Hopp til hovedinnhold

Bøker om #MeToo

Metoo

#MeToo-kampanjen har gått som en farsott på sosiale medier. Her har vi samlet boktips for ungdom som tar opp tematikk som trakassering, grensesetting og seksuelle overgrep.

Med på leken av Kristin og Pia von Hirsch

Amalie er 18 år når hun blir utsatt for et av de såkalte ”gråsoneovergrepene” på fest, der alkohol er involvert og gjerningsmannen er en i bekjentskapskretsen. Smerten og skammen er altoppslukende, og det tar ikke lang tid før hun har mistet alt hun elsker. Men gradvis forvandles smerten til aggresjon, og snart er det bare raseriet som står tilbake. Amalie bestemmer seg. Hun går for hevn, og akter ikke å gi seg før de som har skadet henne selv ønsker seg døden.

 

Med på leken av Kristin og Pia von Hirsch

En sånn jente av Monica Flatabø

Marthe Stavrum er samboer med Norges-historiens mest notoriske serievoldtektsmann, Julio Kopseng. I ni måneder bor hun med mannen som mishandler, straffer og voldtar henne. Andrea Voll Voldum blir med på nachspiel i Hemsedal der hun blir tilbudt dop. Hun er bevisstløs da tre menn bærer henne inn i en campingvogn. Andrea sier hun ble voldtatt i timevis. 
Med innlevelse og engasjement forteller Monica Flatabø en rystende historie om voldtekter i dagens Norge. Hvorfor blir Marthe hos mannen som voldtar henne? Hvorfor er det så mange ungdommer som ikke vet hva en voldtekt er? Hvordan snakker vi med sønnene våre om sex? Og hvorfor er voldtekt fremdeles et stort samfunnsproblem i et likestilt og sivilisert land som Norge? 

En sånn jente av Monica Flatabø

Menn forklarer meg ting av Rebecca Solnit

Med essayet ”Men explain things to me” ble Solnit et fenomen. Her satte hun ord på den lettere nedlatende og selvhøytidelige måten enkelte menn, men ikke så rent få, har en tendens til å ville øse av sine innsikter over et nært sagt hvilket som helst tema. Dette på tross av at det ikke finnes noen grunn til tro at kvinnen de snakker med ikke allerede er deres overmann, for ikke å si overkvinne, på området.

Menn forklarer meg ting av Rebecca Solint

Bjørnstad av Fredrik Backman

Bjørnstad er den første delen i en serie om et lite sted med store drømmer. Den handler om unge jenters udødelige vennskap, og om unge gutter som spiller hockey med en hel bygds forventninger hvilende på sine skuldre. Men det handler også om en uoppklart forbrytelse, om hvor raskt et samfunn kan lære seg å lukke øynene og om de forferdelige tingene vi iblant er villige til å gjøre for å oppnå suksess. 

Bjørnstad av Fredrik Backman

13 gode grunner av Jay Asher

Clay Jensen finner en pappeske med kassetter stående på trappa en dag etter skolen. Kassettene er fra Hannah Baker som tok livet av seg to uker tidligere. Clay hører på kassettene og hører Hannah si at han er en av de 13 grunnene til at hun er død.

13 gode grunner av Jay Asher

Lille ekorn av Linn T. Sunne

Ingen har sagt noe sånn til meg før. Ingen har sett meg på en sånn måte før. 
Aurora bor i en interiørblogg, er best på håndballaget og klarer ikke å bli forelsket. Når noen endelig ser henne på en ny måte, går alt galt. Veldig galt. 
Ungdomsroman fra prisbelønt forfatter som tør gå inn i det vi ikke helt vil snakke om, og som med sitt presise språk skaper rom til å danne seg sine egne bilder.

Lille ekorn av Linn T. Sunne

Trøkk av Sapphire

Precious Jones er en sekstenårig Harlem-jente som aldri har satt sine ben utenfor den svarte bydelen i Manhattan. Skolen er alt hun har, til tross for at hun verken kan skrive eller lese. Hun fikk et barn da hun var tolv år, nå oppdager en lærer at Precious er gravid, og nok en gang er det faren som har forgrepet seg. Med trusselen om å ikke få gå på skolen hengende over seg, må hun gjøre noe med livet sitt. Hun tar fatt på den tilsynelatende umulige oppgaven med å lære seg et språk samtidig som hun må tåle all verdens overgrep og mishandling fra sine nærmeste.

 

Trøkk av Sapphire

Skitten snø av Mahmona Khan

Vi møter fire jenter med ulik kulturbakgrunn. Når Charlotte og Sumera opplever sitt livs mareritt, bestemmer de fire vennene seg for at dette må de hevne. De virvles inn i et nett av vold, hevn og dop, og  livet vil aldri mer bli som før.

 

Skitten snø av Mahmona Khan

Fordi jeg elsker deg av Helene Uri

Elin er ei jente som er klar og sterk og vet hva hun vil. Hun møter Fredrik som har verdens største smil, er verdensvant og alltid vet hva han skal si. Alle som treffer ham blir betatt. Nå er Fredrik og Elin blitt kjærester. Tenk at det kunne skje. At hun skulle bli som hovedpersonen i en romantisk film. For det er slik det føles. Helt til de merkelige tekstmeldingene fra Bjørn begynner å tikke inn, og det verst tenkelige skjer. Elins historie handler om kjærlighet og forelskelse, om manipulering, mishandling og svik, og om hvorfor hun blir i et forhold preget av mishandling.

Uri

Google+