Hopp til hovedinnhold

Barnebøker om vennskap

Monsterbesøk

Venner er viktige. På Sølvberget får vi spørsmål etter bøker om vennskap nesten hver uke. Hvordan får man venner og hvordan beholder man dem? Vi er ikke eksperter på vennskap, men etter mange år i barnebøkenes verden, har vi samlet noen tips om det å finne seg venner, være venner, miste venner, være sjalu eller være uvenner.

Sprekkehemmeligheter av Anneli Klepp

Line er på ingen måte forelsket. Likevel befinner hun seg, mot sin vilje, på møtene i Forelsket-klubben, klubben der alle må være forelsket.

De er tre venninner som har en hemmelig klubb. Men Line har så mange nødløgner at problemene tårner seg opp for henne. Line sier hun er forelsket i Birk, og håper inderlig ikke de andre finner ut hvem, eller hva, Birk er.

Noen ganger er det så vanskelig med bestevenninner. Line er en til tider litt for handlekraftig, og litt for kreativ og passe selvstendig jente, som får orden på forviklingene. Til slutt.

Dette er en humoristisk fortelling om vennskap og venninneforviklinger.

Sprekkehemmeligheter

Kanininvasjonen av Alice Pantermüller

Lotte er en 10 år gammel jente som anser seg for å være ganske normal, mye mer normal enn foreldrene og de to idiotbrødrene sin. Men etter at hun fikk den indiske blokkfløyta av mamma har det begynt å skje en del merkelige ting. Hun havner hele tiden i situasjoner som er enten dødspinlige, superflaue, morsomme eller bare ganske mystiske. Dette er en humoristisk dagbokfortelling om alt det vanvittige, rare og kule som skjer i livet til Lotte.

 

Kanininvasjonen

Tonje Glimmerdal av Maria Parr

Tonje Glimmerdal er einaste ungen i Glimmerdalen, og den tøffaste jentungen dalen har sett sidan dei vaksne tantene hennar herja på ski mellom fjella. Tonjes bestevenn er gamle Gunnvald, ein bisk felespelar på over sytti år, og dei to vennene kjenner kvarandre ut og inn. Eller gjer dei det?

Ein dag då Gunnvald er på sjukehuset med broten lårhals, forstår Tonje at Gunnvald har ein stor løyndom han ikkje har røpt for bestevennen sin. Brått får Tonje mangt å rydde opp i, for her står det om lykka og felespel!

Tonje Glimmerdal

Jordskjelvhjerte av Camilla Otterlei

Hvordan være en ekte venn når jordskjelvet rammer? Leah og Eline skal bli YouTube-stjerner. De har invitert med Simone, men Simone vil ikke bare snakke om turning, klær og sminke. I all hemmelighet blir hun heller med på Peters YouTube-kanal SuperMuza, med labyrintløp og hamsteren Lucky-Line i hovedrollen. Og de får mange følgere - katastrofemange! Simone er livredd for at Leah skal avsløre dem. Men så rammer jordskjelvet, og alt endrer seg. Jordskjelvhjerte er en modig og varm fortelling om hamsterløp, YouTube-kanaler og ekte vennskap i krisetider. Passer for 6-9 år.

Jordskjelvhjerte

Monsterbesøk av Áslaug Jónsdóttir, Kalle Güettler og Rakel Helmsdal 

Storemonster og Veslemonster er bestevenner, selv om de av og til erter hverandre og til og med kan krangle så fillene fyker. Men en dag vil ikke Veslemonster være med Storemonster  ut og leke.  Veslemonster kan ikke, for Raggmonster er på besøk. Storemonster vil ikke være alene! Hvorfor kan de ikke leke sammen alle tre?

