Hopp til hovedinnhold

Monsterbøker

Monsterbøker

Selv om de ser litt skumle ut, er de aller fleste monstre snille på bunnen. I hvert fall de monstrene vi leser om i bilde- og barnebøkene. Her er noen av våre favoritter. 

 

Bildebøker

Det skumle monsteret av Axel Scheffler

Det er regnvær og bakedag. Line er alene inne, og oppdager noe skummelt utenfor vinduet. Det er Tramp som har kledd seg ut som monster. Line blir redd, men finner etter hvert ut at det skumle kan bli forvandlet til noe moro om man bare tør.

Det skumle monsteret av Axel Scheffler

Monsta verdens søteste monster av Dita Zipfel. Illustrert av Mateo Dineen

Monsta er frustrert. Han har flyttet inn under sengen til et barn for å skremme det hver kveld. Det skulle jo være enkelt, å skremme et lite barn i stedet for å jobbe på et spøkelsestog eller i et skrekkhus i en fornøyelsespark. Monsta brøler og stønner, flekker tenner, lager skumle knekkelyder med skjelettet og skjærer fæle grimaser. Problemet er at det skjer null og niks. Barnet ligger og smiler i søvne. Monsta kan rett og slett ikke godta dette.

Monsta verdens søteste monster av Dita Zipfel. Illustrert av Mateo Dineen

 

Pøbler i pels og pysjamas av Ingvild Bjerkeland, illustrert av Jens Kristensen

Storesøster blir forskrekket vitne til at lillebror løper inn i en skog som står i brann. Hun vil redde ham, men oppdager at han ikke trenger å reddes. For i skogen er han blitt venn med selveste brannstifteren; et formidabelt monster med flammepust.

Pøbler i pels og pysjamas av Ingvild Bjerkeland

 

Mira mister matlysten av Tor Åge Bringsværd, illustrert av Egil Nyhus

Mira Gru er et lite monster. Hun bor i byen Bø sammen med Mamma Gru og Pappa Gru og hun har en katt som heter Rasputin. En dag mister Mira matlysten og går ut for å lete etter den. Hyggelig nytt bekjentskap med et kult lite monster.

Mira mister matlysten av Tor Åge Bringsværd

 

Mira og det farlige under sengen av Tor Åge Bringsværd, illustrert av Egil Nyhus

Mira er et lite monster som bor i byen Bø sammen med foreldrene sine. Hun har lagt seg, men så banker det på vinduet, og det er den store stygge ulven som er redd og vil sove hos henne. Det får den lov til, men ikke lenge etter kommer fugleskremselet Grusifer og familien Frankengress og bakemester Voldemortsen. Og alle er redde og vil sove hos Mira.
Etterhvert finner de ut hva det er som skremmer dem, og historien får en lykkelig slutt.

Mira og det farlige under sengen av Tor Åge Bringsværd

 

Monstervenn av Endre Lund Eriksen, illustrert av Stig Saxegaard

Alle de andre monstrene i Dunderly har en monstervenn, alle unntatt Lex. Det er ingen som er som Lex. Han liker ikke bråk og ståk. Han vil heller ligge i hengekøya og lese. Eller drive med forskning. Er det ingen som vil bli monstervenn med Lex? En bok om vennskap. Og magneter. Advarsel: Denne boka inneholder mye snø!

Monstervenn av Endre Lund Eriksen

 

Herlige farligheter av Endre Lund Eriksen, illustrert av endre Skandfer

Hvem er det tøffeste monsteret i Dunderly? Er det Modika, eller Bulder?  De to monstervennene utfordrer hverandre til herlige farligheter. De vekker den gretne gubben Darius, de går seg vill i skogen, de roper stygge ting inn i den skumle bjørnehula, de klatrer opp i et kjempehøyt tre – og ser ned.– Er det farlig, er det herlig, ser Modika. Men noen farligheter er litt for skumle – selv for Modika og Bulder…

Herlige farligheter av Endre Lund Eriksen

 

Nattdyr av Endre Lund Eriksen, illustrert av Endre Skandfer

Bulder og Modika skal ut på nattlig ekspedisjon i Storskogen. De har hørt at det skal finnes nattdyr der ute. Lex er i alle fall ikke noe nattdyr. Han liker ikke å være ute om natta. Man vet jo aldri hva som kan luske i mørket. Fabian Nevesen, sjefen for Monsterpatruljen, for eksempel ...

