Hopp til hovedinnhold

Ferske lesetips til unge lesere

Ferske lesetips til unge lesere

En oppdatert liste med bibliotekarenes beste og varmeste anbefalinger!

Sjekk lesetipsene fra Barnebiblås Siv-Merethe, Eli-Gunn, Siri, Gunhild, Ann-Helen, Charlotte og Maria.

I år har hele barnebibliotekets stab kommet med ideer til en hel skokk med bøker som kan fungere godt som julepresanger til unge lesere. Skriv ut og ta med listen på julehandelen! 

Husk også at du finner nyheter og tips på Barnebiblås Facebook-side. Vi lenker dessuten til andre barnebok-tipsere, som Dagbladet (se i menyen til høyre).

 

Bildebøker

 

Jakob og Neikob og det tomme rommet av Kari Stai

Samlaget skriver:

Jakob og Neikob er bestevenner og bur i lag i eit høgt hus. Jakob bur i første etasje, og Neikob bur i andre. Men på loftet er det heilt tomt.

- Vi treng ein sambuar, seier Neikob.

Radarparet Jakob og Neikob er tilbake, og denne gongen skal dei fylle det tomme loftet sitt med ein sambuar. Men det som byrjar som eit felles prosjekt for to venner, ender i uvennskap. For første gong er bestevennene blitt verstevenner. 

Den tredje boka om Jakob og Neikob handlar om dei store tinga i livet: vennskap, forsoning og ikkje minst jul.

 

Hallo havet! av Anna Fiske

Cappelen Damm skriver:

Endelig en ny Hallo-bok fra Anna Fiske! Denne gang skal vi under vann. Gjennom et helt år følger vi livet i havet, hvor det bor fler og skjer mer enn man skulle tro! Her finner vi havfruer som hopper tau, kneggende havhester og en rokke med rockesveis. Du kan også finne rester av sunkne sjørøverskip, og ruinene av gamle templer. Finn fram badering og svømmebriller, så drar vi!

 

 

 

Kom, la oss lage fest! av Björk Bjarkadóttir

Lesaren må vekkje dyra som forsøv seg, blåse på snabelen når elefanten slår seg med hammaren, og på rumpa til sebraen som har brent seg på bålet. Til slutt kan frosken spele opp til fest, og lesaren får syngje.

 

 

 

Jo vil ikke bæsje på do av Ingrid Røeggen

Bibliotek-Marias anbefaling: Dette er den beste av bæsjebøkene! Det er mange fine, men dette er den eneste som virkelig inspirerte min tre-åring. Boka handler om at Jo ikke vil gå på do, for det er kjedelig. Han spør hele familien, og andre, om hva de egentlig gjør mens de sitter på do - og får alle slags ektefølte svar. Tanten hører på radio, faren vil være helt naken, bestevennen vil ha med seg vennene sine ... Boka er illustrert med tegninger og utklipp, og er virkelig morsom og motiverende.

 

 

Jeg vil ha tilbake hatten min av Jon Klassen

Denne boken ble kåret til en av Årets 10 beste bildebøker av New York Times.

Mangschou forlag skriver:

Bjørnen kan ikke finne hatten sin. Han spør høflig alle dyrene han møter, men ingen har sett den. Akkurat i det bjørnen er i ferd med å miste motet, kommer et rådyr og stiller et enkelt spørsmål som får bjørnen til å tenke: Vent et øyeblikk! Hva var det med den haren? 

Vidunderlig bildebok med rampete slutt!

 

Ballen av Mari Kanstad Johnsen

Gyldendal skriver:

Elling har fått en ny basketball! Som er fin å leke med. Men midt i leken hører han en lyd. Kim og Coco hører den også. Den er ganske nærme, og ganske fjern samtidig. Kan den… komme fra ballen?

 

 

 

999 på flyttefot av Ken Kimura

Forlaget skriver:

Ikke dytt! Mamma, det er for trangt! Pappa sukker: - Froskemor, det er ikke annet å gjøre, dammen er for liten, vi må flytte. Det er lettere sagt enn gjort med en familie på 999 - og der ute i det ukjente venter farlige rovdyr på en godbit eller 999! Ikke dytt! Mamma, det er for trangt! Pappa sukker: - Froskemor, det er ikke annet å gjøre, dammen er for liten, vi må flytte. Det er lettere sagt enn gjort med en familie på 999 - og der ute i det ukjente venter farlige rovdyr på en godbit eller 999!

