Hopp til hovedinnhold

Litterær førstehjelp fra en fotballmamma

Litterær førstehjelp fra en fotballmamma

BARN OG UNGDOM: Strever du med å få ungene til å lese annet enn oppdateringer fra Premier League? Fortvil ikke, her kommer gode boktips til frustrerte foreldre og fotballfrelste barn. 

Som barnebibliotekar og fotballmamma til tre gutter har jeg de siste par årene bygget meg opp en solid kompetanse på barnelitteratur om fotball. En kompetanse som har vist seg å komme godt med når avkommet kun interesserer seg for bøker som der ord som finte, drible og trikse dominerer, og alle i familien er dønn lei av Kasper-bøkene. Ikke et vondt ord om Kasper, han har reddet mangt et fotballfrelst barnesinn fra analfabetisme, men heldigvis finnes det mange gode alternativer.

Populære serier og biografier

De siste årene har det kommet flere nye serier om fotball for barn på mellomtrinnet, og en rekke biografier om fotballproffer og store lag. Her er noen favoritter, som en litterær førstehjelp til alle andre fotballforeldre.

FK Fotballvenner av Lars Bøgeholt Pedersen

FK Fotballvenner

I første bok Ronaldo og Kalle, blir vi kjent med Ronaldo. Han er ti år, og elsker Real Madrid og å spille fotball. Ronaldo er oppkalt etter en av verdens beste fotballspillere, og det passer fint når alt i hele verden handler om å spille fotball. Men nå er det sommerferie, og Ronaldo finner ingen å spille med.

Heldigvis kommer Kalle på besøk i nabohuset. Sammen får de en super idé om hvordan de kan lage den perfekte fotballbanen. I andre bok Nye fotballsko blir Ronaldo kjent med Paulo, som gir ham et par nye fotballsko han har vunnet i en konkurranse, og som i tillegg har egen fotballbane. Hva skal Kalle stille opp med da?

Bøkene er utgitt i serien Den oransje lesehesten, og passer for mellomtrinnet. 

Bøkene kan også lånes som e-bok i ebokbib.

Turbo vil bli fotballproff av Ulf Sindt

turbo vil bli fotballproff

Bo springer veldig fort, det er derfor mange kaller ham Turbo. Han, Simon og Olle liker godt å spille fotball sammen etter skolen. En dag blir de med noen gutter fra klassen på fotballtrening. I den andre kampen de skal spille spiller de mot et av de beste lagene i serien. Treneren for det andre laget kontakter Bo etter kampen og tilbyr ham plass på laget. Turbo må velge om han vil spille og ha det gøy sammen med kameratene sine, eller ofre mye av fritiden på trening og håpe på å bli fotballproff når han blir voksen. Dette er første bok i det som skal bli en serie om Turbo. Den er utgitt i serien Den oransje lesehesten, og passer for mellomtrinnet.

Knoterud FK av Lars Mæhle

Knoterud FK lagbildet

Møt Knoterud FK, verdens dårligste fotballlag. De har en målstatistikk på 0—186, som er imponerende dårlig for et fotballag i aldersgruppen ni år. I første bok, Knoterud FK erobrer verden, skal de spille mot Hauk IL Rød, et av de beste lagene i kommunen! Men spillerne på Knoterud FK har en plan. De skal erobre verden - på sin måte! Morsom serie om et fotballlag helt utenom det vanlige. Finnes både på bokmål og nynorsk.

Bønna og B-laget av Bjørn Sortland

Bønna og b-laget

Dette er serien om Bønna og vennene hans. De sitter veldig, veldig mye i kjellerstua og spiser ostepop og spiller Xbox, og er ikke spesielt interessert i fotball. I første bok Ikke bøll med benkesliterne blir de likevel tvunget til å starte et fotballlag. Pappa er trener og mamma er manager. Det går ikke så veldig bra, men de finner etter hvert ut at det går an å tape med stil. Morsomt og gjenkjennelig for mellomtrinnet.

Fotballlaget Froskene av Bjørn Ingvaldsen

Fotballaget-Froskene_medium

Den nye gutten er første bok i serien om Fotballlaget Froskene, gjengen med de veldig grønne fotballdraktene. Det skal det være gatecup og alle kan melde seg på. Nyinnflyttede Ola tar fotball skikkelig seriøst, men man må være sju spillere pluss en reserve for å kunne starte et lag. Heldigvis bli han kjent med Limbo som er så distre, Rebekka som bare vil gå i rosa, tvillingene Tom og Thea som kan takle, Mette som ofte kommer i klinsj med de store bøllejentene, Sebastian som ofte ligger litt etter og Viggo som synes han er litt liten. Sammen danner de Fotballlaget Froskene, der lagånd og vennskap er like viktig som fotballregler.

Fotballhistorier av Harald Henmo

Fotballhistorier

Visste du at samtlige 22 spillere i en fotballkamp har blitt arrestert og satt i fengsel i to døgn? Har du hørt om dommeren som utviste seg selv? Vet du hvilken fotballspiller som måtte tisse på banen før hver straffekonkurranse?

Dette er en samling morsomme, viltre og rare historier og hendelser fra fotballens verden - på og utenfor banen. Felles for dem alle er at de er helt sanne.

Fortellingen om Liverpool av John Arne Riise

Fortellingen om Liverpool

I 1890 fantes bare ett ordentlige fotballag i havnebyen Liverpool. Laget het Everton. Men noen bestemte seg for å bryte med gamleklubben og grunnla Liverpool F.C. Allerede i 1901 vant den nye klubben sitt første seriemesterskap, siden ble det rekordmange. Ingen lag i England har vunnet flere titler.

John Arne Riise debuterte i Liverpool-drakta sommeren 2001 og fikk syv sesonger i klubben. I boka forteller han om sine beste og verste øyeblikk fra årene i Liverpool. Boka inngår i serien Fortellingen om, som blant annet tar for seg en rekke store fotballag og stjernespillere – det er bare å finne boka om ditt favorittlag!

Alt om Messi av Michael Jepsen

Alt-om-Messi_productimage

Dette er historien om verdens beste fotballspiller! I boka finner du intervjuer, quiz, spennende fakta, bilder og statistikk om Messi både på og utenfor banen. Vi får vite hvem som var hans første kjæreste, og vi får bedre kjennskap til arbeidet han har gjort for Unicef.

Boken inngår i serien Alt om, som også tar for seg en rekke andre fotballstjerner og lag - om det ikke skulle være Messi som er idolet. Ikke akkurat høyverdig litteratur, men kjekt lesestoff for unge blodfans.

 

God lesning!

Google+