Hopp til hovedinnhold

Nynorsk for ungdomsskolen

Nynorsk for ungdomsskolen

Skal du lese en nynorsk roman? Her kommer en liten førstehjelpsliste. Spør gjerne oss som jobber på Sølvberget etter flere tips hvis du ikke finner noe som frister.  

Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle

Onu og klassekameratene skulle aldri ha gått inn i den forbudte hula! Den som mange mener er hellig og som andre sier er djevelens. Og de skulle i alle fall ikke ha åpna boka de fant der inne, den som ryktene sier er selve Svarteboka! Men nå har det skjedd, og i boka står det "Slik går skriftet om Djevelens avkom: Når denne boka blir opna, vil det skje. Da er tida inne. Kjære lesarar: De er hjelparane. De skal mane barnet mitt fram. Her. På denne staden."

Er det for sent når boka er åpna? Vil de klare å finne djevelens avkom og hindre verdens undergang? Det er Onu som er fortelleren i denne urovekkende boka der du aldri vet hva som sant og hva som er løgn - eller hvem som er venn og hvem som er fiende... 

djevelen

Draumar betyr ingenting av Ane Barmen

Dette er boka for deg som er litt moden for alderen, og som liker en rolig fortelling om de store følelsene i livet.

Louise på 17 kommer hjem for å være med på bestemorens begravelse. Bestevenn og nesten-kjæreste Tormod døde i en ulykke for et år siden, og for å komme over sorgen, flyttet hun hjemmefra for å gå på skole. Nå har søsteren hennes har skaffet henne sommerjobb på sykehjemmet, og Louise må forholde seg til demente eldre, krangel i familen, en masete bestevenninne og sorgen over bestemor og Tormod.

Louise oppfører seg egentlig ganske ufordragelig, hun er sur og frekk mot de fleste hun kjenner. Etterhvert som sommeren går, forstår hun at det ikke bare er hun som er lei seg og har problemer. Kanskje hun begynner  å bli voksen? 

Draumar

Den svartkledde jenta av A. Audhild Solberg

Er du redd for noe? Syns du det er greit å gå ute alene om natta? Hanna tør ikke fortelle den eldre kjæresten Hugo at hun er mørkredd, så om kveldene går hun alene hjem når hun har vært på besøk hos ham. Og hver kveld når hun går forbi den gamle prestegården, dukker det opp ei jente i svarte klær. Jenta følger etter henne, og når de går over brua, setter hun i et grusomt skrik og forsvinner.

Som leser føler du den snikende uhyggen ved å bli forfulgt. En natt snakker jenta til henne: "Det er ikkje di skyld at du må døy. Det er hans." Har jenta rett? Kommer Hanna til å dø? Romanen er en av bøkene i serien Grøss og gru, og er utgitt i samarbeid med Leser søker bok. 

den svartkledde jenta

Blå flaggermus av Harald Nordtun

Det er sommerferie, og Sander og kompisen Tomas har tenkt å bruke sommeren på å tjene penger. Men så blir ingenting som de hadde tenkt! En spøk med ketsjupblod går for langt og ender med at luftambulansen kommer, Tomas må reise på sommerferie tidligere ennn han hadde tenkt og den sleipe, rike kjæresten til Sanders mor dukker opp i tide og utide. 

Denne boka er morsom og alvorlig på en gang og handler både om å føle seg utenfor og om å bli sett. Kanskje er ikke ny mobiltelefon like viktig når sommeren er over? 

blå flaggermus

Mareritt av Linn T. Sunne

Har du våknet av mareritt, og vært helt sikker på at det du drømte var sant? Etter at Mattias flyttet med moren og lillesøster Mia til Smeby våkner han stadig av at det står ei jente som skriker ved siden av dukkehuset i hagen. Selvsagt er det bare en drøm, men Mattias føler at det er noe med dukkehuset og liker ikke at Mia leker der inne. Han syns det lukter røyk der, og en gang han skal gå inn, er dørhåndtaket så vaarmt at han brenner seg. Og hvem er Anita, Mias mystiske lekekamerat som han aldri får treffe? 

mareritt

Avlyst på grunn av sorg av Magnhild Bruheim

Eline gleder seg over livet. Hun har hatt den fineste sommerferien du kan tenke deg, hun skal snart ha tidenes bursdagsselskap og hun har kommet inn på den skolen hun søkte på. Nå skal hun møte igjen kjæresten Jonas, som hun ikke har sett hele sommeren. 

