Hopp til hovedinnhold

Fotballfeber og leselyst

Bøker om fotball for barn og unge. Foto: Siri Odfjell Risdal

Frister fotballen mer enn bøkene? Fortvil ikke, her kommer lesetips for de fotballfrelste.

Noen barn scorer lettere på fotballbanen enn på skolens lesetester, og leser sjelden noe hvis det ikke handler om fotball. Heldigvis har det kommet mange kjekke fotballbøker for barn og unge de siste årene! Her er våre tips til nyere bøker som kan vekke leselysten hos fotballfrelste barn, og kanskje få dem til å lese noe annet enn siste nytt fra Champions League.

For barnetrinn

Verdens verste fotballag av Marius Horn Molaug

En ellevill bok i den populære Verdens verste-serien med Kent og Ruben i hovedrollene. Denne gangen er det den årlige skoleturneringen i fotball som står for døren. Skal vi tippe om Rektor har et visst konkurranseinstinkt? Eller om han synes jenter har noe å gjøre på en fotballbane? Eller om han er biiiittelitt forelsket i rektoren på motstanderlagets skole? ELLER - om Ruben og Kent legger en plan som på ingen måte går helt som de har tenkt seg?

Verdens-verste-fotballag_Fotokreditering-Gyldendal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rett i krysset av Pernilla Gesén og Jeanette Milde

Elias spiller fotball med klassekompisene. Han er sikker på at laget hans vil vinne over Kassandras lag, for de vinner alltid. - Det gjør vi også, sier Kassandra. Så skjer det et lite uhell, og alt blir dumt. Rett i krysset er den andre boken i lettlest-serien Kompisbøkene, som handler om alt det spennende og morsomme som skjer i en skoleklasse. 

Rett i krysset av Pernilla Gesén og Jeanette Milde

 

Frankie vs Pirat FK av Frank Lampard

Frankie vinner en gammel fotball på det lokale tivoliet. Han og vennene, Charlie, Louise og hunden Max, skal bare ta en kjapp runde med ballen på vei hjem. Før de skjønner hva som skjer, befinner de seg plutselig på et sjørøverskip midt i tropiske farvann. Første bok i lettlest-serien Frankies magiske fotball, skrevet av den engelske fotballlegenden Frank Lampard. 

Frankie vs Pirat FK av Frank Lampard

 

FK Fotballvenner: Ronaldo og Kalle av Lars Bøgeholt Pedersen

Ronaldo er ti år, elsker Real Madrid og å spille fotball. Ronaldo er oppkalt etter en av verdens beste fotballspillere, og det passer fint når alt i hele verden handler om å spille fotball. Men nå er det sommerferie, og Ronaldo finner ingen å spille med. Heldigvis kommer Kalle på besøk i nabohuset. Les mer om Ronaldo og Kalle i oppfølgeren Nye fotballsko. Bøkene kan også lånes som e-bok i ebokbib .

FK Fotballvenner Ronaldo og Kalle av Lars Bøgeholt Pedersen

 

Turbo vil bli fotballproff av Ulf Sindt

Bo springer veldig fort, og mange kaller ham bare Turbo. Han liker godt å spille fotball etter skolen, og en dag blir han med noen gutter fra klassen på fotballtrening. Etter kort tid blir Bo kontaktet av treneren for det beste laget i serien, og tilbudt en plass på laget. Turbo må velge om han vil spille og ha det gøy sammen med kameratene sine, eller ofre mye av fritiden på trening og håpe på å bli fotballproff når han blir voksen. 

Turbo vil bli fotballproff av Ulf Sindt

 

Knoterud FK erobrer verden av Lars Mæhle

Møt Knoterud FK, verdens dårligste fotballlag! De har en målstatistikk på 0—186, som er imponerende dårlig for et fotballag i aldersgruppen ni år. I denne første boka i serien skal de spille mot Hauk IL Rød, et av de beste lagene i kommunen. Men spillerne på Knoterud FK har en plan. De skal erobre verden - på sin måte! Knoterud FK er en morsom serie om et fotballlag helt utenom det vanlige. Bøkene finnes både på bokmål og nynorsk.

