Hopp til hovedinnhold

Julegavetips fra Barnebiblå

Bøker til jul

Her får du julegavetips for de minste (0-6), de mellomstore (6-12) og de største (13-18). Alle bøkene er fremdeles i salg, men de kan også lånes på biblioteket.

Bøker for de minste (0-6 år)

 

Paco og musikkorpset av Magali Le Huche

Hunden Paco besøker et sirkus og utforsker de ulike musikantene og sirkusartistene. Her kan man trykke på knapper og høre musikksnutter fra hvert instrument. 2-åringen min elsker den og kan navnet på alle instrumentene!

Paco og musikkorpset av Magali Le Huche

 

 

Atsjo av Neil Gaiman

Boka inneholder tre fortellinger om den lille pandabjørnen Atsjo, som har det med å nyse i tider og utide. Når han nyser kan hva som helst skje. En dag er han i byen med foreldrene og kjenner han må nyse.  Dagen etter er han på stranda, tenk om han må nyse da? Den siste fortellingen handler om Atsjos første skoledag. Han lurer på hvilke klassekamerater han får og hva de skal lære, og om han får gjøre det han er flinkest til.

Atsjo av Neil Gaiman

 

Bæ, bæ, Lille Lam av Ingunn Aamodt

I denne boka er det 25 forskjellige versjoner av sangen Bæ, bæ, lille lam. Noen av versjonene har vi hørt før, men det er også en del nye. Syng med!

Bæ, bæ, Lille Lam av Ingunn Aamodt

 

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund

De tre bukkene har fått et brev om at de må begynne på skolen. Den minste bukken Bruse lurer på hvorfor de må begynne på skolen. Da svarer den største Bukken at det er noe alle gjør nå for tida.  De blir enige om å prøve en uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst…

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund

 

Sjokolade- Sivert av Elna Teigen og Renate Thor

Sivert elsker sjokolade, derfor blir han kalt Sjokolade-Sivert. Han kunne spist sjokolade hver dag om han bare hadde fått lov. Men mamma sier at han bare får spise sjokolade på lørdager. Han spør så fint om lov når de handler i butikken, men nei da, han må vente sier mamma. En lørdagsmorgen våkner Sivert og oppdager at absolutt alt er blitt til sjokolade. Han er veldig lykkelig en stund…

Sjokolade- Sivert av Elna Teigen og Renate Thor

 

Hallo skogen! av Anna Fiske

Dette er ei myldrebok. Bli med og følg livet i skogen i tre hektiske døgn. Her er det ikke stille og fredelig. Enhjørningen bråker, noen sager ned greina der ugla sitter og bjørnen gjemmer seg. Bildene er fulle av detaljer hvor man stadig kan finne nye nytt.

Hallo skogen! av Anna Fiske

 

 

 

 

 

Barnebøker for de mellomstore (6-12 år)

 

 

 

 

Bjørns nye dyregåter av Bjørn F. Rørvik og Eivind Gulliksen

I denne boka er det 101 tøysete, rare og morsomme gåter fra dyrenes verden. Her er et eksempel på en gåte du finner i boka: «Hva får du hvis du gir for mye brus til en hakkespett?» Svar: «Hikkespett».

Bjørns nye dyregåter av Bjørn F. Rørvik og Eivind Gulliksen

 

Keeperen og havet av Maria Parr

Lena Lid og Trille er blitt 12 år. Det er fortsatt mye som skjer og mange sterke kjensler når Lena, trill og farfar går inn i ei eit år, der dei må kjempa hardt med seg sjølv, og med naturkreftene. Ein ny forballtrenar legg mørke skyer over keeperlivet til Lena. Trille som bur i nabohuset, lurer på korleis han skal gjere inntrykk på den nye jenta i klassen, og farfar er ute med båten og fiskar, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Men ein ting er sikkert, ein må i alle fall ikkje gje seg, sjølv om ting ikkje blir slik ein hadde tenkt det.

Keeperen og havet av Maria Parr

 

Billie av Sara Kadefors

En skikkelig feelgood bok om å være fosterbarn! Positive og energiske Billie fra storbyen må finne seg til rette i en småby. Hun som er vant til å gjøre som hun vil må plutselig følge mange strenge regler. Den nye familien oppfører seg rart synes hun, men hun tar alle utfordringene på strak arm med barnlig iver. Annerledes og fin historie.

Billie av Sara Kadefors

 

Hjertet er en knyttneve av Ingrid Ovedie Volden

En nydelig bok om Oliver og Aline som blir forelsket i hverandre i all hemmelighet. Poetisk og nydelig fortalt om gryende kjærlighet. Passer for de som opplever forelskelse for første gang.

