Hopp til hovedinnhold

J. K. Rowlings magiske univers

Fra filmen Fantastic beasts and where to find them

BOK/FILM: I nærmere 20 år har folk i alle aldre i hele verden gledet seg over J. K. Rowlings magiske univers. Nå kommer «Fabeldyr og hvor de er å finne» på kino.

De sju bøkene om barnetrollmannen Harry Potter og vennene hans ble første gang utgitt mellom 1997-2007, og er blitt oversatt til over 60 språk. Bøkene er filmatisert av Warner Bros.  

«Fabeldyr og hvor de er å finne» og «Rumpeldunk gjennom tidene»

Rumpeldunk

Rowling har også skrevet bøkene «Fantastic beasts and where to find them» , «Fabeldyr og hvor de er å finne» på norsk og «Quidditch through the ages»,  «Rumpeldunk gjennom tidene» på norsk. Begge disse bøkene ble utgitt på norsk i 2001.

Boka «Fabeldyr og hvor de er å finne» skrev Rowling som en håndbok knyttet til Harry Potter. Boka gir seg ut for å være opptrykk av en faktisk skolebok Harry Potter hadde på Galtvort, med notater av Harry og hans venner.

Denne boka har dannet grunnlaget for en Harry Potter spin-off-filmtrilogi. Det er planlagt en filmtrilogi som følger magizoologen Newt Scamander som reiser verden rundt på jakt etter magiske skapninger. Han har selv studert på Galtvort, og handlingen er satt til 70 år før Harry Potters tid. Vi befinner oss altså i 1920–tallets New York, og her blir vi kjent med det utvidede universet fra Potter-serien.

Det er Rowling selv som skriver manuset. Den nye filmtrilogien skal ikke være en oppfølger eller forløper til Harry Potter-filmene. Den første filmen, «Fantastic beasts and where to find them», har norgespremiere 18. november. 

«Skalden Skurres historier»

Skalden Skurres historier

Under arbeidet med siste bok i Harry Potter-serien laget Rowling syv håndskrevne eksemplarer av «The tales of Beedle the Bard», et sentralt verk innenfor rammene av den siste boken.

Seks av disse bøkene gav forfatteren bort til mennesker som hadde stor betydning for henne da hun skrev bøkene. Etter massivt press fra fansen ble et større opplag av boka trykket og ble utgitt i desember 2008. På norsk heter boka «Skalden Skurres historier».

Boka er en eventyrsamling for trollmenn.  Boka har fem forskjellige magiske eventyr. Innenfor rammene av Harry Potter-universet er disse historiene like kjente i trollmannsamfunnet som noen av Brødrene Grimms eventyr er i vår umagiske verden. Rektor Albus Humlesnurr har skrevet kommentarer til dem. Han filosoferer over hva hver enkelt historie har å si oss, men han røper også litt av hvert ukjent om livet på Galtvort.

Harry Potter og barnets forbannelse

I 2016 kom «Harry Potter og barnets forbannelse». Boka er et skuespill basert på en original ny historie av J.K. Rowling, John Tiffany og Jack Thorne; et nytt skuespill av Jack Thorne.

Boka er basert på teatermanuset til skuespillet i to deler som ble satt opp i London 2016. Stykket er nyskrevet og regnes som den åttende boka om Harry Potter.

I denne boka er det nitten år etter det store oppgjøret med Voldemort. Harry Potter er en overarbeidet trebarnsfar, ansatt ved Magidepartementet. Hans yngste sønn Albus Severus sliter med vekten av en familiearv han aldri har bedt om å ta del i. Fortid og nåtid fletter sine fingre sammen, og både far og sønn lærer en ubehagelig sannhet: Iblant kan mørke komme fra uante steder…

Harry Potter på Sølvberget

Stavanger bibliotek har alle bøkene, lydbøkene og filmene på norsk.

Dessuten har vi også Harry Potter-serien på originalspråket engelsk, fransk, spansk, tysk, russisk, tyrkisk, polsk, bosnisk/kroatisk/serbisk, albansk, litausk, estisk, latvisk, arabisk, farsi/persisk, hebraisk, vietnamesisk, urdu og kinesisk. Lån J. K. Rowling på Sølvberget.

...og som lydbok rett på mobilen

Du kan også lese flere av Rowlings bøker på engelsk hvis du laster ned appen Overdrive. Alle de sju Harry Potter-bøkene er tilgjengelig der som lydbok. 

E-bøker og e-lydbøker kan lånes til mobiltelefoner og nettbrett (både iOS, Android og Windows 10), leses i nettleser og også på enkelte leseplater. For full oversikt over støttede enheter, se app.overdrive.com.

Overdrive kan lastes ned i App Store, i Google Play og i Windows Store.

Hva kan du låne i Overdrive?

Hvordan komme i gang:

 1. Hent appen «Overdrive» i din app-butikk
 2. Velg “Sign up” og deretter “Sign up using library card”
 3. Søk etter «Stavanger library» og trykk på treffet
 4. Logg inn med ditt lånekortnummer (se bak på lånekortet) og din PIN-kode.
 5. Velg hvordan du vil kontaktes og hvilken informasjon du vil ha tilsendt, og trykk «Sign up»
 6. Trykk på «Add a title»
 7. Søk etter «Stavanger library» og trykk på treffet.
 8. Trykk på stjerne for å legge til Sølvberget.

Da er du i gang!

Utlånsregler:

 • Du kan låne inntil fem bøker samtidig.
 • Du kan reservere inntil fem bøker samtidig.
 • Lånetiden er 21 dager. Du kan ikke fornye lånet.
 • E-bøkene og e-lydbøkene blir automatisk «innlevert» når lånetiden går ut, men lever gjerne inn når du er ferdig, så blir e-boka eller e-lydboka ledig for neste låner.
Google+