 

Shh! Vi har en plan av Chris Haughton

Hvem sniker seg gjennom skogen? Shh, de har en plan! Bli med på en spennende skogstur sammen med tre skumle menn med et nett og en snill gutt med brødsmuler. Hvem tror du blir fuglenes venn ...?

 

 

Mathilde har det travelt av Tine Bruun

Font forlag skriver:

"Lørdag er favorittdagen til Mathilde. Da har alle så god tid. Mamma og pappa og Mathilde koser seg. De er i hagen, og om kvelden ser de på TV. Søndagen er også hyggelig. Da er de i svømmehallen, og det er masse tid til godnatthistorier når det er leggetid. Men alle andre dagene har de voksne det travelt hele tiden. De løper rundt. De har alltid noe de skal rekke. Kanskje det er morsomt å ha det travelt, ettersom de voksne har det så travelt med å ha det travelt? Mathilde bestemmer seg for å ha det travelt, hun også."

 

Barnebøker (ca 6-9 år)

 

Alle har en bakside av Anna Fiske

Cappelen Damm skriver:

Visste du at alle mennesker har sin egen kropp? Og at hver kropp har en bakside? Du vet det i hvert fall etter å ha lest denne boken. Foruten foran og bak på kroppen kan du lese om hår, hud, fordøyelse, hygiene og mer.

Alle har en bakside er en liten bok fra en stor formidler. Det er en undrings- og faktabok som gjennom humor og nærhet stimulerer til egne tanker, funderinger og bevisstgjøring rundt temaet kropp.

 

 

Nokturne av Isol

En nydelig illustrert bildebok fra 2014. Cappelen Damm skriver:

Nokturne er en helt unik utgivelse, en drømmekokebok hvor leseren får forslag og oppskrifter på spennende drømmer. 
"En kjedelig drøm er en bortkastet natt" står det i denne boka, som gir deg drømmeforslag som "Drømmen til døren som ikke må åpnes", "Drømmen om å være en annen", "Drømmen under vann" og mange andre drømmer. 

Illustrasjonene i Nokturne er delvis trykket med fluoriserende farger, slik at deler av illustrasjonene på sidene lyser i mørket og avslører mye du ikke ser når du blar i boka på vanlig måte.

Den argentinske bildebokkunstneren ble tildelt ALMA-prisen (Litteraturpriset til Astrid Lindgrens minne) 2013.

 

Vinterkampen av Andre Pops

Bokklubben skriver:

Det er vinterferie, og som vanlig skal Emma og Anton konkurrere med søskenbarna sine på den lille gården ved foten av fjellet. Trangest er det på utedoen, som den minste hytta kalles. 
Da Emma finner en gammel pokal i vedskjulet kommer ideen om Vinterkampen. Et eget OL med konkurranser i sprint, hopping, skiskyting, skøyteløp og snøscooter. Og ikke nok med at vinnerne får pokalen og æren 
taperne må bo på utedoen hele uken. 
Et merkelig funn ute på øya, forandrer Vinterkampen til mer enn en konkurranse. I den siste øvelsen står både pokalen og gårdens fremtid på spill.

 

Julefuten av Bjørn F. Rørvik

Julefuten er 11. bok om Reven og Grisungen. Denne gang havner de midt oppe i dåsemiklenes julefeiring, og får overvære den tradisjonelle overrekkelsen av kake til selveste Julefuten. Hver dag i hele desember kommer Julefuten ut av skogen, og henter kaken dåsemiklene har satt frem. Reven og Grisungen blir veldig nysgjerrige på hvem denne Julefuten kan være, og de bestemmer seg for å følge etter ham. Sporene fører gjennom skogen og rett til fjompenissen Papps hule. Er Julefuten venn av Papp? Eller finnes det en annen forklaring?

 

 

 

Brune av Håkon Øvreås

Brune er en bok om vennskap, mot og om å ta igjen. Det er også en bok om å savne bestefaren sin, og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke lenger strekker til.