Nattdyr av Endre Lund Eriksen

 

Bulder - en bruksanvisning av Endre Lund Eriksen, illustrert av Stig Saxegaard

Modika og Bulder er bestevenner. Men i dag er Bulder sur og vil ikke leke, uansett hva Modika gjør. Sammen med Lex går hun vitenskapelig til verks for å finne ut hva som gjør en glad.

Bulder -En bruksanvisning av Endre Lund Eriksen

 

Moi blir borte bø av Endre Lund Eriksen, illustrert av Khim Tengesdal

Moi er det minste monsteret i Dunderly. Hun vil leke borte-bø, men de andre vil heller spille monsterball.  Da bestemmer Moi seg for å leke alene.

Moi blir borte bø av endre Lund Eriksen

 

Moi om morgenen av Endre Lund Eriksen, illustrert av Kim Tengesdal

Moi er det minste monsteret i Dunderly. Hun våkner kjempetidlig, men selv om hun er lita, klarer hun å gjøre mye selv. Det blir bare litt kjedelig til slutt.

Moi om morgenen av Endre Lund Eriksen

 

Når alle sover av Nicolay Houm, illustrert av Rune Markhus

Om natten når alle sover kommer Boba og ødelegger hele byen. Deretter dukker Lille Fetir Lutemann opp og reparerer alt før noen våkner. Men en dag blir han skadet, og menneskene i byen våkner til et kaos de aldri har sett maken til.

Når alle sover av Nicolay Houm

 

Monsterkokkene lager hai-te av Wenche With, illustrert av Jens Kristensen

Bor det noen med store tenner under senga di? Har du noe som romsterer i skapet ditt? Eller er det noen som sniker seg under vinduet? Er det kanskje litt vanskelig å sove? Monsterkokkene Pia og Puddingen vet råd. Denne bildeboka er en oppskrift på hvordan hamle opp med skumle skapninger ved leggetid.

Monsterkokkene lager hai-te av Wenche With

 

Søppelsjakalen av Anderas Palmaer, illustrert av Per Gustavsson

Alle vet jo hvor spøkelser og monstre bor. I gamle spøkelsehus selvsagt. Eller? Spøkelser og monstre er noe alle unger er opptatt av. Men hvor holder de skumle vesenene til og hva gjør de? I denne boka treffer vi monstre som bor hjemme hos oss! Søppelsjakalen som bor i søppelsjakta i blokka der du bor. Brr som sitter i brødristeren klar til å bite deg i fingrene, og ikke minst Diddeli do, - hvor tror du han holder til?

Søppelsjakalen og andre moderne monstre av Andreas Palmer

 

Nei! sa Veslemonster av Kalle Guettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdottir

Noen banker på døra. Det er Storemonster! Huff, Storemonster skal alltid bestemme. Og så lyver han. Og så hermer han. Hadde jeg bare tort å si nei! Ei bok om å være stor selv om man er liten.

Nei! sa Veslemonster av Kalle Guettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdottir

 

Store monster græt ikkje av Kalle Guettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdottir

Veslemonster og Storemonster er venner, men det er ikke lett å være gode venner hele tiden, av og til blir man lei seg og sint. Haugenboks omtale Veslemonster og Storemonster er venner, men det er ikke lett å være gode venner hele tiden, av og til blir man lei seg og sint.

Veslemonster gjør alt så FRYKTELIG FINT OG BRA! Storemonster prøver og prøver, men får ingenting til. Han kjenner seg klossete og dum. Men store monster gråter ikke ... Ei bok om å være liten selv om man er stor.

Store monster græt ikkje av Kalle Guttler, Rakel Helmsdal, Aslaug Jonsdottir

 

Monsterpest av Kalle Guettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdottir

Storemonster har monsterpest, og Veslemonster gjer alt for å muntre han opp. Han les, syng, kjem med blomster, lager suppe til han. Men Storemonster berre sutrar og klager. Heilt til Veslemonster er kjempe utslitt. Han går heim og kjenner seg slapp og varm. Blir han sjuk, skal tru? Ei bok om å vere ein venn i tjukt og tynt. 

