Hopp til hovedinnhold

Psykiske lidelser i ungdomsromaner

Psykiske lidelser i ungdomsromaner

Mange vil oppleve psykiske problemer i løpet av livet. Det kan være til hjelp og trøst å lese skjønnlitteratur som tar opp de samme problemene man står i selv. Eller man kan forstå bedre hvordan andre har det. Her har vi samlet noen gode ungdomsbøker som tar opp blant annet spiseforstyrrelse, angst, depresjon, tvangstanker og traumer.

Trykk på lenkene for å reservere bøkene i bibliofil. Lenkene er til den norske utgaven, men mange av bøkene har vi både på norsk og engelsk. Dere kan også låne flere av bøkene som engelsk e-bok eller lydbok i appen Libby. Velg Stavanger bibliotek og logg inn med lånenummer og pinkode.

Et hjerte i en kropp i en verden Deb Caletti

Når alt har blitt tatt fra deg, hva annet kan du gjøre enn å løpe? 
Så det er det Annabelle gjør - hun løper fra Seattle til Washington DC. Hun er ikke klar til å tenke på hvorfor ennå, bare på hvordan - mens musklene brenner, hjertet pumper og føttene hamrer mot jorda. Men uansett hvor hardt hun prøver, kan hun ikke løpe fra tragedien, eller personen - Tyven - som hjemsøker henne.

Et hjerte i en kropp i en verden Deb Caletti

Kjære Evan Hansen Val Emmich

På ordre fra terapeuten sin skriver Evan Hansen brev til seg selv. Men når et av disse brevene blir funnet i lomma på avdøde Connor Murphy, blir det tolket som et selvmordsbrev adressert til Evan.
En liten løgn blir til kompliserte sannheter i denne hjertevarme historien om sorg, anger og kampen for å passe inn i en tid der livet kan være veldig ensomt.

 

Kjære Evan Hansen Val Emmich

En nesten endelig liste over verste mareritt Krystal Sutherland

Helt siden Esther Solars bestefar ble forbannet av Døden, har alle i familien hennes vært dømt til å lide av en altoppslukende frykt i livet. Esthers far er agorafobisk og har ikke forlatt kjelleren på seks år, tvillingbroren hennes kan ikke være i mørke rom, og moren er livredd uflaks. Esther vet ikke hva hennes frykt er ennå (og vil ikke vite det heller), noe takket være at hun unngår så å si alt. 

 

En nesten endelig liste over verste mareritt Krystal Sutherland

Skilpadder hele veien ned John Green

Aza Holmes prøver virkelig. Hele tiden. Hun prøver å være en god venn, en god datter, en god student – og kanskje også en god detektiv. Men det er ikke lett når hun på samme tid har hodet fullt av tankespiraler som vanskeliggjør hverdagen og sosial omgang med andre mennesker.

 

Skilpadder hele veien ned John Green

Audrey ut av mørket Sophie Kinsella

Audrey har hatt et sammenbrudd. Hun klarer ikke gå ut av huset. Hun kan ikke engang ta av seg de mørke brillene inne i huset. Så snubler brorens venn Linus inn i livet hennes. Med sitt vennlige smil og herlige humor begynner han å lokke Audrey ut igjen. Vel - ut og ut. Men Starbucks er da en begynnelse.

Audrey ut av mørket Sophie Kinsella

Mygglandet David Arnold

Jeg er en samling av merkverdigheter, et sirkus av nevroner og elektroner, hjertet mitt er sirkusdirektøren, sjelen min er trapeskunstneren, og verden er mitt publikum. Det lyder rart fordi det er det, og det er det fordi jeg er rar. Stor leseropplevelse fra USA -- morsom, varm, rørende, gripende.

 

Mygglandet David Arnold

Dager med blå himmel Jennifer Niven

Da Finch og Violet møtes på toppen av skolens klokketårn, er det uklart hvem som redder hvem. Violet er sønderknust etter søsterens død, mens Finch ikke lenger holder ut opp- og nedturene som utgjør livet hans.  Sammen finner de ut at det selv i stummende mørke finnes lyspunkter. Men er det nok for Finch?