 

 

 

Ungdomsbøker (fra 10-12 år og oppover)

 

Kampen mot superbitchene av Audhild Solberg

Aschehoug skriver:

Audhild Solberg debuterer med en kjempemorsom og usentimental fortelling om hvor brutal skolehverdagen kan være, og om at det faktisk er helt sant at den som ler sist ler best. 
Møt Anne Bea, tolv og et halvt, en racer i matte og humor, og den nestnest nederst i bånnligaen i sjuende klasse. Uten bestevennen Nils hadde livet vært totalt krise. For ikke bare tryner Anne Bea inn i pulter og får stygge blikk i gangene og er lysår unna sjans på Magnus - to uker før høstens store happening havner hun midt i skuddlinja til klassens superbitcher!
"Kampen mot superbitchene" er en spennende og hylende morsom bok om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere og freaker. Å være annerledes er ingen spøk. Men har man en bestevenn, en kul tante og et skjult talent, kan man klare seg rimelig bra likevel.

 

Badboy: Steroid av Anette Münch

Boken er basert på forfatterens samtaler med unge brukere av anabole steroider.

Cappelen Damms omtale: "Casper mister alt. Først luksustilværelsen hos morens kjæreste og så drømmedama. Ydmykelsene står i kø. Lillebroren havner i bråk og morens nye kjæreste invaderer hverdagen. 
Så dukker Liam opp og han har middelet som Casper trenger for å gjenvinne respekt og kontrollen over eget liv. Han bestemmer seg for å bli en badboy. Snart vikles Casper inn i mer trøbbel enn han makter å håndtere. Det er da lillebror forsvinner. 

Badboy handler om et misbruk som er mer utpreget og omfattende blant ungdom enn vi tør tenke på. Annette Münch går tett innpå brukeren, og Caspers kamp for tilværelsen er en skremmende påminnelse om at å vokse opp med selfies og økende kroppsfokus krever mange typer styrke."

 

De som ikke finnes av Simon Stranger

Dette er den tredje boka om Emilie og Samuel, men kan leses separat. De av bibliotekarene som har lest den, har ikke nok lovord. Den er engasjerende, sterk, viktig og modig - alle bøkene i serien er det. De kan leses samlet eller separat, og passer for ungdom over 15 år.

Forlaget skriver:

Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Den gangen forsøkte norske Emilie å hjelpe. Til slutt ble Samuel likevel funnet og tvangsreturnert. Det siste han fikk av Emilie, var en lapp med adressen hennes. Nå står han utenfor huset hennes i Bærum. Bak seg har han opplevelser ingen i dette landet vet noe om.
Med den tredje og siste boka om Emilie har Simon Stranger skrevet en aktuell, medrivende og politisk ungdomsroman. De to første bøkene i trilogien, Barsakh (2009) ogVerdensredderne (2012) er solgt til oversettelse i en rekke land, deriblant Brasil, Tyskland, Sør-Korea og Japan.

 

Trollskallen av Alexander Løken

Forlaget skriver:

Norgeshistorien vrimler av troll og huldrer, men hvor er det egentlig blitt av dem? Hvorfor ser vi dem ikke lenger? Hvor gjemmer de seg? Debutanten Alexander Løken har skrevet en original og spenningsfylt bok som egentlig burde vært skrevet for lenge siden.

 

 

 

 

Hobbiten av J.R.R. Tolkien

Hvorfor ikke gå for en av klassikerne, som også får sin filmatisering fullendt i desember? Historien om Bilbo Baggins og dvergenes tokt mot Ensomfjellet er stor litteratur, og forløperen til Ringenes Herre. Den er beskjeden i lengde og passer egentlig både til barn, ungdom, voksne og pensjonister.

Kjøp for all del en utgave som ikke har Martin Freeman eller Richard Armitage på forsiden. Ikke et vondt ord om dem, men boken kom før filmene, ungtfolk.

 

 

Vindeltorn av Tonje Almhjell

Sterke anbefalinger følger denne boka. Forlagets omtale:

Noe er galt i det gamle huset familien til Lin har leid, det er hun sikker på. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket «Vindeltorn» dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver.

I dette snødekte riket bor alle døde dyr som en gang har elsket et barn. Lin blir til sin store glede gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Men sammen må de finne den forsvunne Vinterfyrsten hvis de skal redde Sylver fra undergang.

De er ikke de eneste som jakter på gutten denne natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrste.

Sitrende spenning og uforglemmelige rollefigurer venter leserne i dette magiske eventyret som utvilsomt vil bli en klassiker.

