Hopp til hovedinnhold

Grøssere for barn og ungdom

Den store spøkelsesboka av Tom Egeland

Det er oktober, det er mørkt og kaldt, det nærmer seg Halloween, det er tid for grøss og gru! Her har jeg samlet skremmende, spennende, skumle (og noen morsomme!) grøssende bra bøker for barn og ungdom.

Boktipsene finner dere også i en brosjyre for barn og en for ungdom som ligger vedlagt som PDF. De kan lastes ned og skrives ut. 

Grøss for barn:

Vampyrvarsel av Anna Holmström Degerman

Det er snart Halloween. Titti liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti. Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren. Dette er en lettlest og humoristisk vampyrfortelling. Passer for de yngste grøsserleserne.

 

Vampyrvarsel av Anna Holmström Degerman

Død eller iskrem? av Gareth P. Jones

Larkin Mills er ikke en vanlig by. Det er et sted med mysterier, en plass for hemmeligheter og en utsøkt iskrembar som har køen slyngende rundt kvartalet for de legendariske smakene: Julemassakre og sommerfruktselvmord. Men hva skjuler seg bak iskremselgerens overdådige iskremtopping? Passer for alle, men kanskje særlig de som er mellom 10 og 14 år. 

Død eller iskrem? av Gareth P. Jones

Demontannlegen av David Walliams

I ly av natten skjer det merkelige ting når barn legger en tann under hodeputa, i håp om at tannfeen skal bytte den ut med penger. Når barna våkner, finner de snegler, edderkopper eller hundrevis av kravlende saksedyr. Noen eller noe har greid å komme seg inn på soverommet, nasket til seg tannen og lagt igjen en ondskapsfull hilsen. Men det er ingen som vet hvem eller hva som står bak, hvordan vesenet klarer å snike seg inn på barnas rom uten å bli sett, eller hva det skal med alle tennene. Dette er en humoristisk og skummel historie om gutten Alfie med det store hjertet, og en enda større tannlegeskrekk. 

 

Demontannlegen av David Walliams

Ønskebrønnen av Aleksander Kirkwood Brown

Dypt inni skogen ligger den gamle ønskebrønnen, tilgrodd, forfallen og glemt. Helt til Thomas og Kim kommer over den ved en tilfeldighet. For en skinnende mynt kan de få alt de ønsker seg. Men dine største drømmer kan raskt bli dine verste mareritt. For brønnen tar og brønnen gir … Fortellingen er lett å lese og akkurat passe skummel for barn fra 9 år.

 

Ønskebrønnen av Aleksander Kirkwood Brown

Gjenferdene på skolen av Arne Svingen

For over 50 år siden var skolen Marte går på et sykehus. Da sykehuset ble nedlagt var en pasient og en sykepleier sporløst forsvunnet uten at noen hadde funnet dem igjen. Sykehuset sto tomt en stund før det ble ombygd til skole. Det hender at lærere som jobber sent om kvelden opplever uforklarlige lyder og at ting flytter på seg. Dette visste ikke Marte da hun og klassen overtalte læreren til å ha klasseovernatting på skolen. «Svingens mørke verden» består av nifse og gruvekkende historier, som spenner fra det hverdagslige til det overnaturlige.

 

Gjenferdene på skolen av Arne Svingen

Vampyren av Ewa Christina Johansson

I skolens kjeller er Den Farlige Døra. Ingen tør å sjekke hva som er innenfor den. Bortsett fra Axel. Han er egentlig ikke modig, men når lillebroren til Ruth forsvinner, må jo noen se etter om han er der inne. Og Axel gjør nesten alt for Ruth. Dessuten må han bevise for erkefienden Loke at han ikke er feig. Men hva skjuler seg egentlig i kjelleren? Kan det være ... en vampyr? Første bok i serien Monsterjakten.

 

Vampyren av Ewa Christina Johansson

Vampyrkniven av Jack Henseleit

Dette er første boken i serien Vargtimen - en ny serie for modige og eventyrlystne lesere. Boken byr på en spennende og fartsfylt fortelling satt i de mørke skogene i Transilvania, hvor det bor ulver, bjørner ... og kanskje noe enda nifsere? Anna og Max er to søsken som elsker skumle eventyr, men når de finner en mystisk kniv i et mystisk vertshus, blir eventyrene plutselig veldig virkelige. Kan Anna og Max finne en måte å overleve på, i en verden full av monstre og magi? 

