Hopp til hovedinnhold

Diktbøker for barn

Fra omslaget til "Skogen den grøne" av Ruth Lillegraven

De siste 20 årene har det kommet mange flotte diktsamlinger for barn og unge. Her er noen av våre favoritter. 

 

Dikt for barn

Skogen den grøne: Dikt for barn av Ruth Lillegraven, illustrert av Mari Kanstad Johnsen

I denne diktsamling møter ein ulike skapningar som skogen rommar. Dikta får ein til å tenkje over kven ein sjølv er i møte med naturen, og kven dei vi møter i skogen eigentleg er. Dikta følgjer eit barns undrande blikk på det som lever og hender i naturen rundt oss, som til dømes kva som skjer når ein følgjer ein kviskrande sti inn i skogen den grøne, korleis ei bjørk kan likne ei jente som prøver å riste vatn ut av håret eller om elgen som flyt i det botnlause tjernet vil søkke heilt ned til Kina. Dikt for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidd av BS.

SKOGEN_DEN_GRONE

 

Så rart. Samlede barnevers av Inger Hagerup, illustrert av Paul Rene Gaugin

I denne boken er det samlet Inger Hagerups dikt fra de tre samlingene «Så rart», «Lille Persille» og «Den sommeren». Boken er rikt illustrert av Paul Renê Gaugin og illustrasjonene er med på å utvide opplevelsen av diktene. 2008-utgaven er opptrykk av utgaven som kom i 1950.

Så rart

 

Moro-vers av Andrê Bjerke

Spillopper og rundkast i viltre vers, ordlek og tøyserim. Denne boka inneholder Andre Bjerkes populære rim og regler som er blitt klassikere i barnelitteraturen. Boka er kommet i flere opplag og utgaver. Denne utgaven fra 2008 er illustrert av Svein Nyhus.

Moro-vers

 

Jeg fant, jeg fant! Dikt for barn. Illustrert av Yokoland. 2011 

I denne boka har en håndfull norske forfattere og musikere spunnet dikt rundt Askeladdens mest kjente gledesrop; «Jeg fant, jeg fant». Resultatet er originale, humoristiske, ettertenksomme og moderne dikt. Illustrasjonene og bokdesignet  er fra designstudioet Yokoland.

Jeg fant, jeg fant

 

Leilighetsdikt av Kristin Roskifte. Illustrert av forfatteren. 2011

I denne diktsamlingen har forfatteren laget nonsensdikt i limerick form, og hva slags boliger menneskene i boka bor i. Hva har en kreativ mor i Manila, en oppblåst pilot i Hong Kong og ei sukkersøt jente fra osen til felles? Jo, de bor i underlige hus, som egentlig er noe helt annet og som forteller mye om hvem de er.  Illustrasjonene er stiliserte, friske og oppfinnsomme.  Både tekst og bilde er friske og fargerike, både hver for seg og sammen.

leilighetsdikt

 

Pling i bollen. Fine og ufine barnerim av Ingvild H. Rishøi. Illustrert av Bendik Kaltenborn

I denne diktsamlingen er det en blanding av fine og ufine dikt slik som undertittelen sier. I et av de ufine diktene kan vi lese om pappaer med bleie, det er vill og galen humor, og lek med språket. Diktene leker også med norsk dikttradisjon. I diktet om Andre boller lager Rishøi en ny avsluting  på Inger Hagerups dikt om bakeren som spiser seg i hjel på kaker, loff og fattigmann. Denne gangen er det en lystigere skjebne som venter bakeren. Kaltenborns illustrasjoner er i en enkle, litt naivistisk og humoristisk stil. De kler de sprelske diktene godt.

pling i bollen

 

Sølvbåt og stjernevind. Den nye barnediktboka 2011

Per Olav Kaldestad og Hanne Bramsness har spurt 16 etablerte lyrikere om å skrive for barn. De fleste har skrevet nye dikt, noen har valgt å gjendikte andres. Boka er gjennomillustrert av illustratørene: Øyvind Torseter, Inger Lise Belsvik, Akin Duzakin, og Harald Nordberg. Diktene passer for dem mellom 3- 10 år.

sølvbåt

 

Jeg kunne spise en ku av Gro Dahle. Illustrert av Kaia Linnea Dahle Nyhus 2012

Frodige, kloke, undrende og varme matdikt. Les om sultne gulvtepper, familier som bor i ostehus, mystiske muffins,  sprøstekte pepperkakehjerter som brister fordi de blir for mye stekt, hvordan det er  å være smør som mykner, smelter, freses og piskes, og hvor kommer saltet fra?, spør ei lita jente, kommer det kanskje fra tårer? Uten salt blir ikke maten god sier mamma, så kan det komme noe fint ut av det triste. Og hvorfor blir bløtkakerester borte i kjøleskapet? Jo, fordi kjøleskapet også har lyst på bløtkake, selvfølgelig… Mange av diktene er treffende øyeblikksbilder fra hverdagen i en småbarnsfamilie, andre er mer overraskende og surrealistiske. Mange av illustrasjonene er også det, de er fargerike, lekne og naive med flere morsomme detaljer.

jeg kunne spise en ku

 

Nattevakt. Dikt til barn av Synne Lea og illustrert av  Stian Hole 2013

Boka tar utgangspunkt i barns gjenkjennelige omgivelser. Diktene handler om drøm, lengsel og vennskap. Det kjente og nære forvandles til noe grenseløst og overskridende. Illustrasjonene  fra Stian Hole er drømmeaktige men samtidig konkrete. Nominert til Brageprisen 2013- Barne- og ungdomsbøker. 