Utrykksfulle illustrasjoner og lite tekst viser hvor vanskelig det kan være når to venner skal inkludere en tredje i leken. Storemonster er ikke glad i endringer og vil at alt skal være som før. Og hvem som helst kan vel bli sjalu når den du er glad i vil være med en annen? 

monsterbesøk

 

B for bestevenn av Nina E. Grøntvedt og Bård Sletvold Torkildsen

Bea elsker utetid i barnehagen! Hun elsker å leke og aller helst superheltleker. Det er bare så synd at alle de andre barna er opptatt med sitt og ikke vil leke det samme som henne. Når hun foreslår å leke monsterpusekatt, løper de rett og slett sin vei. Til slutt blir Bea skikkelig lei seg. Ingen vil være med henne. Og hun som bare vil skaffe seg en lekekamerat og bestevenn. Heldigvis går  Adil i barnehagen og tilslutt blir han med og leker.

De fargerike og glade illustrasjonene viser godt at  Bea er ei superenergisk jente med masse spring og sprett i kroppen. Det er ikke alltid lett å gi seg selv tid til å la andre barn komme til med sine ideer, når kroppen bobler over.  Denne boka har flere aktuelle og gjenkjennelige tema. Jakten på en bestevenn kan bli tøff hvis man som Bea tilhører de barna som bare durer fram og ikke får med seg det sosiale spillet.

bestevenn

 

Ulveskogen av Nora Brech

Det er skumle, mørke illustrasjoner i denne boka der Hedda er på besøk hos bestefar. Han bor i et koselig hus like ved den store skogen. En dag Hedda skal ut etter ved, hører hun en mystisk lyd og ser to lysende, gule øyne. Neste dag ser hun spor i snøen og går ut i skogen for å se hvem sine spor det er.

Og så var det ulvespor og så blir hun spist av ulven? Nei, da, dette er jo en boktipsliste om vennskap! Ulven har skadet poten sin og Hedda skjønner at den er lei seg og hjelper den. De blir venner og Hedda vil ha den med seg hjem. Men der hjemme er bestefar og han tror slett ikke at ulver kan bli snille! Dette er en ganske annerledes versjon av Rødhette og Ulven. Illustrasjonene må bare oppleves, i enkelte oppslag sier de alt. 

Ulveskogen

Ulla av Anna Folkestad

Sauen Ulla er veldig begeistra for flokken sin, men når hun vil ha med Turid kanin i gjengen, blir sjefssauen Ronny streng; "Vi er en saueflokk!" sier han bestemt. Ikke er de flinke til å leke gjemsel, heller. Når Ulla gjemmer seg, bryr de seg så lite om hvor hun er at hun går seg bort. På leting etter veien hjem, møter hun en hel gjeng fine dyr og når elgen Ragnar, beveren Jon og røyskatten Siri hjelper henne, er ingen hindring for stor. Kanskje har hun fått sin egen flokk?

Alle må få være med, ingen er like, men har verdi likevel og du trenger ikke tro det andre sier. Moralen i Ulla er viktig og riktig, men jeg håper de voksne ikke bare gjør til en samtalebok om hvordan man skal oppføre seg. Dette en bok med underfundige, sprelske illustrasjoner som er riktig morsom å lese. Fryd deg over den rosa beveren med speiderhalstørkle, sauene med ullgenser og den sterke, lilla elgen som bruker geviret sitt til å løfte bort den store steinen som ligger i veien. 

Ulla

Boka om å være venner av Mary Hoffman og Ros Asquith

Dette er ei faktabok til å lese sammen med barna. Den tar opp mange forskjellige spørsmål som har med vennskap å gjøre; Hvordan er man en god venn? Hvordan finner man en venn? Hva skjer hvis man blir uvenner? Den er gjennomillustert og behandler temaet med humor og klokskap. 

boka om å være

Frosken finn ein venn av Max Velthuijs

En dag Frosken går tur i skogen,  finner han en liten, brun bjørn med knappeøyne og rød genser som ligger der helt alene. . Frosken bestemmer seg for at han skal ta bjørnen med hjem og ha den som venn, selv om Haren sier at den bare er en leke. Gjett om de andre dyra blir forbauset når Frosken lærer bjørnen å snakke! De blir bestevenner og gjør alt mulig morsomt sammen. Men en dag sier bjørnen at den vil tilbake til der den kommer fra. Og frosken blir helt utrøstelig. 