 

Vampyrkniven av Jack Henseleit

De dødes by av Benni Bødker

Etter den store katastrofen er Chris helt alene. Tror han. En dag våger han seg endelig ut fra skjulestedet sitt. Han må ut i den øde byen for å finne mat. Men han er ikke den eneste som er på utkikk etter mat. Rundt ham vandrer de levende døde. De dødes by er første bok i en zombie-serie på fire bind. Lettlest, gjennomillustrert og genuint spennende.

 

De dødes by av Benni Bødker

De takknemlige døde av Benni Bødker

Morgan er ekspert i demonologi og hemmelig agent for MI9, med kodenavnet Infernus. Han vet alt om det okkulte og overnaturlige. Da han skal undersøke et tilfelle av blodregn, kommer han på sporet av en mektig demon som vekker redsler fra fortida. Den mest uhyggelige kampen i hele hans liv kan begynne ...
Første bok i ny grøsserserie fra Benni Bødker. Bøkene i Infernusserien er gjennomillustrerte. 

 

De takknemlige døde av Benni Bødker

Dukken av Ingunn Aamodt

Eva er ikke særlig glad for dukken hun arver etter bestemor. Hadde det vært opp til henne ville hun hatt en diamantring. Hun hevner seg med å mishandle dukken. Det viser seg at dukken har voodoo-krefter, og at alt vil falle tilbake på henne selv. En dag får hun lillesøsteren til å rive hodet av dukken. Grøss for mellomtrinnet. Serien Marg og bein er enkeltstående grøssere av ulike forfattere.

Dukken av Ingunn Aamodt

Den store spøkelsesboka  av Tom Egeland

 I denne boka er det samlet alt man trenger å vite om spøkelser, grøss og gru. I tillegg til et utfyllende leksikon og oversikter over farlige fenomener, har boka 13 nye spøkelsesfortellinger. For mellom-/ungdomstrinnet.

 

Den store spøkelsesboka  av Tom Egeland

Ranglebein og Skrømt av Jon Ewo

Ranglebein og Skrømt er to dauingsøsken. De ser ganske skumle ut, men likevel er de skikkelig dårlig på å skremme!
For å lære seg skremming, som er noe alle ungene på kirkegården må kunne, bestemmer Ranglebein og Skrømt seg for å rømme. For hvis de bare klarer å finne den beryktede Ondskapens Fyrste, vil de få lære verdens skumleste skremming av en ordentlig mester-skremmer.
Dette synes Ranglebein og Skrømt er en god plan. Men veldig lurt er det kanskje ikke?

 

Ranglebein og Skrømt av Jon Ewo

Zombieutbruddet  av Robert Næss

Thelma og Tico blir kidnappet på vei hjem fra skolen, og havner på et sted få vet eksisterer, BIH, Byrået for ikke-hendelser. Byråets jobb er å se til at det finnes minst mulig mellom himmel og jord. Thelma og Tico blir tilbudt jobb i byrået, noe de takker ja til. I deres første periode i agenttreningen skjer et zombieutbrudd i likkjelleren på Ullevål sykehus. Like etter skjer et nytt zombieutbrudd, og de ferske agentene får sitt første oppdrag. De må stoppe det hissige zombieviruset som truer med å spre seg til hele Norden.

 

Zombieutbruddet  av Robert Næss

Gjenferdets stemme av Johan Rundberg

Moren til Sebastian er skuespiller, og nå skal hun spille inn en film på et falleferdig badehotell. Sebastian må motvillig følge med på innspillingen. Han regner med at det blir tidenes kjedeligste uke i skyggen av moren. Der tar han feil. Allerede første kvelden begynner det å skje noe uhyggelig. Da hele filmteamet er samlet til middag, går strømmen, og Sebastian kjenner en iskald vind gjennom rommet. Noen eller noe prøver å sabotere filminnspillingen. Sammen med barneskuespilleren, Manda, og Max, sønnen til filmens store stjerne, begynner Sebastian å undersøke mysteriet på det gamle hotellet.

