Hopp til hovedinnhold

Skumle bøker til Halloween

Happy Halloween

Liker du skumle og spennende bøker? Her finner du gode tips for 1.-3. klasse og 4.-7. klasse. 

Hvis du lurer på hvorfor vi feirer Halloween og hvordan skikken har bredt seg ut i verden, kan du starte med å lese disse:

Vi feirer Halloween:  av Evastina Tørnqvist

En bok om skikkene , overtroen, skumlingene, lekene, kostymene og maten på Halloween.

  

 

Vampyrer av Sally Regan

I denne boka kan du lese fortellinger, folketro og fascinasjon rundt vampyrer

Vampyrer av Sally Regan

Skumle bøker for deg fra 1.- 3. klasse

Knokkeldans av Bjørn Ousland, illustrert av forfatteren

Det er vanlig å være engstelig. Her i boka møter vi en gutt som er redd for det meste. Hva skjer når du løper unna de store barna, klatrer over en mur og med ett er alt mye verre. For på kirkegården skrangler det i knokler og de døde lever. Det minste beinranglet elsker å få selskap og vil ikke gi slipp på sin nye venn. Men hva skjer når det blir spilt opp til knokkeldans?

Knokkeldans av Bjørn Ousland

 

Småbarnsuppe av Bjørn Ousland, illustrert av forfatteren

Skumle ting har begynt å skje på nettene. Små barn forsvinner sporløst og foreldrene blir livredde og passer ekstra godt på når de sier god natt. Denne kvelden flyr truende figurer inn på et barnerom. Mens søsteren blir puttet i en sekk, klarer småen å lure seg ned i en lomme. Og så bærer det av gårde på en sopelime rett inn i hekseberget. Kan en liten gutt alene redde alle barna fra å bli småbarnsuppe?

Småbarnsuppe av Bjørn Ousland

Superkorte Skrekkhistorier av Andreas Palmaer, illustrert av Peter Bergting

Superkorte skrekkhistorier inneholder ti overraskende, grusomme og morsomme historier for barn som akkurat har lært å lese. Her får nybegynner-leserne møte vampyrer, spøkelser og levende utstillingsdukker, og de får også vite hva myggen gjør med alt blodet den suger i seg. De ti historiene består av bare noen få linjer tekst, men gir gode muligheter for å oppleve både skrekk og fryd. 

Superkorte skrekkhistorier av Andreas Palmer

Skolespøkelset av Eldrid Johansen, illustrert av Christoffer Grav

En av korridorene på skolen er stengt. Det er fordi veggene kan rase ut, sier lærerne. Men noen av elevene mener at det spøker der, at de som går inn der i mørket, om natten, ender opp som zombier.  Aman nekter å tro på ryktene. Da klassen skal overnatte på skolen natten før Halloween, overtaler hun Gina til å bli med for å sjekke. Det skulle hun aldri ha gjort!

Skolespøkelset av Eldrid Johansen

 

Anna Tann og det Barbariske ballet av Laura Ellen Anderson

Velkommen til Nokturnia, en verden der mørket hersker. Vampyren Anna Tann vil mye heller kose med kjæledyr-gresskaret Skvåsj og leke slim-sisten med vennene sine, enn å danse på foreldrenes gørrkjedelige Barbariske ball. Da den bortskjemte prinsen av Nokturnia i tillegg tar Skvåsj til fange, må Anna Tann og vennene hennes forlate selskapet og gjøre alt de kan for å redde ham. I et kappløp mot tiden innser de raskt at ting i Nokturnia ikke er helt slik det ser ut til. Dette er første bok i serien om Anna Tann. Bok nummer to heter: Anna Tann og Enhjørningene.