Hjertet er en knyttneve av Ingrid Ovedie Volden

 

Hundemannen av Dav Pilkey

Thomas og Harald har skapt en flunkende ny helt med nese for skurker og kjeltringer. Politihunden Greg og hans ledsager blir skadet på jobb, og en livreddende operasjon må til. Men ting går ikke helt etter planen, og Hundemannen ser dagens lys for første gang. Med hodet til en hund og kroppen til en mann har denne heroiske hunden en nese for rettferdighet. Dette er første bok i tegneserieromanen om Hundemannen. Humor.

Hundemannen av Dav Pilkey

 

Et lite esel som deg og meg av Emmanuel Guibert og Marc Boutavant

Arild er et sjarmerende, blått esel med briller. Han bor sammen med foreldrene sine i en liten by. Bestevennen hans er en gris, og han er forelsket i en vakker ku som går i klassen. Læreren er en hund og gymlæreren er en enorm hane. Arild synes selv at han er en helt, på absolutt alle måter, og modig, super-kjekk, og høy. Det vil si, han har nok et stykke å gå før han er en ordentlig helt, men han har ikke tenkt å la det hindre ham i å vokse og bli verdens tøffeste helt. Serien om eselet Arild er lett å lese, og inndelt i korte kapitler. Historiene handler om kjærlighet, vennskap, mobbing, rasisme, selvtillit, urettferdighet, ærlighet osv. Dette er den første boka i tegneserieromanen om Superhelten Arild.

Et lite esel som deg og meg

 

Hysj av Magnhild Winsnes

Det er sommer og Hanna oppdager at hun ligger etter med alt, absolutt alt, når det gjelder interesser, venner, kropp og gutter. Fortellingen skildrer overgangen fra barn til voksen gjennom ulike situasjoner, møter og oppdagelser. Dette er en grafisk fortelling som følger kameralinsen, og forteller historien med bilder. Det er en humoristisk og sår fortelling om hemmeligheter og alt som er vanskelig å snakke om. 

Hysj av Magnhild Winsnes

 

Den sommeren av Mariko Tamaki og Jillian Tamaki

Fra Rose var liten har hun og foreldrene tilbrakt de fleste sommerferiene i småbyen Awago Beach. Windy, vennen hennes er også alltid der. Men denne sommeren er annerledes. Foreldrene til Rose krangler hele tiden, og Rose og Windy har blitt innblandet i en tragisk hendelse i Awago Beach. Det blir en sommer full av hemmeligheter og hjertesorg, så det er bra at Rose og Windy har hverandre. Dette er en hjerteskjærende, mørk og håpefull historie om jenter og ungdomstid. Grafisk roman.

9788202535582

 

Jenta som ville redde bøkene av Klaus Hagerup og Lisa Aisato

Anna blir snart 10 år og hun elsker bøker. Hun er ofte på biblioteket, og er gode venner med bibliotekar Monsen. En dag forteller Monsen Anna om hva som skjer med de bøkene som ikke blir lest. Bøkene forsvinner, de ødelegges. Da begynner Anna å lure på hva som skjer med de som bor inni bøkene, forsvinner de også? I så tilfelle synes Anna at dette helt forferdelig. Hun må redde bøkene, men hvordan?

Jenta som ville redde bøkene av Klaus Hagerup og Lisa Aisato

 

Usynlige Emmie av Terri Libenson

Det er ingen i klassen som ekle mot Emmie, de legger rett og slett bare ikke merke til henne! Emmie er ikke så glad i å stikke seg fram, hun er beskjeden og liker å sitte i ro og tegne. Og selv om hun kan svarene på det læreren spør om, rekker hun ikke opp hånda. Det skoleåret bestevenninnen hennes blir flyttet til en annen klasse, blir hun gående helt alene.

Så skjer det noe veldig dumt. En lapp med noe hemmelig som hun og venninnen holder på med, havner plutselig på avveie. Dette fører plutselig til at alle legger merke til henne på helt FEIL måte og for Emmie blir det helt krise. Heldigvis skjer det hyggelige ting også, men det må du lese boka for å få vite.

Usynlige Emmie av Terri Libenson

 

Ishavspiratene av Frida Nilsson

For et eventyr! Når den fryktede piraten Hvithode kidnapper Siris lillesøster og ingen voksne tør gjøre noe, legger Siri selv ut på en halsbrekkende ferd over Ishavet for å redde søsteren. I snø og frost, uten mat eller penger, men med et stort hjerte og en sterk tro på det gode i menneskene. Hjertevarmt, råskummelt, veldig rørende og fryktelig spennende! Passer for alle som er eller har vært barn en gang.

