Hopp til hovedinnhold

Fra bok til film, og readalikes

Fra bok til film, og readalikes

19.desember hadde vi besøk av fem 9.klasser fra ulike skoler som fikk oppleve "En dag på Sølvberget". En av postene på programmet var "Leselyst". Vi valgte ut temaet "Fra bok til film" og viste hvordan bok og film kan utfylle hverandre. Til hver bok som har blitt film/serie presenterte vi også Readalikes, altså bøker som har noen likheter i tema, sjanger, stemning, oppbygging, karakterer eller lignende. Har du noen gang lest en bok og tenkt at du vil være lengre i det universet? Du vil ha mer av det samme! Kanskje finner du noen interessante koblinger mellom bøker her?

Anne fra Bjørkely av Lucy Maud Montgomery

En rødhåret, fregnet, lidenskapelig og foreldreløs jente tas inn av en streng gammel jomfru og broren hennes, en stillferdig gammel ungkar. Anne vil det beste for alle rundt seg, men det går ikke alltid som hun hadde tenkt. En klassiker som har blitt filmatisert før, og nå har kommet som serie. Linken går til bøkene og den gamle fimatiseringen. Den nye serien finnes på Netflix.

Anne fra Bjørkely av Lucy M Montgomery

Readalikes til Anne fra Bjørkely

Småfrøkner

småfrøkner

Moxie

Moxie

His dark materials av Philip Pullman

His dark materials (den mørke materien på norsk) er en fantasy-trilogi om den modige foreldreløse jenta Lyra. Hun oppdager at noen har en ond plan som involverer mortførte barn. For å finne igjen vennen sin som har forsvunnet, og for å finne ut mer om hva som holder på å skje, reiser hun ut på en eventyrlig ferd. Den første boka i trilogien har vært filmatisert før. Men nå har det kommet en splitter ny og stjernespekket serie på HBO. Lån bøkene på engelsk eller norsk. Serien er på HBO.

 

His dark materials av Philip Pullman

 

Readalikes til Den mørke materien

Byttet av Amanda Hocking

Byttet av Amanda Hocking

Maresi av Maria Turtschaninoff

Maresi av Maria Turtschaninoff

Jernprøven av Holly Black og Cassandra Clare

Jernprøven av Holly Black og Cassandra Clare

 

Skitten snø av Mahmona Khan

En mørk og intenst spennende serie om Sumera som blir voldtatt og presset for penger. Sumera forteller venninnene sine hva som har skjedd, og de bestemmer seg for at de må gjøre noe. Sammen står de sterkere! Serien og boka belyser problemstillinger som æreskultur, voldtekt og hevn. Serien er basert på boken av Mahmona Khan. Boken kan lånes hos oss, og serien ligger tilgjengelig på NRK.

 

Skitten snø av Mahmona Khan

 

Readalikes til Skitten snø:

Det Sara Skjuler av Kathrine Nedrejord

Det Sara Skjuler av Kathrine Nedrejord

Hevner av Ingelin Røssland

Hevner av Ingelin Røssland

Hva vil folk si av Iram Haq og Hilde Hagerup

Hva vil folk si av Iram Haq og Hilde Hagerup

Love Simon av Becky Albertalli

Ingen vet at Simon er homofil før en epost på avveie skaper drama på skolen. En feelgood ungdomsbok om å finne seg selv og bli forelsket. Boken har blitt til en hjertevarm og morsom film. Boka heter Simon og homo sapiens-agendaen. Vi har både filmen og boka på norsk og engelsk. 

 

Love Simon av Becky Albertalli

 

Readalikes til Simon og homo sapiens-agendaen:

You know me well av Nina LaCour & David Levithan

You know me well

Det blir pinlig uansett av Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland

Det blir pinlig uansett

Nå skjer det av Sofia Nordin

Nå skjer det av Sofia Nordin

Ready player one

Årete er 2045. Verden preges av lovløshet, fattigdom og energikriser som driver en hel befolkning til virkelighetsflukt. Wade Watts gjør som resten av verden og bruker hver våkne time i OASIS, en livaktig virtuell kopi som lar deg være hvem du vil, hvor du vil. Her kan man leve, spille, lære og forelske seg. I denne virtuelle verdenen har OASIS` skaper skjult en rekke umulige gåter som kan gi dem som løser dem en enorm formue og stor makt. For å finne løsningen på gåten har opphavsmannen sørget for at alle må fordype seg i hans egne besettelser for å finne svaret. Og besettelsen? Åttitallets populærkultur. Dette er forfatterens debutroman. Omtalen er utarbeidet av BS.

Ready player one

Readalikes til Ready player one:

Cinder av Marissa Meyer (Månekrøniken)

Cinder av Marissa Meyer

Gamer av Tor Arve Røssland

Gamer Røssland

In Real Life (tegneserie) av Cory Doctorow & Jen Wang

In Real Life (tegneserie) av Cory Doctorow & Jen Wang

Let it snow av John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

Tre noveller av tre forfattere, der handlingen veves sammen til slutt. En snøstorm skaper kaos i byen. Boken var den perfekte juleboken. Det blir spennende å se om filmen også skaper julemagi. Linken går til boken på norsk, engelsk og som lydbok. Filmen er på Netflix.

 

Let it snow av John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

 

Readalikes til Let it snow:

10 blinddates av Ashley Elston

10 blinddates Ashley Elston

Google+