Hva leter du etter?
Bøker om psykisk helse for ungdom

Bøker om psykisk helse hos ungdom

Føler du noen ganger at alle andre er helt perfekte og at du er den eneste som sliter med livet ditt?  Du er ikke alene!

Livet er ganske humpete for alle, og du vil møte både medgang og motgang. Det blir sagt at halvparten av Norges befolkning kommer til å få større eller mindre psykiske plager i løpet av livet sitt. Så snakk med noen om det.

Boktips

Vi som jobber på biblioteket kan dessverre ikke hjelpe deg med å takle verden, men vi kan i alle fall komme med tips om hvor du kanskje finner hjelp til å forstå deg selv litt bedre. 

Nedenfor finner du ei bokliste der hovedpersonene strever med hverdagen sin. Kanskje du kjenner deg igjen? Det er også tips til noen fagbøker og andre kontaktsteder.

Skilpadder hele veien ned av John Green

Denne boka er en morsom og litt trist spenningsroman om 16 år gamle Aza som er smart, ressurssterk - og samtidig full av tvangstanker. Hun klarer ikke slutte å tenke på alle bakteriene som er i kroppen vår, hun har et sår på tommelen som hun vasker med bakteriedrepende gele mange ganger om dagen, og hun lurer på om hun virkelig finnes, for hun føler ikke at hun styrer sitt eget liv. Kanskje det kan det være at hun er oppdiktet?

Mangemilliardæren Russell Pickett er mistenkt for skattesvindel. Nå er han forsvunnet og det er utlyst en belønning på hundre tusen dollar. Azas bestevenninne, Daisy, bestemmer seg for at den belønningen er det de to som skal ha! De sniker seg inn på milliardærens eiendom for å lete etter spor og blir overrasket av sønnen hans, Davis. Aza og Davis kjenner til hverandre fra barndommen og var kanskje litt forelska i hverandre. Men hvordan kan du få et kjæresteforhold hvis du er livredd for bakterier?

John Green har ikke lagt skjul på at han lever med tvangslidelsen OCD (obsessive compulsive disorder) selv. Han brukte 6 år på å skrive boka fordi han hadde perioder der han var syk. Jeg er ikke i tvil om at han har brukt egne erfaringer når han beskriver hvordan Aza noen ganger forsvinner lengre og lengre inn i seg selv og sine uendelige tankerekker, selv om hun egentlig vil være med venner.

Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg

Jeg-personen synes livet er vanskelig. Hun har flyttet til Oslo for å begynne på høyskole, men hun snur første skoledag fordi faddergruppa hun tilhører allerede har begynt med sekkeløp. Hun drar aldri tilbake, men isolerer seg på hybelen sin uten å fortelle kjæresten og foreldrene sine at hun aldri begynte og at hun egentlig er veldig dårlig til å bo for seg selv.

Til slutt setter Lånekassen ned foten og hun blir nødt til å dra ut i verden på møte med NAV for å skaffe seg en jobb. Til slutt får hun en jobb der hun blir mobbet av sjefen sin, han kaller henne dysfunksjonell. Men så møter hun Stian, som faktisk er en bra fyr i livet hennes. Selv om hun typisk nok sier at det ikke dermed er sikkert at livet triller i riktig retning. Dette er en fortelling om ei ung jente som ikke får til det sosiale og som sliter med å leve livet sitt sånn som hun ønsker det. Tragisk og sårt? Ja visst, men beskrevet med mye svart humor og selvironi.

Når livet er kjipt: en håndbok for unge folk av Oda Rygh

Forfatteren Oda Rygh deler raust av sine egne opplevelser. Hun hadde det alle mente måtte være et perfekt liv i Skottland. Nyutdannet fra universitet, nyforlovet, fin jobb og ny leilighet. Så reiste hun hjem til Norge - og kollapset. Det viste seg etterhvert at hun alltid hadde følt seg litt rar og annerledes og undersøkelser hos psykolog viste tydelig at hun har bipolar lidelse type 2. Hun har fått medisiner, føler seg helt frisk og har blitt journalist.

Dette er boka som gir deg massevis av tips og råd for å holde hverdagen i gang hvis du har en nedtur i livet ditt! Hvordan holder du styr på økonomi hvis du har en livskrise? Hvordan kan du som venn hjelpe noen som har det vondt? Hva er en livskrise? Hva er depresjon? Oda har skrevet bok i samarbeid med fagfolk, men når hun skriver om for eksempel depresjon, har hun "erfaringskompetanse" og forteller om det hun selv har opplevd virker for henne. Boka har en fin oversikt over hjelpetelefoner og hjelpesider til slutt.

Audrey ut av mørket av Sophie Kinsella

Audrey har hatt et sammenbrudd! Hun går ikke på skolen, hun har angstanfall, hun går med solbriller inne og tar dem ikke en gang av for å se familien i øynene. Hun har timer hos psykolog og etterhvert som du leser, skjønner du at hun har vært utsatt for noe fælt. Dette høres sikkert bare tragisk ut, men til tross for det tragiske, er dette faktisk også en morsom bok. Den er full av gjenkjennelige beskrivelser av familiens kaotiske hverdagsliv, enhver ungdom som har fått bekymrede beskjeder om at hen spiller for mye data, vil kjenne igjen mammaen i familien.

Audrey har en varm og livlig familie rundt seg, som ikke vet hva godt de kan gjøre for henne. Hun har en psykolog som forstår henne og sakte men sikkert blir hun venner med Linus, en kompis av broren. Linus er hyggelig og morsom og når hun ikke vil snakke med ham, sender han lapper istedenfor.

