Hopp til hovedinnhold

Julegavetips til unge lesere

Julegavetips til unge lesere

Sjekk julegavetipsene fra Barnebiblås Siv-Merethe Søbye og Eli-Gunn Buvik.  

To av Barne- og ungdomsbibliotekets ansatte, Siv-Merethe Søbye og Eli-Gunn Buvik, har ramset opp en hel del bøker som kan fungere godt som julepresanger til unge lesere. Skriv ut og ta med listen på julehandelen! 

Husk også at du finner nyheter og tips på Barnebiblås Facebook-side. Les også bibliotekarenes lesetips i Rogalands Avis.  

 

Bildebøker for de minste:

Barnebøker: 

Gangster-bestemor og Den rikeste gutten i verden av David Walliams
- David Walliams barnebøker er midt i blinken for jenter og gutter - skikkelig morsomme, spennende og full av handling.  

Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jakob Martin Strid
- Denne flotte barneboken handler om et lite sted kalt Solby, hvor borgermester Jeronimus Victor Nikodemus Abraham Bjergstrøm forsvinner, og byens innbyggere fortviler. Les mer.  

Brune av Håkon Øvreås
- Brune er en bok om vennskap, mot og om å ta igjen. Det er også en bok om å savne bestefaren sin, og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke lenger strekker til. Les mer. 

Sprekkehemmeligheter av Anneli Klepp
- Klok og morsom bok om venninneforviklinger. Les mer. 

Bøkene om Polly–Esther av Tiril H. Valeur

Ungdomsbøker (5. - 7/8. klasse):

zombie-bjarne-mostue_sigbjorn-25037792-3290779264-frnt

Zombi-Bjarne av Sigbjørn Mostue
- Ikke alle naboer er like hyggelige. Naboen til Emma og Emil er rektor på skolen  hvor tvillingene går. Og han er av de rektorene man skal passe seg for, streng og skummel. Denne jula skal Bjarne på cruise til Karibia. Men da han vender hjem, har noe skjedd med ham. Emma og Emil oppdager at rektoren deres er blitt en ekte zombie, en levende død, med stor appetitt på barnehjerner!  

Pym Petterson-serien av Heidi Linde
- Antiheltinnen Pym Petterson og hennes mislykka liv har rukket å bli en svært populær serie. 

Den siste lærling – serie av Joseph Delaney
- Joseph Delaneys bøker har sine røtter i Lancashires rike folkesagn, mytologi og geografi, og hans evne til å kombinere dette med grøsserelementer har gjort Spook's-bøkene - Den siste lærling - til internasjonale bestselgere. Bøkene er solgt til 25 land, og over 1 million bøker er solgt totalt.

 

Katakombens hemmelighet av Tom Egeland
Egeland om serien: "Da jeg i sin tid begynte å skrive på manuset som skulle bli til ungdomsboken "Katakombens hemmelighet", ga jeg meg selv følgende utfordring: Jeg ville skrive en intenst spennende bok - en sånn du knapt kan legge fra deg - samtidig som jeg ville stimulere unge lesere til å reflektere rundt "voksne temaer" som historie, religion, mytologi, semiotikk og okkultisme." 

Kaptein Supertruse - serie av Dav Pilkey
Forfatteren om serien: "Mitt mål med Kaptein Supertruse var å finne opp en stil som var nesten identisk med en billedbok – men i et romanformat. Derfor skrev jeg korte kapitler og forsøkte å fylle hver side med mer bilder enn tekst. Jeg ville skape en bok for barn som ikke liker å lese og få dem til å lese."

Clue-serien av Jørn Lier Horst
- Lier Horst om serien: "CLUE-serien har vært en stille suksess, litt i skyggen av voksenbøkene. Da jeg var i målgruppen for CLUE-serien leste jeg bøker om Hardy-guttene og Frøken Detektiv. Jeg har forsøkt å gjenskape noen av den samme spenningen og barnlige lesegleden jeg selv opplevde. Jeg tar de yngre leserne like mye på alvor som de voksne, og jeg drar veksler på min erfaring som etterforskningsleder i politiet. Bakgrunnen for suksessen tror jeg ligger i den ekte spenningen i historiene. Les mer.  

Jobb for tøffe gutter av Per Knutsen
- På kvisten i prestegården finner Eirik og Allan en gjemt skatt. De oppdager raskt at andre også er ute etter skatten, og hva har to 13-åringer å stille opp med mot sinte, voksne menn? Og ikke minst, hvordan skal de få solgt de ulovlige varene og kjøpt seg det de egentlig ønsker seg? En spennende og actionfylt bok fra kritikerroste Per Knutsen.

I-HUNT-KILLERS_productimage

Operasjon jentebursdag av Janne A. Johnsen
- Hjalmar er ekspert på å legge en god plan. Det har han lært av faren som jobber i Forsvaret. Birger er ganske nervøs for planen, for den går ut på at han skal få sitt første kyss. Det sikreste stedet å få et kyss er visst på jentebursdag. Hvis de får invitasjon, da. Les mer. 

Faen ta skjebnen av John Green
- Fjorårets amerikanske ungdomsboksensasjon - beskrevet som "nesten genial" av Time Magazine, og kåret til "#1 Fiction book of the year 2012" av TIME Magazine 

I Hunt Killers av Barry Lyga 
- Kritikerrost forfatter med fascinerende thriller om en tenåring som mot overveldende odds kjemper for å bli herre over sin egen skjebne 

Google+