Hopp til hovedinnhold

En viktig stemme for barn og unge

Bjørn Ingvaldsen på Kapittel-festivalen 2017

Noen bøker er viktigere enn andre. Bjørn Ingvaldsen fra Sandnes ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2017 for den sterke boka Far din.

Det er ikke hver dag en lokal forfatter blir nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris. Så er heller ikke Bjørn Ingvaldsen en hvilken som helst forfatter. Siden 1995 har han skrevet 50 bøker, og vunnet flere priser for bøkene sine. Forfatterskapet er mangfoldig og dekker både barn og voksne . Han har en rekke serier med crazy-humor av beste, upedagogiske sort. De som vokste opp på 2000-tallet husker sikkert fremdeles verdens slemmeste bestemor i serien om Elias, og de seks bøkene om den velvillige, men alltid uheldige Espen Herbert. 

Far-din

Alvorlige temaer

Han har en rekke bøker som tar for seg alvorlige tema også. Du finner bøker om blant annet sykdom, død, angst, ensomhet, pubertet, misbruk og mishandling i forfatterskapet hans. Far din, boka han er nominert for, tilhører den alvorlige siden av forfatterskapet til Ingvaldsen og bygger visstnok på egne opplevelser. 

Av og til kan livet ditt bli endret i løpet av noen få setninger.

Du kan ikke gå forbi her, sa han. Du må vente, sa han. De er der nå. Politiet. De har arrestert en mann. Det var ham de nettopp kjørte bort. I politibilen. Far din, sa han.

Gutten i fortellingen blir stoppet av en ondskapsfull nabo som nesten ikke kan vente med å fortelle om politiet. Det viser seg at faren er en tyv og at han har stjålet fra de fleste i det vesle lokalsamfunnet. Fra fabrikken han arbeider, fra oppganger og boder. Leo og moren forstår at gavene de har fått fra ham har vært tyvegods.Det viser seg til og med at han har tømt sparekontoen og pantsatt arven. Men (nesten) ingen har sympati for mor og sønn. 

Lokalsamfunnet hevner seg! Faren kan de ikke nå, han sitter fengslet i byen. Leo og moren er der. Fra å ha vært en av gutta på skolen, blir han plutselig ekskludert og plaget og moren blir nektet å handle på butikken. Folk kaster stein og de må ha politibeskyttelse. Til slutt finner moren ut at hun ikke orker mer hat.  

Assosiasjoner til Tor Jonsson og Bibelen

Jeg liker Far din veldig godt. Språket er enkelt, alt er sett  fra barnets perspektiv og du blir glad i hovepersonene. Som voksen er dette selvsagt også en brutal og vond bok å lese. Man får assosiasjoner både til Tor Jonssons Bygdedyr og  fedrenes synder i Bibelen når man hører om hvordan to uskyldige mennesker blir frosset ut for noe som de absolutt ikke har noe ansvar for. 

Det er også en viktig bok. I 2016 var Far din en av bøkene som var med i  lesekonkurransen Bokslukerprisen, arrangert av Foreningen Les. Mange av av barna som var med, bruker ord som kul, spennende og gøy, mens en del av dem er opprørte over mobberne får lov til å være så slemme uten at læreren griper inn. Det er jo ikke hans feil at faren hans er en tyv, sier en av dem.

Og det at barn lærer seg å føle medlidenhet ovenfor andre, det er viktig, det!

Google+