Frosken

 

Venner av Helme Heine. 

De tre tre vennene hanen Hans Hanekam, musa Jonny Pip og grisen tjukke Valdemar bor på en bondegård og gjør alt sammen: Vekker dyra, drar på sykkeltur og fisketur. Ja, de bæsjer til og med sammen! Men når de prøver å sove sammen, går det galt. For Hans Hanekam setter seg fast i musehullet og tjukke Valdemar er altfor tung for hønenes vagle. Så da må de sove i hver sin seng. Når det blir natt, møter de hverandre igjen, for virkelige venner drømmer om hverandre. Boka finnes både i bokmål- og nynorsk utgave. 

Venner Heine

 

Venner av Trond Brænne og Per Dybvig

Hva har egentlig ei skjære, en hest, ei høne, en gris og en kanin til felles? Kanskje ikke så veldig mye, men en dag bestemmer dyra på gården seg for at de skal prøve å bli litt bedre kjent. Først blir de invitert på frokostbesøk oppe i skjærereiret. Alle klatrer opp, selv om hesten kanskje syns det er litt vanskelig. Alle spiser mark og biller, selv om hesten kanskje syns det smaker litt uvant. Etterpå inviterer kaninen alle hjem i kaninburet og alle presser seg inn. Selv om... nettopp, ja; hesten kanskje syns det er litt trangt. 

Denne boka handler om at man kan være helt forskjellige, men likevel bestemme seg for å gjøre en innsats for å bli venner med hverandre. Selv om man ikke alltid liker det samme, vil man også finne ting man en helt enige om. Det finnes flere bøker om dyra på gården. I en bøkene handler det om da dyra ble uvenner, i en annen om hvor skummelt det er når en fremmed flytter inn.  

Brænne Venner

 

Jo får en venn av Lene Ask

Jo og Jenny er tvillinger og de gjør alt sammen. Alltid. Nå skal de bo campingvogna til bestefar hele sommeren - sammen. Siden de alltid er sammen, er det en selvfølge for Jenny at de også skal skaffe seg venner sammen. For henne blir det et sjokk når gutten i nabovogna bare vil være med Jo og ikke vil leke med henne. Hun begir seg ut i verden for å prøve å finne sin helt  egen venn. Det er ikke så lett, en er for liten og en er for rask, men etterhvert finner hun ut av at hun godt klarer å leke alene. 

Jo venn

Monsterbråk av Kalle Güettler, Rakel Helmsdal og Âslaug Jônsdôttir

Storemonster og Veslemonster klarer aldri bli enige om hva de skal gjøre! Når Veslemonster vil tegne, vil Storemonster fiske og når Storemonster vil svømme, vil Veslemonster spille sjakk. De er rett og slett to kranglefanter. Erter hverandre gjør de også. "Klumpeduns" ler Veslemonster når Storemonster ramler. "Din BABY!" hyler Storemonster. Og så er slåsskampen igang igjen. Denne gangen havner neven til Veslemonster rett i fleisen på Storemonster. Men hvem andre enn Veslemonster står igjen med dårlig samvittighet og ser for seg de forferdeligste ting når Storemonster løper gråtende hjem? For Storemonster er jo bestevennen hans.

Monster

Blir du med ut og leke? av Mo Willems

Bli kjent med to som er helt forskjellige i kropp og lynne; Elefanten Gerhard er en dramatisk og følsom type som ser problemer bak hver sving. Grisen Gisse er rolig, behersket og løsningsorientert. Og likevel er de bestevenner. Det finnes en hel rekke bøker om Elefant og Gisse. Alle er enkle i språket og tar for seg gjenkjennelige, hverdagslige situasjoner. 