Monsterpest av Kalle Guttler, Rakel Helmdal og Aslaug Jonsdottir

 

Monster i mørket av Kalle Guettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdottir

Veslemonster er skvetten. Han blir redd for den minste ting. Storemonster derimot er modig og ikkje redd nokon ting. Det trur i alle fall Veslemonster. Så høyrer dei nokre rare lydar i mørket … 

Monster i mørket av Kalle Guettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdottir

 

Monsterbråk av Kalle Guettler, Rakel Helmsdal og Aslaug Jonsdottir

Storemonster og Veslemonster kan ikkje bli einige om kva dei skal leike. Veslemonster vil ri, medan Storemonster heller vil fiske. Dette blir det ein storkrangel av som ender med skjellsord, monsterbråk og eit stort smell. Så kjenner Veslemonster eit stikk i magen. Kanskje Storemonster har det vondt?

Monsterknipe av  Kalle Gûettler og Rakel Helmsdal. Illustrert av Àslaug Jònsdòttir

Veslemonster har fått besøk av Raggmonster. Igjen. Og denne gangen vil ho ikkje gå heim. Ho seier ho ikkje kan gå heim. Det vil ikkje Storemonster ha noko av. For alle kan vel gå heim? Ei bok om å hjelpe ein ven som har det leitt.

Monsterbesøk av Kalle Gûettler og Rakel Helmsdal. Illustrert av Àslaug Jònsdòttir

Storemonster vil leike med Veslemonster. Men Veslemonster kan ikkje, for Raggmonster er på besøk. Men det er ikkje noko moro å leike åleine. Skal tru om dei kan leike saman alle tre? Ei bok om kor vanskeleg det er å vere tre.

 

Lettlestbøker

Hvor er hjernen av Sebastian Krogh Eidbo

Victor er ikke bare et monster, men er også en skikkelig rotekopp. Når han og pappa skal dra på skolen oppdager han at han har rotet bort hjernen. En løveunge med en monsterartig, grøssende vri. Hvor er hjernen? er perfekt for de aller ferskeste leserne. 4-7 år.

Hvor er hjernen av Sebastian Krogh Eidbo

 

Ingen er redd for Otto Monster av Jon Ewo, illustrert av Reidar Kjeldsen

Det er klart at monstre finnes! Otto for eksempel, er et monster. Liten og feit med grønt hår og små hoggtenner.  Men han er et helt mislykket monster. Han får S i karakter hele tiden, og det er det verste som kan skje et monster. Alt er håpløst. Inntil han plutselig oppdager at han kan noe som ingen andre kan.  Da slår Otto tilbake.  Det er flere bøker i serien om Otto monster.

Ingen er redd for Otto monster av Jon Ewo

 

Monster under senga av Siri Gjelsvik, illustrert av Stina Langlo Ørdal

Søt Leseløve om å være litt redd for monstre under senga.  Storesøster vet hvordan hun skal få bort monsteret. Man gjør bare sånn og slik og sånn. Og så er monsteret borte. Eller?

Monster under senga av Siri Gjelsvik

 

Min venn Boris av Mats Wänblad, illustrert av Pelle Forshed

Ebbas nye venn Boris er ikke særlig god til å sparke fotball. Men at det er noe annet som er rart med ham, tenker hun ikke videre på. Men Boris er ikke akkurat en helt vanlig nabo. Han og resten av familien Monstersson bor i en fryktinngytende stor villa der faren hans sover i en kiste og moren hans ser … litt annerledes ut, for å si det mildt. For ikke å snakke om kjæledyret deres – Kosegutt – som kanskje ikke er veldig nusselig. Du kan lese mer om disse to vennene i bøkene;  Monsterkarneval, Et monster overnatter, Et monster går på kino, Bade i Sølv, Kosegutt er syk, Polly rømmer, Et monster på tivoli og Hvem bor i kjelleren?.

Min venn Boris av Mats Wänblad

 

Henrik arver et monster av Christian Seltmann, llustrert av Joëlle Tourlonias

En dag ringer det på døra der Henrik bor. Utenfor står det et lite, hårete vesen. Det heter Max og er et monster! Om det kan få bo hos Henrik? Ja, det er klart! Med et slikt frekt monster kan man oppleve mange spennende og morsomme eventyrEn dag ringer det på døra der Henrik bor. Utenfor står det et lite, hårete vesen. Det heter Max og er et monster! Om det kan få bo hos Henrik? Ja, det er klart! Med et slikt frekt monster kan man oppleve mange spennende og morsomme eventyrEn dag ringer det på døra der Henrik bor. Utenfor står det et lite, hårete vesen. Det heter Max og er et monster! Om det kan få bo hos Henrik? Ja, det er klart! Med et slikt frekt monster kan man oppleve mange spennende og morsomme eventyr.

