Hopp til hovedinnhold

Knekke lesekoden

Løs tann Camilla Kuhn

Jeg liker å kalle lettlestbøker for lesetreningsbøker. For det er ikke nødvendigvis lett å lære å lese!

Her på Sølvberget har vi mange ulike serier av lesetreningsbøker, med ulike nivåer av vanskelighetsgrad. Vi har alle disse bøkene samlet på et eget rom, og bøkene står oppstilt etter forfatter. Her kan du finne kjempefine bøker for de ferskeste leserne, men man må også gjøre noen vurderinger når man plukker ut bøker for å finne de som passer både i nivå og innhold.

Tre begreper man kan ha i bakhodet når man velger bøker fra lettlestseriene er: Leselighet, leseverdighet og lesbarhet.

  • Leselighet - om tekst som er visuelt lett tilgjengelig
  • Leseverdighet - om bøker som vekker leserens interesse og motivasjon 
  • Lesbarhet - som har med språklige forhold i teksten å gjøre. (Austad 1994)

Det visuelle man kan vurdere er for eksempel hvor mange avsnitt og setninger det er på hvert oppslag. Er det mange linjeskift og luft i teksten, er det god størrelse på skriften og er det illustrasjoner som støtter opp teksten?Leseverdigheten handler om å finne en bok som leseren synes høres spennende eller morsom ut, og som kanskje handler om et emne leseren er opptatt av. Innholdet i boken må ikke være for vanskelig, men heller ikke for enkelt. 

Og lesbarheten handler om at teksten skal være lett å avkode for leseren. Her kan man for eksempel vurdere hvor lange setningene er, er det mange lange vanskelige ord, ukjente ord, ord med mange konsonanter, eller ord med bokstaver det er lett å forveksle? Er det lett å forstå hvem som snakker? Hopper handlingen i tid? Er det enkel setningsoppbygging? Er det gode bindeord som drar setningene sammen? Dette er faktorer som er med å avgjøre om boken er et godt alternativ for en bestemt leser. Men mye av dette tror jeg foreldre kan bruke intuisjonen sin til å vurdere når de hjelper barna sine å finne bøker!

Her har jeg samlet et utvalg gode lesetreningsbøker for de aller ferskeste leserne. Håper at noen av disse vekker leselysten hos akkurat ditt barn! Hvis man finner bøker som er gøy å lese, så vil man lese mer. Og det er den beste lesetreningen.

Lunda på rideskole av Camilla Kuhn

Lunda gleder seg.
Hun skal på rideskole!
Med ekte unge på ryggen.
Men ungen er jo helt løs! Den detter av. Hele tiden!

DENNE LØVEUNGEN HAR STORE BOKSTAVER.

 

 

Lunda på rideskole av Camilla Kuhn

Mia blir spion av Anneli Klepp

Mia spør om Tor vil leke. Han svarer at han har besøk. Mia spør hvem det er. Men da blir Tor helt rød. Så sier han bare ha det!

Dette er syvende bok i en serie om Mia og Tor. Boka har korte setninger, enkelt språk og mye luft på sidene.

 

Mia blir spion av Anneli Klepp

Lesehunden av Helena Bross

Hunden Trixi skal bo i tredje etasje i Solgata 1. I samme etasje som Omar! Trixi er kjempesnill. Hun har vært politihund og har veldig god hørsel. Når Trixi er med, går leseleksa som en lek.
Dette er den attende frittstående boka i den populære serien om Axel og Omar. Boka er ekstra lett å lese med kort tekst i store bokstaver og sjarmerende illustrasjoner.

 

Lesehunden av Helena Bross

Hunden av Anette V. Heiberg

Bestemor har fått en ny hund. Men den ser litt rar ut – og den oppfører seg litt rart. Det der er IKKE en hund! sier Milla.
Tøys! sier bestemor. Klart Ludo er en hund. Men Milla er ikke sikker.  DENNE LØVEUNGEN HAR STORE BOKSTAVER.

 

Hunden av Anette V. Heiberg

Hopp, morfar! av Tiril Valeur

I dag er det morfar som henter Liv på skolen. De må skynde seg, for Liv skal danse ballett! Men oppi sekken til morfar ligger ikke danseklærne hennes, men den barnslige dinosaurdrakten til lillebror. Og ingen danser vel i sånt! Hvis ikke morfar finner en måte å overtale Liv på, da … DENNE LØVEUNGEN HAR STORE BOKSTAVER.

