Hopp til hovedinnhold

Sorgvakre bøker

Sorgvakre bøker

Her kommer det en liste med sorgvakre bøker som ligner på Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. Med "sorgvakker" mener jeg bøker der det skjer triste ting, samtidig som de hjertevarme fortellingene får frem både smilet og tårene. 

 

For deg som går i 3. og 4. klasse

Bonsai: en liten bok om døden av Simon Stranger. Illustrert av Hilde Hodnefjell

Alt forsvinner. Alt som vokser. Alt som puster, svømmer og flyr. Alt som kvitrer, bjeffer og mjauer vil en gang bli stille. Noen ganger skjer det helt plutselig. Noen ganger skjer det langsomt. Sånn som med mormor.
Bonsai er en liten bok om døden. Om hvordan det oppleves å miste noen i familien, og alle små og store og rare tanker som kan komme underveis. En poetisk bok som oppfordrer til samtale om noe vi alle vil oppleve, men som likevel er vanskelig å snakke om.

Bonsai

 

Brune av Håkon Øvrehus. Illustrert av Øyvind Torseter

Om dagen er Rune Rune, men om natten er Rune Brune - superhelten som ikke er redd for noen ting. Med pensel og brunmaling lister Brune seg ut. Og det er vel ikke Rune sin feil at Brune maler syklene til de store guttene i superhelt-timene? Brune er en bok om vennskap, mot og om å ta igjen. Det er også en bok om å savne bestefaren sin, og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke lenger strekker til.  Dette er en enkeltstående fortelling, men hvis du vil lese mer om Runes venner, kan du lese om Atle i boka Svartle og om Åse i boka Blåse.

Brune

 

Oldemor av Anna Fiske. Illustrert av forfatteren

Lukas besøker oldemor. Han lurer på hvorfor oldemoren har så skrukkete hender og hvite tenner. Hvorfor hun har noe i øret og hvorfor hun går med vogn. Oldemor forteller. Hun svarer på spørsmålene ved å mimre tilbake til sin barndom og oppvekst. Leseren blir tatt med på en tidsreise som strekker seg fra da oldemor ble født i 1916, og fram til i dag i 2016.

Lukas stiller et spørsmål. Oldemor svarer. Alle svarene er illustrert på en beskrivende måte som samsvarer med det som blir fortalt. Boken kan minne om et fotoalbum. Hver illustrasjon har årstall og kort beskrivelse. Når spørsmålet til Lukas er besvart, følger et spørsmål til leseren. Siden boken legger opp til samtale om ulike temaer, egner denne seg spesielt godt til høytlesning.

Oldemor

 

Vaskedamen av Anna Fiske. Illustrert av forfatteren

Er dere rike, eller, siden dere skal ha vaskedame? spør venninnene til Lotten. - Nei, mamma og pappa blir så slitne av å jobbe, og så er det så mye mas med to barn, svarer Lotten. Men hvem er hun vaskedamen? Hvordan blir det å ha vaskedame hjemme? Og hvordan blir det når hun skal støvsuge inne på rommet til Lotten?

Vaskedamen

 

Du og jeg av Synne Lea. Illustrert av Stian Hole

Du og jeg er en fortelling om å være glad i noen, og om å være redd for å miste den du er glad i. Bestefars båt ligger klar, lillebror løper i forveien. De skal ro, leke bokstavleken, se storhavet. Men jenta i denne historien kvier seg. Det er noe som er så vanskelig å snakke om. En dag blir alt deres, forteller bestefar. Båten, sydvesten, stormkjøkkenet. Men jenta vil ikke ha det. Hun vil bare ha bestefar.

Du og jeg

 

Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz. Illustrert av Eva Eriksson

Danni skal begynne på skolen og gleder seg veldig. Samtidig tenker hun på om hun kommer til å få nye venner siden hun ikke kjenner noen. Men etter noen dager finner hun og Ella Frida hverandre. De blir bestevenninner og Danni er verdens lykkeligste! Men etter jul får hun vite at bestevenninnen skal flytte! Langt bort! Dannis verden faller i grus. Men sakte fatter hun mot, og snart skal hun få besøke Ella Frida...