Og så gjør han det slutt! Han har forelsket seg i en annen. Eline blir helt knust, og livet hennes går helt i stykker når hun finner ut av hvem han har sviktet henne for. Følelser som raseri, sorg, skam og misunnelse raser i henne, og hun rømmer til skogs. Der møter hun Tomas som gjemmer seg for politiet. Hvorfor gjør han det? Og er egentlig kjærlighetssorg den verste sorgen?

avlyst på grunn av sorg

Kampen om pokalen av Gerard van Gemert

Bestevennene Stein og Storm spiller fotball på FK Rapitas. De største rivalene deres er Stutane, og i denne boka kjemper de om førsteplass i mesterskapet. Noen på det andre laget tar i bruk ganske ufine metoder, blant annnet blir Storms dyre fotball stjålet. Dette er den første boka på norsk i serien Fotballgudane. Gerard van Gemert har spilt fotball på høyt nivå selv, men måtte gi seg etter en kneskade. Nå skriver han bøker om både fotball og hockey. I Nederland er det så langt kommet ut 18 bøker om Stein og Storm. 

kampen om pokalen

Død eller levande av Lars Mæhle

Tvillingene Simon og Katrin har spesielle egenskaper. Spesielt Simon kan merke det ingen andre ser og føler, både spøkelser og ondskap. En kveld tvillingene er alene hjemme, banker en gammel mann på døra. Han heter Nihil og vil ha hjelp til å finne ut hva som hendte med datteren, som forsvant for over 30 år siden. Simon har vært den eneste som har hørt  pianospill fra de gamle tyskerbrakkene i Brekkedalen, og forstår at det er der de må begynne å lete. Dessverre vet han ikke ennå hva  kommer til å skje med Katrin.  

død eller levande

Hest, hest, tiger, tiger av Mette Eike Nerlin 

Dette er ei bok om jenta Honey, og den starter slik: "La meg seie det som det er. Mor mi har ikkje vore spesielt heldig med borna sine." Honeys storesøster har en hjerneskade og Honey selv ble født med hareskår og har hatt massevis av operasjoner. Mor jobber masse, Honey må ta seg av storesøsteren og de gangene hun treffer faren sin, tigger han penger av henne. Likevel er dette slett ikke noen trist bok! Den er full av humor og omsor,g og du blir rett og slett glad i personene den handler om. Honey liker ikke å si nei, hun er redd for å skuffe folk. Dette får henne opp i mange merkelige og morsomme situasjoner. 

hest hest

Den tolvte spelaren av Tor Arve Røssland

Kevin er nyinnflytter i den lille bygda Våg. Kevin er en dyktig fotballspiller og blir tatt godt i mot av de fleste på fotballaget, untatt av bølla Ronny som mobber ham. Spesielt god venn blir han med Kåre, som hjelper ham mot Ronny. Så når to av jentene i den nye klassen sier at Kåre ikke er til å stole på, vil han ikke tro på dem. En kveld etter trening, der Kevin er sistemann i dusjen, kjenner han plutselig et kaldt gufs og råtten lukt. Borte i et hjørne står en gutt i fotballdrakt med nummer 12 på. Gutten forsvinner, men dukker opp igjen flere ganger, og Kevin begynner å bli plaget av mareritt om natta. Hvem er gutten? Og hvorfor blir Kåre helt hvit i ansiktet når Kevin begynner å spørre om den tolvte spilleren? 

den tolvte spelaren

Dagen om natta av Berit Vatne Vik

Liker du å lese om hvordan livet var i gamledager? De hadde sikkert samme følelser den gangen også, men mange av problemene de måtte streve med, er heldigvis borte nå. Dette er en av de fineste og samtidig tristeste bøkene jeg vet om. Ikke la deg lure av det kjedelige coveret! 

Stedet er ei lita bygd på Vestlandet for 160 år siden. Der syr Ingebjørg Nilsdatter Vatne utstyr til bryllupskista si, og gleder seg til hun skal gifte seg med Jakob, sin store kjærlighet i livet. Ingebjørg sliter med en forkjølelse som ikke vil slippe taket. Det verker i kroppen, og hun veksler mellom å føle seg varm og iskald. En kveld hun er med Jakob, oppdager han hvorfor hun er dårlig; ryggen hennes er full av knuter og flekker! 