Audrey ut av mørket av Sophie Kinsella forside

Følelser: til å bli sprø av av Mariann Youmans

Hva er følelser, hvorfor har vi dem og hvordan virker skam, uro, frykt, smerte og lignende på oss? Mariann Youmans har snakka med spesialister som psykologer og forskere. Hun har også latt ungdom fortelle om sine egne følelser og livet sitt. Vi blir for eksempel kjent med Nina Emilie som har bipolar lidelse, Margrethe som har ADHD, Jacob som som lider av sosial angst og Rebekka som har en spiseforstyrrelse. Du lærer om de ulike temaene på en enkel og ryddig måte, med varme og humor og til tross for de alvorlige temaene får du håp og tro på at det ordner seg. Et eget kapittel, "Hjelp" forteller hvor og hvordan du kan får hjelp.

Mariann Youmans vant Kulturdepartementets pris for beste fagbok for ungdom i mars 2018 med Følelser. 

MISS av Synne Sun Løes

Ea er 16 år og hater alt, spesielt følelser, kroppen som veier over 100 kilo, skolen og foreldre som maser om at hun må BLI noe. Hun føler seg mislykket og misforstått. Hun har delvis droppet ut av skolen og bruker dagene hjemme til å prøve å spise bort følelsene, skrive dagbok og brev til sin døde tante. Henne slanke, sunne foreldre er redd hun skal slekte på sin tykke tante som var "litt gal" og begikk selvmord, så de sender henne til både psykolog og ungdomscoach.

Dette er både en morsom og alvorlig bok om å være spiseforstyrret. Ea har masse selvironi, hun er sint, hun er kreativ og hun trenger at noen ser henne som Ea, ikke bare som en tjukkas. Selv om hun er sint og sur får du masse sympati for henne og du forstår hvorfor hun har blitt den personen hun er. Boka følger henne et skoleår og slutter med å ramse opp alt hun elsker. Jeg heier på Ea!

Kors på halsen: tre søstre om selvskading av Camilla Heiberg Nilssen og Helene Storm

Dette er mest av alt Camilla og Helenes historie. De er storesøstre til Ida, som har drevet med selvskading siden hun var ti og forteller åpent om hvordan hverdagen er når en elsket lillesøster ender opp som en av landets verste selvskadere. Ida selv forteller litt om hvordan hun har det i korte tekster. Vi møter også to psykologer og Idas psykoterapeut, som forteller om behandlingen Ida får.

Boka er skrevet i 2010 og da mente familien at det begynte å haste. De var redde for at helsen til Ida ikke tålte mer. Hvordan det går med Ida akkurat nå, vet jeg ikke, men sent 2015 ble det gitt ut en dokumentarfilm, basert på Idas egne opptak av seg selv.

Dette snakker man bare med kaniner om av Anna Höglund

Dette er en alvorlig bildebok for ungdom og voksne om å være svært introvert og engstelig. "Jeg" er tegnet som en kanin, mens alle de andre rundt er mennesker. Sitater fra boka: Jeg kom til verden en vårdag for tretten år siden. Jeg angret nesten øyeblikkelig. Eller kanskje du kjenner deg igjen i denne: Ikke vær så følsom, sier mamma. Det er lett å si. Tror hun det er frivillig? Tror hun det er noe man velger? Noen dager er verden så skremmende at jeg ikke tør å løfte blikket fra bakken.

Stille, stille, stille av Synne Sun Løes

Tove blir snart 18, men skal ikke ha fest. Det er ingen å inviterere. Hun er ei stille, introvert jente uten venner, liker ikke å snakke med noen og etter skolen går hun hjem for å være med far. Faren hennes lider av sosial angst og er redd for at han har "smittet" Tove. Det er bare de to, moren til Tove døde da hun ble født. Når faren hennes blir veldig syk og det samtidig begynner en ny gutt i klassen som prøver å venn med ensomme, engstelige Tove, blir livet ekstra utfordrende.

Spør på biblioteket om hjelp til å finne faktabøker

Etter hvert har det kommet flere faktabøker som handler om hvordan man skal få det best mulig med seg selv, selv om man ikke har samme type personlighet som "alle" andre. Noen er innadvendte eller ekstra følsomme og det kan det være slitsomt og stressende i det travle, bråkete samfunnet vi lever i. Noen utvikler ikke bare prestasjonsangst, men sosial angst i forsøket på å henge med på alle kravene som stilles.

Hvis du for eksempel leser boka Stille: introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke av Susan Cain, finner du ut at hovedbudskapet er at du har rett til å være den du er. Ihren Abrahamsson og Lian Kirksæther lærer deg hvordan du kan bli bedre kjent med følsomheten din og gjøre den til en styrke i Sensitiv og sterk! For min egen del gikk det opp opptil flere lys etter å ha lest om ekstroverte og introverte personligheter. Og jeg har forstått at jeg ikke er rar som reagerer på sterke lukter. Jeg er bare sensitiv!

Trenger du noen å snakke med?

Hvis du har tanker og følelser som forstyrrer hverdagen din i lang tid, trenger du kanskje en tur til legen. Snakk med læreren, rådgiver, helsesøster på skolen eller foreldre og venner. De kan hjelpe deg med å bestille time hos legen din. Eller du kan ringe noen.

Mental Helse har en døgnåpen hjelpetelefon: 116 123

Røde Kors har en hjelpetelefon for barn og ungdom som du kan ringe: 800 33 321. Den har åpent mellom 14 og 20 mandag til fredag.

Kirkens SOS har også en døgnåpen telefon: 22 40 00 40

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