I denne boka  har de det morsomt mens de leker ute. Plutselig begynner regnet å øse ned og da syns ikke Gisse at det er morsomt lengre. Gisse liker ikke regn, nemlig. Men denne gangen er det drama-elefanten Gerhard som viser handlekraft og har en god ide. 

Blir-du-med-og-leke-1

 

Mitt lykkelige liv av Rose Lagerkranz

Danni gleder seg til å begynne i første klasse, men hun er bekymret også, for tenk om hun ikke får venner! Den andre dagen, i det andre frikvarteret, møter hun Ella Frida og siden er det bare de to. Sammen i friminuttene, ved samme pult på skolen, sammen hjemme og av til om natten også. Danni er så lykkelig. En dag begynner Ella Frida å gråte i timen. Hun skal flytte! Faktisk til en by som ligger flere tusen gater og veier unna Danni.

Dette er en skjønn bok om skole, vennskap og det å savne sin beste venn sårt. Les den. Alle vi som jobber på Barnebiblå elsker den. Det finnes 7 bøker om Danni og vennskapet med Ella Frida er viktig i dem alle sammen. 

lykkelige liv

 

Eline får besøk av Helga Flatland

Det har begynt en ny gutt i klassen til Eline, Markus. Alle vil bli venner med ham - og så er det Eline han blir med hjem til! Hun gleder seg veldig til å vise ham den nye iPaden sin og alle spillene. "Du må være forsiktig med den" sier mamma advarende. Og Eline er så forsiktig,forsiktig. Dessverre er ikke Markus det og under lek faller iPaden i gulvet. Da vil Eline slett ikke være venner mer.

En lettlest, fin bok om venner og uvennskap, forståelsesfulle foreldre og aking i verdens største superfart. 

Eline

Brune av Håkon Øvreås

Dette er boka om vennene Rune, Atle og Åse, en død bestefar, en hytte i skogen, tre store, SLEMME gutter og hvordan Rune ble til superhelten og hevneren Brune om natta. Noe som involverer brun maling, et lysebrunt teppe og mors brune belte.  Som de gode vennene de er, trår Atle og Åse til og forvandler seg til Svartle og Blåse.  

Flott og morsom bok om alvorlige og viktige tema. Egner seg godt for høytlesing, men Øyvind Torseters illustrasjoner må vises fram for barna!  De gir en ekstra dimensjon til boka, som forøvrig vant både Bragepris og lesekonkurransen Årets bok i Stavanger. 

 

Vaffelhjarte av Maria Parr

 Trille og Lena er de eneste niåringene i den lille bygda Knert-Mathilde. De finner på masse sprø ting sammen og Lena er Trilles bestevenn. Han er slett ikke sikker på at han er hennes, for det har hun aldri sagt noe om. Lena er verdens tøffeste og durer foran, mens forsiktige Trille kommer bak. Ei varm og fin bok om to ulike barn som sammen opplever både de de største gleder og en dyp, dyp sorg. 

 Lån gjerne lydboka   Det er Maria Parr selv som leser og den er en fryd å høre på!

vaffelhjarte

Flere bøker om venner:  

Karsten og Petra er bestevenner av Tor Åge Bringsværd.

Albert og den hemmelige Skybert, (om å ha en fantasivenn) Hvem kan redde Albert Åberg (om å få en ordentlig venn) og Albert og Milla (om å ha en jentevenn) av Gunilla Bergstrøm.

Harry og Roy av Sarah Adams. (stor og liten, venner likevel)

 Da Birger Sand ble syk av Philip C. Stead (venner stiller opp)

Supre venner av Fiona Rempt. (hjelpe hverandre)

Den store boka om frosken og vennene av Max Velthuis. Her finner du seks fortellinger om Frosken.

Google+