Anna Tann og det Barbariske ballet av Laura Ellen Anderson

Isadora Måneblomst begynner på skolen av Harriet Muncaster

Halvt vampyr, halvt alv helt unik! Bli kjent med den magiske, mystiske Isadora Måneblomst som ikke helt vet hvor hun passer inn ... Isadora har en mamma som er alv, og en pappa som er vampyr. Selv er hun litt begge deler. Derfor elsker hun både nattemørket, svarte ballettskjørtet, solskinn og den trofaste Rosa Kanin. Nå skal Isadora begynne på skolen men passer hun best på alveskolen eller vampyrskolen? Foreldrene hennes er uenige og lar henne prøve én dag på hver skole. Til slutt finner Isadora den perfekte skolen selv om det ikke blir helt slik foreldrene hadde sett for seg. Det er kommet fem bøker i serien av Isadora Måneblomst.

Isadora Måneblomst begynner på skolen av Harriet Muncaster

Det snille beinrangelet av Jørn Roeim

Inneholder 21 dikt , fortellinger, gåter og vitser om spøkelser og gjenferd.

Det snille beinrangelet

 

Vampyrvarsel av Anna Holmstrøm Dergerman

Det er snart Halloween. Titti liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti. Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren.

 

Monster-Maud 1. Den store skrekken av A.D,. Saddlewick

Mauds kjælerotte, Quentin, rømmer midt i kjemitimen, og det skaper store problemer for Maud, siden dette er den siste i en rekke rampestreker fra henne. Hun blir overført til Råttenskog barneskole. Men det er noe merkelig med elevene på denne skolen- alle kler seg som om det er Halloween og skolens motto er: Fordi vi skremmer. Kan Maud klare seg på denne skolen. Denne serien går til bok 4.

 

Edward Rubikons mysterier av Aleksander K. Brown

Edwards pappa jobber på Grimsrud festning, der de nylig ha avdekket en gravkrypt. Men før de fikk åpnet graven, begynte festningen å rase sammen, og festningen må stenges. Edward Rubikon er etterforsker av overnaturlige hendelser, og sammen med vennen Kasper løser de mysterier. Nå skjønner de at det er noe overnaturlig bak det som pappa opplever, og de oppsøker festningen i nattens mulm og mørke. Boka er mer tull enn grøss, mer moro enn skummel og i grenselandet mellom tegneserie og bildebok.

 

Monsterjakten av Ewa Christina Johansson

I denne serien følger vi Axel som stadig er på jakt på ulike monstre. Her får man vite mer om vampyrer, varulver, faraoer, forlatte hus, drager og flygende farer. 

Vampyren

 

Min venn Boris av Mats Wänblad, illustrert av Pelle Forshed

Dette er den første boka i serien om Ebba og Boris. Ebbas nye venn Boris er ikke særlig god til å sparke fotball. Men at det er noe annet som er rart med ham, tenker hun ikke videre på.  Men Boris er ikke akkurat en helt vanlig nabo. Han og resten av familien Monstersson bor i en fryktinngytende stor villa der faren hans sover i en kiste og moren hans ser … litt annerledes ut, for å si det mildt. For ikke å snakke om kjæledyret deres – Kosegutt – som kanskje ikke er veldig nusselig. Første boken om Boris er både morsom og overraskende – og litt skummel. Det er 7 bøker i serien.

Min venn Boris av Mats Wänblad

Skumle bøker for deg fra 4.-7 klasse

Gjenferdets stemme av Johan Rundberg

Det siste Sebastian har lyst til, er å bli med mamma på filminnspilling på et gammelt hotell. Det kommer til å bli verdens kjipeste sommerferie! Men snart forstår han at det er noe som ikke stemmer på det forfalne badehotellet. Sammen med Manda, som spiller datteren i filmen, og Max, sønnen til filmens superstjerne Ralph Becker, begynner Sebastian å grave i mysteriet. 