Det er flere bøker om disse to venninnene. I hver bok videre i serien bli de eldre og de opplever ulike ting som setter spor i livet deres. Fortsettelsene er : Hjertet mitt hopper og ler, Da jeg var lykkeligst i verden, Livet i følge Danni, Vi ses når vi ses.

Mitt lykkelige liv

 

For deg som går i 5.-7. klasse

Snøsøsteren av Maja Lunde. Illustrert av Lisa Aisato

«Snøsøsteren» er en julefortelling i 24 deler som tryller frem den magiske julestemningen du kjenner fra Charles Dickens’ «A Christmas Carol», H. C. Andersens fortellinger og barne-tv-serier som «Snøfall». Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 10 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst.
Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel.
Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp?

Snøsøsteren

 

Midnattsgjengen av David Walliams. Illustrert av Tony Ross

Ved midnatt sover de fleste barn, men for midnattsgjengen er det nå det begynner ...
Når Tom får en cricketball i hodet, må han legges inn på Lord Skillings hospital. Der blir han tatt imot av en skummel portør, og enda verre blir det når han møter den onde bestyrerinnen for barneavdelingen. Snart viser det seg imidlertid at Tom er i ferd med å legge ut på sitt livs mest spennende eventyr, sammen med resten av midnattsgjengen.

Midnattsgjengen av David Walliams

 

Det magiske hjertet av Kristina Ohlsson

Robertas bestevenn Charlotte er alvorlig syk. Hun trenger et nytt hjerte ¿ og det haster.
På en auksjon finner Roberta en magisk globus. Dersom man utfører et veldig spesielt oppdrag kan den oppfylle et ønske. Kan globusen hjelpe Roberta med å redde Charlotte?
Sammen med kameraten Eric gjør Roberta alt for å få Charlotte frisk. Men rekker de det før det er for sent?

Det magiske hjertet

 

Engel i snøen av Anders Totland

Det er vinter, og det snør, men ikkje alle er ute og leikar i snøen. Nokon orkar berre å stå ved vindauget og sjå ut på snøkrystalla. Nokon vil ikkje at pappa skal vite at ein har vondt, sjølv om pappa veit at ein er sjuk, veldig sjuk. Nokon har snart bursdag. Nokon skal snart døy.

Engel i snøen

 

En himmel full av skyer av Arne Svingen

Henrik på 11 år er hos legen sin, og får vite at det ikke er så mye mer de kan gjøre. De har prøvd alle former for behandling mot kreftsykdommen hans, og han har kanskje bare ett år igjen å leve. Til tross for det dystre utgangspunktet, utvikler dette seg raskt til å bli en morsom og ellevill historie. Mye takket være Henriks smittende entusiasme og gå-på-mot, selv om han er over gjennomsnittlig opplyst om hvor katastrofalt dårlig det står til med jordkloden vår.

Hva gjør man egentlig når man har vært hos legen og fått verdens verste beskjed? Jo, Henrik bestemmer seg for å redde verden. Og han har det travelt! Men hvordan redder man miljøet på kloden?
Henrik setter i gang den største og villeste redningsaksjonen noensinne.

En himmel full av skyer

 

Tårer forandrer ingenting av Anders Dekko

Ferie hos farmor og farfar. Sommer med hav, strand, sol og vind. Og katten, Mim. Alt ser ut som det pleier å gjøre. Som om ingenting har hendt. Men alt er annerledes. Det er den første sommeren etter at pappa døde. De sier at barn gråter mer enn voksne. Ikke jeg. Jeg vil ikke. Det hjelper ikke uansett.

Tårer forandrer ingenting

 

Det tynne sverdet av Frida Nilsson. Illustrert av Alexander Jansson

Denne boka er en fantasyroman. Når mammaen til Sasja dør, bestemmer han seg for å følge etter henne til Dødsriket. Dit får ingen levende komme, og Sasjas ferd skal vise seg å bli både innholdsrik og farlig. Underveis får han nye venner - venner som hjelper ham med det han har kommet for å gjøre: Overliste Døden. For Sasja er ikke klar for å miste mamma, han skal hente henne tilbake.

Det tynne sverdet

Google+