Henrik arver et monster av Chrisian Seltmann

 

Bendik og monsteret under sengen av Arne Svingen, illustrert av Jens Kristensen

En natt våkner Bendik av ukjente lyder inne på rommet sitt. Det er noen som puster tungt og stønner. Under sengen hans! Støvallergikeren Rita, et stinkende lilla monster med hengemage, har gjemt seg og må få Bendik til å tisse i sengen av skrekk. Ellers får hun ikke dra hjem. Bendik legger en vill plan sammen med sin nye monstervenn. Du kan lese mer om Bendik og monsteret i bøkene; « Bendik og monsteret tar igjen», og «Bendik og monsteret går under jorden».

Arne Svingen

 

Barnebøker

 

Den trassige heksa og følelsesmonsteret av Sally Rippin

Dette er første bok i serie om Polly og Buster. Heksa Polly går på hekseskole. Hun synes ikke at hun får til noen ting, hun er ikke god til å lese, eller i faget om eliksirer. Hun har heller ingen venner på skolen, men hjemme har hun monstervennen Buster. Men de har et problem, hekser og monstre skal helst ikke være venner, men Polly har kjent Buster hele livet, og vil absolutt ha Buster som venn. Buster vil også ha Polly som venn, så de må holde vennskapet deres hemmelig, men en dag røper Buster ved en feil at han kjenner Polly. Det er kommet en bok til i serien som heter; Mysteriet med de magiske steinene.

Den trassige heksa og følelsesmonsteret av Sally Rippin

 

Kong Kortbukse og monsteret fra Krong av Andy Riley

Edwin er en ni år gammel gutt som også er en konge med trone på hodet. Han har egen rustning og et stort slott med mange hemmelige rom og ganger. En dag får han høre at det er et stort fryktinngytende monster som er på vei for å ta han. Han skjønner at han må kjempe mot monsteret. I nabolandet sitter keiser Fuskesen.  Han planlegger også å bekjempe monsteret på en utspekulert måte!

Kong Kortbukse og monsteret fra Krong av Andy Riley

 

Monsterskolen av Martin Widmark

Nelly Rapp og hunden hennes London, må være med mamma og pappa til et middagsselskap hos onkel Hannibal. Hun har ikke lyst, hun tenker at dette kommer til å bli kjedelig, men den egentlige grunnen til  hele selskapet er at onkel Hannibal har lagt planer for Nelly. Hun skal begynne på monsterskolen hos Lena Sleva for å bekjempe monstre. Dette er den første boka i serien om Nelly Rapp – monsteragent.

Monsterskolen av Martin Widmark

Monsterboka, illustrert av Gunvor Rasmussen

I denne boka finnes tjue nyskrivne forteljingar av tjue ulike forfattare. Historiene er illustrerte med overskot og variasjon, slik at alle dei ulike monstera får kvar sine identitetar og personlegdomar i samspel med tekstane.

Monsterboka

 

Monstrenes bok av Lego

To små barn skal legge seg og mamma vil lese en godnatthistorie for dem. Hun strekker seg etter boka, men plutselig knurrer og biter den henne. Det viser seg at det er Monstrenes bok hun har tatt. En bok som er full av monstre, magi og hemmeligheter. I tillegg er den full av NEXO Knights historier. Med andre ord her kan man lese historiene om de ulike monstrene NEXO Knights må bekjempe. Den byr på fakta om de fryktløse ridderne, og har dessuten topp hemmelig stoff om monstre.

Monsternes bok Lego

 

Monstrene i Dunderly av Endre Lund Eriksen, illustrert av Endre Skandfer

I Dunderly bor Modika, Buster, Moi og mange andre monstre.En dag kommer en pakke til Dunderly med et nytt monster - Bulder. Han slenger seg i lysekrona og klatrer i bokhylla. Men i stedet for kjeft og husarrest, får han jubel og monstermos. Bulder og Modika blir bestevenner fra første stund.Men så kommer enda et nytt monster, som oppfører seg veldig mistenkelig. Og snart blir det skummelt på en måte Bulder ikke liker....

Monstrene i Dynderly av Endre Lund Eriksen

 

Raggmonsteret av Endre Lund Eriksen, illustrert av Endre Skandfer

Denne boka er oppfølgeren til Monstrene i Dunderly.

