Hopp til hovedinnhold

Gode barnebøker på skjerm

Bendik og monsteret av Arne Svingen

Liker ungene dine iPaden sin bedre enn bøkene? Gi dem en barnebok-app!

Skjermer i ulike formater stjeler mye av tiden til ungene våre, men heldigvis trenger ikke det bety mindre tid til lesing. Lesing stimulerer barns språkutvikling, ordforråd, fantasi, empati og nysgjerrighet enten det skjer i perm eller på skjerm. Og selv om papirboka har vist seg å ha noen kvaliteter som gjør at den fortsatt lever i beste velgående, og utvalget av norske barnebok-apper fortsatt er skuffende lite, finnes det etter hvert flere digitale barnebok-skatter der ute.

Her er våre tips til gode skjermbaserte leseopplevelser for barn:

Lars

Lars

Forfatter og illustratør Svein Nyhus har bøyd seg helt ned i knehøyde og skapt en humoristisk og moderne pekebokserie for de minste, der leserne får utforske verden sammen med hovedpersonen Lars. Teksten er enkel og akkurat passe filosofisk, og streken er gjenkjennelig uten å bli kjedelig. Appen er spesialutviklet for de minste leserne, og tilbyr en spennende og intuitiv måte for barna å navigere seg i illustrasjonene på. 

Fra 2 år

 

Den lille larven aldrimett

Den lille larven aldrimett / My Very Hungry Caterpillar AR 

Eric Carles klassiker Den lille larven Aldrimett er elsket av mange generasjoner. Nå finnes det en app som gir liv til den sultne larven ved bruk av AR-teknologi. Det betyr at skjermen viser både datagrafikk og de virkelige omgivelsene samtidig, slik at det ser ut som den lille larven beveger seg rett foran deg. Finnes foreløpig kun på engelsk, men for de barna som kjenner den norske utgaven av boka er ikke det noe problem.

Fra 2 år

 

Se og si

Se og si

Interaktiv utgave av Kari Grosssmanns klassiske pekebok for barn, der poenget er å finne ting i myldrebildene. Hvert oppslag viser gjenkjennelige situasjoner fra barns hverdag, og man kan velge om man vil studere bildene selv eller få opplest oppgaver som skal løses. Det ligger mye god språktrening i Grossmanns tydelige og innholdsrike bilder, og selv de minste barna kan enkelt navigere mellom bildene på egenhånd. 

Fra 2 år

 

Bendik og Monsteret

Bendik & Monsteret 

Hva om du hadde en monster til bestevenn? Det får Bendik når han oppdager et monster under sengen. I denne appen kan du se filmen om hvordan Bendik og monsteret ble venner, eller du kan lese historien som digital bildebok. Her er det også mange morsomme monster-spill og aktiviteter. Appen er basert på Arne Svingens populære barnebok Bendik og monsteret, og den prisbelønte kortfilmen med samme navn. En morsom historie om å bli akseptert for den man er.

Fra 5 år

 

Bruno

Bruno

En vakker bildebok-app skrevet av Marte Rye Bårdsen og illustrert av Ingrid Baadnes, om den lille gutten Bruno og bestefaren hans som er kunstmaler. Når bestefar mister inspirasjonen og nekter å male, går Bruno ut i byen på jakt etter en ny farge. Vil han finne den blant blå biler, røde papegøyer eller grønne meloner? Bruno er en fortelling på rim som passer for alle barn i alle aldre, med tilhørende fargeleggingsaktiviteter og puslespill.

Fra 3 år

 

odd er et egg

Odd er et egg

Tenk deg at hodet ditt er et egg. Som kan knuse når som helst. Hvordan tror du gymtimene hadde vært da? Eller en sykkeltur i den farlige trafikken? Alt dette frykter Odd, for hodet hans er nemlig et egg. Appen er basert på Lisa Aisatos prisbelønte bildebok Odd er et egg, og er utsmykket med lekre og subtile animasjoner. Her finnes også eventyrlige og forunderlige musikkspor komponert av elektronika-musiker C. Andy "SCNTFC" Rohrmann.

Fra 5 år

 

kubbe lager skyggeteater

Kubbe lager skyggeteater

Mange kjenner vedkubben Kubbe fra Åshild Kanstad Johnsens populære bildebokunivers. I denne digitale historien er Kubbe og bestemor ute på tur, da Kubbe plutselig oppdager sin egen skygge. Han bestemmer seg for å sette opp en skyggeteaterforestilling i skogen. En nydelig bildebok-app som utnytter de digitale mulighetene til fulle, med interaktivitet, musikk, animerte sekvenser og berøringselementer. 

Fra 3 år

 

løveunge

Løveunge

En digital bokhylle der man kan samle titler fra den populære Løveunge-serien beregnet på ferske lesere, med noen digitale tilleggsfunksjoner som gjør det enda morsommere å lære å lese. Løs tann av Camilla Kuhn følger med som første bok. Tim gleder seg til den løse tanna hans faller ut. Da skal han gi den til tannfeen og få penger. Tim sparer nemlig til sykkel. Når han ved et uhell svelger tanna ser det mørkt ut, men under et dobesøk hører han plutselig et pling i skåla.

Fra 5 år

 

Bok-appene kjøpes i din digitale app-butikk, og for de som ønsker å lese bøkene også kan de lånes på Sølvberget, Stavanger bibliotek.

Google+