 

Dager med blå himmel Jennifer Niven

Svart belte  Marianne Clementine Håheim

Tretten år gammal syklar ho til sin første sommarjobb på hotellet. Femten år gammal er ho ein stålstreng av vilje, klar til å øydeleggje. Blikket ho har på seg sjølv er både hardt og omsynsfullt. Kroppen har ny form, og det veks dun på ryggen hennar. Til slutt kan ho knapt reise seg, og ho må bu på institusjonen. 

 

Svart belte  Marianne Clementine Håheim

Tilstrekkelig vakkert Synne Sun Løes

De to jentene Jenny og Johanne skriver brev til hverandre. Johanne er syk og vet at hun skal dø, mens Jenny ikke vil leve lenger. Gjennom brevene får vi vite hva de tenker om livet og hva de drømmer om.

Tilstrekkelig vakkert Synne Sun Løes

Bergen Anja Dahle Øverbye

Boka handler om 19 år gamle Maria som studerer ved Universitetet i Bergen, og vi følger henne gjennom en ustø start på voksenlivet. Det handler om knuste hjerter, selvskading og ensomhet. Det handler om å miste retningen i livet, og det handler om et forgjeves søk etter trygghet.

 

Bergen

Hvis det er flere som juger nå Tyra Teodora Tronstad

Agnes er forsvunnet. En storstilt leteaksjon settes i gang. Venninnen Rebekka finner Agnes, men Agnes får henne til å love ikke å si det til noen. Dette er historien om to venninner på flukt. Og det er noe så sjeldent som en spennende roman om angst. Boken var nominert til Kulturdepartementets litteraturpris.

 

Hvis det er flere som juger nå Tyra Teodora Tronstad

Vinterjenter Laurie Halse Anderson 

Lia og Cassie var bestevenner, vinterjenter frosset fast i fyrstikkropper. Men nå er Cassie død. Og stemmen inni Lias hode forteller henne at hun må beholde kontrollen, være sterk, gå ned mer, veie mindre. Hvis hun fortsetter sånn – tynn, tynnere, tynnest – vil hun kanskje bli helt usynlig.

 

Vinterjenter Laurie Halse Anderson

 

 

Jeg vil være meg Hilde Hylleskaar

Lydia har flyttet fra foreldrene i Trondheim til Bergen, for å bo hos besteforeldrene. Følelsene hennes svinger mellom ekstatisk lykke og bunnløs depresjon, og hun har et sterkt behov for å bli sett og elsket. Lydia bestemmer seg for å gi en dagbok i gave til seg selv, og via dagboknotatene hennes følger vi henne gjennom videregående skole. Dette er forfatterens debut.

 

Jeg vil være meg Hilde Hylleskaar

Alt du kan ønske deg Linn T. Sunne

Siri kan berre ikkje la vere å møte Andreas som sender henne meldingar som får det til å krible i henne, sjølv om ho er kjærast med Jens. 
Har ein lov til å gjere det slutt med nokon som har det vanskeleg, sjølv om ein eigentleg vil? 

 

Alt du kan ønske deg Linn T. Sunne

Å spise blomster til frokost Synne Sun Løes

Mia er et urolig og søkende menneske, og en dag bikker det over for henne. Hun våkner opp på sykehuset hvor vi sammen med henne gjennomgår både en manisk og en depressiv periode. Boken er delt i tre deler, Høst, Vinter og Vår. I den siste delen er Mia ute av sykehuset og skal forsøke å finne seg til rette i samfunnet igjen.

 

Å spise blomster til frokost Synne Sun Løes

Gjennom marg og bein Frøydis Alvær

Hanne går i 10. klasse, og strever med at familien er delt og at broren skulker skolen og er syk hele tiden. Angst, skyldfølelse og protest river i henne og gjør henne rotløs. Og hva er det med Henrik, den nye gutten i klassen med de triste øynene?

 

Gjennom marg og bein Frøydis Alvær

May Lenda Marte Aune

En dag blir storebroren til 15 år gamle May, Fredrik, tatt for juks under en eksamen, og han faller ned i en dyp depresjon. May vet at han har slitt hele livet, med mobbere og manglende målsetninger for seg selv, men hun kan merke at noe er forandret denne gangen. Noe er i ferd med å skje.

 

May Lenda Marte Aune

Google+