhører. Moren og faren oppfører seg også litt merkelig, spesielt når Gerda kommenterer de nye, ukjente lydene hun hører. Foreldrene jobber dessuten mye mer enn vanlig, og plutselig er det forbudt å leke i kjelleren. Hva er det som skjer?

Svaret på det får du om du leser boken. Jeg syns den var deilig å lese fordi personene i boken trosser sin egen frykt for å kjempe for det de mener er det rette. Med sine korte kapitler er boken lett å lese og bla seg stadig videre i. Denne fortellingen slukte jeg fort!

Parvana

Deborah Ellis har skrevet en innmari vakker og veldig interessant bok om den unge Parvana. Hun bor i Kabul, hovedstaden i Afghanistan, sammen med sin mor, far, to søstre og lillebror. De lever i en vanskelig tid og har svært lite penger, og er derfor avhengige av farens daglige turer til markedet for å få hverdagen til å gå rundt. Taliban har dessuten tatt over styringen i store deler av landet, deriblant Kabul, og har innført strenge regler for hvordan man skal leve. Spesielt for kvinnene er disse reglene med å begrense livet. Blant annet får ikke unge jenter gå ut uten følge av en mann, og ingen kvinner får lov til å gå inn i butikkene for å handle. De må stå utenfor.

Plutselig en dag skjer det som ikke skulle skje… Faren til Parvana blir arrestert, og det helt uten noen god forklaring. Talibansoldatene tar han bare med seg og lar moren Fatana ligge sorgfull igjen på gulvet hjemme. Etter flere dager er moren fremdeles uten krefter til å gjøre noe som helst, så nå har familien ingen til å dra ned på markedet for å skaffe familien penger. Ingen som kan gjøre innkjøp, ingen til å gjøre rent. Hva skal familien gjøre nå?

Svaret på det spørsmålet er den store hemmeligheten i boken. Les den og du får se. Fortellingen er rørende og gjorde i hvert fall meg mer bevisst på hvor viktig det er å støtte hverandre i tunge tider. Som leser får du i tillegg oppleve mange uvante situasjoner som ikke er så vanlige her i Norge, altså en mulighet til å sette deg inn i et liv du ikke lever selv. I boken er det sterke skildringer av nokså vonde hendelser, men dette gjør fortellingen veldig troverdig, så vel som at hovedpersonene vokser av alt de opplever, akkurat som du!

Jeg anbefaler boken på det sterkeste og er veldig glad for at det finnes en oppfølger: Parvanas reise. Historien om Parvana vil leve i meg som en solid og minneverdig leseopplevelse i lang tid fremover.

Om forfatteren:

Pia Møller Johansen er straks nyutdannet bibliotekar, og har i tillegg utdanning innen musikk og idrett. Hennes litteratursmak deler kjennetegn med det som kjennetegner musikksmaken og er preget av sjangermiks og nysgjerrighet. Murakami Haruki, Rolf Jacobsen, Henrik Ibsen, Jon Fosse, Øyvind Rimbereid, Michel de Montaigne, Deborah Ellis, Gert Nygårdshaug, Gro Dahle, Svein Nyhus, Håkon Øvreås, Øyvind Torseter, Bjørn F. Rørvik, Synne Lea, Nils-Øivind Haagesen, Anne-Cath. Vestly, Astrid Lindgren og Yahya Hassan er blant de som har bidratt til store fascinasjon for tekster i ulike varianter, men det er fremdeles mange litterære skatter som ligger uoppdaget og klare til å la seg inspirere av.

Alle bildene av bøkene er hentet fra forlagenes egne nettsider, med unntak av Deborah Ellis’ Parvana, der jeg har hentet bilde fra: http://www.thechildrensbookshop.co.nz/products/11608?barcode=9781865086941&title=Parvana%28%231%29

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