Hopp til hovedinnhold

Bøker om bæsj

Bøker om bæsj

BARNEBOK: Her er en liste over barnebøker som kan hjelpe barn og foreldre med pottetreningen.

Min fire-åring sluttet med bleier i fjor sommer. Før vi kom ordentlig i gang, lette vi etter bøker som handlet om nettopp dette - og vi er ikke alene. Nesten hver uke får vi henvendelser om do-bøker på barnebiblioteket. For mange barn er det å slutte med bleie helt uaktuelt, og da kan gode bøker om temaet være motiverende for dem, og inspirerende for foreldre som tafatt prøver å få doen til å lokke som en trone.

Det kommer flere bøker med dette emnet, men her er en oversikt over noe av det som finnes på barnebiblioteket nå. 

Bøker om potte- eller dotrening

kim pa potte

 

Kim på potte av Pauline Oud

Kim har fått ekte underbukse og skal sitte på potte. Men det er ganske uvant i starten. Han setter seg på potta og venter på tiss, men det kommer ikke noe. I denne herlig gjenkjennelige bildeboka lærer en gutt å gå på potte. De varme illustrasjonene viser alt som følger med, for jammen trengs det litt trening. Fra cirka 2 år.

 

lille dammen

Tramp og Line : Den lille dammen av Axel Scheffler

Tramp og Line leker så voldsomt at Tramp glemmer å gå på potta. Line ordner opp med tørre klær og en skurefille. 

 

 

potta leslie

 

Potta av Leslie Patricelli

Leslie Patricellis illustrasjoner er lune og koselige og humoristiske.
Denne solide og praktiske pappboken kan være akkurat rett inspirasjon for din vesle pode. Inspirasjon til å gå på do selv! Fra cirka 2 år.

 

Jo vil ikke bæsje på do av Ingrid Røeggen

Dette er den beste av bæsjebøkene! Det er mange fine, men dette er den eneste som virkelig inspirerte min tre-åring. Boka handler om at Jo ikke vil gå på do, for det er kjedelig. Han spør hele familien, og andre, om hva de egentlig gjør mens de sitter på do - og får alle slags ektefølte svar. Tanten hører på radio, faren vil være helt naken, bestevennen vil ha med seg vennene sine ... Boka er illustrert med tegninger og utklipp, og er virkelig morsom og motiverende. Passer fra cirka 3 år.

 

Jeg må tisse! sier Nora av Irene Marienborg

Mamma vil at Nora skal slutte med bleie. Men Nora er slett ikke sikker på om hun tør å gå på voksen-doen. Illustrasjoner og tekst viser gjenkjennelige hverdagssituasjoner. Billedbok for førskolebarn, fra ca 3 år. Det finnes flere koselige bøker om Nora.

 

 

Endelig bæsj! av Camilla Lundsten

Bøkene om Veslefanten er nydelig illustrerte, glade små historier. Veslefanten passer til mange av barnets opplevelser: Han har bursdag, han skal sove, han skal lage grønnsakssuppe, og han skal bæsje. Lykken han og vennene opplever da det endelig kommer en bæsj, er så ekte at det egentlig inspirerer hele familien ... Passer fra 2 år. 

 

 

Alle dyrene tisser av Frédérique Loew

Søte morsomme tegninger og korte morsomme tekster, ofte på rim. Les om dyrene og hvordan de tisser. Passer fra cirka 2 år.

 

 

 

Bæsj av Stephanie Blake

Denne er for barn som synes bæsj er skikkelig løye: Boken handler om en kanin som bare kan si en ting; bæsj. Han sier bæsj til moren, faren, storesøsteren, men får først oppleve konsekvenser av det når han sier det til en ulv. Han blir spist opp av ulven, og da er det ulven som får et begrenset ordforråd. Fra cirka 3 år

 

 

 

Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans av Werner Holzwarth

Denne er hylende festlig. Jeg kjøpte den som gave til en venninnen lenge før jeg tenkte på å få barn. Den er latterlig, søt og komisk. Handling: Akkurat idet Den lille muldvarpen stikker hodet opp av jorda for å se om sola har stått opp, skjer det: Noe rundt, brunt og pølselignende lander midt oppå hodet hans. Ettersom Den lille muldvarpen er svært nærsynt, er det umulig for ham å se hvem som har begått den frekke udåden. Han begir seg sporenstreks av sted for å finne den skyldige. På sin ferd møter han en rekke dyr som alle etter tur må avlegge sine visittkort for å bevise sin uskyld. Friske tegninger og oppfinnsomme lydhermende ord er viktige elementer i denne fortellingen. Fins også som lydbok! Fra cirka 3 år. 

Lillesøster skal tisse av Kari Grossman

Pappaen til Lillesøster skjønner ikke at det er best å slutte helt med bleie. Derfor går det galt. Ikke for Lillesøster, men for Pappa. Bøkene om Lillesøster er morsomme, og blir fort favoritter blant barna. Fra 2-3 år.

 

 

Bæsjefesten

Pappa er bekymret for babyen Nikki, som ikke vil bæsje. Men det viser seg at Nikki sparer opp skyts til en stor fest. Fra 2-3 år.

Google+