Ishavspiratene av Frida Nilsson

 

Orbulatoragenten av Bobbie Peers

Endelig er tredje bok om William Wenton her! Verdens beste kodeknekker, som alle vil ha tak i. Først slutter Big Ben å slå. Så dukker den mystiske Orbulatoragenten opp. Mørke hemmeligheter og tilsynelatende umulige koder sender William ut på nok et farlig eventyr. Perfekt for alle som liker fart og spenning - her er det bare å spenne fast sikkerhetsbeltet!

Orbulatoragenten av Bobbie Peers

 

Jenter som koder: Vennskapskoden av Stacia Deutsch

Jenter som koder:

Lucy gleder seg voldsomt til å starte i den nye kodeklubben på skolen. Hun har nemlig store planer om å lage en app for å hjelpe en hun er glad i. Første skuffelse kommer når hun ikke kjenner noen av de som har meldt seg på kodeklubben, skuffelse nummer to når de får en oppgave som slett ikke handler om koding, men om mat!

Lucy begynner plutselig å få mystiske, kodede melding uten avsender og etter hvert viser det seg at jentene i kodeklubben er riktig så greie og flinke til å hjelpe henne å løse meldingene. Leser du boka, får du også vite hva matlaging og koding har felles.

Boka er skrevet i samarbeid med organisasjonen «Girls who code,» men står riktig så støtt på egne bein.

Jenter som koder Vennskapskoden av Stacia Deutsch

 

Bøker for de største (13-18)

 

 

 

 

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli

Simon på 16 år utveksler anonyme e-poster med en annen gutt på skolen. Han er ennå ikke helt klar for å være åpen om at han er homofil til familie og venner, men da er det fint å kunne være åpen med «Blue». En av e-postene kommer på avveie og en medelev truer med å avsløre ham dersom han ikke hjelper ham med å komme i kontakt med en jente han liker. Men er det greit å bytte bort venninnen sin for å bevare hemmeligheten litt lengre? Dersom han avslører identiteten til «Blue» vil han ødelegge muligheten til å bli mer kjent med den mest sjarmerende gutten han har møtt. Og hvem på skolen er egentlig «Blue»? Dette er en superfin kjærlighetshistorie som passer for alle som liker å lese om livet og kjærligheten, fra ungdomsskolealder og oppover.

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli

 

Feminisme pågår av Sassa Buregren og Elin Lindell

Hva er feminisme, og hvorfor er det viktig? Dette er en fagbok om feminisme for unge lesere som er skrevet i et enkelt språk og har humoristiske illustrasjoner.

Her kan du ta feminismetesten og lese om hvem som var pionerene i feminismehistorien. Hvordan har vi kommet så langt og hva må vi fortsatt jobbe for å endre på før alle for lov til å være den de er? Viktig og aktuell bok som passer for alle fra mellomtrinnet og oppover.

Feminisme pågår av Sassa Buregren og Elin Lindell

 

Kjemiske hjerter av Krystal Sutherland

Henry page har aldri vært ordentlig forelsket. Han er skoleflink og håper på at han kan bli redaktør i skoleavisen, når han starter på det tredje og siste året på high school.  Så dukker Grace Town opp i klassen. Hun går med stokk, bruker altfor store gutteklær, og bryr seg ikke om hvordan hun ser ut. Det er noe som er gått stykker for Grace. Dette tiltrekker Henry, han vil hjelpe henne og gjøre henne hel, han synes hun er vakker. Mot alle odds faller de for hverandre.

Kjemiske hjerter av Krystal Sutherland

 

Cinder av Marissa Meyer

Dette er første bok i serien; Månekrøniken. Det er en moderne Askepott Science fiction fortelling, med en verden av androider, fremmede planeter og en livstruende pestsykdom i byen Ny Bejing. Cinder er en talentfull mekaniker, men også en kyborg, noe som gjør henne til en annenrangs borger. Stemoren avskyr henne, og når stesøsteren hennes blir smittet av den fryktelige sykdommer, får Cinder skylda. En dag kommer prins Kai til verkstedet hennes og spør om hun kan reparere roboten hans.

Cinder av Marissa Meyer

 

En av oss lyver av Karen M. McManus

En torsdag ettermiddag må fem studenter på Bayview High School sitte igjen etter skoletid. Bronwyn er den smarte som skal begynne på Yale og som aldri har gjort noe galt.  Addy er den populære og vakre jenta på skolen. Nate har prøvetid for å ha solgt dop, Cooper er en all-star-baseball-pitcher og Simon er hjernen bak Bayview Highs beryktede sladder-app. Han er mislikt av mange. Simon kommer seg aldri ut av klasserommet, i løpet av gjensittingen dør han. I følge etterforskerne var det ikke en ulykke. Simon hadde nemlig planlagt å offentliggjøre saftige avsløringer om de fire andre som satt igjen. Alle blir mistenkt for drap. Eller er det egentlig en av dem som har gjort det?

En av oss lyver av Karen M. McManus

Google+