Hopp til hovedinnhold

Bildebøker og barnebøker om trær

Trær i bildebøker og barnebøker

I de fleste barnebøkene er det mennesker eller dyr som er hovedpersonene, men i disse bøkene er det trær som står i fokus.

Bildebøker

Det gavmilde treet av Shel Silverstein, illustrert av forfatteren

Det var en gang et tre som elsket en liten gutt. Hver dag kom den vesle gutt til treet for å spise epler og klatre. Dette er en fortelling om uforbeholden kjærlighet, gaven ved å kunne gi og evnen til å kunne akseptere andres feil og urimelige oppførsel.

Det gavmilde treet av Shel Silverstein

Epletreet av Mahmona Khan, illustrert av Akin Duzakin

Epletreet er en poetisk og vakker bildebok som følger et frøs utvikling til blomstrende frukttre. Det handler om å vokse, om å se de andre rundt seg, om å føle seg alene og svak, om unge, sterke trær og gamle, slitne trær, å frykte og beundre. Å finne sin plass i skogen, blant alle de andre.

Epletreet av Mahmona Khan, Ill. Akin Duzakin

Det grønne treet av Max Estes, illustrert av forfatteren

I den lille landsbyen Snippen er det flere epletrær enn innbyggere. Men det behøvdes bare et tre for å få hele verdens oppmerksomhet. På et av trærne blir ikke bladene visne, og det henger friske epler, selv på vinteren. Da får Snippen hele verdens oppmerksomhet. Men ikke all oppmerksomhet er av det gode.

Det grønne treet av Max Estes

Et tre av Malgorzata Piotrowska, illustrert av forfatteren

Dette er en eventyrfortelling om et tre som står i en park. Selv om det står sammen med mange andre trær, føler det seg alene og oversett. En dag kommer vinden og rusker det i greinene og da føler det seg ikke ensomt mer.

Et tre av Malgorzata Piotrowska

En, to og et tre av Widar Aspeli, illustrert av Nora Brech

En, to og et tre er ei bok med lekne rim og handler om en fantasilek som Ane og Brage har om å bygge og bo i et tre. Det handler om hva man kan, og hva barna er opptatt av å lære – klatre, jobbe med verktøy, synge og lese og skrive. Og mens de bygger dukker det opp et papirfly med teksten: Kan jeg få være med?

En, to og et tre av Widar Aspeli, ill. Nora Brech

Treet som hvisket av Thore Hansen, illustrert av forfatteren

Leonard Holm har levd lenge og alene. Det er ingen tilbake, og minnene falmer. Så går han til sin barndoms skog der alt en gang begynte. Alderen sklir av Leonard, og han klatrer opp i treet som tar ham med på en annen reise enda lenger tilbake i tid. Til jordas og menneskehetens begynnelse.

Treet som hvisket av Thore Hansen

Krokodille i treet av Ragnar Aalbu, illustrert av forfatteren

Den lille, røde krokodillen er ute på tur i tåka – krokodillen elsker tåke, og dette er en virkelig tåkete dag! Men plutselig blir han skremt av noe som likner en ulv, og vips så sitter den lille krokodillen høyt oppe i et høyt tre.

Krokodille i treet av Ragnar Aalbu

Mamma Mø klatrer i trærne av Jujja Wieslander, illustrert av Sven Nordqvist

Mamma Mø finner på så mye merkelig. Hun har jo ikke forstått at hun er ei ku, mener Kråka. Denne gangen vil hun klatre i trærne, for det ser så morsomt ut! Hun vil klatre helt til topps, der bare ekorn og fugler og barn greier å komme seg opp. – Jeg skal opp, dit kuer aldri kommer seg, dit skal jeg! Og ettersom hun er ei sta ku, og ikke vil høre på Kråkas advarsel, kommer hun seg opp. Men greier hun å komme seg helskinnet ned?

Mamma Mø klatrer i trærne av Julija Weislander, ill. Sven Nordqvist

Baobabtreet av Anders Morgenthaler, illustrert av forfatteren

Hvordan vandre på livets landevei når det står et stort tre i veien? Søren, Sune, Sigurd, Sonja og Bo er fem dyr som av en eller annen merkelig grunn spaserer etter hverandre på en rett linje tvers over den afrikanske savannen. En dag blir det bråstopp, da det står et enormt baobabtre rett foran dem. Hva skal de fem vennene gjøre nå? Skal de risikere skitt under neglene ved å grave en tunnel under treet? Skal de klatre over? Eller kanskje vil treet flytte på seg, bare de stirrer lenge nok på det?

Baobabtreet av Anders Morgenthaler

Legenden om de tre trærne illustrert av Tim Jonke

I denne legenden er det tre trær som på hver sin måte får en viktig oppgave å utføre. Som unge drømte trærne om å bli til noe stort. Det ene ville bli en vakker kiste for en kostelig skatt, det andre ville bli en flott seilskute bygget for konger. Det tredje treet ønsket å vokse seg til verdens høyeste tre. Trærne får sine ønsker oppfylt om enn ikke helt som de hadde tenkt seg. En krybbe som Jesu-barnet ble svøpt i, en fiskebåt som bar Jesu og disiplene hans da de kom ut i storm var skjebnen til det andre. Det tredje treet, som ville vokse seg helt inn i himmelen, fikk den vanskeligste oppgaven, det ble korset som Jesu ble naglet til. En fortelling om håp og tro.