 

Hopp, morfar! av Tiril Valeur

Maja og kattungene av Margareta Nordquist

Den første boka lettlestserien Dyrevennene handler om Maja og katten hennes, som får kattunger. Men hvor skal alle kattene bo, de kan jo ikke beholde alle tre?

Dyrevennene handler om barna Maja, Lasse, Pelle og Ella som liker å stelle med dyr. Bøkene er lettleste og morsomme med kort tekst og STORE BOKSTAVER.

 

Maja og kattungene av Margareta Nordquist

Ensom hund av Carin Wirsén

Ute i snøen står det en ensom hund. Det er vel ingen snille eiere som går fra hunden sin? Ute i snøen finner Egon og Alma en kald hund. Hvem er eieren? Boka har lite tekst på hver side. Mye dialog og noen snakkebobler. Teksten i snakkeboblene står med store bokstaver.

 

Ensom hund av Carin Wirsén

Pyse av Kari Stai

Historien om pysa Jon er en gjenkjennelig og varm historie om å møte det du er mest redd for. Om å prøve å passe inn, ikke være annerledes. Og så finne ut at vi alle har noe vi er redd for.  Denne Løveungen har små bokstaver.

 

Pyse av Kari Stai

Vi er i en bok av Mo Willems

Gerhard og Gisse er bestevenner! 
Elefanten Gerhard er veeeldig følsom og dramatisk. 
Det er IKKE grisen Gisse. 
I den første boken om Gerhard og Gisse, oppdager de at de er i en bok! Først er gleden stor, faktisk ganske enorm, men så får Gerhard panikk. Hva skjer når boken tar slutt? 

 

Vi er i en bok av Mo Willems

Matboksen av Pål H. Christiansen
Illustrasjoner: Tiril Valeur

Familien har forsovet seg! Mamma følger Mie til skolen. Men da de skal over veien, blir de hindret av en strøm av råsyklister. Til slutt blir til og med mamma kjørt på! Men hvem er den ene syklisten som mister balansen og havner inn i hekken? DENNE LØVEUNGEN HAR STORE BOKSTAVER.

 

Matboksen av Pål H. Christiansen

Hytte i skogen av Harald Kolstad

Saras nye hytte viser det seg å være et ganske så ensomt sted. Ingen kommer på besøk. Heldigvis finner pappa ut hva som mangler. Snart kommer alle skogens underlige skapninger på besøk. Og hun byr på te. Og kaffe til teen, for de som ønsker det. DENNE LØVEUNGEN HAR STORE BOKSTAVER.

 

Hytte i skogen av Harald Kolstad

Løs tann av Camilla Kuhn

Tim gleder seg til den løse tanna hans faller ut. Da skal han gi den til tannfeen, og få penger. Tim sparer nemlig til sykkel. Men når han ved et uhell svelger tanna ser det plutselig mørkt ut. Helt til han under et dobesøk litt senere hører et pling fra nede i skåla. Kan det være..?
DENNE LØVEUNGEN HAR STORE BOKSTAVER.  

 

Løs tann av Camilla Kuhn

Flink drage av Bjørn Ousland

Pelle ønsker seg en drage. På julaften er han veldig spent og glad. Men drager må ha masse mat og mosjon, for ikke snakke om livsfarlige tannstell. Selv om Pelle til tider kunne ønske seg å bytte ut dragen med en hund, er det noen fordeler med å eie en ekte drage …

Denne Løveungen har små bokstaver.

 

Flink drage av Bjørn Ousland

Fotballskoene av Brynjulf Jung Tjønn
Illustrasjoner: Lisa Aasaito

Fotballskoene er en søt og gjenkjennelig liten bok om fotball, konkurranse og vennskap.
DENNE LØVEUNGEN HAR STORE BOKSTAVER.

 

Fotballskoene av Brynjulf Jung Tjønn

 

 

Kilder:

Austad, I. (1994). Lettlestbøker og lesbarhet – Bøker som er lette å avkode og lette og forstå.

Norsklæreren, 18(5), 25-31

Google+