Knoterud FK erobrer verden av Lars Mæhle

 

For mellomtrinn

Maradonas magi av Arild Stavrum

Mikke Milnbergan er en helt grei spiller på småguttelaget til Clausenengen. Denne sommeren drømmer han og bestevennene Hansa og Shearer om å slå Nordlandet i Norway Cup. I tillegg drømmer Mikke om Kari Hola, tenk om hun ble kjæresten hans? Sommeren blir en kamp om både fotball og kjærlighet, men mest av alt blir sommeren full av magi - Maradonas magi. Maradonas magi: Hele Historien er bøkene i Arilds Stavrums serie samlet i ett bind. Bøkene i serien kan også lånes enkeltvis, dersom det virker mer overkommelig med en tynnere bok.

Maradonnas magi av Arild Stavrum

 

Gutten i kjolen av David Walliams

Dennis er en av de beste på skolen til å spille fotball. Hva vil rektor, faren og gutta på fotballaget si om de finner ut at Dennis elsker å kle seg i kjoler like høyt som han elsker fotball? En morsom, varm og klok historie om å våge å være seg selv.

Gutten i kjolen av David Walliams

 

Keeperen og havet av Maria Parr

Ein ny fotballtrenar legg mørke skyer over keeperlivet til tolvåringen Lena Lid. I nabohuset spekulerer Trille på korleis han skal gjere inntrykk på den nye jenta i klassen. Og på havet jaktar farfar på storfisken, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Frittstående fortsettelse av prisbelønte Vaffelhjarte, og denne gangen må Lena, Trille og farfar kjempe hardt både med seg sjølve og med naturkreftene. 

Keeperen og havet av Maria Parr

 

10 000 timer av Ingvild Nielsen

Hvem sier at hamburgere ikke kan spille fotball? Mattis dagdrømmer om å spille vegg med Norges nye superspiss Tomasz. Men hvordan skal han bli god nok? Bestevennen Weesam finner en oppskrift på nettet. En ekte en! En som kan gjøre dem til verdens beste fotballspillere. Sammen. Det er bare et problem med oppskriften. Det tar 10 000 timer å følge den.

10 000 timer av Ingvild Nielsen

 

Mot nye mål av Glenn Ringtved

Andreas, som bare kalles P, skal flytte til Spania sammen med foreldrene og søsteren. Der skal de bo ett år, men P gleder seg ikke. Han er toppscorer på fotballaget, er nettopp tatt ut til talentlaget og har en stor vennegjeng man bare ikke forlater sånn helt uten videre. Og hvordan skal han kunne stikke av fra den siste, store kampen? Første bok i den lettleste fotballserien Dreamteam.

Mot nye mål av Glenn Ringtved

 

For ungdom

Bare spille ball av Michael Stilson

Fredrik står foran sitt livs viktigste kamp. Bare han herjer på kanten som vanlig, er proffdrømmen innen rekkevidde. Men de siste dagene før finalen forandrer alt seg. Bare spille ball handler om å elske fotball, men ikke å være forberedt på de harde realitetene. Den handler om å prøve å glemme en jente, og klare seg uten en far. Og den handler om å vinne - uten å miste seg selv.

bare_spille_ball_cappelen_damm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotball og kyss av Mikael Thörnqvist

Emma har akkurat begynt på fotball, og må lære seg fotballteknikk og lagspill. Hun prøver også å samle mot til å tørre å sove over hos en venninne, gå forbi den tøffeste gjengen på skolen og vanskeligst av alt – kysse han som hun synes er så søt! Men hva er det egentlig som foregår hjemme hos en av lagvenninnene? Blir hun slått? Første bok i serien Ballfølelse, om jentene på et fotballag som kjemper for laget både på og utenfor banen. 

Fotball og kyss av Mikael Thörnqvist

Motstanderne av Arne Norlin og Andreas Palmaer

Tove og Noel elsker fotball og har akkurat blitt kjent, men under det viktige lokaloppgjøret mellom AIK og Hammarby blir det klart at de ikke holder med samme lag. Storebroren til Noel vil bli med i den harde fanklubben Bajen Forza, mens faren til Tove er den store stjernespilleren på AIK. Hvordan skal Tove og Noel kunne fortsette å treffes når lagene de holder med, er erkefiender? Første bok i serien Fans!, om fotball, fans og kjærlighet.