 

Gjenferdets stemme av Johan Rundberg

Grøssere for ungdom:

Mumiens gåte av Kristina Ohlsson

Etter en regnfull natt oppstår et stort synkehull i Eldsala. Hullet avslører en gammel kjeller, men Herbert kan ikke huske at det noen gang har vært et hus der. Samtidig sprer en ulidelig stank seg i den lille byen, og på kirkegården blir det funnet to tomme kister i en av gravene. Hvor ble det av de døde? Og hva er det forferdelige som skjedde i den gamle kjelleren? Herbert og Sally forstår at de er i stor fare. Mumiens gåte er Kristina Ohlssons tredje bok om Eldsala. De to første er Zombiefeber og Varulvens hemmelighet. 

 

Mumiens gåte av Kristina Ohlsson

Ingen sover trygt i natt av Mari Moen Holsve

Skymdal er verdens kjedeligste lille bygd, men en dag i oktober får Håkon høre at klassekameraten Jon Michel er død. Han er drept og i tillegg er hjertet stjålet. Frykten sprer seg både på skolen og i lokalmiljøet. Dødsfallet gjør Håkon, Marie og Hares nysgjerrige. Vennene blir ufrivillig involvert, og Halloween-natten våkner Hares av en avkappet hånd som forsøker å kvele ham, og stjele hjertet hans. Det er en morder løs i bygda. 

 

Ingen sover trygt i natt av Mari Moen Holsve

Heksenatten av Alexander Løken

Tvillingene Ada og Nathaniel er på mørkekjøringskurs i Nittedal. De forventer at det kommer til å bli et par kjedelige timer i bilen til kjørelæreren. Det snør og snøfallet blir stadig tettere, og plutselig tar bilen, og kvelden, en helt annen vending. Det er den kvelden Ada og Nathaniel skjønner hvorfor de alltid har hatet hverandre. Grøss for ungdomstrinnet. 

 

Heksenatten av Alexander Løken

Mareritt av Linn T. Sunne

Mareritt til alle døgnets tider! Mattias bråvaknar av skriket til ei jente. Han har drøymt om røyk og flammer. Det både lukta og høyrdest ut som ekte brann. Det er som om skrekken til jenta set seg i Mattias. Draumane vil ikkje gi seg. Kven er jenta som skrik? Kva vil ho? Boka er del av Grøss og gru - ein ny grøssarserie for ungdom, utvikla i samarbeid med Leser søker bok.

 

Mareritt av Linn T. Sunne

Svartedalen av Atle Hansen

Det kommer mystiske stemmer frå kjellaren i ei forlaten løe, djupt inne i Svartedalen, der du absolutt ikkje skulle gå. Mystiske ting byrjar hende, og du klarer ikkje å finne ei naturleg forklaring. Nokre gonger blir det opp til dei i notida å rydde opp i hendingane i fortida, sjølv om det kan bli farleg. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet. . - tilrettelagt enkel tekst . 

 

Svartedalen av Atle Hansen

Norra Latin, drømmenes skole av Sara Bergmark Elfgren

Den ærverdige skolebygningen rommer mange hemmeligheter. En tragedie som skal ha inntruffet i aulaen da skolen var en ren gutteskole har blitt til en vandrehistorie. Hva er sannhet og hva er myter? Og hva gjemmer seg i skyggene på Norra Latin? Norra Latin. Drømmenes skole byr på mystikk, intens spenning, store drømmer og komplekse karakterer. Boka ble nominert til Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteraturpris og ble utnevnt til en av årets beste bøker i Sverige. 

 

Norra Latin, drømmenes skole av Sara Bergmark Elfgren

Dypgraven av Camilla og Viveca Sten

12 år gamle Tuva har ikke så mye til felles med de andre klassekameratene sine, derfor holder hun seg mest for seg selv. Hun har alltid følt seg hjemme i skjærgården og øya hun bor på. Denne høsten er ikke alt slik det pleier. Mennesker forsvinner sporløst på sjøen, mørke skygger bølger under overflaten, og overnaturlige vesener viser seg mellom trærne. «Havfolket» er en grøsserserie med overnaturlige vesener fra nordisk folketro. 

