Hva leter du etter?
Bilde fra filmen Over grensen

Den evig aktuelle krigen

9. april er det 80 år siden invasjonen i Norge. Det  skrives fremdeles mange biografier, fagbøker og skjønnlitterære bøker for barn og ungdom om temaet. Og det er viktig! Her har vi samlet boktips til deg som vil lese om hvordan det var å være ung under 2. verdenskrig.

Å lese en fortelling er en veldig god måte å lære historie på. Å lese om- og leve seg inn i andre menneskers liv i en fortelling gjør at man utvikler empati og forstår verden og historien vår bedre. Gutten i den stripete pyjamasen og Anne Franks dagbok gir fremdeles nye generasjoner sterke leseropplevelser. Selv husker jeg hvor sterkt inntykk bøkene om Sofie og Kathrine av Grete Haagenrud gjorde på barneskolen. Nylig ble Over grensen av Maja Lunde filmatisert. Boken er en fiktiv fortelling inspirert av historiske hendelser. To norske barn vil hjelpe to jødiske barn å flykte over grensen til Sverige. Her har vi samlet flere lærerike, spennende og gripende fortellinger om 2.verdenskrig.

Lenkene går til bibliofil hvor du kan reservere de fysiske bøkene. Men mange av disse er også tilgjengelige i appen Allbok. Søk opp, lån og les digitalt!

Tekster fra forlagenes omtaler.

Vi er ulver av Katrina Nannestad

Vi er i Øst-Preussen ved slutten av 2. verdenskrig når den russiske hæren marsjerer inn og sivilbefolkningen må flykte. Søsknene Wolf kommer bort fra moren i en snøstorm og må klare seg alene. Storesøster Liesl på 11 har lovet moren å ta vare på Otto på sju og baby Mia. Målet er å komme seg til Danmark, men de ender i Litauen. På veien dit møter de farer og store utfordringer, men også snille mennesker som hjelper dem. Boka er basert på virkelige hendelser som ikke er så godt kjent.

Vi er ulver av Katrina Nannestad forside

Vi kommer snart hjem igjen av Jessica Bab Bonde, illustrert av Peter Bergteig

I denne visuelle fortellingen får du høre seks sterke historier til personer som overlevde Holocaust. De var alle barn under 2. verdenskrig. Noen av dem som fortsatt lever kan fortelle hvordan det var og hva som skjedde med dem og deres familier. Hva de følte. Hvordan de overlevde. Hva de tapte. De forteller om sult, savnet etter å gå på skole, familier som splittes, freden og hvordan man tross alt kan fortsette å leve. Boka egner seg til å åpne for samtaler om vanskelige temaer som flukt, krig, antisemittisme og fremmedfrykt.

Vi kommer snart hjem av Jessica Bab Bonde forside

Karis krig av Anne Ellingsen, illustrert av Maren Tjelta Thu

Året er 1944. 10 år gamle Kari Wulff bor i Hammerfest, men må forlate hjembyen sin og reise på en strabasiøs og farefull ferd til Kløfta utenfor Oslo. Der bodde familien til frigjøringen kom og de kunne reise hjem igjen. Det som møtte dem da de kom tilbake, var en rasert landsdel. Dette er en dramatisk familiehistorie sett fra et barns perspektiv. Boka er illustrert med illustrasjoner og av autentiske bilder og brev. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Karis krig av Anne Ellingsen forside

Kodeord Overlord av Tor Arve Røssland

Kodeord Overlord er en actionfylt historie om en ung gutts liv under andre verdenskrig, om soldater, spionasje og hvordan lekkede kodeord kunne endret verdenshistorien. Tor Arve Røssland er kjent for å skrive drivende god spenning og har vært nominert til U-prisen fem ganger. I Kodeord Overlord er han inspirert av en sann historie.