 

Gjenferdets stemme av Johan Rundberg

  

Dypgraven av Camilla og Viveca Sten

Dypgraven er første del i Camilla og Viveca Stens grøssertriologi.  Når overnaturlige vesener fra nordisk folketro møter sjømannsovertro, er det duket for åndeløs spenning. I hovedpersonen Tuva får vi også en treffende skildring av hvordan det er å vokse opp og føle seg annerledes på et lite sted. Selv om tolvårige Tuva ikke har mye til felles med klassevennene sine og holder seg mest for seg selv, har hun alltid følt seg hjemme i skjærgården og øya hun bor på. Hun er lommekjent med alle båer, skjær og grunner. Men denne høsten er ikke alt som det pleier. Mennesker forsvinner sporløst på sjøen, mørke skygger bølger under overflaten, og overnaturlige vesener viser seg mellom trærne …Bok nummer to heter Sjørøyk.

Dypgraven av Camilla og Viveca Sten

 

Den hjemsøkte trappa av Jonathan Stroud

Boka handler om ghostbuster-byrået Lockwood & co. Her jobber ungdommene Lucy, george og Lockwood. Agentene gjør en dum feil under et oppdrag i et hjemsøkt hus. De mister klienter og står på konkursens rand. Da dukker et lukrativt tilbud opp, byråets fremtid kan reddes dersom Lockwood og & co tar oppdraget med å renske det mest hjemsøkte huset i England for skrømt. Desperate som de er takker de ja, men når døren låses bak dem forstår de ikke bare at oppgaven er umulig, men også at de har gått rett inn i en felle. Natten senker seg, det hviskes og rasles i krokene, blod drypper, og det er ingen vei ut… Fra 12 år.

Zombie-Bjarne av Sigbjørn Mostue

Ikke alle naboer er like hyggelige. Naboen til Emma og Emil er rektor på skolen hvor tvillingene går. Og han er avde rekotrene man skal passe seg for, streng og skummel. Denne jula skal Bjarne på cruise til Karibia. Men da han vender hjem, har noe skjedd med ham. Emma og Emil oppdager at rektoren deres er blitt en ekte zobie, en løevende død, med stor appetitt på barnehjerner!

 

Svingens mørke verden av Arne Svingen

 Grufulle grøss! Serien for deg som liker nifse historierBøkene handler om alt som er skummelt: grusomme lærere, onde innbruddstyver, gjenferd og uhyggelige verdener bak hemmelige dører. For deg som tør!

 

Den sorte fare av Ole-Mikal Nilsen

Et gammelt hus i en overgrodd hage i en mørk skog -- her er det duket for mysterier! Og Silje og Wenche, den ene like smart som Sherlock Holmes, den andre like trofast som Watson, tar saken. Wenche har fått lov til å være med Silje og familien på weekendtur. Silje, som elsker mysterier, fryder seg over det skumle, gamle huset. Her kommer det sikkert til å skje noe spennende! Wenche derimot, synes stedet er nifst. Første natt starter med skumle lyder under senga, deretter oppdager jentene underlige poteavtrykk utenfor, strømmen går, og ekle saker skjer i skogen. Forsøker noen å skremme dem? Les alle bøkene i serien SKYGGEMYSTERIER 1. Den sorte fare 2. Det gule gjenferd 3. Døden lyser blått 4. Hvite hemmeligheter 5. De blodrøde bokstavene og 6. Den grønne trussel.

Den sorte fare av Ole-Mikal Nilsen

 

Den store spøkelsesboka av Tom Egeland

I denne boka har forfatteren samlet alt du trenger å vite om spøkelser, grøss og gru. I tillegg til et utfyllende leksikon og oversikt over farlige fenomener har forfatteren også skrevet tretten nye spøkelsesfortellinger.

 

Marg og bein–serien

Les til knoklene rister! Marg & Bein er marerittaktig lesning for de modigste. Vi ber leserne sjekke under sengen, ha lommelykten klar og forberede seg på isnende grøss. Tre prisbelønte norske forfattere skriver for serien: Arne Svingen, Ingunn Aamodt og Jon Ewo - navn som er godt kjent blant unge lesere.