 

Faktabøker

Kart for oppdagere og eventyrlystne av Aleksandra Mizielinska og Daniel Mizielinski

Fra forlagets omtale:

Se for deg et atlas over alt som finnes:

En bok som ikke bare viser et kart over nesten alle land i verden, men også hvilke dyr som lever der, hva slags mat innbyggerne liker å spise, og hva de gjør på fritiden. En bok som også har med kjente landemerker, historiske hendelser, kjente personer og nasjonale ikoner. Den praktfulle billedboken "Kart" er en slik bok! Til den norske utgaven har vi også fått spesiallaget kart over Norge og Danmark. Boken har også en oversikt over alle landenes flagg.

"Kart" har vunnet en rekke priser, og er utgitt i mange land.

 

Animalium av Jenny Broom og Kate Scott

Forlagets omtale:

Animalium er laget som et museum. En håndtegnet samling av dyr fra hele verden, med tekster som beskriver hvordan de de forskjellige artene har utviklet seg, om hvor og hvordan de lever. Her får man følelsen av å bevege seg gjennom museumsutstillinger av maneter og blekkspruter, frosker og falker, sjiraffer og elefanter.

Animalium er en feiring av alt som lever, og du blir kjent med alle de spennende, rare og vakre dyrene som bor på kloden vår - fra de minste og merkeligste biller, til de store, monumentale hvalene.

 

 

Loom-magi! av John McCann

Populær ny bok. Fra forlaget:

Loom-Magi! vil inspirere ihuga fans såvel som nye strikkvevere. Lag deg et etui til mobilen din, et tusenfrydarmbånd, en klokkerem, et åtter-armbånd eller en rocka strikkmansjett. 

Vanskelighetsgraden i boka er varierende, mulighetene uendelige. Med gode trinn-for-trinn-bilder og fine forklaringer, kommer du snart til å få dreisen på nye teknikker og spennende mønster. 25 spektakulære nye design = moro i timevis.

 

 

Med glans i hjertet av Aslaug Ravndal Gilje

Nydelig ny bok fra Jærenforlaget. De skriver:

Dette er en bok som får de fleste til å senke skuldrene, nyte de flotte glansbildene og for mange mimre tilbake til en tid da de selv samlet på glans. Med utgangspunkt i denne boken vil mange historier dukke opp og blir fortalt videre til nye generasjoner. Med glans i hjertet forteller om glansbildets 150 årige historie. Den gir leseren innblikk i trykking, tegning, poesi og romantikk. Motivene opp gjennom tidene er mange og varierte. Utvalget av glansbilder er stort. I denne boken er det over 600 ulike glansbilder. Interessen for glansbilder er stigende, og boken Med glans i hjertet vil bidra til å forsterke denne interessen, og samtidig sikre en viktig kulturhistorie.

 

 

Fletteboka av Bente-Helen Schei

Fletteboka er Norges første bok om hårfletting. Bente-Helen Schei er for de fleste best kjent som Flettemamma. I august 2013 opprettet hun profilen @flettemamma på Instagram. Nå følger mer enn 72 000 mennesker med på de vakre frisyrene hun nesten hver dag legger ut bilder av. I Fletteboka viser hun steg -for -steg hvordan du kan lage morsomme og vakre fletter. Fletteboka er en brukervennlig håndbok. 

 

 

 

Bullshitfilteret av Oda Faremo Lindholm

Anbefales til unge jenter. Forlaget skriver:

Hvorfor synker selvbildet til unge jenter? Hva handler dagens jag etter perfeksjon egentlig om? Hvorfor retusjeres modeller til å bli enda mer «perfekte» enn det de allerede er? Hvordan kan rosabloggere få så stor makt? Hvorfor blir jenter framstilt som pornostjerner i reklamer og musikkvideoer? Og hvorfor er resultatet at vi dyrker mer stereotype kjønnsroller i dag enn på flere tiår? 

Dette er noen av spørsmålene Oda Faremo Lindholm prøver å gi svar på i denne hyperaktuelle boka. Hun forteller om hvordan bl.a. magasiner, musikkvideoer, tv-serier og sosiale medier påvirker jenters selvfølelse, og gir dem et redskap for å gjenkjenne påvirkningene de er utsatt for til daglig.  Med dette redskapet, bullshitfilteret, vil det bli lettere å gjennomskue hva som er kunstig, og dermed bli mer fornøyd med seg selv.

 

 

 

God jul, alle sammen!

Light_Flakes

Google+