Kodeord Overlord av Tor Arve Røssland forside

Nærmere høst av Marianne Kaurin

Grünerløkka, 1942. Det går mot høst, og krigen er blitt hverdag for familiene som bor i Biermannsgate 10. Inntil den grusomme morgenen, da tre politimenn plutselig banker på døren til den jødiske familien Stern. Tilfeldigvis er ikke 15-årige Ilse hjemme. Med sterk innlevelse beskriver debutant Marianne Kaurin frykt, sorg og utmattelse - men også samhold, kjærlighet og mot. "Nærmere høst" er gripende og poetisk, og lar ingen som leser den sitte uberørt tilbake.


Over grensen av Maja Lunde

Høsten 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis: en gammel kone, en grenselos og deres egen fetter Per. Men hvem kan de egentlig stole på? En spenningsfortelling inspirert av historiske hendelser om mot, tillit, vennskap og dødsangst.

Over grensen av Maja Lunde forside

Paulas reise: Finnmark 1944 av Torunn Berge

Paula var fjorten år da hun måtte flykte fra hjemstedet og reise sørover. Alle hus i Finnmark og nord-Troms skulle brennes ned, og alle som bodde der ble tvunget til å dra. Ville hun noensinne finne igjen familien sin? Og hvor skulle hun gjøre av seg når hun ikke hadde noe hjem lenger? Dette er en fortelling om en jente som opplevde den dramatiske tvangsevakueringen i 1944, og samtidig en faktabok om krigen og livet til barn og ungdom i Finnmark på denne tiden.

Paulas reise av Torunn Berge forside

Brevet frå krigen av Ingunn Røyset

Ei dramatisk skildring av korleis det er å vekse opp i krig . Jorun Emilie Holm var 12 år den 9. april 1940, den dagen tyskarane invaderte Noreg. Frå Lindøya utanfor Oslo såg ho tyske bombefly fly lågt over hustaket, på veg for å invadere Oslo. Gjennom dagleglivet til Jorun får vi lære om viktige hendingar i Noreg under krigen. Ho blei vekt av SS-soldatar på jakt etter Max Manus, såg skipet som frakta norske jødar til tyske konsentrasjonsleirar, og hadde skulevegen sin like ved Victoria Terrasse, der Gestapo heldt til. Boka er basert på samtalar, brev og dagbøker, og er rikt illustrert med unikt biletmateriale. Brevet frå krigen lèt nye generasjonar bli kjende med denne dramatiske og avgjerande tida i norsk historie.

Brevet frå krigen av Ingunn Røyset forside

Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen av Ingunn Røyset

Dagny gruer seg til den første skuledagen på ny skule. Det blir verre enn venta. Ho vaknar opp til håplause klede, fæl skulemat, uleselege bokstavar på tavla, rampete gutar og jenter som mobbar. Å ønske seg tilbake til krigen var kanskje ikkje så lurt likevel, tenker Dagny, når tyske soldatar marsjerer utanfor skuleporten og bombene smell over hovudet. Heldigvis har ho mormor si venninne Belinda. Og ho Rikka. Ein gripande barneroman der ei jente frå vår tid blir sendt på ei spennande tidsreise tilbake til eit Noreg i krig i januar 1945.

Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen av Ingunn Røyset


Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne


Året er 1942, og Bruno bor i Berlin. En dag blir faren til Bruno beordret til Polen, og hele familien må flytte til Alt-Trist. Bruno utforsker det nye stedet. Bak skogen, over bekken, kommer han til et gjerde. Bak gjerder bor Shmuel. En venn, kanskje?
I så fall et vennskapet med fatale konsekvenser. Gutten i den stripete pyjamasen er en helt spesiell historie om vennskap og om krigens grusomheter.

Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne forside

Spiongutten av Margi Preus

14 år gamle Espen blir med i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Espen starter med å levere illegale aviser før han oppgraderes til å bli kurér og må levere kodede meldinger og forsyninger til motstands-bevegelsen, for så å ende opp som spion, og hele tiden må lure seg unna Gestapo på sine oppdrag. I løpet av de fem lange årene Norge er okkupert av nazistene må Espen og familien hans leve i frykt for nattlige razziaer og arrestasjoner, de må overleve på lite mat og være på vakt for alle rundt seg. Man kan ikke stole på noen. Historien er basert på de sanne eventyrene og opplevelsene til en norsk spion under andre verdenskrig.

Spiongutten av Margi Preus forside

Anne Franks dagbok av Anne Frank

Ingen skildring av en jødisk families skjebne under annen verdenskrig har vel nådd ut til så mange mennesker som Anne Franks dagbok. Den unge pikens beretning om de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene, er blitt en klassiker. Hennes helt særegne skrivestil gir et nyansert og nært innblikk i tanker og følelser, drømmer og lengsler - og forventninger til fremtiden.

Anne Franks dagbok forside


Anne Franks dagbok: grafisk roman av Ari Folman

Dagboka som den unge, jødiske jenta skrev gjennom de to årene hun og familien levde i skjul for tyskerne, har stadig aktualitet. Den forteller om krig og jødeforfølgelse, men like mye om en ung jentes drømmer, om hennes forhold til resten av familien, om forelskelse og, ikke minst, om det å utvikle seg fra barn til voksen. Denne utgaven er en grafisk versjon med fargerike illustrasjoner av den kjente historien om Anne Frank som satt i skjul under andre verdenskrig. Grafisk roman for ungdomstrinnet.

Anne Franks dagbok grafisk roman


En gang av Morris Gleitzman

Året er 1942, i Polen, og vi møter Felix på barnehjemmet han har bodd på de siste tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene har plassert ham der inntil de har ordnet opp i «problemene» sine. Han vet at «tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere», men han er ikke helt sikker på hvorfor. En ting er han derimot sikker på, og det er at de hver dag som helst nå vil komme og hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av bøker og kjærlighet. Men det Felix ser og opplever etter at han har rømt fra barne-hjemmet, åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Vi følger Felix i jakten på foreldrene og sannheten? en jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død. En gang er en fantastisk og hjerteskjærende fortelling som vil leve lenge i leseren.

En gang av Morris Gleitzman forside

En øy i havet av Annika Thor

Det er like før krigen bryter ut i Europa. Jødeforfølgelsen er i gang. Steffi og Nelli er sendt fra sult og utrygghet i Wien til sikkerhet i Sverige. Men på en øy i den svenske skjærgården er ingenting slik de hadde tenkt seg. Dette er den første av fire bøker om Steffi. Boka viser hvordan det er å være flyktning og komme til et nytt land. En får et godt innblikk i Steffis tanker og følelser og hvordan omverdenen møter henne. Temaet er like aktuelt i dag for å forstå hvordan vi skal møte dagens flyktninger. Språket er godt og har en god del dialoger. Bøkene i serien er også filmatisert som tv-serie.

En øy i havet av Annika Thor forside

Hanas koffert av Karen Levine

I denne boka kan du lese om hvordan Fumiko Ishioka, lederen på et japansk holocaustsenter jaktet på historien bak Hanas koffert, som er utstilt i senteret. Du får høre om hvordan den jødiske jenta Hana vokste opp og hadde en normal barndom i en landsby i Tsjekkoslovakia, og om hvordan familiens liv forandret seg da de tyske troppene okkuperte landet i 1939. I 1941 blir Hanas mor sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbruck, og seinere samme år blir faren hentet av Gestapo. I 1942 blir Hana og broren George sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt, og senere blir de sendt videre til Auschwitz.