Nattevakt

 

Bjørkebokstavar av Hilde Myklebust, illustrert av Tone Lileng 2015

Bjørkebokstavar er ein sjarmerande diktsamling som er full av glede, undring og einsemd gjennom skiftande årstider på landet. Boka byrjar med våren, og tek oss med gjennom årstidene til vinteren.  Gjennom blikket til ei jente handlar dikta om leik, og om kor fint det kan vera å ha si eiga bjørk men også om eit veldig høgt ønske om å få ein hund.  Vakkert illustrert av Tone Lileng.

Bjørkebokstavar

 

Bror, søster. Dikt for barn av Thomas Marco Blatt. Illustrert av Lisa Aisato

Blatts første diktsamling for barn inneholder 19 enkle, lekne og rørende små dikt om hverdagsliv og følelser og forholdet mellom barn, voksne, søsken og besteforeldre. Diktene er skrevet fra barnets utgangspunkt, og viser at det er mye stort som skjer i små hverdager. Det er små funderinger om hvorfor pappa er så dårlig i fotball og hvorfor lillesøster plutselig ikke er så liten lenger. Diktstilen er litt «snakkete», akkurat som hvert dikt er en bitte liten fortelling. Aisatos illustrasjoner inviterer til med-dikting til både tekst og bilde.

bror søster

 

Dikt og udikt om likt og ulikt av Torgeir Rebolledo Pedersen. Illustrert av Akin Duzakin 2016

I denne diktboka finnes det dikt om årstidene og om trærnes forhold til dem, om det digitale internettet, om lys og mørke, ja om alt mellom himmel og jord. Boka er illustrert av Duzakin i duse akvarellfarger.

dikt og udikt

 

Dikt for ungdom

Flørt. Kjærlighetsdikt. Redaktør Marit Norkenhagen 2000

Boka inneholder kjærlighetsdikt av forfattere som Haldis Moren Vesaas, Edith Sødergran, Stein Mehren, Inger Hagerup, Hanne Bramness og Bertrand. Besigye. I disse diktene er det en stor spennvidde i følelsesregisteret, alt fra ør lykke, sinne, lengsel og fortvilelse.

flørt

 

Hva skal du bli? Av Rune Tuverud. Illustrert av Justyna Nyka 2000

I denne diktboken får du hele 67 muligheter til å finne deg selv igjen i vrimmelen av dyr fra hele verden.  Vil du være en bjørn; en glad optimist som riktignok kan komme ut av humør og trenger noen dager på seg når den våkner etter en lang, lang søvn, eller en leopard, eller en ulv, eller en sild i stim. Du finner sikkert det dyret du føler deg mest i slekt med!

hva skal du bli

 

Tversoververs av Niels Chr. Geelmuyden. Illustrert av Finn Graff 2010

Denne boken inneholder 27 vers med ulikt tema for både voksne og barn med både svart humor og herlig samfunnskritikk. Her er en mismodig maursluker, en sjøstjerne med stjernenykker, en ulykkelig baker, nølende nisser og en naken mann på datamesse.

tversoververs

 

Mann for sin katt av Lars Saabye Christensen. Illustrert av Rune Johan Andersson

En nydelig gavebok til katteelskere i alle aldre. En ny diktsamling fra en av våre fremste lyrikere. Lekne, humoristiske, filosofiske, korte, lange rytmiske kattedikt som er preget av forfatterens beundring og respekt for katter.

mann for sin katt

 

Kanskje det er hjertet av Helene Guåker 2016

Boka er et langdikt og Gulåker skriver skarpt om den unge jenta Vildes overgang fra pur ung til nokså ung, med all den nervøsitet og sitrende forventning det innebærer, i en fin balansegang mellom usikkerhet og overmot. Det er formildet i et klart, suggerende språk.

kanskje er det hjertet

 

Eg er eg er eg er av Ruth Lillegraven. Illustrert  av Mari Kanstad Johnsen 2016

Diktene tar for seg livet, og bygger rundt et barns tilstedeværelse. Opplevelsen av  å være levende går som en rød tråd gjennom boka. Tittelen "eg er, eg er, eg er" gjentas flere ganger.  Johnsens illustrasjoner og diktene kjemper ikke mot hverandre med utfyller hverandre. Illustrasjonene kommer som regel før diktet det skal illustrere, dermed får leseren en fin gjenkjennelse når en starter å lese diktet, vi har alt fornemmet budskapet i illustrasjonene.

eg er

Fant du det du lette etter

Spørsmål merket * er obligatoriske.

Takk for tilbakemeldingen!

Vi svarer ikke på henvendelser her, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre!

Google+