Ingebjørg har blitt spedalsk, og livet hennes endrer seg totalt. Hun vet at sykdommen vil angripe kroppen hennes og gjøre henne stygg før hun dør. Jakob vil ikke vite av henne. Bygdefolket kaster stein etter henne hvis hun viser seg ute, og presten forlanger at faren skal sende henne til Hospitalet i Bergen på grunn av smittefaren. Derfra kommer ingen levende ut. 

Sykdommen  spedalskhet kalles også for lepra eller Hansens sykdom. For 160 år siden kunne den ikke behandles, men i 1873 fant den norske legen Gerhard Henrik Armauer Hansen ut at den skyldes en bakterie. Det har levd spedalske i Norge helt siden 1300-tallet fram til 2002. 

dagen om natta

 

Svartedalen av Atle Hansen

I denne boka er det sommerferie. Dyster, mørk, skummel sommerferie. Familien til den navnløse hovedpersonen har arvet et gammelt hus, Kapteinshuset. På bygda hviskes det om at det spøker der. De voksne sier at det bare er tull, men hvem er det som hvisker "Gi meg att det som er mitt!" og hvem er den mystiske jenta ikke alle kan se? Og den svarte katten som lokker, er det den samme som som var der for 30 år siden? Dette blir en helt annerledes sommerferie!

Svartedalen-302x500

Inn i elden av Aina Basso

Denne boka handler om hekseprossessene i Finnmark på 1600-tallet. Finnmark hadde bare litt over 3000 innbyggere den gangen, og over 90 av dem ble brent på bål, dømt for trolldom. Det blir sagt at heksejakten i Norge var den mest brutale i Europa, så alle disse ble nok utsatt for tortur først.

Vi følger to unge jenter i annethvert kapittel. Rike Dorothe fra København skal reise til Vardø for å giftes bort, fattigjenta Elen er datter av en «klok kone» og anklages for å være heks. Siden vi vet at boka bygger på virkelige hendelser, kan du få forferdelig vondt i magen av å lese den, men leseopplevelsen er verdt magepinen! 

inn i elden

Arrfjes av Terje Torkildsen

Dette er en historisk spenningsroman fra seilskutetida. Første gang vi møter vår helt, den unge førstereisgutten Ejner, graver han en grav. Hvorfor gjør han det? Undertegnede ble hekta fra første side. Boka har alt en spenningsbok skal ha! Sjøsprut, storm, død, mytteri og en skatt. Håper det kommer ei bok nummer to, for jeg vil vite hvordan det går med Ejner.

arrfjes

Monsterbølgja av Robert Muchamore

Liker du spioner? Monsterbølgja er foreløpig siste bok i en spenningsserie om en etterretningsorganisasjon som heter Cherub. Det spesielle med Cherub er at agentene er mellom 10 og 17 år gamle, og ingen voksne vet at de finnes. Den første boka i serien heter Rekrutten. Her møter vi James, som ofte kommer opp i bråk på skolen. Da moren hans dør, får han tilbud om å begynne på en ny skole. Her utdannes cherubene. Muchamore har jobbet som privatdetektiv, så jeg antar at han kan litt om spionering. Det er kommet 17 bøker om Cherub-universet på engelsk, 12 av dem er oversatt til nynorsk av Øystein Rosse. 

monsterbølga

Ingen må vite av Aina Basso

Vi er i ei lita bygd på 1730-tallet. Ingeborg på 14 forelsker seg i Mikkel. Han er leiekar og reiser rundt på gårdene for å hjelpe til under slåttonna. Ingen må få vite at hun er forelska i en som er fattig, men ingen må heller få vite at hun har en stefar som forgriper seg på henne. Boka siterer lovtekster fra den tiden, og der står det at blodskam er imot Guds lov. Visste du at både offer og overgriper skulle halshogges og kroppen brennes etterpå? Til tross for at incest er et vondt, alvorlig tema, virker ikke boka som en problemroman. Forelskelsen mellom Ingeborg og Mikkel er vakkert skildret, teksten er poetisk og boka er lett å lese. 

