Hopp til hovedinnhold

Eksperter på vennskap?

Eksperter på vennskap?

På barne- og ungdomsbiblioteket får vi spørsmål etter bøker om vennskap nesten hver uke. Her får du tips om bøker for de mellom 3 og 12. Venner er kjempeviktige! 

Hvis du googler setningen "hvordan finne venner," får du 809 000 treff. Interessen er altså enorm. Men hvordan får man venner og hvordan beholder man dem? Jeg er selvsagt ikke ekspert på vennskap, men etter mange år i barnebøkenes verden, har jeg lest en del bøker om det å finne seg venner, være venner, miste venner, være sjalu eller være uvenner.  Dette er noen av mine favoritter. I bunnen av artikkelen finner du en liste over flere titler.

Bildebøker: 

Venner Heine

Venner av Helme Heine. 

"Vi e venna førr livet. Sånne e gode å ha." Ordene er lånt fra Halvdan Sivertsens fine tekst "Venner" og jeg tenker alltid på denne sangen når jeg leser boka om de tre vennene hanen Hans Hanekam, musa Jonny Pip og grisen tjukke Valdemar.  

De tre bor på en bondegård sammen, vekker dyra sammen, drar på sykkeltur og fisketur sammen. Ja, de til og med bæsjer sammen! Men når de prøver å sove sammen, går det galt. For Hans Hanekam setter seg fast i musehullet og tjukke Valdemar er altfor tung for hønenes vagle. Så da må de sove i hver sin seng. Når det blir natt, møter de hverandre igjen, for virkelige venner drømmer om hverandre. (Undertegnede er forøvrig vilt begeistra over de flotte halefjærene til Hans.)

Venner av Trond Brænne

Brænne Venner

Hva har egentlig ei skjære, en hest, ei høne, en gris og en kanin til felles? Kanskje ikke så veldig mye, men en dag bestemmer dyra på gården seg for at de skal prøve å bli litt bedre kjent. Først blir de invitert på frokostbesøk oppe i skjærereiret. Alle klatrer opp, selv om hesten kanskje syns det er litt vanskelig. Alle spiser mark og biller, selv om hesten kanskje syns det smaker litt uvant. Etterpå inviterer kaninen alle hjem i kaninburet og alle presser seg inn. Selv om... nettopp, ja; hesten kanskje syns det er litt trangt. 

Denne boka handler om at man kan være helt forskjellige, men likevel bestemme seg for å gjøre en innsats for å bli venner med hverandre. Selv om man ikke alltid liker det samme, vil man også finne ting man en helt enige om. Trond Brænne og Per Dybvig lagde flere bøker sammen om dyra på gården. I neste bok handler det om da dyra ble uvenner. 

Jo får en venn av Lene Ask

Jo venn

Jo og Jenny er tvillinger og de gjør alt sammen. Alltid. Nå skal de bo campingvogna til bestefar hele sommeren - sammen. Siden de alltid er sammen, er det en selvfølge for Jenny at de også skal skaffe seg venner sammen. For henne blir det et sjokk når gutten i nabovogna bare vil være med Jo og ikke vil leke med henne. Hun begir seg ut i verden for å prøve å finne sin helt  egen venn. Det er ikke så lett, en er for liten og en er for rask, men etterhvert finner hun ut av at hun godt klarer å leke alene. 

Forlaget skriver at dette er en bok om søskensjalusi. Slik jeg leser, ser jeg vel så mye forundring og fortvilelse. "Hvordan kan han svikte meg slik? Hvem er jeg når vi ikke er vi?"

Monsterbråk av Kalle Güettler 

Monster

Storemonster og Veslemonster klarer aldri bli enige om hva de skal gjøre! Når Veslemonster vil tegne, vil Storemonster fiske og når Storemonster vil svømme, vil Veslemonster spille sjakk. De er rett og slett to kranglefanter. Erter hverandre gjør de også. "Klumpeduns" ler Veslemonster når Storemonster ramler. "Din BABY!" hyler Storemonster. Og så er slåsskampen igang igjen. Denne gangen havner neven til Veslemonster rett i fleisen på Storemonster. Men hvem står igjen med dårlig samvittighet og ser for seg de forferdeligste ting når Storemonster løper gråtende hjem? For Storemonster er jo bestevennen hans.