 

Mørkets utvalgte-Serien av Aleksander K. Brown

Dypt inni skogen ligger den gamle ønskebrønnen, tilgrodd, forfallen og glemt.    Helt til Thomas og Kim kommer over den ved en tilfeldighet. For en skinnende mynt kan de få alt de ønsker seg. Men dine største drømmer kan raskt bli dine verste mareritt. For brønnen gir, men den krever også noe tilbake…. Det er 4 bøker i denne serien.

 

Kirkegården av Gerdur Kristry

Fjorten år gamle Eyja har nettopp flyttet med foreldrene til et muthus i en bydel i Reykjavik, like ved en gammel kirkegård. Hun vet ikke helt om hunliker tanken på å sove så nær så mange døde mennesker. Og akkurat som om de vonde tankene hennes går i oppfyllelse, begynner det å skje merkelige ting. Det dukker opp en gutt i blå anorakk som heter Sølve. Hun finner noen gamle brev i en brukt skinnstol som faren har kjøpt, og disse brevene blir Sølve spesielt opptatt av. Så blir faren syk, og hun skjønner det er onde krefter som har tatt bolig i stolen.

 

Skranglebein Likanes av Derek Landry

En fantastisk fortelling befolket av trollmenn, vampyrer og en knoklete detektiv. Det levende skjelettet Skranglebein Likanes er kommet tilbake fra de døde i knokkelutgave for å få hevn over den usigelig onde heksemesteren Terminus Orm. Denne heksemesteren er det all grunn til å passe seg for - han har store og stygge planer for hele menneskeheten. I sitt tidligere liv var Skranglebein detektiv, og dette får han god bruk for når han nå jakter på Orm. 12 år gamle Stephanie slår seg sammen med skjelettet av en død detektiv for å bekjempe den usigelig onde heksemesteren Terminus Orm. Snart virvles den eventyrlystne jenta inn i en serie utrolige opplevelser i den magiske underverdenen, og det viser seg snart at hun har et helt spesielt talent for magiens kunst ... Vi har 2 bøker i denne serien.

 

Trettenkloa av T. Aurstad og C. Westberg

I småbyen Grimesvik oppføres det årlige stjernespillet på helligetrekongersdag. Under seremonien dette året synger plutselig tretten av skolebarna det trettende, forbudte verset i stjernespillsangen. Ifølge et gammelt sagn vil Trettenkloa da våkne til live, og det er akkurat det som skjer! Absalom må bruke alle sine krefter og alt sitt mot og kløkt for å redde byen fra monsteret. Til dette får han hjelp av venninnen Miranda. Det er fire bøker i denne serien.

 

Midnattsgrøss av Nick Shadow

Stavanger bibliotek har seks bøker i denne serien. Hver bok inneholder flere grøssende fortellinger.

 

Svarte-Mathilda  av Tor Arne Røssland

Svarte-Mathilda er en vandrehistorie som ligner historien om Bloody Mary. Bloody Mary skal visstnok har falt i koma foran speilet, blitt erklært død, begravd levende, men kunne kalles tilbake som spøkelse. Opphavet til Svarte - Mathilda er mer mystisk.  Hun kan manes fram ved at noen sier navnet hennes et visst antall ganger, som oftest syv. Svarte Mathilda drar med en gang tilbake til speilet etter at hun har drept den som kalte på henne. Skulle offeret unnslippe eller overleve angrepet, er Svarte-Mathilda i prinsisppet fri til å vandre rundt i den virkelige verden. Det er tre bøker om henne.

 

Spøkelsesskipet Vallona av Lena Ollmark

Det er høst og Karl skal bo noen uker hos bestefar i den vesle byen Krappsjø. Stedet er truende og mørkt og tåken letter aldri. Det viser deg at den rommer dystre hemmeligheter som enkelte vil gå over lik for å holde skjult. Hva er det for noe mystisk med modellen av skipet Vallona som henger i kirken) Hvorfor oppfører stedets doktor seg så merkelig?  En dag forsvinner morfar…

Google+