Hopp til hovedinnhold

Barnet og døden - boktips om død og sorg

Illustrasjon fra Jeg er døden av Elisabeth Helland Larsen og Marine Schneider

Vi vil helst ikke forholde oss til døden i vårt moderne samfunn, og vi vil i alle fall at barna våre skal unngå den. Men noen ganger kommer den, både døden og den smertefulle sorgen, selv om vi ikke ønsker den.

Heldigvis har dagens foreldre forstått at døden ikke skal ties ihjel, slik man ofte gjorde for 30-40 år siden. Av og til er det likevel vanskelig å vite hva vi skal si om døden hvis barna spør. Da kan det være fint å finne en bok om temaet som man kan lese sammen. For å hjelpe foreldre eller barnehagepersonale som leter etter bøker om døden, har vi på Stavanger bibliotek samlet bildebøker om dette temaet i en egen kasse. Bøkene som står her handler både om død, sorg og om å bli gammel. Det finnes også mange gode bøker om døden for eldre barn. 

Under finner dere mine tips til gode bøker om død og sorg. Ved å trykke på linkene, ser du om bøkene er inne og kan lånes ved Stavanger bibliotek.

Bildebøker

Farvel, herr Muffin av Ulf Nilsson og Anna Clara Tidholm

Farvel herr

Dette er en av de fineste bildebøkene jeg vet om! For mange barn er det første møtet med døden, nettopp at et kjæledyr dør. Her følger vi et barns undring og sorg over at et elsket kjæledyr nærmer seg slutten av livet. «For pappa sier at gamle marsvin plutselig kan dø.» 

Herr Muffin har hatt et godt liv og som leser får vi ta del i minnene hans. Om da han var ung og sterk og kunne bære en hel agurk, om da han var gift og hadde kone og barn og ikke minst, all den kosen han har fått gjennom hele livet. Han regner selv ut at det må være over 7000 kjælestunder. 

Og Ulf Nilsson er så totalt på barnets side når døden endelig kommer! Ingen sier «han var jo bare et marsvin, dette kommer du over.» Selvfølgelig skal herr Muffin ligge på Lit de parade. Selvfølgelig burde flaggene henge på halv stang. Selvfølgelig burde de si det på tv og  avisene skrive om det. Herr Muffin blir begravd i et hjørne av hagen sammen sin yndlingsmat, agurken, og de forståelsesfulle voksne er med og synger begravelsessalmer. (Og for de som skulle komme opp i en sånn situasjon, fins det et passende lite utvalg av salmer på bokas siste side.)

Barnet i boka grubler over hvor herr Muffin og andre marsvin havner når de dør. Vi får ikke noe svar og det er heller ikke viktig, tenker jeg. Kanskje fins det en egen marsvinhimmel, sier hen? Da håper jeg at herr Muffin og alle de andre hyggelige marsvinene jeg har kjent, havnet der!

 

Jeg er Døden av Elisabeth Helland Larsen og Marine Shcneider. 

døden

Døden er en blåkledd pike med rosa sykkel.  Hun kommer på besøk til oss alle, mennesker og dyr, store og små, men hun kommer som oftest til de med rynker. Hun bor sammen med Livet og begge er like viktige. "Livet og jeg finnes i alt som starter eller stopper" står det i teksten. Hvis Døden blir borte, hvordan skal det da bli plass til alt det nye som gror og alle de nye som fødes?

Elisabeth Helland Larsen er leder for sykehusklovnene og har jobbet med barn på sykehus, i krise og i flyktningleire  i 20 år. Denne boka hører også med blant mine absolutte favoritter. Så rett på sak og likevel så poetisk og vakker. Her er det ingen omskrivninger som kan skremme eller skumle framstillinger av en ond mann med sort kappe og ljå. Døden kommer som en hjelper og bare når hun må. 

 

Pappaen min bor i himmelen av Björg Thorhalllsdottir

pappaen himmelen

Denne boka ble til etter at Bjørg Thorhallsdottir ble enke og lette etter en barnebok for å forklare den lille sønnen sin om døden. Boka har lite tekst, det meste sies i illustrasjonene. Den handler  om hva gutten og pappaen gjorde før, hvor redd gutten ble da pappaen ble syk og om savnet etterpå. 

 

And, Døden og tulipanen av Wolf Erlbruch

and_doden_og_tulipanen-

 "And hadde lenge hatt en merkelig følelse" Det er Døden som følger etter henne, bare sånn for sikkerhets skyld. Døden har grinende hodeskalle og rutete frakk og er egentlig ganske pen syns And. Hvis man bare glemmer hvem han er! I denne litt underlige og morsomme billedboka blir And og Døden venner. De bader, klatrer i klær og har mye å snakke om, helt til And en morgen begynner å fryse og ber Døden om å varme seg. Da skjønner i alle fall vi voksne hva som skal skje.

Boka har uttrykksfulle illustrasjoner og morsomme scener som i alle fall jeg smiler litt av. And vil nemlig ha med seg Døden til dammen, men etter en stund må Døden tilstå at bading ikke er noe for ham og at han må forlate "dette fuktige stedet"." Og hvordan illustratøren får en hodeskalle til å se bekymra ut, det forstår i alle fall ikke jeg. Og tulipanen i tittelen, hvorfor er den der?

 

Farvel,  Rune av Marit Kaldhol og Wenche Øyen

farvel rune

I år er det 30 år siden "Farvel, Rune" kom ut. Jeg syns den holder seg! 