 

ingen må vite

Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det? av Bjørn Sortland 

Dette er kjærlighetsromanen om Markus og Ingrid. Han jobber som koffertstuer på flyplassen, hun reiser med fly og er det fineste han har sett. De første gangene de møtes, vet ikke han at hun har kreft. Boka har bare 120 sider og er lest i en fei, men du kommer ikke til å glemme innholdet!

Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det

Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad har skrevet e-postromanen Det blir pinlig uansett sammen.

Han skriver kapitlene om Elias som går på kunstskole i Oslo på nynorsk, hun skriver Susannes e-poster på bokmål. Hun vet ikke hvem han er, men han har sett på henne mange ganger på bussen. Så nært at han kan e-posten hennes utenat. Når hun plutselig slutter å reise, tar han mot til seg å sender en e-post. Dette er en veldig lettlest og fin bok. Du blir nysgjerrig på hva som skjer med dem. 

det blir pinlig uansett

Galderstjerna av Asbjørn Rydland 

Liker du andre verdener enn vår? Denne fantasyboka er første bok serien Vegandi og vant i 2017 Uprisen (Norges eneste litteraturpris hvor ungdom selv nominerer og kårer årets ungdomsbok). Her møter vi 17 år gamle Eirik. Han går på videregående, skal ta sertifikatet og sitter gjerne i timevis på nett med kompisen Khalid og spiller. Akkurat nå er de opptatt av et spill med helt fantastisk grafikk og lydeffekter, Reborn. Under en øvelseskjøring, kjører Eirik og mora på en hvit rev som de tar med hjem for at den skal friskne til. Og nå starter dramatikken: Eirik blir slått ned og våkner opp på sykehuset uten å huske noe, men med et runesymbol tatovert på brystet. Neste gang han mister bevisstheten, våkner han i en verden som minner mistenkelig om Reborn, bare at her blør han ekte blod når han får ei pil skutt gjennom sida. 

Bok nr 2 heter Draumsende 

galderstjerna

Asbjørn Rydland har også skrevet serien Drakeguten, der vi følger stallgutten Koll og kampen mellom det gode og det onde gjennom fem bøker. Bøkene fikk mye skryt og vant blant annet Fabelprisen for beste norske fantasyroman i 2012. Første bok heter det samme som serien, Drakeguten. 

 

drakeguten

Landet under isen av Lars Mæhle

Vi følger en detektiv som forsøker å finne ut av hva som skjedde med fire ungdommer som forsvant fra ei lita bygd like ved Jostedalsbreen. Bygda har opplevd forsvinninger før, noen år tidligere ble en gruppe forskere borte mens de forsøkte å finne ut av hvorfor det kom svart røyk opp av isen. Og ja, det ER noe under isen. Boka vant flere priser da den kom, blant annet ungdommens egen pris, U-prisen, og Fabelprisen. Bok to i serien heter Dødeboka. 

landet under isen

Villheksserien av Lene Kaaberbøl

Lene Kaaberbøl skriver fantasy med sterke jenteskikkelser i hovedrollen. Serien Villheks har 6 bind og finnes både i bokmål og nynorsk utgave. Bøkene foregår i vår tid og Eldprøva er første bok. Her møter vi Clara, som alltid har trodd at hun ei helt vanlig jente. Det viser seg at hun har arvet heksekreftene som ligger i slekta. Det er bare ett problem: Clara har aldri fått opplæring i hekseri og nå er en ond heks ute etter henne. Og den onde heksa er virkelig ond! 

Villheks

Skammarserien av Lene Kaaberbøl

Skammarserien har fire bind, og er en klassisk fantasyserie med kart over landet og drager i handlingen. Den første boka heter Skammarans dotterog vi møter Dina, som har arvet sin mors egenskap: Evnen til å få mennesker til å skamme seg. Det blir ganske ensom å være Dina når ingen av de tidligere venninnene hennes vil se henne inn i øynene. Så blir Dinas mor kidnappet av en ond fyrste. Boka ble filmet i 2015. 

skammaren

To hemmeligheter 

Her kommer det en hemmelighet: Vi har merket de nynorske barne- og ungdomsbøkene med gul og grønn tape på toppen av boka. De som vil klare seg selv, kan gå etter tapen. 

Hemmelighet nummer to: Det finnes et eget nynorskforlag!  Sjekk hjemmesidene til Samlaget.no Mange av forfatterne på lista over gir ut bøkene sine der.  

Google+