Barnebøker

Treet av Kari Stai, illustrert av forfatteren

Truls elsker å klatre. Han har et eget tre. Det er hundre meter høyt! Men Truls har aldri vært i toppen før …Treet er en bok i Løveunge-serien, for de aller yngste leserne.

Treet av Kari Stai

Tyvene i treet av Bjørn Arild Ersland, illustrert av Ingunn Dybendal

Pål er en stor og fryktet gutt som har bygget en hytte øverst i det største treet i parken. Alle de mindre barna er redde for Pål. Rune, Erik og Guro spionerer ofte på Pål oppe i treet. Det vet Pål godt, små snørrunger som dem er lette å holde øye med. Men en dag, når Rune får tak i en vase full av småpenger, vil Pål plutselig være vennen deres. Rune, Erik og Guro får lov til å bli med opp i den hemmelige hytta. Det er selvsagt altfor spennende til å si nei til. En Leseløve boka.

Tyvende i treet av Bjørn Arild Ersland ill. Ingunn Dybendal

Morfars motorsag av Bjørn Arild Ersland, illustrert av Per Dybvig 

Det store treet i hagen må ned, det sier morfar. Pappa skal få låne motorsagen hans. Men da pappa åpner kassa med alt utstyret, så får han veldig, veldig god tid. Morfars motorsag er en bildebok om helt alminnelige, skumle ting. Om en pappa som ikke liker motorsag, men som kanskje er mest redd for å si at han er redd.

Morfars motorsag av Bjørn Arild Ersland ill. Per Dybvig

Gutten og det glødende treet av Agnar Lirhus, illustrert av Rune Markhus

Tiles far leter etter skatter. Han har gravd flere hull i hagen, og en dag vokser det opp et mystisk tre i ett av dem. Treet bærer lilla nøtter som kan bli til hva som helst. Plutselig er alt mulig for Tile og den lille familien hans. Men dyrene advarer ham. De mener han må hugge ned treet før det er for sent. Historien tar opp temaer som ressursmangel og overforbruk, og er skrevet med kjente vendinger fra folkeeventyrene.

Gutten og det glødende treet av Agnar Lirhus ill. Rune Markhus

Fagbøker

Baobab: verdens rareste tre av Morten Jødal, illustrert av Vigdis B. Jacobsen

Boka inneholder fakta, myter og fortellinger om baobabtreet i Afrika, og handler også om Afrika som kontinent. Vi hører blant annet om baobabtreets innvirkning på hverdagslivet, og hvordan det har påvirket folks begrepsverden og religiøse forestillinger gjennom tidene.

Baobab Verdens rareste tre av Morten Jødal, ill. Vigdis B. Jacobsen

Barnas bok om trærnes liv av Vesla Vetlesen, illustrert av forfatteren

Barnas bok trærnes liv handler om våre mest sentrale norske trær: Furu, Gran, Lerk, Einer, Barlind, Vivendel, Selje og vier, Osp, Bjørk, Or, Hassel, Bøk, Bergflette, Eik, Alm, Roser, Eple, Rogn og Asal, Hegg og Hagtorn, Morell, Kirsebær og Slåpetorn, Lønn, Hestekastanje, Kristtorn, Geitved og trollhegg, Lind, Misteltein, Svarthyll og Rødhyll og Ask. Og om innsektene og fuglene som lever i trærne.

Barnas bok om trærnes liv av Vesla Vetlesen

Hører du at trærne snakker? av Peter Wohlleben

I Hører du at trærne snakker? - Oppdag skogens hemmelige liv får du svar på disse spørsmålene - og mange andre. Lær helt utrolige fakta om trærne og de andre beboerne i skogen. Du får vite om hemmelighetene deres, og triksene de benytter seg av for å overleve.

Hører du at trærne snakker av Peter Wohlleben

Barnas bok om trær av Bissa Falck og Lena Kallenberg, illustrert av Gerd Rissler

I denne boka er det små fortellinger og eventyr knyttet opp til de vanligste tresortene.

 

Barnas bok om trær av Bissa Falck

Trær av Dagny Holm, illustrert av Tora Marie Norberg

Kan du se et tre der du er nå? Vet du navnet på treet? Hva er egentlig et tre? Hvorfor får noen røde og gule blader om høsten, og hvorfor finnes kongler og nøtter? I denne boka blir du kjent med elleve forskjellige trær, hva som er spesielt med dem og hva de kan brukes til. Men først får du høre historien om hva som skjedde med Birk da han klatret høyt opp i et tre.

Trær av Dagny Holm

For unge voksne

Trær jeg har møtt av Anna Fiske, illustrert av forfatteren

I denne boka har Anna Fiske med tegninger og poetiske tekster skrevet ned erindringer om alle trærne som har betydd noe for henne i hennes liv. Kastanjetreet på gårdsplassen, det høye svære stolte, bjørketreet med lange svingende armer, sørgepilen, og treet med en stamme sort som kull. Og så alle furutrærne: i barndommens hage, ved havet der de er formet av salt kuling, på fjellet, i hagen i det nye landet - man må nemlig alltid ha et furutre i livet. 

Trær jeg har møtt av Anna Fiske
Google+