Motstanderne av Arne Norlin og Andreas Palmaer

 

Kampen om pokalen av Gerard van Gemert

Dei to unge fotballgudane Stein og Storm speler i FK Rapitas. I denne boka blir dei vikla inn i ein kvass strid med det største rivallaget sitt Stutane. Det blir kamp om meisterskapen, men også om ting som skjer utanfor banen - og ikkje minst om kjærleik! Greier Stein og Storm å konsentrere seg om fotballspelet? Første bok i fotballserien Fotballgudane

Kampen om pokalen av Gerard van Gemert

 

Fair play av Thor Soltvedt

Atle, med kallenavnet Burger, har det ikke helt enkelt. Som innbitt midtstopper på fotballlaget Fart sliter han med stadige kommentarer om noen kilo for mye. På hjemmebane er skammen over morens psykiske plager ikke lett å hanskes med. Da Burger deltar i en nasjonal stilkonkurranse på skolen må han ta et vanskelig valg. Skal han gå for «fair play» i konkurransen eller prøve å vinne med alle midler? Siste bok i trilogien om fotballaget Fart 14.

Fair play av Thor Soltvedt

 

Driblekongen av Ronny Solvik Engebretsen

Kristoffer Blink er stjernen på Gamlesidens fotballlag, men det hjelper ikke å være god alene. Skal laget nå toppen, må de andre spillerne også briljere. Det hjelper ikke akkurat at treneren ikke kan noe om fotball, at banen er elendig og at laget blir motarbeidet fra alle kanter. Heldigvis ser en nyinnflyttet mann ut til å være et uslepent trenertalent. og Kristoffers bestevenn Stilken viser seg å ha uante talenter. Bok to i serien om Kristoffer Blink.

Driblekongen av Ronny Solvik Engebretsen

 

Kampklar: 11 noveller om verdens beste oppfinnelse 

I denne novellesamlingen har 11 fotballelskende forfattere skrevet om sin store lidenskap – for unge lesere. Alf Kjetil Walgermo, Arild Stavrum, Arne Svingen, Brynjulf Jung Tjønn, Eivind Hofstad Evjemo, Endre Lund Eriksen, Lars Mæhle, Levi Henriksen, Mariangela Di Fiore, Ragnfrid Trohaug og Thomas Enger tar deg med inn på laget og ut på banen – rett foran mål.

Kampklar_Cappelen_Damm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fagbøker 

Fotballens ville verden av Ane H. Fagerheim, Simon Mugford, Iain Spragg og Adrian Clarke

De 90 minuttene en fotballkamp varer kan by på intenst drama, vidunderlige mål og fantastiske redninger, men det er ikke alltid alt går som planlagt! I Fotballens ville verden får du treffe de største klovnene, le av tabbene til målvaktene og rive deg i håret over katastrofale tilbakespill. Her finner du også historier om dyr på banen, motevisning på sidelinjen og vilt vær under fotballkamper. 

Fotballens ville verden av Ane H. Fagerheim, Simon Mugford, Iain Spragg og Adrian Clarke

 

Alt om fotball av Keir Radnedge

En komplett guide til verdens mest populære idrett. Milliarder av mennesker rundt i verden følger med på fotball. Man kan reise hvor som helst i verden og finne supportere som kan prate i vei om en klassisk og presis Messi-avslutning, Ronaldo som dribler seg fram over hele banen eller et kanonskudd på 30 meter fra Neymar. I denne boka finner du alt du trenger å vite for å bli en fotballekspert. 

Alt om fotball av Keir Radnedge

 

Måål! av Suhel Ahmed

Visste du at de første fotballene var oppblåste svineblærer? Og hvor setter du straffesparket for å være sikker på å skåre? Er det sant at corner er mål? Og hvorfor er det plutselig så få lag som bruker «offsidefella»? Hvilket lag var først ute med å spille pasninger i stedet for bare å drible? Her kan du lese alt om moderne fotball - om taktikkene, om livet som proff og om de største turneringene i verden.

Måål! av Suhel Ahmed

 

Fotballskolen: der fotball styrer verden av Alex Bellos og Ben Lyttleton

Fotballskolen handler utelukkende om fotball med historier fra virkeligheten, ekte vitenskap og fascinerende fakta. Her kan du lære hvorfor geografi gjør brasilianere til så dyktige fotballspillere, hvordan psykologi kan hjelpe til med å ta den perfekte straffen, hvordan man kan spille fotball på Mars, om fotballdødsfallenes matematikk eller snuse på biologien bak fotballspillerbæsj. 

Fotballskolen der fotball styrer verden av Alex Bellos og Ben Lyttleton

 

Omtalene er basert på forlagenes bokomtaler.

Google+