Hanas koffert av Karen Levine

Tyskerne kommer av Tor Edvin Dahl

Adolf og banden hans opplever at det blir krig i Norge. Det går rykter om at Oslo skal bombes. Voksne og barn flykter ut av byen. Men Adolf, Borghild og Klaus flykter ikke. De drar til den hemmelige hula. Men så forsvinner Klaus ? Før Adolf og banden hans vet ordet av det, blir de trukket inn i noe fryktelig farlig. Dette er bok 1 om ADOLF OG BANDEN HANS. Bøkene følger dem fra tyskerne kommer i 1940 gjennom fem farlige og harde krigsår. Tyskerne kommer er første bok i serien: Adolf og banden hans.



Tyskerne kommer av Tor Edvin Dahl


Mens Blücher sank av Axel Hellstenius


Grytidlig om morgen den 9. april glir den tyske krysseren Blücher inn Oslofjorden. Ved en av kanonene står den unge matrosen Karl. I Drøbaks mørklagte gater vandrer sekstenåringen Bjørg omkring, på jakt etter spenning. Både Karl og Bjørg er helt uvitende om hverandre og dramaet de snart skal spille hovedroller i.
Mens Blücher sank er en spenningsfortelling om slaget som endret Norgeshistorien, om den umulige kjærligheten og om magiske bånd mellom mennesker.

Mens Blücher sank av Axel Hellstenius


Gutten på trekassa av Leon Leyson

Gripende memoarbok fra 2. verdenskrig. Les historien om gutten som så vidt overlevde konsentrasjonsleirene fordi navnet hans sto på Oskar Schindlers liste. Leon Leyson var nummer 289 på Schindlers liste, en av de aller yngste, så liten at han måtte stå på en trekasse for å jobbe på Schindlers fabrikk. Takket være utrolig flaks, tæl og utholdenhet, klarte Leon å unnslippe den grusomme skjebnen som møtte nesten alle slektningene hans og hele landsbyen han var fra.


Gutten på trekassa av Leon Leyson

Jenta i veggen- I skjul for nazistene av Lena Lindahl

Betzy Rosenberg, ei norsk, jødisk jente, klarte å gjemme seg for tyskerne og norske nazister i Trondheim fra høsten 1942 til krigens slutt. Hun gikk i skjul da deportasjonene startet og overlevde rett foran nesa på fienden. Takket være et medmenneske som risikerte sitt eget liv ved å skjule henne. Rommet hun gjemte seg i var et hull i veggen med en gulvflate på 50 x 65 cm, og en dør hun kunne trekke til seg ved hjelp av to hemper. I nabohytta festet nazistene, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden, kunne når som helst dukke opp. Betzy mistet ungdomstiden, og resten av familien hennes ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz sammen med de fleste jødene i byen. Dette er en sterk dokumentasjon om hvordan Betzy overlevde 2. verdenskrig. Fortelling for ungdomstrinnet.

Jenta i veggen av Lena Lindahl forside

Sabotør: Operasjon muskedunder av John S. Jamtli

Dramatisk krigshistorie slik du aldri før har lest den! Vi er i Nord-Norge, i 1942. Septemberkvelden er mørk og kald. Med ett stiger ubåten Junon opp av vannet, og 12 spesialsoldater på sabotasjeoppdrag kommer til syne. Lydløst ror de innover fjorden. To engelskmenn, en kanadier og to nordmenn. Målet er kraftverket i Glomfjorden. Operasjon Muskedunder er i gang. Den unge Linge-soldaten Sverre Granlund skal være veiviser. Det er langt fra noen ufarlig jobb ... Dette er hans historie. Mens Sabotør, John S. Jamtlis første kritikerroste tegneseriebok fra den andre verdenskrig, var en røverhistorie basert på virkeligheten, er Sabotør - Operasjon Muskedunder historien slik den utspilte seg. Men den er ikke mindre dramatisk! Leseren følger sabotørene tett, over fjellet, i tåke og uvær og med fienden i hælene, med utgangspunkt i Sverre Granlunds opplevelser - fra kjentmann i Nord-Norge til den som bar hele operasjonen på sine skuldre. . - Ungdom fra 13 år.

Sabotør av John S. Jamtli forside
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