Sara og Rune er bestevenner og leker sammen hver dag. "Ver forsiktige viss dokke går opp til dammen!" roper mammaen. Og det skal de selvsagt være. Men Sara mister votten sin i dammen og går tilbake etter en tørr. Når hun kommer tilbake ligger Rune der med ansiktet ned i vannet.  Vi følger Sara gjennom begravelsen, på kirkegården og ikke minst, gjennom sorgen.  Det var mange som reagerte på at det var et barn som døde da boka kom. På den tida, pleide det å være besteforeldre. Ikke skulle man fortelle at kista ble lagt i et hull i jorda, heller. Det kunne barn få mareritt av. 

Barnebøker

Hvor gammel blir en bølge? av Eli Rygg 

gammel bølge

Benjamin er syk og skal dø. Det vet alle. Benjamin selv, bestekompis Torkild, mamma og pappa og alle klassekameratene. Alle vet at Benjamin ikke kommer til å leve til han blir stor,  alle er lei seg for det og derfor snakker de om det. Vi følger Benjamin og vennene gjennom innsiktsfulle samtaler om døden. Vi får bli med på begravelse  og sorg i etterkant. Boka har korte kapitler, en voksen fortellerstemme og jeg syns barnet som blir lest for bør ha begynt på skolen. 

Eli Rygg er utdannet barnepleier og er opptatt av at barn og voksne må kommunisere sammen og lære seg å takle vanskelige tema. Da  hun som 14-åring mistet moren sin, ble hun ikke involvert i noe. De voksne hadde hemmelige, fortvilte samtaler hun ikke fikk bli med på og lot som ingen ting når hun var til stede. Eli Rygg mener det er skadelig for barn at vonde tema  forties og ønsker at bøkene hennes skal åpne opp for samtaler. 

Kule kidz gråter ikke av Jacques Vriens.

Vriens_KuleKidzGraterIkke1

Denne dama var i alle fall ikke kul da hun satt på toget og tørket tårer etter å ha lest ferdig Kule kidz gråter ikke! For hovedpersonen Akkie har levd, hun var Jacques Vriens elev og het Anke. Dette er boka som han skrev fordi han lovte henne det, rett før hun døde av leukemi.

Akkie går siste året på barneskolen og er en av klassens tøffeste jenter. Hun spiller fotball og tar gjerne en slåsskamp om hun mener at hun har blitt urettferdig behandlet. Tøffheten kommer godt med den dagen det viser seg at pustebesvær, sår hals og blåflekker som ikke forsvinner, skyldes leukemi. Boka følger Akkie og klassen gjennom hverdagsliv,  planlegging av klassetur og avskjedsforestilling for foreldrene - og ikke minst sykehusbesøk. For mens livet går sin gang, blir Akkie stadig svakere.

Boka er en klassiker i Nederland og det er laget både en nederlandsk og en norsk filmutgave. 

Ungdomsbøker

Det er etterhvert kommet ganske mange ungdomsbøker med triste tema som døden, sorg og selvmord.  Her nevner jeg bare to. 

Faen ta skjebnen av John Green

Faen skjebnen

John Green har begått  kunststykket å skrive en morsom kjærlighetshistorie med døden som bakteppe. Hazel og Augustus møtes i ei støttegruppe for kreftsyke ungdommer. Hazel har visst i tre år at hun skal dø av sin kreft, det er bare et spørsmål om tid. Derfor forsøker hun å holde distanse til de hun treffer. Hun vil ikke at de skal lide når hun en gang er borte. Men hun og Gus trekkes mot hverandre, først som venner og etter hvert som kjærester. "Kreftbøker suger!" sier Hazel en plass i boka. Hun vil ikke være  den stakkars jenta som snart skal dø, hun vil være vanlig. Det er ikke lett, når du må gå på date med en oksygentank på slep! (Hvis noen skulle lure, "Faen ta skjebnen" er den norske tittelen på "The Fault in our stars")

 

Den mørke siden av månen av Tone Kjærnli

mørke månen

Kim går i tiende. Han sørger etter å ha mista sin beste venn og føler at alle skal ha ham til å gå videre med livet. De sier at han må søke på videregående, finne seg nye venner, og slutte å være så sur. Men for Kim stoppa livet opp den dagen Kris døde i en ulykke. Jeg syns dette er en helt fantastisk bok  når det kommer til å beskrive alle følelsene etter uventet død: Om det å ikke klare å gråte, om å sørge på sin egen måte og om å ha dårlig samvittighet. " Hvorfor gjorde jeg ikke mer for å stoppe ham?" Og om det å bli sint på den som er borte! "Hvordan kunne du gjøre noe slikt mot meg?"  Kim er ikke alene med å slite med følelsene, det viser seg at mange rundt Kris har dårlig samvittighet og føler at de har skyld i ulykken. 

 

Fagbøker

dødenboka

Hva skjer når vi dør

To veldig bra fagbøker for barn er svenske Pernilla Stalfelts Dødenboka og den norske psykologen Atle Dyregrovs Hva skjer når vi dør. Stahlfelt bruker humoristiske tegninger, Dyregrov fotografier, men begge forklarer veldig seriøst hva som skjer med kroppen, om begravelse og hva folk tror hender etterpå.  

"Sånn er det for alle; først er vi der ikke, så blir vi født, så lever vi, og til slutt dør vi."  står det i Dyregrovs bok. Og så enkelt kan en si det. 

Og til slutt:  Som forelder kjenner du deg selv og barnet best. Hvis du vet at dere kommer til å hulke dere gjennom bøkene, er det lov å si at " Vet du, jeg vil gjerne lese for deg og svare på det du lurer på, men akkurat nå er jeg så lei meg at jeg ikke vet om jeg får det til." Det er mye trøst i å finne noe man kan le av sammen også.

Google+