Det finnes flere bøker om de to bestevenn-monstrene. Alle bøkene har lite tekst og uttrykksfulle illustrasjoner og man kan regelrett se redselen lyse av Veslemonsters ansikt når han forestiller alle de forferdelige skadene han kan ha påført bestevennen sin. Tenk om han blir blind! Tenk om han dør! Jeg kjenner i alle fall alle de følelsene godt igjen. For noen år siden fikk min sønn hull i hodet. Bestekompisen som kastet steinen klarte hverken å spise eller sove etterpå...

Bøker for småskolen:

Mitt lykkelige liv av Rose Lagerkranz

Danni gleder seg veldig til å begynne i første klasse, men hun er litt bekymret også, for tenk om hun ikke får venner! Den andre dagen, i det andre frikvarteret, møter hun Ella Frida og siden er det bare de to. Sammen i friminuttene, ved samme pult på skolen, sammen hjemme og av til om natten også. Danni er så lykkelig. En dag begynner Ella Frida å gråte i timen. Hun skal flytte! Langt. Faktisk til en by som ligger flere tusen gater og veier unna Danni.

Dette er en skjønn bok om skole, vennskap og det å savne sin beste venn sårt. Les den. Alle vi som jobber på Barnebiblå elsker den. 

Det finnes en bok til om Danni, Hjertet mitt hopper og ler.

Eline får besøk av Helga Flatland

Eline

Det har begynt en ny gutt i klassen til Eline, Markus. Alle vil bli venner med ham - og så er det Eline han blir med hjem til! Hun gleder seg veldig til å vise ham den nye iPaden sin og alle spillene. "Du må være forsiktig med den" sier mamma advarende. Og Eline er så forsiktig, forsiktig. Dessverre er ikke Markus det og under lek faller iPaden i gulvet. Da vil Eline slett ikke være venner mer.

En lettlest, fin bok om venner og uvennskap, forståelsesfulle foreldre og aking i verdens største superfart. 

Brune av Håkon Øvreås

Dette er boka om vennene Rune, Atle og Åse, en død bestefar, en hytte i skogen, tre store, SLEMME gutter og hvordan Rune ble til superhelten og hevneren Brune. Det foregår mye på natta! Jeg kan røpe så mye som at det involverer brun maling, et lysebrunt teppe og mors brune belte.  Som de gode vennene de er, trår Atle og Åse til og forvandler seg til Svartle og Blåse. Når natta er over, er det en slem gutt som har fått ny farge på sykkelen sin. 

Flott og morsom bok om alvorlige og viktige tema. Egner seg godt for høytlesing, men Øyvind Torseters illustrasjoner må vises fram for barna!  De gir en ekstra dimensjon til boka, som forøvrig vant både Bragepris og lesekonkurransen Årets bok i Stavanger. Brune er min helt! 

vaffelhjarte

Vaffelhjarte av Maria Parr

Du kommer ikke unna Vaffelhjarte hvis du skal lage en artikkel om vennskap! Trille og Lena er de eneste niåringene i den lille bygda Knert-Mathilde. De finner på masse sprø ting sammen og Lena er Trilles bestevenn. Han er slett ikke sikker på at han er hennes, for det har hun aldri sagt noe om. Lena er verdens tøffeste og durer foran, mens forsiktige Trille kommer bak. Sammen opplever de de største gleder og en dyp, dyp sorg. 

Mange barn i Norge forbinder Vaffelhjarte like mye med filmen og med Odd Nordstogas vakre plate "Bestevenn." Nyt  både bok, film og musikk og lån gjerne lydboka etterpå. Den er en fryd å høre på. Det er Maria Parr selv som leser.

Bøker for mellomtrinnet

Kampen mot superbitchene av Audhild Solberg

Anne Bea er 12 år og langt nede på rangstigen i klassen sin. Hun liker matte, bruker sterke briller og snubler i alt som kommer i veien. Når hun havner i skuddlinjen til klassens superbitcher, kan livet nesten ikke bli verre.