Det er sensommer i Dunderly. Modika og Bulder og de andre monstrene fryder seg med bading, klatring i trær og endeløse ekspedisjoner i skogen. Sent en kveld, mens Buster leser spøkelseshistorier, ringer det i bjella og alle gjemmer seg, slik at de kan få heisen opp. Men når heisen kommer, er den helt tom. På kvelden går Modika, Bulder og Lex ut for å tisse, og Lex synes han hører noe luske i buskene. Det gjør egentlig Modika også, men for ikke å skremme Lex, sier hun ingenting.
Morgenen etter våkner monstrene opp til et sjokk: Lex er borte!

Raggmonsteret av Endre Lund Eriksen

 

Boken om Monstrox av Mark Hoffmeier

Monstrenes bok har endret form, og har nå blitt den ondsinnede skyen Monstrox!
Denne boken er skrevet av denne mørke og onde skyen og avsløre de indre, og morsomme, tankene denne gale LEGO® NEXO KNIGHTS™ skurken har. Vi blir også kjent med andre NEXO KNIGHTS™ figurer som Hertug Tang og Tare og Plyndre Paddehatt. Vi møter selvfølgelig også det modige NEXO KNIGHTS teamet som gjør alt for å bekjempe Monstrox.

Boken om Monstrox av Mark Hoffmeier

 

Den store skrekken av A.B. Saddlewick

Den store skrekken er det første boka i serien om Monster Maud. Når Mauds kjæle-rotte, Quentin, rømmer midt i kjemi-timen, skaper det store problemer for Maud, da dette er den siste i en rekke rampestreker fra henne. Hun blir overført fra til Råttenskog barneskole- til hennes lærer, medelever og hennes perfekte tvilling Milly
sin store glede. Men hva venter henne på Råttenskog? Det er noe merkelig med elevene
på denne skolen - alle kler seg som det er Halloween, og skoles motto er: Fordi vi skremmer. Har ti år gamle Maud Monster det som skal til for å klare seg her? Det er tre bøker til i denne serien; 2.  « Det skumle hinderløpet», 3. « Helsprøtt pyjamasparty» og 4. « Skoleskrekk».

Den store skrekken av A.B. Saddelwick

 

Monsteret i natten av Mats Strandberg, illustrert av Sofia Falkenhem

Frank Sten fyller ni år hender det noe som endrer livet hans for alltid. Naboen Alices hund Uffe ble så oppspilt at han kom i skade for å bite Frank i hånda, og ganske snart begynner Frank å drømme mystiske drømmer. I drømmen er han dekket av lurvete pels og løper barføtt i skogen. Det eneste han vil, er å bli klappet, klødd bak ørene og kost med. Men hvorfor blir alle så redde? Det er tre bøker i serien om Monsteret Frank.

Monsteret i natten av Mats Strandberg

Monsteret og menneskene

 

Monstervakt av Tuutikki Tolonen, illustrert av Pasi Pitkanen

Sommerferien får en merkelig start for Hilla (11 år), Kalle (9 år) og Maikki (6 år og 4 måneder). Mamma har vunnet en to ukers avkoblingsferie i Lappland, og mens hun er borte, skal det komme en assistent og passe barna. Men når det ringer på, får de seg litt av en overraskelse: Utenfor står det et raggete beist som lukter potetkjeller og rekker fram en lapp til Hilla:Mottaker: Familien Hellinen. Forsendelse: Opplært halvmenneske, «tusse» på folkemunne, spesialisert på barne- og husstell. Snart viser det seg at flere av kameratene til barna også har fått en tusse i huset. Hva er det egentlig som foregår? Hvor kommer tussene fra, og hvorfor har de kommet? Det er kommet enda en bok om de tre søsknene som heter Monsterreisen.

Monstervakt av Tuuikki Tolonen

 

Polly-Esther og ønskemonsteret av Tiril Valeur

Polly-Esther ønsker seg et monster som kan skremme dem som skremmer henne. Men å få det man ønsker seg, kan bli ganske annerledes enn man drømte om ... Når monsteret slett ikke er kjempestort, men tvert imot bittelite,den kommer fra strømpen og heter Lo,  er det kanskje en annen som må være tøff. Det er tre bøker til om disse to vennene 2. Polly- Esther på monsterfest, 3. Polly-Esther på søpla og 4. Polly-Esther i trommeltrøbbel.

Polly-Esther og ønskemonsteret av Tiril Valeur

Google+