Hopp til hovedinnhold

Bøker om kropp: En foreldreguide

Bøker om kropp: En foreldreguide

Tanken på å snakke med barna om reproduksjon og kropp kan få mang en voksen til å svette, og samtalene blir som regel ikke lettere når barna blir større. Heldigvis finnes det gode bøker for både yngre og eldre barn, som kan bidra til å gjøre kunnskapsoverføringen mer lærerik og mindre smertefull for alle involverte.

På biblioteket finner du både bøker til høytlesning, og bøker som kan "glemmes" et taktisk sted hvor barnet eller tenåringen kan plukke den opp. Trykk på tittelen for å se hvor du finner boka på Sølvberget.

 

Bildebøker - fra barnehagealder

Hvordan lager man en baby? av Anna Fiske

hvordan_lager_man_en_baby_cappelendamm

Dette rødmefremkallende spørsmålet blir både enkelt og grundig besvart av prisbelønte Anna Fiske. Med sine barnlige, fargerike tegninger og et ærlig og direkte språk, har hun laget en inkluderende, morsom og anvendelig bildebok. Her er normalen romslig, både hva gjelder kropper, familiesammensetninger og veier til å få et barn. Boka passer godt til høytlesning for førskolebarn, og større barn kan fint lese den på egenhånd.

 

 

 

Alle har en bakside av Anna Fiske

anna_fiske_alle_har_en_bakside_cappelen_damm

I denne boka tematiseres kroppen som helhet, og vi er innom emner som ulike kropper, hygiene, hva man kan gjøre med kroppen, og ikke minst: Hvor grensene går for hva som er greit å gjøre med sin egen og andres kropp. Spørsmål som "Hvor er det greit å være naken?" og "Hvor har du lov til å ta på andre uten å spørre?" formidles med humoristiske forslag og legger til rette for viktige samtaler. Boka passer godt til høytlesning for barnehagebarn eller til å lese selv for større barn.

 

 

 

 

Anbefalt fra 9 år

Kroppen vokser av Jacqui Bailey

kroppen_vokser_cappelen_damm

Kroppen vokser, og spørsmålene blir mange: Hva er puberteten, og når begynner den? Hvordan blir barn til? Hvordan føles det å bli voksen? Hva er menstruasjon? Med sjarmerende fargeillustrasjoner og klarttalende tekst gir denne boken svar på alle de litt flaue og viktige spørsmålene om å bli voksen! 

Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm.

 

 

 

Anbefalt fra 11 år

Verdas viktigaste bok av Nathalie Simonsson

verdas_viktigaste_bok_samlaget

Denne boka handlar om kjærleik, pubertet, seksualitet, kropp, utsjånad og andre ting ein ikkje vågar å spørje om. Her lære ein om til dømes jentetissen og gutetissen, kvifor nokre ting er jentete og andre gutete, korleis ein kan vise at ein er interessert og bli saman med nokon, og ein del om sex. Men dette er ikkje berre ei faktabok, den handlar også om sånne ting som ein berre kan vite sjølv. Mest av alt handlar boka om at ein skal ha det bra. 

Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

 

Å være jente av Hayley Long

_være_jente_cappelen_damm

I Å være jente får jenter en usensurert innføring om puberteten og alt de ikke tør å spørre om eller Google. Det er ikke lett å være ung jente å komme seg helskinnet gjennom skolehverdagen, eller i det hele tatt tenke på å skulle snakke med kjekkasen i parallellklassen, når kroppen ikke er til å kjenne igjen, hjernen oppfører seg merkelig, og puppene enten er alt for store eller for små, eller dramaet i vennegjengen tar helt av. Boka har mange humoristiske illustrasjoner.

Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

 

 

Å være gutt av James Dawson

å_være_gutt_cappelen_damm

Det er tøft å være gutt! Hvordan er det mulig å være kul og dra damer når kvisene eksploderer i ansiktet ditt og du plutselig er hårete på steder du ikke engang visste det kunne vokse hår? Heldigvis byr tidligere naturfagslærer James Dawson på en usensurert innføring i puberteten, fra den sosiale næringskjeden, til sex, å være en kjæreste og alt annet. Sammen med de morsomme illustrasjonene til Spike Gerrell gir Å være gutt deg alt du skulle ønske du visste om puberteten, men som du ikke engang tør å google.

Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm.

 

 

 

Anbefalt fra 13 år

Respekt av Inti Chavez Perez

Respekt-Sexbok-for-gutter_Fotokreditering-Gyldendal

Med undertittelen «En sexbok for gutter» har svenske Inti Chavez Perez skrevet et direkte og praktisk håndbok i hvordan forholde seg til sin egen og andres kropp. Det handler om å gi gutter håndterbare verktøy til å forstå og respektere både seg selv og jenter. I tillegg til det konkret kroppslige, skriver Perez også om det mellommenneskelige, som flørting, grensesetting og samtykke. VGs anmelder omtaler boka som «fordomsfri, ujålete» og «forbilledlig konkret», og boka har blitt varmt tatt imot.

 

 

 

Det du lurer på av Stine B. Leren et al.

det_du_lurer_på_kagge

Det er mange ting ungdom ofte lurer på om sex og seksualitet, men ikke alle er like komfortable med å spørre om det de lurer på. I denne boka får man svar på spørsmål norske ungdommer har stilt anonymt til klinikken Sex og samfunn - senter for ung seksualitet. Blant annet om man kan være forelsket i noen av samme kjønn og likevel være heterofil, hva man skal gjøre dersom noen sprer nakenbilder av deg, eller hvordan man har forplay. Temaene spenner mellom alt fra onani og oralsex til forelskelse og grensesetting. 

Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Google+