Dette kunne ha vært en trist og tragisk bok om mobbing, men det er det ikke. Anne Bea har humor, hun har en klok og forståelsesfull tante og best av alt; hun har Nils! Nils er verdens beste venn og støtter og stiller opp hver gang Anne Bea trenger ham. "Nils får meg liksom til å tørre å være meg, sånn som jeg egentlig er" tenker Anne Bea. Anne Bea har også er hemmelig talent og Nils er en av dem som klarer å overtale henne til å vise det fram. 

 

Pitbull-Terje går amok av Endre Lund Eriksen

Jim har to "bestevenner", Kurt og Roger. Han får både lov til å kjøpe røyk for dem og stå vakt bak sykkelskuret når de røyker på skolen. En dag begynner det en ny gutt på skolen, en gutt som læreren har sagt at de må være snille i mot. Terje er tjukk, ja rett og slett feit og Kurt og Roger ser for seg et enkelt mobbeoffer. Men Terje lar seg ikke pille på nesa av noen. "Navnet er Pitbull-Terje!" freser han. Han moser Kurt, kjefter og banner og gir klar beskjed til Jim: "Fra nå er vi bestekamerater! Hvis ikke, så banker jeg deg!"

Det viser seg at Jim og Terje har mye mer til felles enn Jim ville ha trodd. De liker de samme lekene og de har trøblete foreldre. Jims mor tør ikke gå ut og Terjes far er altfor glad i det sterke. Scenen der de to forsøker å forvandle den tibetanske spanielen Tuppen til en pitbull,  er forøvrig kostelig og må bare leses! De to guttene utvikler et vennskap som til nå har vart gjennom fire bøker. I 2006 ble det lagd  film av den første Pitbull-Terjeboka. 

Revolvergutten av Arne Svingen

Robin Hood Evensen har vokst opp i en kriminell familie, både far og onkler driver med ran og tyverier . Mens andre fedre drar på skiferie, drar Robins far på "helseopphold" i fengsel. Alle på skolen er livredde for Robin, den eneste som tør å være sammen med ham, er Martin. Han er fascinert av forbryterlivet og ønsker å bli en forbryter, så Robin tar på seg å lære ham opp.  Far skal starte et nytt og bedre og lovlydig liv, det er bare ikke så lett når man har kommet i klammeri med den russiske mafiaen.

Dette er boka for de som har sett masse filmer og spilt mye spill, det er action på hver side. Men det er også en flott historie om et tett vennskap mellom to gutter med et ganske så ulikt utgangspunkt. 

Flere høytlesingsbøker om venner:

Tonje Glimmerdal av Maria Parr. (vennskap mellom gammel og ung)

Nynne og Karin av Katrine Marie Guldager. (når en tredjepart kommer inn i venninneforholdet)

Operasjon jentebursdag av Janne Aasebø Johnsen (overbeskyttede, engstelige Birger møter "fikseren" Hjalmar)

Den rikeste gutten i verden av David Walliams (Du kan ikke kjøpe deg venner)

Flere bildebøker om venner:  

Karsten og Petra er bestevenner av Tor Åge Bringsværd.

Albert og den hemmelige Skybert, (om å ha en fantasivenn) Hvem kan redde Albert Åberg (om å få en ordentlig venn) og Albert og Milla (om å ha en jentevenn) av Gunilla Bergstrøm.

Rikki og vennene hans av Guido van Genechten. (alle må få være med og leke)

Harry og Roy av Sarah Adams. (stor og liten, venner likevel)

Hva har man venner til? av Sally Grindley. 

Da Birger Sand ble syk av Philip C. Stead 

Nabogeitene av Tom Barber. (om å savne)

Supre venner av Fiona Rempt. (hjelpe hverandre)

Bøkene om Frosken av Max Velthuis

Trenger du flere lesetips? Sjekk ut boklistene våre fordelt på alder. Følg gjerne Barnebiblå på Facebook for tips og arrangementer og annet moro.

Google+