 

Dypgraven av Camilla og Viveca Sten

Heksenes hevn av Joseph Delaney

I årevis har Vokteren beskyttet folk mot spøkelser, gjenferd og hekser. Men tiden hans er i ferd med å renne ut, og vokteren må finne sin etterfølger. 13-årige Thomas Ward er sjuende sønn av en sjuende sønn. Han har helt spesielle evner og ser ting andre ikke kan se. Dermed er hans skjebne bestemt: Han blir Vokterens lærling og må ut på farefulle oppdrag for å bekjempe onde krefter. Men det spørs om han er modig nok. Første bok i serien Den siste lærling.

 

Heksenes hevn av Joseph Delaney

Kirkegårdsboken av Neil Gaiman

Denne originale og prisbelønte boken handler om en gutt som vokser opp på en kirkegård. Nobody Owens, eller Bod blant venner, er en helt normal gutt. Han ville ha vært fullstendig normal hvis han ikke hadde bodd på en kirkegård, hvor han blir oppdratt og utdannet av spøkelser. Det er utfordringer og spenning for Bod på kirkegården. Men i verden utenfor kirkegården lurer den virkelige faren. Mannen som drepte familien hans leter fremdeles etter ham.

 

Kirkegårdsboken av Neil Gaiman

Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle

Inne i ei grotte finn Onu og klassekameratane Alex og Irmelin svarteboka til Djevelen. I boka blir det fortalt om det svarte fosteret. Det nærmar seg Valpurgisnatt, natta då djevelen skal fødast på ny. Kva har den nye og merkelege nabojenta Regina med dette å gjere? Og kven i bygda er til å stole på? Djevelen vil alltid finne deg er noko så sjeldan som ein samfunnskritisk og gysande grøssar der lesaren sjølv må vere detektiv og finne djevelen.

 

Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle

Harpa av A. Audhild Solberg

Agnes skal tilbringe høstferien i den lille bygda Elverdal og ser for seg en kjedelig uke. Fetteren Sindre vil heller henge med kameraten Ben, og nabojenta Tyra har nok med sine egne ting. Men da de fire tenåringene gjør en fryktelig oppdagelse i skogen, endrer alt seg. Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem. En intens, skremmende og fascinerende spenningsroman.

 

Harpa av A. Audhild Solberg

Darlah av Johan Harstad

Mia er en ung rockejente som bor i Stavanger og spiller i band. Aller helst vil hun bare henge ute i hjembyen. Foreldrene hennes melder henne på NASAs historiske lotteri for ungdom hvor tre vinnere får et opphold ute i verdensrommet. Alle vil jo til månen, det er jo en enestående sjanse, tenker foreldrene hennes. Mot sin vilje havner Mia på månen. Alle de tre vinnerne opplever en del uforklarlige hendelser. På et gamlehjem i Miami sitter en mann med bakgrunn i det amerikanske forsvaret som knapt husker sitt eget navn. Men en ting er han sikker på og det er at en ny ekspedisjon til månen kan bety slutten på alt.

 

Darlah av Johan Harstad

I aldriverdens vake av Marisha Pessl

Fem venner. Bare en kan overleve. Hvem velger du? Fem venner gjenforenes et år etter de var ferdig på skolen. Etter en kveld ute unngår de så vidt en kollisjon med en bil på en forlatt vei. Festen fortsetter i det herskapelige huset til en av jentene, mens stormen raser utenfor. Så banker en mann på døra og forteller dem alle at de må velge. En av dem kan leve, resten må dø. Hvem som lever må være et enstemmig valg. Slik begynner deres opphold i ALDRIVERDEN. Marerittet. Intetheten. Tiden spoles tilbake hver dag, og de kommer seg aldri ut av denne dagen eller denne verden om de ikke klarer å enes om hvilken av dem som skal få lov til å gå en ny dag i møte. 

 

I aldriverdens vake av Marisha Pessl

There’s someone inside your house av Stephanie Perkins

Det har gått et år siden foreldrene til Makani Young sendte henne fra Hawaii for å bo med bestemoren i Nebraska. Hun sliter fortsatt med å tilpasse seg, men hun har fått noen venner og til og med flørtet litt. Men fortiden på Hawaii er vanskelig å glemme. Men så dør elevene på skolen i Nebraska en etter en i en rekke grusomme mord. Det skal vise seg at skoleåret kan bli livsfarlig for både Makani og vennene hennes. Foreløpig bare utgitt på engelsk.

 

There’s someone inside your house av Stephanie Perkins

Google+